Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Bufeuri

medicina


ALTE DOCUMENTE

Bufeuri

16 modalitati de a ndeparta fierbinteala



Poate cea mai obisnuita neplacere de care se plâng femeile în preajma me­nopauzei se refera la mult temutele bufeuri - valurile de caldura care în-cep în piept si se raspândesc la gât si cap, lasându-le transpirate, înfierbân­te, îmbujorate, iritate si deosebit de stânjenite, în opinia specialistei în 8'necologie Mary Jane Minkin, aproape 75 la suta dintre femei trec prin aceste stari. Un bufeu poate dura între 30 de secunde si 30 de minute, dar în m°d normal durata lui este de 2-3 minute. Femeile trec prin bufeuri într-o Perioada care dureaza între 3 si 5 ani.


B y f e u f i

Bufeurile sunt chiar si mai deranjante pe timpul noptii. Va treziti brusc din somn scaldata în sudoare. Faptul ca transpiratiile nocturne va întrerup somnul este ceea ce va face sa va fie mai greu chiar decât ziua sa treceti printr-o astfel de situatie. Bufeurile va pot lasa epuizata si disperata daca v-ati pierdut odihnitorul somn de noapte.

Bufeurile si transpiratiile nocturne sunt consecinta scaderii nivelurilor de estrogen ce are loc la femeile aflate în premenopauza (perioada de 2 pâna la 8 ani dinaintea menopauzei) si în menopauza, care începe de fapt dupa 12 luni de la ultima menstruatie. Lipsa de estrogen, precum si alte modificari hormo­nale, influenteaza modalitatea în care organismul femeii regleaza caldura.

Milioane de femei s-au îndreptat de-a lungul anilor spre terapia hormo­nala de substitutie pentru a usura bufeurile, precum si alte simptome ale me­nopauzei ca pielea uscata si uscaciunea vaginului. Multe femei au facut aceasta optiune pentru a preveni osteoporoza, bolile de inima, accidentul vascular cerebral, boala Alzheimer si unele tipuri de cancer. Totusi, între ele au existat si femei care au sperat ca terapia hormonala de substitutie s-ar pu­tea dovedi înselatorul elixir al tineretii, care sa le mentina o vesnicie tinere­tea trapului si a mintii.

Dar în ultimii ani, datele stiintifice au început sa arate ca unele dintre ma­rile pretentii ale acestei terapii nu erau întemeiate. Cu siguranta, terapia hor­monala de substitutie face minuni în privinta bufeurilor si a uscaciunii va-ginale; ea îmbunatateste calitatea somnului altminteri întrerupt de bufeuri si, în acest fel, poate creste buna dispozitie si calitatea vietii. Ea va ajuta cu si­guranta la prevenirea osteoporozei si a cancerului de colon si poate încetini instalarea sau evolutia bolii Alzheimer. Dar nu va proteja femeile în fata bo­lilor de inima si a accidentului vascular cerebral, ba chiar, în unele cazuri, poate creste usor riscul acestora. De asemenea, terapia hormonala de sub­stitutie creste usor riscul cancerului de sân si al trombozelor.

De aceea, în zilele noastre decizia de a recurge la terapia hormonala de substitutie este una mai complexa, care depinde, printre altele, de gravitatea simptomelor postmenopauza si de riscul osteoporozei. Aceasta terapie este contraindicata unor femei, iar altele decid sa nu faca o terapie de durata sau sa o întrerupa pe cea în curs. Acestor femei, daca fierbinteala este prea mare pentru a o suporta, le oferim sugestii care le vor ajuta sa faca fata atât bufe­urilor din timpul zilei, cât si celor nocturne.

Alungati gândul unui chef. Dr. Minkin considera ca bautul unui pahar de vin este un lucru minunat. Dar daca beti l sticla pe zi, se poate sa fie o pro­blema. Alaturi de alte riscuri pentru sanatate, alcoolul în exces este un fac­tor agravant pentru bufeuri. Alcoolul determina dilatarea vaselor de sânge.


B u f e u r i

aceasta cauza, la suprafata pielii ajunge mai mult sânge, ceea ce produ­ce bufeul.

tati ja cafeaua fierbinte. Bauturile fierbinti care contin cofeina t alt factor declansator al bufeurilor. "Puteti bea cola sau ceai fierbinte arat ^n plante", spune dr. Minkin. "Se pare ca nu caldura sau cofeina luate separat cauzeaza bufeurile ci asocierea lor."

Bizuiti-va pe exercitiile fizice. Acestea nu numai ca fortifica inima si oasele, dar micsoreaza si frecventa producerii bufeurilor si a transpiratii­lor nocturne. Exercitiile fizice diminueaza simptomele menopauzei, favo­rizeaza un somn odihnitor, mentin oasele tari si inima sanatoasa, spune dr Minkin. Exersati de 3-5 ori pe saptamâna, de fiecare data câte 30-45 de minute.

Cautati exercitii care va fac sa transpirati putin. Daca unei femei afla­te la menopauza i se recomanda exercitiile fizice, se pune o problema. "Când femeile au probleme hormonale, ultimul lucru pe care si-1 doresc este transpiratia", remarca specialista în ginecologie Larrian Gillespie. Ea reco­manda o serie de exercitii care îmbunatatesc flexibilitatea si forta, fara a creste masa musculara.

III

Bufeurile si transpiratiile nocturne sunt rareori at t de grave nc t sa nece­site atentia medicului. Dar daca starea neplacuta se accentueaza sau daca nu ati dormit bine de mai multe saptam ni, atunci ar trebui sa le puneti capat.

Terapia hormonala de substitutie poate fi o solutie n aceste cazuri, chiar daca optiunea o faceti doar pentru c teva luni. Altminteri, exista si alte me-dicatii pentru calmarea bufeurilor, cum ar fi clonidina. Se poate nt mpla ca o alta stare sa fie raspunzatoare de bufeurile transpiratiile nocturne. Me­dicul poate considera necesar sa va faca analize ale s ngelui pentru a confir­ma ca ntr-adevar va aflati la menopauza, iar daca nu sunteti la menopauza poate dori sa excluda prezenta unei boli tiroidiene, a unei anxietati grave, a unei eventuale tuberculoze sau a unui cancer.

In cele din urma, date fiind confuzia si incertitudinea legate de terapia normonala de substitutie pe durata ndelungata, ar trebui sa discutati cu me-aicul pentru a analiza mpreuna riscurile si beneficiile nceperii acestei tera-P sau ale continuarii ei.

P

l

.PF

B y leu r i

Preparati un ceai de salvie. Aceasta planta obisnuita în bucatarie constituie adesea optiunea fitoterapeutilor pentru a elimina transpiratiile nocturne. Pu­neti 4 lingurite cu vârf de planta uscata într-un borcan si turnati l cana apa fierbinte, închideti borcanul si lasati sa stea 4 ore. Când aveti nevoie, stre­curati ceaiul, încalziti-l si beti-l.

Faceti totusi o încercare cu terapia hormonala de substitutie. Circu­la o prejudecata cum ca este periculos sa începi si apoi sa renunti la terapia hormonala de substitutie, spune dr. Minkin. Adevarul este ca aceasta terapie este flexibila. Asa ca, daca bufeurile si transpiratiile nocturne va fac zile gre­le, dr. Minkin recomanda încercarea, macar pentru câteva luni, a terapiei hor­monale de substitutie. Daca aveti unele îndoieli, puteti sa o opriti în orice mo­ment doriti. Daca ulterior doriti sa va reîntoarceti la ea, se poate si aceasta.

Consultati calendarul. "Un lucru pe care încurajez femeile sa îl faca este ca, daca hotarasc sa înceteze terapia cu estrogeni, atunci sa o faca într-o luna racoroasa", este opinia dr. Minkin. Daca opriti terapia în august, veti desco­peri ca o dupa-amiaza înabusitoare de vara constituie un moment absolut ne­fericit pentru a suferi un bufeu.

încercati creasta cocosului. "Creasta cocosului este o planta misterioa­sa", explica dr. Minkin. Planta nu contine estrogeni, cum ar fi estrogenii continuti de soia si de semintele de in, si nu se stie sigur cum actioneaza. Totusi, spune dr. Minkin, o multime de studii si propriile-i paciente au con-vins-o ca aceasta planta amerindiana calmeaza cu adevarat bufeurile. Plan­ta se vinde în magazinele specializate. Urmati instructiunile de pe eticheta.

Descoperiti trifoiul rosu. O alta planta eficienta împotriva bufeurilor este trifoiul rosu. Fitoestrogen natural, trifoiul rosu si-a dovedit calitatile în stu­dii clinice facute asupra lui. Se vinde în magazinele specializate. Urmati in­structiunile de pe eticheta.

Faceti o încercare cu soia. Includerea în dieta a mai multor alimente con­tinând soia poate fi destul de utila în îndepartarea bufeurilor si a altor sirnp-tome ale menopauzei. Avantajul pe care îl are soia, în afara de continutul mare de fitoestrogeni, este larga disponibilitate. Mâncati 2 portii pe zi (can-


B u f e u r i

standard recomandata în dieta asiatica), în supermarketuri exista o gama larga de alimente din soia.

încercati aceste alimente. Produsele din soia nu sunt singurele ali-te care asigura o doza adecvata de estrogeni împotriva bufeurilor. Alte 1'mente care pot fi introduse în dieta zilnica sunt garbanzo (o planta legu-inoasa, Cicer arietinum), lintea si aproape orice varietate de fasole.

încercati respiratia abdominala. Pentru unele femei, chiar numai respi­ratia abdominala este suficienta pentru a diminua disconfortul bufeurilor. Pentru a face o încercare, întindeti-va pe spate cu mâinile pe abdomen, în-chipuiti-va ca abdomenul este un balon pe care îl umpleti cu aer când inspi­rati si îl de/umflati când expirati. Repetati exercitiul timp de 6-8 ori atunci când aveti bufeuri.

Ajutati somnul cu metode demodate. Daca transpiratiile nocturne va tin treaza peste noapte, urmati sugestiile facute de dr. Minkin: beti l pahar cu lap­te cald, faceti l baie calda sau pur si simplu dati uitarii evenimentele zilei.

Purtati bumbac. Daca transpiratiile nocturne constituie o problema, cear­
safurile si fetele de perna din bumbac vor "respira" si vor permite umezelii
de pe piele sa se evapore. Evitati flanelul, satinul si amestecurile bum-
bac/poliester, care retin umezeala în jurul corpului. De asemenea, este de in­
dicat sa tineti la picioarele patului o cuvertura matlasata. Daca dupa trans­
piratiile nocturne va este racoare, înveliti-va cu cuvertura. Alte articole de
bumbac pe care sa le aveti la îndemâna în timp ce luptati cu transpiratiile
nocturne sunt o camasa de noapte cu mâneci scurte si lunga doar pâna la ge­
nunchi, chiloti si un prosop mic pentru a va sterge transpiratia. Evitati ca­
masile de noapte lungi si chilotii din tesaturi sintetice. Ele retin caldura si
produc disconfort. m

Renuntati la tigari. S-a dovedit prin studii clinice ca fumatul declanseaza me­nopauza cu 2 ani mai devreme, dar acesta nu este singurul motiv de a re­nunta ia fumat, spune specialista n ginecologie Mary Jane Minkin. Fumatul are un efect indirect asupra vaselor de s nge care pricinuiesc bufeurile. Daca aveti deja bufeuri, acestea se pot agrava din cauza fumatului. Asa ca adau-gati-| sj pe acesta pe lista celor 200 de motive de a renunta la fumat.


Bursita "';

Plasati un ventilator lânga pat. El va poate racori noaptea în timpul va­lurilor de caldura. Sau instalati un ventilator de tavan deasupra patului. Pen­tru a nu se înfierbânta atunci când face exercitii, dr. Gillespie alearga pe co­vorul rulant sub ventilatorul din tavan, pus în functiune.

l O modalitati de a diminua durerea

Bursita este o inflamatie a sacilor cu fluid aflati la nivelul articulatiilor, nu­miti burse, care asigura conditiile ca miscarile corpului sa fie line si fara fre­care. Exista peste 150 de burse cuibarite în umeri, genunchi si alte articula­tii. Durerile caracteristice bursitei izbucnesc ori de câte ori o miscare repetata provoaca apasare asupra unei anumite articulatii, ceea ce se întâm­pla cu umarul dupa o zi întreaga de tenis sau de golf.

Bursita are un mod specific de a se manifesta: când loveste, când se re­trage, apoi loveste din nou. Faza de durere acuta a bursitei dureaza 4-5 zile, uneori chiar mai mult. Caracteristica bursitei acute, cu durere care debutea­za si dispare brusc, este neplacuta pentru cei în suferinta si deosebit de în­selatoare pentru cei care încearca sa stabileasca ce tip de tratament este de indicat.

în prezent, nu exista nici un medicament pentru bursita. Pâna când cer­cetarea medicala va pune la punct un astfel de medicament, aveti aici câte­va remedii testate în nenumarate rânduri. Ele pot aduce o usurare tempora­ra a acestei stari dureroase.

Odihna este cel mai bun remediu. Primul lucru ce se recomanda în ca­zul unei articulatii dureroase este sa îi oferiti odihna, spune fizioterapeutul Alan Bensman. "încetati activitatea care provoaca durerea si odihniti arti­culatia. Uitati zicala batrânilor sportivi despre continuarea exercitiilor fizi­ce pâna când simti ca te doare."

Imobilizare si gheata. Daca articulatia este fierbinte, faceti rost de ghea­ta, spune chiropractul Allan Tomson. "Alternati 10 minute gheata, 10 mi­nute pauza, 10 gheata si asa mai departe." Atâta vreme cât articulatia este fierbinte, evitati aplicarea de caldura pe ea.

l 14

Bursita


Desi poate fi foarte dureroasa, bursita cedeaza destul de usor daca e trata­ta cu bl ndete. Dar daca are drept cauza o infectie sau guta, atunci trebuie sa va prezentati la medic. Dar stiti, oare, ce sa-i spuneti medicului? Daca ar­ticulatia este sensibila, calda si rosie, acestea sunt semne clare de avertiza­re. Se poate nt mpla ca aceste semne sa nu fie evidente chiar daca aveti o infectie, asa ca indicat este sa cereti sfatul medicului ori de c te ori aveti un acces de bursita.

Ademeniti alinarea cu contrariile. De îndata ce articulatia se raceste si daca durerea sau umflatura nu sunt foarte suparatoare, dr. Tomson recoman­da tratamente care combina rece cu cald - 10 minute gheata, urmate de 10 minute caldura, urmate de alte 10 minute gheata si asa mai departe.

Luati analgezice. Ibuprofenul, substanta de baza a unor analgezice antiin-flamatoare, poate fi foarte eficient, spune dr. Bensman, iar pentru cei care nu îl tolereaza, aspirina este un antiinflamator echivalent. Paracetamolul ate­nueaza durerea, dar nu are proprietati antimflamatoare. Daca nu sunteti sigur care dintre acestea este mai bun în cazul dvs., discutati optiunile cu medicul.

Calmati durerea cu ulei de ricin. Când durerea nu mai este acuta, dr. Tomson recomanda o împachetare cu ulei de ricin, pe cât de simpla, pe atât de eficienta. Aplicati masând usor uleiul de ricin pe articulatia afectata. Puneti o compresa moale de bumbac deasupra si acoperiti bine cu o com­presa calda.

Aplicati un balsam calmant. Asociate cu tratamentele standard, remedii­le alternative pot grabi potolirea durerii, spune Alison Lee, specialista în controlul durerii. Un remediu care merita încercat este o crema pentru ma­saj continând mentol, recomandata în durerile de bursita când este folosita nu mai des de 2 ori pe zi. Daca nu gasiti o astfel de crema, puteti prepara în casa un balsam, amestecând apa cu pulbere de turmeric (condiment folosit "i compozitia bine cunoscutului curry), obtinând o pasta. Aplicati-1 cel mult e 2 ori pe zi pe articulatia dureroasa.

'?cati articulatia cu atentie. De îndata ce durerea de articulatie nu mai

e acuta, exercitiile usoare reprezinta o abordare buna. Când problema o

ituie durerea de cot sau de umar, medicii recomanda balansarea libera

l 15

B y rs t a

a articulatiei pentru usurarea durerii. Exercitiul trebuie efectuat în reprize de câteva minute, de mai multe ori pe zi.

Cu siguranta doriti sa mentineti o anume libertate a miscarii, spune or­topedul Edward Resnick. "Nu va doriti un umar întepenit, dar nici nu e ca­zul sa exagerati cu solicitarea lui." El recomanda sa va aplecati în fata si sa va sprijiniti în bratul sanatos tinându-va cu mâna de un scaun. Lasati bratul dureros sa cada în jos, apoi balansati-1 înainte si înapoi, dupa aceea de la stânga la dreapta si încheiati miscându-1 în cerc, atât în sensul acelor de cea­sornic, cât si invers.

Unii specialisti recomanda ca exercitiile pentru usurarea durerii sa fie fa­cute în cada sau în piscina. Lasati membrul dureros sa pluteasca pe supra­fata apei, apoi miscati-1 usor, fara sa-1 fortati.

Elongatia. Importanta efectuarii de exercitii fizice dupa o criza de bursita nu poate fi subliniata îndeajuns de mult. Toti specialistii recomanda tehni­cile de întindere pentru a reda articulatiei capacitatea normala, integrala de miscare.

O întindere sau o elongatie eficienta pentru articulatiile întepenite ale umarului este numita "întinderea pisicii". Asezati-va pe pardoseala spri­jinit pe palme si genunchi, împingeti mâinile încet în fata mentinând coatele tepene, ca si cum v-ati întinde spre spate, si lasati-va în jos pe calcâie.

Un alt tip de elongatie implica statul în picioare cu fata la coltul unei în­caperi si în plimbarea degetelor în sus pe perete urmând muchiile coltului. "Obiectivul este sa va aduceti axila în colt", spune dr. Resnick.

încercati remediile naturale antiinflamatorii. Uleiul din seminte de in, care contine acizi grasi omega-3, cunoscut pentru faptul ca reduce inflama-tia, este recomandat uneori persoanelor cu bursite repetate. Adaugati 1-2 linguri din acest ulei la salata.

Nota: Folosirea îndelungata sau excesiva a produselor pe baza de ulei de in va poate afecta nivelul potasiului, avertizeaza medicul de familie Stephen Amiel, asa ca daca urmati tratament pentru hipertensiune arteriala sau pen­tru o boala de inima, folositi cu moderatie uleiul din seminte de in si men­tionati acest lucru medicului. Acest ulei poate produce gaze intestinale si diaree.

Aveti rabdare, în general, bursita are nevoie de 10 zile pentru a se vinde­ca - uneori mai mult, alteori mai putin. Daca toate sfaturile nu îsi ating sco­pul, medicii va promit ca în cele din urma timpul va vindeca durerea.



Document Info


Accesari: 3940
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2025 )