Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Antidiareicele

medicina


Antidiareicele




Sindromul diareic poate avea diverse cauze, plecand de la afectiunile infectioase sau inflamatorii digestive, malabsorbtiile sau sindromul colonului iritabil, pana la dismicrobismele intestinale date de antibiotice antibacteriene, in special de cele cu spectru larg. Diareea in sine este periculoasa doar cand este severa, deoarece poate conduce la dezechilibre hidroelectrolitice importante prin pie 313h71d rderea excesiva prin fecale de apa si electroliti, intr-un interval de timp scurt. Masurile terapeutice in sindromul diareic vizeaza pe de o parte tratarea simptomului diaree adica reducerea emisiei de scaune lichide si cresterea consistentei acestora. Pe de alta parte, este necesara luarea unor masuri de rehidratare a pacientului, cu apa si electroliti, care se poate face fie pe cale orala (saruri de rehidratare orala tip Gesol) sau perfuzabila, in cazuri mai grave, in care bolnavul prezinta si voma. De asemenea, in acelasi timp cu tratamentul medicamentos, bolnavul trebuie sfatuit sa respecte un regim igieno-dietetic adecvat, de crutare digestiva, pentru refacerea functionalitatii mucoasei intestinale.

Clasele de substante care scad viteza tranzitului intestinal sunt reprezentate de opioizi (derivati de opiu) si de parasimpatolitice (blocante ale receptorilor muscarinici).

Morfina si opiul se folosesc sub forma de tinctura de opiu, in preparatul oficinal numit tinctura Davila. Codeina, un derivat al morfinei, este de asemenea utila ca antidiareic si are in plus avantajul ca are un usor efect sedativ, analgezic si nu prezinta risc de dependenta la dozele utilizate ca antidiareic. in prezent se foloseste mai ales un derivat sintetic de morfina si anume loperamida (imodium) care are o selectivitate mare de actiune pe tubul digestiv. Are durata relativ lunga de actiune. Se administreaza initial in doze mai mari, respectiv un comprimat dupa fiecare scaun diareic si ulterior un comprimat pe zi, pe o durata de timp cat mai scurta. Are avantajul ca desi este un derivat opioid nu dezvolta practic dependenta in utilizare cronica. Dezavantajul folosirii preparatelor opioide este legat de faptul ca, prin incetinirea tranzitului intestinal, provoaca staza intestinala, care favorizeaza in­multirea bacteriana la acest nivel, factor agravant in starile acute infectioase. Totusi, aceste medicamente sunt deosebit de utile in situa­tiile in care diareea este abundenta, cu scaune frecvente, lichidiene si exista risc de deshidratare. Datorita pericolului de deprimare a centrului respirator, derivatii opioizi nu se administreaza la copiii sub ani.

Alte substante care scad motilitatea gastrointestinala precum si secretiile digestive sunt blocantele receptorilor muscarinici, atropina si derivatele, sau butilscopolamina (scobutil). in cazul acestei clase de substante, constipatia poate fi considerata un efect de nedorit atunci cand se utilizeaza ca antiulceroase, antispastice sau antivomitive. in schimb, in cazul sindromului diareic, sunt indicate mai ales pentru tratarea diareelor usoare sau medii.

În afara de medicatia ce reduce tranzitul intestinal, in diaree este necesara si utilizarea unor substante care actioneaza prin cresterea vascozitatii continutului intestinal si care au proprietati adsorbante si protectoare. Printre aceste substante se numara caolinul, silicat de aluminiu hidratat natural, care are capacitatea de a adsorbi toxinele, produsii de fermentatie si putrefactie intestinala, precum si de crestere a vascozitatii continutului intestinal de catre pulberea insolubila. Calitati asemanatoare are diosmectita (smecta), care in plus creste calitatea si cantitatea mucusului de la suprafata enterocitelor. Se gaseste sub forma de pulbere in plicuri, care in amestec cu apa formeaza o suspensie orala ce se administreaza in cantitati de plicuri pe zi, chiar pe perioade mai lungi de timp luni).

Carbunele medicinal este un carbune vegetal activat, util atat pentru combaterea diareei cat si a flatulentei, distensiei abdominale secundare aerocoliei si prezentei in cantitati excesive de gaze la nivel intestinal, precum si in tratamentul diverselor intoxicatii medicamen­toase. Se poate administra pe perioade lungi de timp deoarece nu are contraindicatii majore. Racecadotrilul (hidrasec) este un medicament recent aparut, util in diareea acuta la sugari, copii mici, dar si adulti. Tratamentul este urmat pana la primul scaun normal, fara a depasi 7zile.





Document Info


Accesari: 2908
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )