Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Arsuri gastroesofagiene

medicina


Arsuri gastroesofagiene

25 de modalitati pentru a domoli arsura



Arsura gastroesofagiana (pirozis) este cauzata de o multime de factori, dar m maJ°ritatea cazurilor vinovat este refluxul acid. Adica, o parte din sucu-e digestive care se afla în mod normal în stomac îsi fac drum spre esofag, conductul dintre stomac si gura.


Arsuri gastroesofagiene

ANTIACIDELE AJUT

Preparatele care ajuta digestia, v ndute fara reteta, sunt n general eficiente si lipsite de riscuri. Antiacidele cel mai bine cotate de specialisti sunt acelea care contin un amestec de hidroxid de magneziu si hidroxid de aluminiu. (Primul tinde sa provoace diaree, al 2-lea constipa; combinate, ele îsi con­tracareaza reciproc efectele secundare.)

Desi asocierea lor poate fi relativ lipsita de efecte secundare, nu este o idee buna sa le folositi mai mult de 1-2 luni, considera gastroenterologul Francis Kleckner. Ele sunt at t de eficiente, nc t ar putea masca o proble­ma grava, care necesita atentia specialistului.

Specialistii nostri sunt de parere ca folosirea antiacidelor lichide, desi aces­tea nu sunt tot at t de usor de manevrat ca tabletele, este mai eficienta

n cazul dozelor mici, inhibitorii de acid, cum sunt ranitidina si cimetidi-na, se v nd fara reteta si ele pot actiona la fel de bine 515y249f n mascarea proble­melor de baza. Daca remarcati ca aveti nevoie de ele frecvent sau perioade ndelungate, trebuie sa cereti sfatul medicului.

Stomacul are un strat protector care îl apara de actiunea acizilor, dar eso­fagul nu detine o astfel de captuseala. De aceea, acidul stomacal provoaca arsuri dureroase, uneori atât de puternice, încât oamenii cred ca au facut in­farct. Desigur, pirozisul nu are nimic de-a face cu inima, dar durerea arza­toare, specifica arsurilor gastroesofagiene, poate fi usor confundata cu an-gina. Suprapunerea partiala a simptomelor poate fi înselatoare chiar si pentru medici, mai ales fiindca durerea de inima poate fi simtita în zona sto­macului. "Pe când eram student la medicina", îsi aminteste medicul de fa­milie Stephen Amiel, "ni s-a spus: «Când un barbat tânar se plânge de du­reri de inima, examinati-i stomacul, dar atunci când un barbat vârstnic se plânge de dureri de stomac, examinati-i inima»."

Totusi, pirozisul cauzat de refluxul acid este asociat adesea si cu alte simptome: un gust acid în gura, agravarea durerii la aplecarea în fata sau la culcatul pe spate, greata, gaze intestinale, senzatie de arsura la înghititul bauturilor calde si tuse în timpul noptii.

Mâncatul peste masura este cea mai obisnuita cauza a pirozisului. Dar nu singura. Puteti avea arsuri gastroesofagiene si fara a pacatui. Puneti în aplicare urmatoarele sfaturi pentru a va calma arsurile.

Nu întreceti masura. Acizii stomacali pot fi împinsi în sus pe esofag atunci când stomacul este prea plin cu mâncare. Cu cât va umpleti mai

Arsuri    gas troes ofagie n e

lt stomacul, cu atât mai mult acid va porni în sus pe esofag. Pot exista ite cauze ale pirozisului, dar suferindul ocazional este de obicei o per­na care manânca prea mult si prea repede, explica nutritionistul Samu-el Klein.

Dati acel hamburger câinelui. Alimentele grase si prajite au tendinta sa ramâna multa vreme în stomac si favorizeaza producerea unui surplus de acid. Puteti evita crizele daca va feriti de carnurile grase si de produsele lac­tate, spune Larry Good, specialist în probleme digestive.

Nu aruncati vina pe condimente. Ardeii iuti si condimentele înrudite pot parea drept cei mai probabili vinovati, dar nu este asa. Unele persoane cu pirozis pot mânca alimente condimentate fara a suferi în plus, spune dr. Klein. Altele însa nu pot.

Portocalele si lamâile. Citricele par sa provoace o asemenea afectiune, dar acidul pe care îl contin citricele are alta compozitie decât acela pe care îl produce stomacul, explica gastroenterologul Francis Kleckner. Lasati sto­macul sa hotarasca.

Luati un antiacid. în general, antiacidele vândute fara reteta aduc o calma­re rapida a pirozisului ocazional, spune dr. Klein. Aceste produse ajuta la neutralizarea acidului din stomac, în timp ce preparatele care blocheaza pro­ducerea de acid pot reduce productia de acid din stomac pe durata a câtor­va ore. Puteti sa le luati înainte sau dupa masa.

Laptele poate agrava situatia. "Unele persoane recomanda laptele în caz de pirozis - dar în legatura cu el e o problema", spune dr. Klein. "Pe mo­ment creeaza senzatia de bine, dar de fapt stimuleaza secretia acida a sto­macului." Laptele contine grasimi, proteine si calciu, toate stimulând sto­macul sa secrete acid.

'H^sppliiiip|pf^i^p|iWiyiisp^^^^^B

n remediu popular pentru pirozis este l lingurita de otet de mere n ]A de Pahar cu apa. Amestecul se soarbe cu nghitituri mici, n timpul mesei. L-am olositde multe ori si este realmente eficient", spune specialista n medicina traditionala Betty Shaver. Poate parea ciudat sa beti ceva acid c nd aveti o Problema cu acidul gastric, admite ea, dar exista acizi buni si acizi rai.

Arsuri gas troesofagi e ne

Lasati bomboanele cu menta. Menta este unul dintre cei câtiva factori care actioneaza ca relaxant asupra sfmcterului esofagian inferior, micuta valva care tine acidul în stomac -, iar acest mic capac adesea va împiedi­ca sa mâncati peste masura.

Alte alimente cu efect relaxant asupra sfmcterului esofagian sunt berea, vinul, alte bauturi alcoolice si tomatele. Relaxarea sfmcterului esofagian in­ferior poate fi remarcata mai usor de femeile gravide. Nu numai ca bebelu­sul creste presiunea în abdomen, ci sfincterul esofagian este relaxat de hor­monii de sarcina.

Mai usurel cu cofeina. Bauturile cu cofeina - cafeaua, ceaiul, cola - pot irita un esofag deja inflamat. Cofeina relaxeaza si ea sfincterul eso­fagian.

Lasati bauturile calde sa se raceasca. Bauturile foarte fierbinti pot agra­va starea unui esofag deja sensibil si inflamat, spune dr. Amiel. Este nevoie de timp si daca mai vreti un ceai sau o cafea în plus, beti-le numai caldute.

PLANTE MEDICINALE RECOMANDATE IN CAZ DE PIROZIS

Exista c teva plante recunoscute pentru actiunea lor benefica n cazul arsu­rilor gastroesofagiene. Cercetatorul Daniel Mowrey, specializat n plante medicinale, a studiat cu atentie datele si trage concluzia ca unele remedii din plante calmeaza si previn pirozisul.

Ghimbirul. Acesta, spune Mowrey, este cel mai eficient. L-am vazut suficient de mult action nd, pentru a ma convinge", afirma el. Nu cu­noastem exact modul lui de a actiona, dar se pare ca neutralizeaza acidul si are un efect secundar de calmare a nervilor." Luati-l sub forma de cap­sule imediat dupa ce ati m ncat, ncepeti cu 2 capsule si la nevoie creteti doza. stiti ca ati luat destul ghimbir c nd ncepeti sa i simtiti gustul n faringe.

Ierburile amare. Acestea constituie o clasa de plante medicinale folo­site de multi ani n unele zone ale Europei si sunt eficace. Exemple de ier­buri amare sunt radacina de ghintura si Hydrastis canadensis. Va pot asigu­ra ca actioneaza", spune Mowrey. Ele pot fi luate sub forma de capsule sau ca extract lichid nainte de masa

Ierburile aromatice. Despre ierburile aromatice precum Nepeto coto­r/a si feniculul se spune ca sunt si ele bune n caz de pirozis, dar datele exis­tente nu sunt concludente.


Arsuri    gastroes ofagi e n e

Nu mâncati ciocolata. Alimentul numarul l pe care trebuie sa îl evitati daca aveti arsuri gastroesofagiene este ciocolata. Ea este un dublu dusman entru cei cu pirozis: în compozitia sa intra aproape în totalitate grasimi si contine cofeina.

Evitati bauturile carbogazoase. Toate acele mici bule va pot dilata sto­macul, având acelasi efect ca si mâncatul peste masura: relaxarea sfincteru-lui esofagian, explica dr. Good.

Respirati aer curat. "Nu are importanta daca sunteti fumator sau cine­va din preajma produce fum de tigara - evitati fumul", spune dr. Kleck-ner. Acesta va va relaxa sfincterul esofagian si va creste productia de acid gastric.

Atentie la "anvelopa de schimb". Stomacul poate fi comparat cu un tub cu pasta de dinti, considera dr. Kleckner. Daca apasati pe tub în par­tea de mijloc, putin din continutul lui va iesi pe la capatui deschis. Un sul de grasime în jurul tubului digestiv va apasa pe stomac întocmai cum apa­sa mâna pe tubul cu pasta de dinti. Dar nu va iesi altceva decât lichid sto­macal.

Lasati cureaua mai relaxata. Gânditi-va din nou la analogia cu pasta de dinti, spune dr. Kleckner. Puteti obtine calmarea pirozisului pur si simplu purtând bretele în loc de curea.

Fustele strâmte si îndeosebi lenjeria care da forma corpului strângând ab­domenul pot cauza multe necazuri în caz de pirozis.

Pentru a ridica ceva, îndoiti genunchii în loc sa va aplecati. Daca va

aplecati, va veti comprima stomacul, fortând acidul sa porneasca în sus. în-doiti-va, în schimb, genunchii. Aceasta manevra nu va protejeaza doar de acid, ci este recomandata si pentru spate.

"erificati medicamentele. Sursa pirozisului poate fi medicatia. Unele

medicamente prescrise, între care antidepresivele, sedativele, antibioticele,

Pilulele pentru inima si hipertensiune, analgezicele antiinflamatorii si ste-

oizn, pot agrava pirozisul. Daca aveti arsuri gastroesofagiene si luati me-

rcamente, discutati cu medicul, va sfatuieste dr. Kleckner.

>ln ?' des. "Putin si des" ar trebui sa fie cuvântul de ordine pentru toate esele, spune dr. Amiel. si nu beti prea multe lichide în timp ce mâncati.


Arsyri ga s t r o esofags e n e

Arsurile gastroesofagiene se nt lnesc frecvent la persoanele cu v rsta cu­prinsa ntre 35 si 64 de ani. Dar oricine, mai ales dupa 45 de ani, care sufe­ra de pirozis sau de indigestie n mod frecvent sau constant (de 2-3 ori pe saptam na mai mult de c teva saptam ni) ar trebui sa se prezinte la medic, socoteste necesar dr. Stephen Amiel. Desi pirozisul este cauzat probabil de simplul reflux acid, acesta ar putea constitui un semn de ulcer sau chiar de ceva mai grav.

Pirozisul care dureaza mult poate fi cauzat de o hernie hiatala, situatie n care o parte a stomacului aluneca prin diafragma. Aceasta situatie, chiar daca nu ameninta viata, poate necesita medicatie pe termen lung pentru a supri­ma productia de acid a stomacului, iar n unele cazuri este necesara inter­ventia chirurgicala. Refluxul acid cronic poate cauza iritarea si ngustarea esofagului si poate creste riscul cancerului de esofag, lata de ce este deose­bit de important sa mergeti la medic daca simptomele au un caracter cronic sau daca îsi modifica tipicul ( ndeosebi daca apar dificultati la nghitirea hra­nei). Este posibil sa fie necesara investigarea esofagului, ceea ce se realizea­za de obicei prin endoscopie, examen const nd din cobor rea pe esofag a unei minuscule camere de luat vederi.

Indiferent de v rsta, recomanda dr. Amiel, prezentati-va la medic c t mai devreme posibil daca pirozisul este nsotit de pierdere n greutate, dificultati la nghitit, voma si anemie constatata

Ar trebui sa primiti imediat ajutor medical daca

vomitati s nge proaspat sau un lichid asemanator zatului de cafea;

aveti scaune cu s nge sau negre ca smoala;

aveti o durere n piept sau n partea de sus a abdomenului, asociata cu
scurtarea respira
tiei (g f iala), ameteala sau stare confuzionala ndeo­
sebi dac
a durerea este apasatoare sau coplesitoare si/sau radiaza spre
g t, maxilar, umar sau brat (aceste simptome pot indica un infarct).

Alimentele si acizii stomacali plutesc la suprafata lichidului si de aceea este mult mai probabil sa ajunga în esofag.

"Nu mâncati niciodata cu 21A ore înainte de a va culca", adauga dr. Kleck-ner. Este probabil ca stomacul plin si gravitatia, actionând împreuna, sa for­teze acidul stomacal sa urce în esofag.

Nu va întindeti la orizontala. Daca va întindeti la orizontala, gravitatia va actiona împotriva dvs. Stati în picioare si atunci este mai probabil ca aci-


arsuri solare

H l stomacal sa ramâna în stomac. "Apa nu o va lua în sus, si nici acidul", observa dr. Kleckner.

Ridicati capatâiul patului. Ridicati capatâiul patului cu 10-15 cm. Puteti face punând caramizi sub picioarele patului sau un dispozitiv gen pana sub saltea, la capatâi. Un pat usor înclinat va defavoriza pirozisul - dar nu va asteptati ca un vraf de perne sa aiba acelasi efect. Prea multe perne va vor îndoi de la mijloc, spune dr. Amiel, amplificând presiunea asupra continu­tului stomacal si fâcându-1 sa urce pe esofag.

Luati viata putin mai usor. "Stresul poate cauza o crestere a productiei de acid în stomac", spune dr. Klein. Tehnicile de relaxare ar putea ajuta la reducerea nivelurilor tensiunii si permite organismului sa se autoregleze din punct de vedere biochimic.



Document Info


Accesari: 3971
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )