Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Bronsita

medicina


Bronsita



/ O sfaturi pentru a opri tusea

Bronsita este o infectie si o inflamatie a învelisului cailor bronsice, caile res­piratorii care leaga traheea de plamâni. Bronsita adesea este declansata de o infectie a cailor respiratorii superioare si daca nu este îngrijita poate duce la pneumonie, în multe privinte bronsita seamana mult cu o raceala. De obicei este cauzata de un virus, spune Barbara Phillips, specialista în boli pulmona­re, "în consecinta, antibioticele nu vor face mare lucru. Totusi, uneori bron­sita este provocata de bacterii, si în acest caz antibioticele sunt eficiente."

Bronsita acuta se vindeca de obicei de la sine în 1-2 saptamâni, spune ea. Dar persoanele cu bronsita pot 14414v2112o ramâne cu o respiratie hârâita sau suiera­toare luni de zile. Desi o bronsita acuta trebuie lasata sa îsi urmeze cursul, exista câteva sfaturi utile pentru a respira mai usor în timpul bolii.

Opriti fumatul! Aceasta este decizia cea mai importanta de pus în aplica­re mai ales daca sunteti un suferind cronic. Renuntati la fumat si sansele de a scapa de bronsita cresc în mod spectaculos, "între 90 si 95 la suta dintre


Bronsita

sitele cronice sunt consecinta directa a fumatului", spune specialistul în boli pulmonare Daniel Simmons.

Daca sunteti fumator de multa vreme, o parte din vatamarea adusa pla-"nilor poate fi ireversibila, dar cu cât este vorba de mai putini ani de fu-t cu atât este mai probabila vindecarea completa, spune Gordon Snider, si el specialist în boli pulmonare.

Respingeti vehement fumatul pasiv. Evitati persoanele care fumeaza, iar daca propriul partener este fumator, determinati-1 sa renunte. Fumatul prac­ticat de alte persoane poate fi cauza bronsitei dvs. Expunerea la fumul "de mâna a doua" - cunoscuta sub denumirea de fumat pasiv - poate duce la bronsita.

întretineti aportul de lichide. Bând multe lichide limpezi veti ajuta flui­dizarea mucusului si va veti usura tusea, spune dr. Phillips. "De la 4 la 6 pa­hare pe zi înseamna o fapta buna pentru a scapa de bronsita."

DE REGULA, ANTIBIOTICELE NU CONSTITUIE O REZOLVARE

La primul semn de tuse suparatoare asociata cu durere n g t sau n piept, respiratie h r ita sau suieratoare, oboseala si temperatura ridicata toate simptome ale bronsitei exista tendinta de a cere medicului prescrierea de antibiotice. Totusi, n general, administrarea de antibiotice nseamna pier­dere de timp, deoarece aproximativ 95 la suta dintre bronsite sunt provo­cate de virusi, asupra carora antibioticele nu au nici un efect. Doar o pro­portie redusa de infectii bronsice acute sunt declansate de bacterii.

Medicii sunt adesea refractari la a recomanda antibiotice, deoarece exis­ta putine dovezi ca ele scurteaza durata bolii sau ca i diminueaza simptome-le. Totusi, exista unele confirmari ca bronhodilatatoarele medicamente folosite n caz de astm pentru dilatarea cailor respiratorii contribuie la usurarea simptomelor.

Cercetatorii au constatat ca bolnavii care au folosit bronhodilatatoare au reprezentat un procent mai mare dintre cei care s-au oprit din tusit n inter­valul de o saptam na dupa nceperea tratamentului, comparatia fac ndu-se cu un esantion egal de persoane carora li s-a administrat un preparat place-po. Acestia si-au reluat activitatea mai repede dec t cei tratati cu placebo. nsa medicii atrag atentia ca bronhodilatatoarele au probabilitatea cea mai mare de a actiona la bolnavii cu caile bronsice inflamate.

"6 obicei, bronhodilatatoarele se prezinta sub forma de inhalatoare.


Bronsita

Bronsita necesita atentia unui medic daca

credeti ca sugarul sau copilul mic a contractat aceasta boala

dupa o saptam na, tusea vi se nrautateste, n loc sa se calmeze; !

aveti febra sau scuipati s nge;

simtiti o durere n piept c nd respirati profund;

pe parcursul zilei expectorati flegma galbena sau verde, mai ales daca
nu sunteti fumator;

suferiti accese repetate de tuse si de respiratie suieratoare (cauza poa­
te fi astmul);

sunteti mai n v rsta si pe l nga alta boala sunteti afectat si de o tuse
seac
a

aveti respiratia scurta (g f iti) si tusiti exagerat de mult;

apartineti v rstei a treia;

aveti o boala de inima sau de plamâni.

Lichidele calde sau apa simpla sunt cele mai bune. "Evitati cofeina sau bauturile alcoolice", spune dr. Phillips. "Ele sunt diuretice si stimuleaza uri­narea, determinând pierderea unei importante cantitati din lichidul acumulat."

Respirati în atmosfera calda si umeda. Aerul cald si umed faciliteaza expectorarea mucusului. Daca aveti o flegma groasa sau dificil de eliminat prin tuse, un vaporizator va va ajuta sa fluidizati secretiile. O alternativa mai ieftina la vaporizator este un vas electric pentru fiert apa, plasat în dormi­tor, spune medicul de familie Stephen Arniel. Lasati putin ridicat capacul vasului pentru ca sa nu salte în timpul fierberii, dar fiti atent ca vasul sa nu functioneze în gol; tineti-1 departe de copii sau de persoanele neputincioa­se. De asemenea, va puteti închide în camera de baie cu dusul curgând si respirati vaporii adunati în încapere.

Stati deasupra chiuvetei. Dr. Snider sugereaza sa inhalati vapori de apa din chiuveta de la baie. "Umpleti chiuveta cu apa fierbinte, acoperiti-va ca­pul cu un prosop care sa treaca de marginile chiuvetei si inhalati vaporii 5-10 minute la câteva ore."

Nu asteptati mare lucru de la expectorante. Nu exista dovezi stiinti­fice ca vreun medicament fluidizeaza sau usuca mucusul, spune dr. Phillips-A bea lichide constituie cel mai bun procedeu de fluidizare a secretiilor.


Bufeu ri

A ciiltati-va tusea. "Daca aveti o tuse productiva, una prin care expecto-. flegma, nu încercati sa o opriti complet, deoarece daca nu veti tusi, nu ti scapa tesutul pulmonar de ceea ce el doreste sa îndeparteze", spune

c jjnnions. Sfatul sau este sa va împacati cu tusea cât puteti mai bine. Pe de alta parte, daca tusea nu este productiva - adica nu este urmata

de expectoratie - trebuie sa recurgeti la medicamente antitusive pentru a o

suprima. Substanta antitusiva cea mai eficienta în preparatele vândute fara

reteta este pholcodina.

Concentrati-va asupra prevenirii. Categoriile de persoane cu cel mai mare risc de a contracta o bronsita sunt sugarii, copiii mici, fumatorii, su­ferinzii de boli de inima sau de plamâni si vârstnicii. Tot aceste persoa­ne reprezinta categoriile de risc la agravarea unei bronsite, ajungând usor la pneumonie. Persoanele vulnerabile ar trebui sa evite activitatea exte­nuanta în aer liber si efectuarea de exercitii fizice când poluarea aerului este ridicata.

Vaccinati-va împotriva gripei. Daca aveti o bronsita cronica, vaccinati-va antigripal în fiecare toamna. Vaccinarea antigripala este recomandata, de ase­menea, persoanelor în vârsta de peste 65 de ani, astmaticilor, cardiacilor, per­soanelor cu deficit imunitar, ca si suferinzilor de alte boli cronice. O vaccina­re unica împotriva pneumoniei pneumococice este si ea recomandata acestor categorii de persoane, precum si oricarei persoane trecute de 75 de ani.



Document Info


Accesari: 2959
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )