Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload


Bazele practice ale terapiei ocupationale


BAZELE PRACTICE ALE TERAPIEI OCUPATIONALE


Terapia ocupationala contemporana se ghideaza dupa 3 principii:

Practica centrata pe client

Practica centrata pe ocupatie

Practica bazata pe dovezi

In modelul de practica centrata pe client terapeutul si clientul sunt angajati intr-o colaborare in procesul terapeutic. Terapeutul trebuie sa inteleaga clientul ca pe o persoana care traieste intr-un context particular constand din familie si prieteni, situatie socioeconomica, cultura etc. Terapeutul trebuie sa “intre in lumea” clientului pentru a crea o relatie care sa-l incurajeze pe acesta sa isi angajeze viata in directia cea mai semnificativa pentru el. Explorarea perceptiilor si experientelor traite de “client” in calitate de consumator de ingrijiri medicale permite o apreciere a procesului terapeutic si a relatiei terapeutice.Practica centrata pe ocupatie are in vedere ocupatiile semnificative selectate de client si desfasurate intr-un cadru tipic. Ocupatia se refera la toate activitatile executate in cursul vietii cotidiene de catre o persoana (activitati de autoingrijire, activitati lucrative, activitati recreative) care dau un sens vietii si determina sanatate si buna stare.In fiecare etapa a vietii exista activitati ocupationale optime pentru mentinerea sanatatii individului si societatii. Este foarte importanta evaluarea sistematica a ocupatiilor clientului si a priopritatilor acestuia. Aceste informatii, cuplate cu cele legate de capacitatile clientului, necesitatile sarcinilor propuse si contextul ocuational stau la baza interventiei terapeutice . Scopurile inerventiei terapeutice sunt direct legate de preocuparile ocupationale ale clientului si metodele de interventie interesul ocupational al individului. Astfel,atat metodele cat si scopurile terapiei au la baza ocupatiile clientului.

Practica bazata pe dovezi presupune integrarea datelor cunoscute in urma cercetarilor stiintifice  in rationamentul clinic pentru a explica logic modul de interventie terapeutica si prognosticul acesteia. Este bine ca aceste explicatii sa i se ofere clientului intr-un limbaj accesibil acestuia.Cerintele eticii impun informarea completa a beneficiarului asupra naturii, riscului si posibilelor urmari ale oricarei interventii. (AOTA, 1994, Occupational therapy cod e of ethics p 1037)


In practica TO se contureaza 3 preocupari esentiale:

  1. evaluarea
  2. interventia terapeutica
  3. consultanta

1. Evaluarea este un proces de culegere de date, identificare de probleme si luare de decizii pentru interventia terapeutica. Evaluarea initiala este baza de plecare pentru planul terapeutic, iar reevaluarile ulterioare au rolul de a aprecia eficienta tratamentului si de a stabili ajustari ale programului atunci cand este necesar.

2. Interventia terapeutica presupune aplicarea principiilor si metodelor specifice TO in asistenta pacientilor. Interventia are la baza elaborarea planului de tratament.

Evaluarea si interventia reprezinta baza TO si vor fi discutate pe larg in capitole separate.

3. Consultanta este o componenta particulara care se refera la capacitatea terapeutilor de a oferi indicatii, sfaturi, programe persoanelor si institutiilor din jurul pacientilor in scopul crearii de oportunitati sub diverse aspecte pentru ca acestia sa-ti poata desfasura o viata cat mai completa sub raport fizic si psihic. [23]
Document Info


Accesari: 756
Apreciat: hand

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )