Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Antispasticele

medicina


Antispasticele




Prin antispastice se inteleg substantele care impiedica spasmele musculaturii netede. Datorita multiplelor teritorii unde exista muschi netezi, antispasticele sunt folosite in tratamentul colicilor de la nivel digestiv, biliar, reno- 212b12c urinar sau pentru combaterea spasmelor muscu­laturii netede uterine. De aceea, sunt eficiente in tratarea dismenoreelor sau a eminentelor de avort si de nastere prematura.

Substantele din aceasta clasa inlatura spasmele prin tipuri de actiuni. Unele blocheaza inervatia parasimpatica, prin actiunea anta­gonista pe receptorii muscarinici de la nivelul musculaturii netede. Astfel actioneaza atropina, care este foarte putin utilizata in prezent. In schimb, se foloseste pe scara larga butilscopolamina (scobutil) care se poate administra pe cale orala, intrarectala sau injectabila, in tratamentul de urgenta al diverselor dureri colicative.

Un al doilea tip de substante sunt cele care blocheaza direct musculatura neteda de la nivelul viscerelor. Capul de serie este papaverina, care este un alcaloid din opiu, des folosita atat pe cale orala cat si injectabila in colici digestive, biliare, ureterale sau in dismenoree. Derivate de sinteza, mai nou aparute, sunt mebeverina si drotaverina (No-spa) care sunt din ce in ce mai des utilizate in prezent.

În general, in tratamentul colicilor de diverse etiologii se foloseste un asa-numit „cocktail litic'. Acesta consta dintr-o asociere intre un medicament din fiecare din cele doua clase discutate anterior (ex.: butilscopolamina si papaverina) cu o substanta cu actiune analgezica (algocalmin, codeina, morfina, petidina mialgin). Aceste asocieri au un efect calmant rapid al durerii datorate spasmului muscular, deoarece actioneaza pe diferitele verigi ale lantului patogenic ce declanseaza si intretine durerea colicativa. Prin potentarea actiunii lor aceste medicamente pot fi utilizate in asociere unele cu altele, in doze mai mici decat daca ar fi administrate singure. Se mareste astfel beneficiul terapeutic si se reduc reactiile adverse.

Efectele nedbrite sunt mai importante pentru antispasticele ce blocheaza receptorii muscarinici parasimpatici. Acestea sunt cele descrise pentru atropina (vezi capitolul si anume uscaciunea gurii, constipatie, tulburari de vedere, dificultati la mictiune etc. Ele nu se administreaza la persoanele cu glaucom, cu adenom de prostata sau varstnice, cu tulburari de ritm cardiac. Papaverina si derivatele, avand in plus si efect vasodilatator, pot fi utile si in afectiunile insotite de spasm vascular (sindromul Raynaud sau spasmele coronariene). Aceste medicamente, mai ales in injectare intravenoasa, pot provoca hipo­tensiune arteriala marcata, aritmii, blocuri cardiace, chiar moarte subita.

De asemenea, se administreaza cu prudenta in situatiile in care sunt contraindicate blocantele parasimpatice (vezi anterior).



Document Info


Accesari: 4707
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2025 )