Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Astm

medicina


Astm

26 de cai pentru a respira mai bine



Multe persoane cred ca astmul este mai curând o boala a copilariei, si nu o problema deosebita a adultilor. Statisticile medicale arata ca într-adevar co­piii au o pondere mai mare decât adultii în rândul persoanelor tratate de astm.

Astmul este rareori destul de grav pentru a necesita spitalizarea. El poa­te prezenta doar simple simptome ocazionale si de scurta durata, ca gâfâi­tul, tusea sau respiratia suieratoare. Dar numai daca astmul nu este bine sta­pânit el interfera subtil cu activitatea normala si poate scapa de sub control

Astmul apare când principalele canale (bronsiole) prin care aerul traver­seaza plamânii sunt inflamate si excesiv de sensibile la "declansatori", în timpul crizelor, plamânii produc o cantitate suplimentara de mucus, iar pe­retii bronsiolelor se îngusteaza, îngreunând respiratia.

înca nu s-a ajuns la o vindecare reala a astmului, dar aproape orice bol­nav îsi poate reduce simtitor simptomele si chiar elimina. Daca folositi în mod adecvat medicamente recomandate de medic, veti reusi sa reduceti do­zele si/sau frecventa administrarii lor cu peste 50 la suta De asemenea, este necesar sa introduceti anumite modificari în stilul de viata. I 12112x2317m ata câteva reco­mandari ale medicilor.

ePistati alergiile. Mai mult de 80 la suta dintre adultii astmatici au aler-

8» care declanseaza sau agraveaza simptomele. Thomas Plaut, specialist în

s m, crede ca orice astmatic ar trebui sa caute si ar gasi ca este alergic la

^eva (v. Alergii). Gânditi-va bine la momentul aparitiei simptomelor si la

Prejurari. Orice corelatie poate ajuta identificarea cauzei alergici. Util ar


Astm

fi sa notati în mod regulat într-un "jurnal de astmatic" aceste corelatii astm/alergie.

Ţineti un jurnal referitor la alimente. Alergiile alimentare sunt des­tul de rare, dar merita luate în consideratie când suferiti de astm. Printre alte motive pentru a tine un asemenea jurnal este si acela ca astmaticii tind sa aiba reactii mai grave la alergenele din alimente. si aproximativ 8 la suta dintre persoanele cu astm grav au si o alergie alimentara, spune dr. Plaut.

Aproape orice aliment poate provoca o reactie unui astmatic. Principalii incriminati sunt conservantii si aditivii, precum sulfitii adaugati unor sorturi de vin si de bere, fructelor uscate si alimentelor congelate.

Daca notati timp de 1-2 luni tot ce mâncati mentionând si datele crize­lor de astm, precum si amanunte referitoare la gravitatea simptomelor, atunci va veti face o idee cu privire la ce anume din dieta va dauneaza.

Evitati polenul. Polenul este un declansator important al astmului. Plante­le produc polen în anumite perioade ale anului, asa ca stiind ce polenuri va declanseaza astmul, luati masuri pentru a le evita. Ramâneti în casa în dimi­netile de vara cam pâna pe la ora 10, ca si în zilele calduroase, uscate, în care bate vântul, când concentratiile de polen tind sa fie cele mai mari. în timpul lunilor de vara, tineti ferestrele închise.

Polenurile plantelor perene sunt principalele alergene sezoniere, atingând niveluri crescute în lunile mai, iunie si iulie. Mai devreme de aceste luni, este mai probabil ca alergiile sa fie declansate de polenurile copacilor, iar toam­na, problemele pot fi cauzate de mucegaiuri si ciuperci microscopice.

Deschideti fereastra camerei de baie. Mucegaiurile constituie cel mai frecvent declansator al astmului, iar ele prospera în camerele de baie si în alte zone din locuinta cu umezeala ridicata. Asadar, o ventilatie adecvata este esentiala. Folositi un ventilator extractor sau deschideti fereastra de fie­care data dupa ce ati facut baie sau dus, pentru a ajuta îndepartarea umeze­lii atât de necesara mucegaiurilor pentru a înflori. Iar dupa dus, stergeti bine faianta. Totul nu dureaza mai mult de 30 de secunde, dar scapati de ume­zeala si preveniti aparitia mucegaiului, spune dr. Plaut.

Spalati animalele de companie saptamânal. Câinii si pisicile au o mul­time de matreata - cojite de saliva uscata împrastiate pe blana si piele -, matreata care provoaca crizele de astm. Persoanele astmatice care sufera de alergie la animale vor trebui sa le gaseasca alte camine. si nu în ultimul

astm

" d îmbaiati-va animalele cu blana o data pe saptamâna - cu sau fara ampon - pentru a îndeparta matreata.

Deschideti ferestrele bucatariei. Mirosurile puternice ale alimentelor - de la o tigaie afumata sau uleiurile eterice cu miros patrunzator ale cepei si ustu­roiului crud - pot irita caile respiratorii si declansa crize de astm. Deschideti fereastra sau instalati un ventilator extractor pentru a evacua mirosurile.

Mentineti controlul asupra prafului. Este imposibil ca praful din locuin­ta sa fie eliminat complet, dar cu cât îndepartati mai mult, cu atât e mai pu­tin probabil sa faceti crize de astm, spune dr. Plaut.

De câteva ori pe saptamâna treceti cu o cârpa umeda peste ramele tablo­urilor, pervazurile ferestrelor si în alte zone unde se acumuleaza praful. Cu­ratati cu mopul pardoselile acoperite cu linoleum si lemn si folositi un aspi­rator cu vid echipat cu fitru HEPA, care capteaza particulele de praf si le împiedica sa se împrastie în aer.

îndepartati praful cu acarieni. în pofida denumirii, acestor creaturi mi­croscopice le merge bine pe celulele moarte ale pielii, nu în praf. Ei repre­zinta declansatori obisnuiti ai astmului, si deoarece de pe corpul uman se

Daca luati medicatie antiastmatica, faceti-va obiceiul de a folosi un debitme-tru. De vânzare în farmacii cu sau fara reteta, acesta este un dispozitiv pen­tru masurarea vitezei cu care aerul iese din plamâni. Aparatul ofera o posi­bilitate importanta de a detecta îngustarea cailor respiratorii care anunta o criza de astm. Tratând astmul cât mai repede posibil, preveniti situatiile de urgenta.

O indicatie a aparatului între 80 si 100 la suta pentru un flux normal, nu fortat, arata ca respiratia este optima, spune dr. Thomas Plaut. Cifre mai mici pot însemna ca aveti nevoie de doze crescute de medicamente sau ca astmul nu este stapânit corect.

De asemenea, este important sa tineti un jurnal zilnic în care sa consem­nati: nivelurile fluxurilor de iesire a aerului din plamâni, frecventa si gravita­tea simptomelor, frecventa administrarii medicamentelor si posibilii factori declansatori la care ati fost expus. Dr. Piaut spune ca examinând cu regula­ritate jurnalul, veti identifica factorii agravanti, precum si pe aceia care duc 'a ameliorarea astmului.


Astm

exfoliaza zilnic milioane de celule de piele, acestia nu pot fi eliminati în to­talitate. Totusi, pot fi împutinati.

Aspirând praful din casa - nu doar pardoselile, ci si mobila tapitata - se face un pas mare spre diminuarea cantitatii de praf cu acarieni. De ase­menea, este important ca cel putin o data pe saptamâna sa fie spalate cear­safurile, fetele de perna si prosoapele de baie. încalziti apa la 60°C sau mai mult pentru a omorî acarienii adulti si ouale lor, spune dr. Plaut.

"De asemenea, este important sa îmbracati pernele si saltelele în huse anume confectionate pentru a actiona ca o bariera în calea prafului cu aca­rieni", adauga el. Husele antialergice se procura de la raioanele cu lenjerie de pat din marile magazine.

Transformati-va casa într-o zona fara de fum. Fumul de tigara este ex­trem de iritant. El nu doar declanseaza crizele de astm, dar creste si riscul de astm la copii.

Daca sunteti fumator, încercati sa renuntati, apelând la plasturi cu ni­cotina, la medicamente speciale sau alaturându-va unui grup de sustine­re. Anuntati-va prietenii, familia si musafirii ca în casa dvs. fumatul este interzis.

Rasfatati-va cu flavonoizi. Pentru a combate inflamatia mucoasei respira­torii care însoteste astmul, mâncati alimente bogate în flavonoizi - micu­tele cristale prezente în fructe si vegetale, care le dau acestora culorile al­bastru, galben sau rosu. Printre sursele bogate în flavonoizi se afla citricele, îndeosebi grepurile, strugurii, merele, ceapa, prunele, ciresele, visinele, mu­rele, afinele si coacazele negre.

Flavonoizii nu numai ca întaresc peretii capilarelor, dar sunt si antioxi-danti, adica ajuta la protejarea membranelor cailor respiratorii în fata efec­tului nociv al poluarii. Mâncati zilnic câteva portii de alimente bogate în fla­vonoizi.

Luati magneziu. Adaosul de magneziu la dieta contribuie la diminuarea tensiunii musculare si atenueaza spasmele cailor respiratorii, explica Ken-dall Gerdes, specialist în medicina mediului. Fructele si vegetalele proaspe­te, ca si pâinea integrala constituie surse bogate în magneziu.

Daca o crestere a ponderei acestor alimente în dieta zilnica nu va ajuta în ameliorarea astmului, atunci încercati sa apelati la suplimente (dar nu înce­tati sa mâncati fructe si vegetale!). Luati 100 pâna la 500 mg pe zi în 1-3 pri­ze. Deoarece dozele mari de magneziu (peste 350 mg) pot cauza crampe sto­macale, gaze si diaree, dr. Gerdes sugereaza sa începeti cu doza cea mai mica


Astm

La debut, simptomele crizei de astm sunt adesea subtile, dar ele se pot agra­va rapid. Orice modificare a modului obisnuit de a respira trebuie verificata

de medic.

Daca va aflati sub tratament specific, adresati-va medicului daca simtiti ca trebuie sa apelati mai frecvent la medicatia respectiva. De asemenea, daca respiratia suieratoare, tusea si scurtarea respiratiei (gâfâiala) se înrautatesc dupa scurgerea timpului necesar ca un medicament sa-si faca efectul, adre-sati-va medicului. Daca faceti frecvent crize, înseamna ca astmul nu este sta­pânit asa cum ar trebui.

si sa o mariti treptat, pâna când remarcati aparitia unor efecte secundare ne­dorite. Apoi reduceti doza pâna când respectivul efect secundar dispare.

Nota: Daca aveti probleme cu inima si/sau cu rinichii, adresati-va medi­cului de familie înainte de a lua suplimente.

Suplimentul cu quercetina. Quercetina este un flavonoid extras din anu­mite fructe si vegetale, cum sunt merele si ceapa, si ajuta la inhibarea reac­tiei alergice care poate duce la astm. Luati zilnic 250 mg de quercetina pe zi, va sfatuieste nutritionistul Elson Haas.

Nota: Deoarece astmul reprezinta o problema grava de sanatate, specifi­ca fiecarui suferind, este recomandabil sa va adresati medicului înainte de a face orice modificare în tratamentul individual, spune el.

Mentineti-va activ. Pentru a controla astmul, o viata activa este mult mai indicata decât una sedentara. Activitatea fizica ajuta la cresterea capacitatii pulmonare si poate îngadui suferinzilor sa utilizeze doze mici de medicamen­te sau sa reduca frecventa administrarii lor. Orice astmatic ar trebui sa-si al­catuiasca - la recomandarile medicului - un program de exercitii fizice.

Faceti exercitii fizice pe vreme calda. Inhalarea aerului rece - când

mergeti pe bicicleta sau schiati, de exemplu - poate irita caile respiratorii

s1 declansa crize de astm. Când faceti exercitii fizice în aer liber, purtati o

asca pentru a va crea un rezervor de aer cald, va sfatuieste dr. Plaut.

aca remarcati înmultirea crizelor de astm în sezonul rece, schimbati ti-

e exercitii fizice, înotul este recomandat în mod deosebit, deoarece ae-

urned calmeaza mucoasa cailor respiratorii si micsoreaza riscul aparitiei
unei crize F


Astm

Modificati-va stilul de a respira. Majoritatea oamenilor respira folosin-du-si doar muschii toracici. Aceasta face dificila golirea completa a plamâ­nilor de aer. Pentru suferinzii de astm este important sa foloseasca si dia­fragma. Acest muschi mare, situat între piept si abdomen, adauga un plus de putere respiratiei si ajuta eliminarea din plamâni a aerului "uzat", dimi­nuând senzatia de respiratie întretaiata, explica dr. Plaut,

Pentru a învata respiratia corecta, denumita si respiratie abdominala, trebuie sa exersati, întindeti-va pe spate, de mai multe ori pe zi, cu o mâna pe abdomen si cu cealalta pe piept, în timp ce inspirati, mâna de pe abdomen trebuie sa se ridice usor, pe când aceea aflata pe piept abia sa se miste.

Luati-va un instrument de suflat. Cântarul la un instrument ca oboiul, saxofonul sau trompeta obliga la respiratie abdominala, spune dr. Plaut. Chiar daca nu aveti talent muzical, la urma urmei este vorba doar de un exer­citiu pentru muschii respiratori.

Practicati controlul stresului. Yoga, autohipnoza, respiratia profunda si alte tehnici de diminuare a stresului sunt de un real ajutor astmaticu­lui, deoarece favorizeaza deschiderea în mai mare masura a cailor respi­ratorii.

Spalati-va des pe mâini. Crizele de astm au tendinta sa se înmulteasca toamna si iarna, atunci când temperaturile scad mult si oamenii racesc mai frecvent. Chiar si o usoara fornaiala poate face dificila tinerea în frâu a ast­mului. Infectiile virale declanseaza frecvent crize de astm.

Adenovirusurile pot supravietui ore întregi pe clantele usilor, pe atârna-torile din mijloacele de transport si chiar pe suprafata banilor. Spalându-va des pe mâini - cel putin la interval de câteva ore - veti îndeparta cu apa si sapun virusii înainte ca acestia sa va poata lua în primire.

Daca suferiti de astm sau daca cineva din familie este astmatic, includeti în meniu peste de 2 ori pe saptamâna.

Pestele gras - tonul, somonul si macrou! - contine grasimi benefice, de­numite acizi grasi omega-3. Astmul este o boala infiamatorie, si acizii grasi ome-ga-3 ajuta la atenuarea multor procese din organism care duc la inflamatie.

astm

iti-va de aspirina si ibuprofen. Aproape 5 la suta dintre suferinzii de ' sunt sensibili la aspirina, ibuprofen si la alte analgezice înrudite, cu-scute sub denumirea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, une dr. Flaut. La persoanele sensibile la aceste medicamente, un atac de stm sau alte probleme respiratorii pot debuta în intervalul de 2 ore de la ad­ministrarea lor.

Daca aveti nevoie de un tratament prelungit cu analgezice - din cauza artritei, de exemplu - medicul va poate sugera sa treceti pe paracetamol sau pe alte analgezice care implica un risc mai mic de declansare a unei cri­ze de astm.

Atentie la arsurile gastroesofagiene. Refluxul acidului stomacal care provoaca pirozisul poate declansa si el atacurile de astm. Unul dintre cele mai eficace procedee de a preveni aceste arsuri este sa luati 4-5 mese pe zi, cu cantitati mai mici de alimente, în loc de 2-3 mese copioase, sfatuieste dr. Flaut. De asemenea, evitati sa mâncati chiar înainte de a va culca.

Pentru a împiedica acidul stomacal sa o ia "în susul apei", ridicati capul patului cu 10-15 cm, punând câte o caramida sub capatâi.

De asemenea, puteti calma pirozisul cu antiacide care se vând fara reteta sau cerând medicului sa va recomande medicamente pentru diminuarea se­cretiei gastrice, care contin ca substanta de baza cimetidina sau ranitidina.

Trageti pe nari apa sarata. Infectiile sinusurilor sunt ceva obisnuit mai ales în sezonul rece, iar inflamatia si secretiile nazale pot înrautati situatia. Sinuzita necesita frecvent tratament cu antibiotice, dar puteti evita infectii­le spalându-va sinusurile acasa, spune dr. Flaut.

Dizolvati 1A de lingurita de sare de bucatarie într-o cana cu apa calda. Turnati putina solutie în palma facuta caus si trageti-o pe o nara, pe cealal­ta tinând-o astupata. Repetati operatia si cu cealalta nara. Persoanele care iac frecvent infectii ale sinusurilor ar trebui sa urmeze acest tratament zil­nic, o data pe zi.

Daca faceti infectii mai rar, este bine sa spalati sinusurile doar când sun-eti racit sau când alergia se manifesta mai puternic decât de obicei.

aca faceti o criza de astm, actionati rapid. Nu ignorati semnele tim-Purii ale crizelor de astm, chiar daca initial simptomele - respiratie suiera­toare, accelerata sau tuse - par moderate.

Folositi prompt inhalantul care va linisteste, în acest fel contracarati în-sustarea cailor respiratorii si eliminati instalarea crizei propriu-zise, spune dr- P


Aschli ntrate npiele

Cumparati sau confectionati-va un distantier. La inhalator se adaptea­za un distantier, care îmbunatateste pentru plamâni aplicarea medicatiei in-halante cu 30 la suta, spune medicul de familie Stephen Amiel. Distantierul este un dispozitiv ieftin, din plastic, care se poate procura de la farmacie.

La debutul unei crize de astm, inspirati câteva pufuri din inhalatorul cu­plat cu distantierul; cam la fiecare minut câte l puf.

Daca nu ati facut rost de distantier, luati o sticla de plastic si faceti o ga­ura la fund ei. Pozitionati gaura pe nas si gura în timp ce apasati duza inha-latorului fixat pe gâtul sticlei sau, invers, rotunjiti buzele în jurul gâtului sti­clei, pozitionând inhalatorul pe gaura de la fundul sticlei.

Urmariti nivelul cantitatii de inhalant. Daca folositi medicatie pentru ti­nerea în frâu a astmului, cea mai nefericita surpriza e sa descoperiti ca in­halatorul este gol exact când aveti nevoie de el.

Pentru a preveni aceasta situatie, lipiti o banda de hârtie pe inhalator si marcati fiecare utilizare.



Document Info


Accesari: 2885
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )