Arsuri solare
wra*m&S&WS!!!iSm&SBB^^
32 de tratamente pentru a le racori
Cei mai multi dintre noi prefera vremea însorita. Soarele este benefic pentru starea noastra generala de sanatate, ne face sa ne simtim mai bine si sa fim mai optimisti. De aceea si cautam litoralul si tarile exot 13313s186n ice, cu clima calda. Cu toate ca a sta la plaja este placut, exista si riscuri. Bronzul nu este semnul unei sanatati înfloritoare, este o încercare a pielii de a reduce procesul de alterare. Pielea expusa excesiv la soare poate suferi alterari ireversibile si poate îmbatrâni prematur.
"Am ocazia sa vad mai multe dosuri goale decât majoritatea semenilor mei", spune medicul de familie Stephen Amiel. "Pielea de acolo rareori ajunge sa vada lumina soarelui si deseori pare cu 20 de ani mai tânara decât restul corpului."
Expunerea excesiva la soare este si primejdioasa, din cauza efectelor no-C1ve ale radiatiei ultraviolete asupra pielii, aceasta daunând capacitatii ei de reactie imunitara si marind riscul de cancer de piele. Paturile de bronzat nu rebuie privite ca o alternativa fara risc. Gânditi-va la statul la soare sau sub _ aParat de bronzat ca la un fumat al pielii si va veti da seama ce înseam-na acesta, spune dr. Amiel.
Arsuri solare
Soarele emite doua feluri de radiatii ultraviolete: UVA, care penetrea/a adânc pielea, provocând o îmbatrânire si o ridare premature, si UVB, care afecteaza stratul superficial al pielii si declanseaza producerea de melanina, pigmentul care provoaca bronzarea. Excesul de expunere este urmat de arsuri, de aparitia pistruilor si de îngrosarea pielii. Razele UVB pot, de asemenea, declansa cancere de piele si, mai recent, se banuieste tot mai mult ca razele UVA sunt la rândul lor cancerigene.
Razele UVA si UVB pot, ambele, penetra stratul de nori. Va mai puteti arde si prin expunere la razele solare reflectate de apa, nisip sau zapada, înotatorii sunt supusi cu precadere riscului de arsuri, deoarece apa rece este confortabila doar în aparenta. Mai mult, razele ultraviolete nu doar penetreaza apa, ci sunt chiar potentate de apa, iar în apele putin adânci razele pot fi reflectate si de nisip. Daca practicati scufundari cu tub respirator la mica adâncime, purtati întotdeauna un tricou pentru a va proteja spatele.
Arsurile solare sunt un mare risc si pentru schiori si alpinisti. Intensitatea luminii solare creste odata cu altitudinea: cu fiecare 300 m urcati, puterea razelor soarelui creste cu 4 procente de temut.
Deoarece s-ar putea sa cititi acest capitol având deja experienta unei arsuri solare, veti gasi în continuare câteva sfaturi utile. Iar daca nu, cu atât mai bine - sfaturile va vor ajuta sa le evitati în viitor.
Aplicati comprese calmante. Dupa arsura, pielea este încinsa si inflamata. Racoriti-o cu ajutorul compreselor îmbibate într-una din urmatoarele substante. Un ventilator îndreptat catre zona lezata va amplifica efectul racoritor.
Apa rece. Folositi apa rece de la robinet sau adaugati în ea câteva cuburi de gheata, sfatuieste dermatologul Michael Schreiber. Muiati o bucata de pânza si aplicati-o usor peste arsura. Când compresa s-a încalzit, schim-bati-o cu alta proaspata. Repetati de câteva ori pe zi, în reprize de 10-15 minute.
U'
n < Hamamelis. Umeziti o bucata de pânza în tinctura de hamamelis dilua-
v2 ta cu apa, recomanda dermatologul Fredric Haberman. S-a demonstrat ca
'v: acest astringentproduce efecte antiinflamatorii de lunga durata. Aplicati
-« în mod repetat. Pentru arii mai restrânse, utilizati un tampon de vata si
'."& manevrati-1 cu miscari blânde.
Muiati durerea. Ca alternativa la comprese, în special pentru arii mai extinse, puteti face o baie rece. Adaugati apa calda pâna când obtineti o temperatura confortabila. Uscati pielea prin tamponare usoara cu un prosop cu-
Arsuri solare
nu frecati pielea, pentru ca o veti irita. Urmatoarele substante pot reduce durerea, usturimea si inflamatia.
Bicarbonat de sodiu. Adaugati din belsug bicarbonat de sodiu în apa de baie putin calduta, sugereaza dr. Haberman. în loc sa va stergeti cu prosopul, lasati solutia sa se usuce pe piele. Este complet netoxica si un calmant real pentru durere.
Otet. Adaugati l cana de otet de mere la l cada de baie cu apa aproape rece, sfatuieste dermatologul Cari Korn. Otetul, un astringent perfect, calmeaza arsurile solare.
Faina de ovaz. Daca arsura solara se întinde pe o suprafata mare, adaugati 'A de cana de faina de ovaz la l cada de apa aproape rece, sugereaza dr. Schreiber. Cufundati-va în aceasta apa 15-20 minute.
Apelati de urgenta la medic daca aveti greata, frisoane, febra, senzatie de lesin, pustiile pe o suprafata mare, slabiciune generala, pete decolorate violacee sau usturimi intense. Daca arsura pare sa se extinda, este posibil sa existe o infectie care agraveaza problema. Se crede ca riscul de cancer de piele are legatura nu numai cu timpul total de expunere la razele UV ale soarelui, ci si cu episoadele de arsuri solare, n special cele produse n copilarie. Cancerul de piele ca atare apare nsa rareori nainte de maturitate. Cereti opinia medicului de familie daca aveti:
alunite noi;
o modificare n alunitele existente: o textura iesita n relief, durere,
m ncarime,
cruste, descuamare, s ngerare, schimbare
a culorii (mai
ntunecate
sau mai decolorate), un halo de pigment decolorat, alunite
satelit, mai mici, care se dezvolta n jurul uneia vechi;
orice fel de zone dureroase sau cruste
care reapar sau a caror vinde
care treneaza, localizate n special pe fata, urechi, buze, nas si m ini;
o zona sub forma unei
cicatrice a carei origine este un mister. Cance
rul de piele se poate prezenta uneori sub
aceasta forma
orice schimbare a
texturii sau a nfatisarii pielii. Atentie la aparitia unor
zone aspre sau solzoase, la excrescente si umflaturi, la decolorari ale
pielii. Chiar daca toate acestea se vor dovedi inofensive, este mai
bine
sa fiti n garda
Arsyr solare
SUNTE I SENSIBIL LA LUMINA SOLAR
Unele medicamente cresc sensibilitatea la lumina solara (fotosensibilitatea) si pot provoca dermatite asemanatoare arsurilor. Printre acestea se numara antibioticele, tranchilizantele si antifungicele, anumite contraceptive orale, diureticele, medicamentele pentru diabet si chiar ecranele solare care contin acid para-aminobenzotc (PABA). Cereti medicului de familie informatii detaliate cu privire la potentiale efecte secundare ale medicamentelor prescrise.
Atentie la sapun. Sapunul poate usca si irita pielea arsa. Daca trebuie sa folositi sapunul, opineaza farmacologul Thomas Gossel, folositi unul neutru, pentru copii, si clatiti foarte bine. Nu stati cufundat în apa cu sapun si evitati baile cu spumant.
Hidratati-va pielea. Baile si compresele dau o senzatie de bine si temporar înlatura usturimea, spune dermatologul Rodney Basler. însa va pot lasa cu o senzatie de uscaciune a pielii mai mare decât înainte, în caz ca nu aplicati imediat un produs hidratant. Uscati-va prin tamponare, apoi întindeti ulei de baie pe piele. Lasati-1 sa se îmbibe l minut si aplicati o crema sau o lotiune hidratanta.
Ţineti-l la rece. Pentru un efect de calmare mai puternic, raciti hidratantul înainte de a-1 aplica pe piele.
încercati calmarea cu hidrocortizon. Calmati pielea iritata si inflamata cu o crema sau cu un unguent local continând l la suta hidrocortizon.
Folositi sucul de aloe vera. Cercetarile au aratat ca aloe vera are cu adevarat efect în vindecarea ranilor, spune dr. Basler. Desi exista geluri si lo-tiuni, sucul obtinut direct de la planta, care poate fi usor cultivata în ghiveci, pe un pervaz însorit, este mai eficace. Rupeti o frunza, taiati-o pe lung si lasati sucul sa picure pe pielea suferinda.
Nota: Testati mai întâi pe o suprafata mica a pielii, pentru a va asigura ca nu sunteti alergic la aloe.
încercati efectul unei pungi cu gheata. si o punga cu gheata poate avea un efect calmant daca arsura este minora, înfasurati-o într-o pânza umeda si tineti-o lipita de locul arsurii.
Arsuri solare
Improvizati, daca este necesar, propune dr. Haberman. O punga de ma-~re congelata, spre exemplu, are exact acelasi efect, însa numai dupa ce ati " velit-o într-un prosop. Nu puneti niciodata pachetul înghetat direct pe pielea neprotejata.
Beti pâna la fund. Este bine sa beti foarte multa apa pentru a putea contracara efectele de deshidratare ale arsurii solare, recomanda dr. Gossel.
Mâncati corect. Consumati mese usoare si hranitoare. O alimentatie echilibrata furnizeaza substantele nutritive de care pielea are nevoie pentru a se regenera.
Asigurati-va odihna de noapte. Chiar daca dormitul pe pielea arsa de soare nu este usor, organismul are nevoie de odihna pentru a se recupera dupa arsura. Presarati pudra de talc peste asternut pentru a reduce cât mai mult frictiunea, sugereaza dr. Haberman.
ntre alimentele banale, unele pot fi remarcabile calmante pentru arsuri, ncercati oricare dintre cele de mai jos.
Fulgi de ovaz. mpachetati fulgi uscati de ovaz ntr-o bucata de p nza Treceti-o pe sub un jet de apa rece, colectata ntr-un castron. Aruncati fulgii de ovaz si muiati o bucata de flanela n lichidul respectiv. Aplicati l data la 2-4 ore.
Lapte degresat. Amestecati 250 ml de lapte degresat cu l litru de apa si adaugati c teva cuburi de gheata. Muiati c teva bucati de flanela n acest lichid si aplicati 15-20 de minute l data la 2-4 ore.
Malai, Amestecati malai si apa c t sa obtineti un terci si aplicati-l pe arsura
Salata Opariti c teva frunze de salata verde. Filtrati si raciti bine lichidul n frigider. Muiati un tampon de vata n acest lichid si masati usor pielea afectata
Iaurt, ntindeti un strat de iaurt pe toate zonele cu arsuri. Limpeziti cu un dus rece si uscati-va prin tamponare usoara
Pliculete de ceai. Daca suferiti de arsuri pe pleoape, pentru a diminua tumefierea si a calma durerea aplicati pliculete de ceai muiate n apa rece. Ceaiul contine acid tanic, care se pare ca reduce durerea provocata de arsuri solare.
Arsuri solare
l
Luati ibuprofen sau un alt antiinflamator pentru a calma durerea, usturimea si tumefierea cauzate de o arsura usoara p na la moderat. Doza recoman-: data este de 400 mg de 3 ori pe zi.
Daca v-ati dat seama ca ati stat prea mult la soare, puteti lua ibuprofen nainte ca roseata sa apara
Stati cu picioarele la înaltime. Daca picioarele va sunt ca o carne vie, iar labele s-au umflat, ridicati-le deasupra nivelului inimii pentru a reduce umflatura, sfatuieste dr. Basler.
Atentie la pustule. Daca s-au format pustule, înseamna ca arsura este destul de serioasa. Daca acestea va deranjeaza si acopera o zona putin întinsa, atunci le puteti goli, dar cu atentie, recomanda dr. Basler. însa nu dati la o parte pielea de deasupra - veti avea un disconfort si un pericol de infectie mai mic daca sensibilele terminatii nervoase nu sunt expuse la aer. Pentru a elimina lichidul, sterilizati un ac tinându-1 deasupra unei flacari. Spargeti pustula chiar la margine si apasati usor pentru a împinge lichidul afara. Faceti acest lucru de 3 ori în primele 24 de ore, apoi nu va mai atingeti de pustule.
Nu repetati greseala. Dupa ce ati trecut printr-o arsura solara, pielii îi trebuie între 3 si 6 luni pentru a reveni la normal, arata dr. Schreiber. Când dupa o arsura stratul superficial al pielii se cojeste si cade, pielea noua este mai sensibila ca oricând. Aceasta înseamna ca repetând greseala, va veti arde si mai repede, si mai grav decât prima oara.
Respectati regulile. Cât timp amintirea arsurii este înca dureros de recenta, împrospatati-va cunostintele despre actiunea soarelui cu aceste sfaturi venite de la dermatologul Norman Levine.
Aplicati
un ecran solar cu circa 30 de minute înainte de a iesi în aer li
ber, chiar daca cerul este noros. (Raze de soare daunatoare pot
penetra
învelisul de nori.) Nu
uitati sa va protejati buzele, mâinile, urechile si
.'.i ceafa. Reaplicati des respectivul ecran, în special dupa ce ati înotat sau daca sunteti transpirat.
Folositi un ecran solar cu un factor de
protectie (SPF) între 15 si 30.
Ecranele solare cu un SPF de 15
protejeaza împotriva a 94 la suta din ra
zele nocive ale soarelui, iar cele
cu un SPF de 30 protejeaza împotriva a
astm
Q7 la suta. De asemenea, observati daca în compozitia lui intra oxid de inc dioxid de titan sau avobenzona. Acestea blocheaza atât razele UVA, cât si UVB.
în tarile cu clima calda, luati-va precautii speciale între 11 dimineata si 16 dupa-amiaza, când soarele arde cu cea mai mare putere. Purtati îmbracaminte protectoare când nu înotati. Palariile cu boruri largi, tesaturile compacte si mânecile lungi tin pielea la distanta de soare.
|