Antivomitivele
În clasa antivomitivelor sunt cuprinse medicamentele care inlatura senzatia de greata si sunt capabile sa impiedice voma. Aceste doua simptome, care in esenta nu sunt foarte grave, dar in schimb sunt foarte sup 525f57f 259;ratoare pentru bolnav, pot aparea in diferite situatii clinice. Sunt binecunoscute starile de greata si voma din crizele biliare, din alte afectiuni gastrointestinale, din sarcina sau cele asociate raului de miscare. Poate fi uneori grava starea de voma ce apare post-anestezie generala, deoarece poate sa determine complicatii importante (aspiratia traheala a lichidului de voma, desfacerea suturilor operatorii etc.). De asemenea, nu sunt de neglijat greata si voma, care apar in mod constant dupa chimioterapice anticanceroase. Datorita complexitatii aparitiei procesului de voma, exista mai multe clase de substante care se pot folosi ca antiemetice sau antivomitive.
O prima clasa sunt cele discutate anterior si anume prokineticele, cum ar fi (butii) scopolamina, metoclopramida (reglan) sau domperidona (motilium). Scopolamina si butilscopolamina se utilizeaza mai ales in raul de miscare. Metoclopramida si domperidona sunt eficace in greata si voma din cauze digestive si anume in diferite stari diskinetice (diskinezii biliare, pancreatice, intestinale).
O alta clasa de antiemetice sunt neurolepticele fenotiazinice (vezi capitolul III. care se administreaza oral sau injectabil, in doze mai mici decat cele utilizate pentru indicatiile in tratarea psihozelor. Dintre neuroleptice, se utilizeaza ca antivomitive mai ales clorpromazina (clordelazin), proclorperazina (emetiral), haloperidolul, droperi-dolul. Ele sunt utile pentru combaterea varsaturilor postoperatorii, in uremie, in boala de iradiere (pe intestin) sau in varsaturile de cauza medicamentoasa, in speta cele produse de citostaticele anticanceroase. Pot provoca sedare si somnolenta precum si scaderea tensiunii arteriale, mai ales in ortostatism.
O clasa relativ noua de antivomitive sunt blocantii receptorilor serotoninergici 5-HT3, care sunt indicati de electie in combaterea vomei produse de administrarea de citostatice anticanceroase sau prin iradierea tubului digestiv. in aceasta grupa sunt des utilizati ondan-setronul (zofran) si granisetronul (kytril).
În sfarsit, se pot utiliza pentru profilaxia vomei din raul de miscare sau din sindromul Meniere (vertije) sau chiar din sarcina medicamente antihistaminice de prima generatie, care blocheaza receptorii histaminergici. Din aceasta clasa fac parte prometazina (romergan), clorfeniramina, difenhidramina etc. Aceste substante au dezavantajul unor reactii adverse de tip atropinic (uscarea gurii, constipatie, tulburari de vedere, mictiuni dificile etc.), precum si a unor efecte deprimante pe sistemul nervos central (sedare, somnolenta).
|