Buze crapate J
/ / sfaturi pentru a pune capat uscaciunii buzelor ^
Cei care au buze crapate stiu bine ca un zâmbet se poate transforma rapid "ntr-o încruntare. Buzele decojite si inflamate, stare cunoscuta sub denumirea medicala de cheilita, pot ajunge în aceasta situatie din cauza vremii reci si uscate, precum si în urma expunerii la soare. Uneori, reactiile alergice la rujul de buze, la pasta de dinti, la unele feluri de mâncare sau bauturi pot duce la exfolierea buzelor, încercati unele dintre aceste remedii linistitoare pentru a înlatura durerea unui zâmbet.
încercati un climat cu palmieri sau un balsam. "Cea mai buna metoda de a va ocupa de buzele crapate este aceea de a evita în primul rând vremea uscata si rece care poate provoca aceasta stare", spune dermatologul Joseph Bark. "Dar cum pentru majoritatea oamenilor a lua drumul spre tropice nu este la îndemâna, pute 16316v2124q ti, în schimb, sa luati drumul spre farmacie." Cumparati un balsam pentru buze. Apoi, înainte de a iesi în aer liber - si de multe ori când va aflati în aer liber - ungeti-va buzele cu el. Cum pe buze nimic nu rezista cu adevarat, aplicati balsamul de fiecare data dupa ce mâncati, beti sau va stergeti gura.
Uneori, buzele foarte sensibile pot reactiona nefavorabil chiar si la balsam, îndeosebi daca acesta contine lanolina sau arome chimice si parfumuri, spune medicul de familie Stephen Amiel. încercati un balsam fara lanolina, hipoalergenic, daca aveti impresia ca sunteti afectat de astfel de preparate. Batrâna vaselina poate ca nu are gustul la fel de bun, dar în cazul multor persoane actioneaza la fel de bine ca un balsam.
Folositi un ecran solar. "Reamintiti-va, de asemenea, ca soarele poate arde buzele în orice perioada a anului", spune dr. Bark. El recomanda cumpararea unui balsam pentru buze având în compozitie un ecran solar cu un factor de protectie de cel putin 15.
Profesorul de dermatologie Nelson Novick are urmatoarea parere: "Le-area buzelor când sunt expuse la soare se manifesta prin uscaciune si ex-° 16r?' ^ceasta este deosebit de neplacut pentru buza de jos, care poarta greul m ce priveste actiunea razelor ultraviolete."
,'-va cu ruj pe buze. Un ruj moale poate ajuta la calmarea buzelor deja craPate, spune specialistul în farduri Glenn Roberts. "De fapt, simpla apli-
Buzecrapate
care a rujului confera o oarecare protectie si poate ajuta din capul locului la prevenirea fisurarii buzelor."
"Faptul ca femeile se rujeaza, cred eu, constituie una dintre explicatiile ca ele fac mai rar cancer de buze", spune dr. Bark. "în 14 ani de practica poate ca am tratat 1-2 femei de cancer de buze, în schimb, barbati au fost literalmente sute."
Fiti întelept. Craparea si exfolierea buzelor, îndeosebi la colturilor gurii (cheilita comisurala), uneori pot avea drept cauza lipsa de fier si de vitamine ale complexului B, îndeosebi de riboflavina (vitamina B2), spune dr. Amiel. Exista o multime de fier în carnea de toate felurile, inclusiv în cea de pasare, în peste, în cereale vitaminizate, caise, ciocolata si vin rosu. Fierul din fasole, linte si soia este absorbit deficitar, asa ca daca va bazati pe aceste alimente pentru a obtine un plus de fier, mâncati fructe si vegetale care au continut mare de vitamina C, vitamina care ajuta absorbtia fierului. Sursele alimentare valoroase de riboflavina sunt produsele lactate, carnea de pui, pestele, cerealele integrale si vegetalele cu frunze verzi.
Fiti atent la afte. Ranile si fisurile buzelor la comisura pot lua aspectul de afte, o infectie fungica provocata de Candida albicans, spune dr. Amiel. Bebelusii pot face afte îndeosebi daca li se da suzeta si daca saliveaza mult. Persoanele mai în vârsta, cu lucrari dentare defectuoase, cu dinti cariati sau lipsa, pot face si ele afte, deoarece colturile gurii sunt îndreptate spre înauntru, formând plice umede în care candida poate prospera.
Examinati gura bebelusului pentru a detecta eventuale afte: puteti remarca un strat alb, aderent pe limba si pete albe pe fundal rosu pe fata interna
i c;
Este improbabil ca buzele crapate sa indice o problema medicala grava, spune medicul de familie Stephen Amiel. Daca aveti cheilita comisurala, ar trebui sa verificati la medic daca nu cumva sunteti anemic.
Daca aftele constituie cauza, v-ar trebui un tratament cu bomboane de supt contin nd nistatin, o solutie de nistatin ori un gel cu miconazoi. Uneori, aftele orale pot aparea n urma administrarii de antibiotice sau a folosirii ndelungate a inhalantelor antiastmatice preparate cu steroizi; dar daca faceti afte n gura si nu gasiti un motiv evident, ar trebui neaparat sa va adresati medicului; ocazional, acesta poate constitui un semn de diabet sau de imu-nodeficienta
. . .'> 16; Buze crapate
h aiilor. Sterilizati bine suzetele si tetinele pentru a evita reinfectarea, va Vtuieste dr. Amiel. Mergeti la stomatolog pentru verificarea protezelor. si acestea necesita sa fie bine sterilizate.
r ti apa din belsug. Hidratati-va buzele din interior, bând cantitati supli-entare de lichide iarna. "Recomand un pahar de apa la câteva ore", spune dr Diana Bihova. O alta modalitate de a ajuta buzele sa nu crape este aceea de a umidifica aerul de acasa si de la serviciu.
Buzele crapate se întâlnesc adesea la copiii cu temperatura mare, adauga dr. Amiel, în parte ca urmare a deshidratarii. Asigurati-va ca ei primesc cantitati suplimentare de lichide, racoriti-i prin deschiderea ferestrelor, folosind un ventilator sau frecându-i cu un burete muiat în apa calduta si dati-le paracetamol sau ibuprofen pentru a le coborî temperatura.
Nu pierdeti din vedere ceara de albine, "în opinia mea, singurul si cel mai bun produs pentru buzele crapate este un preparat de moda veche, care contine, printre alte ingrediente, ceara de albine si fenol. Nici o reteta medicala nu este mai buna decât acesta", spune dermatologul Rodney Basler.
Nu va lingeti pe buze. Dupa opinia dr. Basler, buzele crapate constituie o problema de deshidratare. "Când va lingeti pe buze, aplicati umezeala pentru foarte scurta vreme, care apoi se evapora si lasa buzele sa se simta si mai uscate decât înainte. Iar saliva contine enzime digestive. Desigur, ele nu sunt foarte puternice, dar nici nu fac bine buzelor ranite."
"Linsul pe buze când ele sunt deja crapate poate duce la ceva numit dermatita de Ungere a buzelor", atrage atentia dr. Bark. "E ceva obisnuit sa o vezi la copii, dar li se poate întâmpla si adultilor." Ce se întâmpla când va lingeti pe buze este identic cu ceea ce se întâmpla când îndepartati orice urma de grasime care ar putea ajunge pe ele din zonele înconjuratoare. (Buzele nu au glande sebacee.) Curând, lingeti nu doar buzele, ci s^ zona din jurul lor. în cele din urma veti avea un inel rosu, de dermati-ta, în jurul gurii.
u folositi pasta de dinti. Alergia la agentii aromatici din pasta de dinti, uleiuri, din guma de mestecat si din apele de gura poate cauza, la une-
Persoane, aparitia crapaturilor pe buze, spune dermatologul Thomas Good-. Castele de dinti pentru combaterea tartrului sunt chiar si mai nocive buze decât pastele obisnuite. Renuntati la folosirea pastei de dinti. Fo-i doar periuta de dinti sau alta periuta, cufundata în bicarbonat de sodiu.
(l-j
s Buze crapate
Gânditi-va la zinc. "Unele persoane au tendinta de a saliva în somn, ceea ce poate usca buzele sau poate agrava starea buzelor deja crapate", spune dr. Novick. Puneti capat problemei aplicând în fiecare noapte un strat protector de unguent cu oxid de zinc.
Frecati un deget de nas. "Acest lucru îl spun persoanelor care lucreaza
în aer liber si se poate sa nu aiba nimic
la îndemâna", spune dr. Bark. Fre
cati cu degetul pe o parte a nasului. Apoi
frecati în jurul buzelor. Astfel fa
ceti rost de putin sebum care se
gaseste în mod natural în locul respectiv.
Acesta este tipul de grasime de care au nevoie
buzele si pe care o obtin din
contactul cu pielea învecinata. De la un asa remediu nu va
puteti astepta la
mai mult de-atât.
|