Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Boli digestive

medicina







Boli digestive



Indigestia alimentara tratata homeopat


Dupa perioada indelungata a postului, ne infruptam cu placere, cu lacomie de multe ori, din toate aceste bucate traditionale. Neplacerile nu se lasa, insa, asteptate...






Indigestia alimentara tratata homeopat


Dupa perioada indelungata a postului, ne infruptam cu placere, cu lacomie de multe ori, din toate aceste bucate traditionale. Neplacerile nu se lasa, insa, asteptate...




Daca nu suntem cumpatati, indigestia ne poate afecta pe oricare dintre noi.

Indigestia apare prin tulburarea proceselor de digestie de la nivelul tractului digestiv superior (esofag, stomac, duoden - prima parte a intestinului subtire). Principala manifestare a indigestiei este o durere surda, de cele mai mul 343g62d te ori ca o arsura, in epigastru (partea superioara a abdomenului cuprinsa intre coaste si ombilic), insotita de senzatia de balonare, greata (chiar voma), regurgitatii, senzatia de plenitudine ce apare destul de repede dupa ce a inceput masa.
      
De cele mai multe ori, indigestia este un fenomen aparut brusc, avand o durata redusa. Exista insa si persoane ce sufera de o forma cronica. Acestia din urma trebuie sa se supuna unui control medical atent urmat de teste de laborator pentru a se exclude o serie de boli serioase ale tractului digestiv superior care se pot manifesta intr-un mod similar.

Grasimile, cafeaua sau tutunul - "placeri" interzise

Printre alimentele greu de digerat se numara: grasimile, ceapa, castravetele, fasolea, rosiile, dulciurile. Alcoolul, cafeaua si fumatul actioneaza toate prin mecanisme diferite, dar cu acelasi rezultat: indigestia. Cofeina sau ceaiul negru baute la masa grabesc eliminarea continutului gastric inainte ca sucul gastric sa fi actionat in totalitate. Alcoolul are efect iritant accentuat asupra mucoasei digestive, atacand stratul protector de la suprafata acesteia.

Bauturile carbogazoase elibereaza bule si determina o distensie a stomacului, si asa dilatat de masa bogata. Abdomenul este dureros si apare senzatia de greata. Un pahar cu apa rece ca gheata inainte de masa nu face bine: temperatura scazuta reduce secretia acida si apa dilueaza sucul digestiv, incetinind digestia.

Grasimile prin definitie sunt "grele": stomacul le simte si-si incetineste golirea pentru a permite sucurilor digestive intestinale sa digere grasimile.

Stresul... eternul vinovat

In caz de stres organismul descarca din plin hormoni care modifica felul in care acesta functioneaza. Astfel, sangele este luat din zone neimportante (tubul digestiv este una dintre ele) si este redirectionat spre organele vitale (inima, creier, ficat) si spre muschi, pregatind organismul pentru lupta sau fuga. Astfel, functii complexe, dar de mica importanta in momentele critice  (digestia, reactii imune subtile) sunt reduse dramatic. Daca se mananca in conditii de stres, digestia se face deficitar: alimentele stagneaza in stomac si in intestinul subtire, tranzitul fiind incetinit. Astfel, semnele indigestiei nu intarzie sa apara: senzatia de balonare, arsuri, durere etc.

Mancatul excesiv este, in general, cea mai frecventa cauza a indigestiei. Intre mesele principale este bine a nu se consuma dulciuri si ar fi recomandata o plimbare prin aerul rece al iernii.
Intertitlu: Indigestia - diagnostic de excludere

Nu exista un test specific pentru indigestie, ea fiind de altfel un diagnostic de excludere - daca nu s-a gasit nimic in neregula (toate testele sunt normale) si indigestia continua sa revina cu incapatanare, doctorii o catalogheaza drept dispepsie nonulceroasa si o trateaza in functie de simptome. Tocmai pentru ca ea poate ascunde boli mai grave se impun o serie de teste pentru a verifica daca totul este in regula: testul baritat, endoscopie digestiva superioara, ecografia abdominala, electrocardiograma, teste de sange.

Cel mai bun tratament este preventia!

De vreme ce bolile grave au fost infirmate rand pe rand, indigestia nu trebuie sa ne ingrijoreze prea tare. Cel mai bun tratament este preventia! Cum secretia acida nu mai este de mult considerata a fi cauza indigestiei, vechea abordare cu antiacide si antisecretoare nu se indica. Sunt totusi persoane care sustin ca un pansament gastric ii ajuta. Carbunele activat ajuta, insa nu trebuie abuzat de el: absoarbe nu numai gazele si bacteriile, ci si enzime digestive folositoare, minerale si vitamine. Suplimentele cu enzime digestive luate inainte de mesele copioase sunt binevenite.

A doua zi dupa indigestie se recomanda un regim bazat pe legume fierte, branzeturi slabe si fructe, ceai de sunatoare cu lamaie.

Simptomele pot masca alte afectiuni

Chiar daca initial este luata drept indigestie, simptomele pot masca afectiuni mult mai serioase pentru care trebuie sa va adresati medicului. Semnale de alarma sunt:

  • Durere abdominala persistenta sau recurenta;
  • Pofta de mancare redusa pentru mult timp;
  • Scadere inexplicabila in greutate;
  • Voma cu striuri de sange, sange curat sau cu aspect de "zat de cafea";
  • Scaune inchise la culoare, ca si "pacura";
  • Indigestie insotita de greutate in respiratie, durere in spatele sternului care iradiaza la baza gatului, sau pe bratul stang, transpiratii reci. Toate aceste semne pot fi cauzate de un infarct miocardic acut.

Sfaturi pentru a evita indigestia

  • Peste mesele festive de sarbatori se poate trece cu bine astfel:
  • Nu se va sari peste micul dejun sau pranz;
  • Alegeti bauturile slab alcoolice si seci! Consumati-le moderat. La fel si cafeaua.
  • Dupa masa iesiti 15-20 minute la plimbare; 
  • Evitati siesta pe canapea sau somnul;
  • Mestecati bine inainte de a inghiti;
  • Luati, la inceputul mesei, comprimate ce contin suplimente de enzime digestive.

Tratamentul homeopat

Homeopatia dispune de multe remedii pentru indigestie, alegerea lor facandu-se dupa criterii specifice. Iata in continuare cateva dintre ele:

Nux vomica:
durere care apare la o jumatate de ora sau o ora dupa o masa copioasa, greata si senzatie de greutate. Gaze care produc arsuri esofagiene si un gust amar sau acru, gura uscata sau fara sete, balonare etc.

Arsenicum: dureri arzatoare si varsaturi dupa inghetata, otet sau fructe prea coapte, slabiciune intensa, transpiratii si diaree.

Ipeca:  greata, paloare cu cearcane si transpiratii calde sau reci, crampe insotite de diaree, lipsa apetitului.

Colocynthis: unul dintre remediile principale pentru colici la copii si adulti care cedeaza la caldura, aplecare in fata, presiune, eliminare gazelor sau scaun.

Podophyllum: remediu excelent pentru diaree cu senzatie de fierbere inainte de scaun si crampe.

Remediile homeopate potrivite fiecarei situatii, frecventa de administrare sau dilutiile necesare din fiecare in parte se recomanda de catre medicul homeopat, la fel si eventualele asocieri intre anumite remedii.

Dr. Ecaterina Bancila-Szanto,
Medic homeopat
Cabinetul Denisa Medica Arad
www.homeopatiearad.go.ro




Document Info


Accesari: 3025
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )