Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Basici

medicina


Basici

, ^t s~
ftSStiSSitiS&i* * ^



/8 recomandari pentru a mpiedica ranirea

Basicile sunt modalitatea organismului de a va spune ca s-a să 747f52h ;turat. Fie ca este vorba de prea multa frecare, fie de prea multa ambitie, o basica - în mare masura asemenea unei crampe musculare sau a unui junghi intercos-tal - are menirea sa tempereze o actiune.

Desi urmatoarele remedii se ocupa de basicile de la picioare, multe din­tre recomandari pot fi aplicate basicilor aparute pe palme din cauza frecarii sau în alta zona a corpului, care va semnaleaza "s-o luati mai încet".

TRATAMENTUL BĂsICILOR B

Aveti în continuare câteva sugestii din partea specialistilor care se ocupa dfe
neplacerile ce însotesc aparitia basicilor. 'S:

Luati o decizie. Daca v-a aparut o basica, trebuie sa decideti cum este cel mai bine sa procedati cu ea: o protejati si o lasati în pace sau o spargeti si drenati lichidul? Optiunea depinde de dimensiunea basicii, spune Suzanne Tanner, care practica medicina sportiva. "O persoana precauta va va opri sa o spargeti pentru a nu atrage vreun risc de infectare. Dar eu cred ca pentru cei mai multi nu ar fi solutia practica." Specialistii spun ca basicile mari si dureroase ar trebui sparte, iar cele mai mici si nedureroase ar trebui ignora-

e- Daca aveti o basica mare pe o zona cu încarcare ponderala semnifîcati-Va' trebuie sa o drenati, spune specialista în pedologie Clare Starrett. "Ea se P°ate umple atât de mult cu lichid, încât sa devina ca un balon."

Ue asemenea, basicile care probabil oricum vor plesni de la sine trebuie

"enate- Cel putin asa macar aveti un control asupra momentului si modali-,u de deschidere a basicii, în loc sa lasati totul la voia întâmplarii.


Basici i    f r i ,v

Fiti precaut si sterilizati. Daca optati pentru a o sparge, începeti prin a cu­rata atent basica, precum si pielea din jur, si prin sterilizarea "instrumenta­rului", fie el un ac sau lama de ras. "Pentru dezinfectarea ambelor recomand alcoolul", spune specialista în pedologie Nancy Lu Conrad.

Alti medici opineaza pentru sterilizarea instrumentarului prin flacara în loc de alcool. Pur si simplu încalziti acul sau lama de ras cu un chibrit aprins, pâna când se înroseste si lasati-le sa se raceasca înainte de a taia pie­lea. Ambele metode omoara germenii si sunt egal recomandate.

Lasati pielea pe loc. Daca ati drenat basica, specialistii recomanda sa la­sati pielea de deasupra pe loc. Cea mai mare greseala este ca dupa drenare sa îndepartati "acoperisul" basicii, spune Richard Cowin, chirurgul pedolog. Considerati acoperisul ca fiind un bandaj natural. "Daca îl îndepartati, veti sfârsi prin a obtine o zona rosie, dureroasa, de carne vie, dar daca îl lasati pe loc, se va întari si va cadea de la sine, reducând considerabil timpul de vindecare", spune el.

Puneti un pansament simplu. Dupa ce v-ati "tratat" basica, trebuie sa o acoperiti si sa o protejati ca sa se vindece. Dar nu pansamentele de tifon si plasturii speciali sunt recomandati, ci o solutie mult mai simpla. "Prima mea optiune este un banal plasture adeziv simplu", spune dr. Cowin. Totusi, pan­samentele de tifon sunt utile pentru basicile prea mari ca un plasture obisnuit sa le poata acoperi. Mentineti-le pe loc cu banda adeziva impermeabila.

Folositi pansamente spongioase. O basica tratata, acoperita cu pansa­ment, este destul de incomoda. Pâna la vindecarea completa se poate re-

prezentarea la medic la primul semn de infectie, acesta este sfatul specialis­tei n pedologie Nancy Lu Conrad.

O regula corecta, stabilita empiric, spune ca majoritatea plagilor, indi­ferent de felul lor, ar trebui sa evolueze spre mai bine cu fiecare zi", adau­ga specialista n pedologie Clare Starrett. Regula se aplica si n cazul basici­lor, completeaza ea, subliniind ca semnele clasice ale infectiei sunt roseata, tumefierea, inflamatia si durerea accentuata

O basica este categoric infectata c nd lichidul care se scurge din ea nu este limpede ca apa sau c nd are un miros neplacut", adauga dr Starrett. E momentul sa cereti ajutor medical."


lasic i

la aplicarea unor pansamente speciale, din material spongios, care eiau din presiunea exercitata asupra basicii si diminueaza frictiunea, pu- , astfel sa va continuati activitatea. Acesta este procedeul utilizat de sportivi, completeaza dr. Cowin.

Lasati-le sa se aeriseasca peste noapte. Majoritatea medicilor sugerea­za îndepartarea pansamentului peste noapte, pentru aerisirea basicii. "Aerul si apa sunt foarte bune pentru vindecare", spune dr. Cowin, "asa ca înmu­ierea în apa si tinerea la aer a basicii peste noapte sunt folositoare."

Schimbati pansamentele umezite. Desi unii medici apreciaza ca un pan­sament se poate pastra 2 zile fara probleme, toti sunt de acord ca ar trebui înlocuit daca dintr-un motiv sau altul s-a umezit. Asadar, daca va transpira picioarele sau daca aveti o activitate care umezeste pansamentul, înlocuiti-1 cât de des este necesar.

PREVENIREA BĂsICILOR

Prevenirea este întotdeauna mai buna decât tratamentul, astfel ca va prezen­tam aici recomandarile specialistilor pentru evitarea aparitiei basicilor.

Alegeti-va pantofi potriviti. Pare la mintea cocosului, dar cu cât dimen­siunile si forma încaltamintei seamana mai mult cu piciorul, cu atât este mai putin probabil sa faceti basici, spune medicul de familie Stephen Amiel. în­caltamintea prea strâmta sau cu vârful ascutit va strânge si va rani picioare­le, iar încaltamintea prea mare va va roade, deoarece picioarele se misca în ea, provocând aparitia basicilor. Asigurati-va ca încaltamintea noua este confortabila si ignorati vânzatorul care va tot repeta ca pantofii va vin tur­nati, îndeosebi fiti atent atunci când cumparati încaltaminte pentru copii; ve­rificati marimea încaltamintei copilului aproximativ din 3 în 3 luni.

Faceti-va picioarele mai rezistente. Daca ati planificat niste drumetii sau rumuri mai lungi, antrenati-va pielea picioarelor mergând descult prin casa sau

taceti plimbari prelungite pe nisipul plajei, în picioarele goale, va sfatuieste r. Armei. Unii marsaluitori au mare încredere în spirtul medicinal: frictionati zil-

nic picioarele cu spirt timp de 2 saptamâni înainte de cursa. Nu mergeti mult în ocanci noi facuti de fabrica, nu de comanda, si pastrati-va picioarele uscate.

.' ascultare propriilor picioare. Basicilor aparute din cauza frecarii le Ule Un timp pentru a se forma, asa ca daca picioarele încep sa dea sem-

Basici

CIORAPI DIN BUMBAC SAU CIORAPI DIN FIBRE ACRILICE?

n lumea ciorapilor se desfasoara o dezbatere ne ntrerupta care ar putea avea consecinte cu bataie lunga pentru nenumaratii atleti cu picioarele bascate de la plimbaretii de vacanta p na la maratonistii olimpiadelor. Cau­za frictiunii" dintre podologi este un studiu care demonstreaza ca ciorapii din fibre acrilice pot fi mai buni n evitarea basicilor pe care sigur le provoa­ca ciorapii din bumbac sau din alte fibre naturale.

Ani de zile, cei mai multi podologi au recomandat fibrele si materialele naturale adica ciorapii din bumbac si pantofii din piele. Dar noile cerce­tari arata ca n cazul alergatorilor ciorapii din bumbac provoaca de 2 ori mai multe basici dec t ciorapii din fibre acrilice si ca basicile cauzate de ciorapii din bumbac sunt, de obicei, de 3 ori mai mari dec t cele provocate de fibre­le acrilice.

Ca alergator veteran pe distante lungi si n calitate de persoana care tra­teaza zilnic basicile alergatorilor, rezultatele nu ma surprind", spune Douglas Richie, podolog sportiv. Sunt perfect constient ca fibra din bumbac devine abraziva dupa purtari repetate si ca îsi pierde forma c nd este umeda. For­ma unui ciorap este esentiala c nd acesta se afla n interiorul unui pantof."

Multe persoane pun semnul de egalitate ntre fibra acrilica si o fibra mtasoasa, asemanatoare nailonului", spune el, dar fibra acrilica toarsa este perceputa de picior exact ca bumbacul si îsi mentine textura catifelata si plcuta chiar si atunci c nd este umeda."

Conform opiniei exprimate de dr. Richie, si alte fibre sintetice se com­porta la fel de bine ca fibrele acrilice, mentin nd piciorul cald si uscat. Iar proprietatea fibrelor sintetice de a nu cauza basici este valabila pentru orice tip de activitate sportiva, fie ca este vorba de plimbare, alergare, tenis sau exercitii aerobice.

ne de disconfort, schimbati-va neîntârziat încaltamintea, spune dr. Amiel Unele persoane cu diabet sau cu probleme neurologice pot avea o sensibili­tate redusa a picioarelor si semnele de avertizare lipsesc. Daca aveti aseme­nea probleme sau daca aveti probleme cu circulatia în picioare (boala vas­culara periferica), este vital sa purtati încaltaminte potrivita si sa va prezentati la medic la primul semn de aparitie a basicilor, de modificare a culorii pielii sau de ulceratii pe laba piciorului.

încercati un pansament pentru calcâi. Basicile care apar în partea su­perioara a calcâiului sunt provocate de lovirea repetata a încaltamintei de o

ftii.SBM "!-3J8 *!*..;% Basici

na delicata, spune dr. Cowin. "De obicei este suficient sa aplicati un pan-ment în partea din spate a pantofului", recomanda el. Pansamentele de cal­ai se pot procura din magazinele cu articole sportive.

Mu renuntati la ciorapi. Ca regula generala, evitati sa purtati încaltamin­te pe piciorul gol. Persoanele care renunta la ciorapi fac mereu basici pe cal­câie spune dr. Cowin. Daca doriti sa aveti gleznele dezgolite fara a suferi consecintele, el sugereaza folosirea "ciorapilor de antrenament", care aco­pera numai laba piciorului.

Pudrati zilnic picioarele. Faceti-va obiceiul de a va pudra zilnic picioare­le. "Când cineva vine si spune ca are încaltaminte care i se potriveste si to­tusi face basici, îl îndemn sa-si pudreze labele picioarelor înainte de a-si tra­ge ciorapii", spune dr. Cowin. "în felul acesta ajuta la alunecarea ciorapilor pe laba piciorului si previne aparitia basicilor."

Un strat protector. Daca ati planificat o plimbare lunga, o alergare, un meci de tenis etc., protejati cu vaselina zonele predispuse basicarii, cu sco­pul de a reduce frecarea provocata de încaltaminte, spune dr. Conrad.

Joseph Ellis, consilier medical la o companie producatoare de încalta­minte, sugereaza folosirea unui unguent destinat tratarii eritemului fesier, mai vâscos decât vaselina. "Cu cât este mai vâscos, cu atât mai bine", spu­ne el. Pentru marsaluitorii si alergatorii care insista sa umble fara ciorapi, ungerea zonelor predispuse la basici este aproape obligatorie.

La încaltaminte noua, ciorapi noi. Daca o pereche de pantofi noi va frea­ca picioarele si va provoaca basici, prima masura este sa schimbati ciorapii, spune dr. Ellis. El recomanda ciorapii din fibre acrilice - disponibili în ma­gazinele cu articole sportive - , deoarece aceste fibre sunt alcatuite din stra­turi menite sa absoarba frecarea.

Bucurati-va picioarele, oferindu-le branturi. Specialistii sunt de parere ca branturile de buna calitate, disponibile în magazinele cu articole sporti­ve, sunt deosebit de utile pentru prevenirea basicilor.

a de ciorapii tubulari. Chiar daca va tenteaza ciorapii tubulari, ara calcâie formate si pe care puteti sa vi-i puneti fara sa va gânditi la ceea °e *aceti, specialistii resping folosirea lor. Dr. Cowin atrage atentia ca ei nu Potrivesc niciodata cu adevarat. "Aveti nevoie de un ciorap care îmbraca Cl0rul dupa forma lui pentru a evita basicile", spune el.



Document Info


Accesari: 6535
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )