CHIRURGIA OTOLOGICA
Odata cu introducerea microscopului in chirurgia membranei timpanice si a osisoarelor, rezultatele obtinute de chirurgi in tratamentul bolilor urechii medii si recuperarea auzului s-au imbunatatit spectaculos.
Timp de cateva decenii, lumea otologiei a cunoscut o adevarata efervescenta prin perfectionarea unor noi tipuri de operatii si mijloacelor tehnice necesare interventiilor sub microscop.
Astazi, interventii chirurgicale cum ar fi transplantul membranei timpanice sau inlocuirea osisoarelor urechii medii cu implante artificiale sunt deja operatii de rutina si in Romania.
Ultimii 10 ani au reprezentat un nou salt in performanta tratamentului bolilor urechii prin perfectionarea unor tehnologii electrofiziologice ultrasofisticate de diagnosticare a pierderilor auditive din urechea interna si nervul auditiv, stabilind cu precizie sediul leziunilor celulare care produc hipoacuzie
Mai mult, tehnologii miniaturizate au inceput sa fie utilizate sub forma de device-uri implantabile, capabile fiind ca, odata introduse in ureche si cuplate la elementele functionale ale acesteia, sa proceseze infomatia sonora, suplinind astfel componentele nefunctionale ale urechii. Implantele active ale urechii medii, implantul cochlear, protezele auditive cu ancorare osoasa (BAHA) sunt pe cale sa isi ocupe fiecare locul lor in tratamentul hipoacuziilor.
Locul microchirurgiei laser a fost la randul sau bine stabilit in chirurgia urechii medii. Pe zi ce trece, medicul audiolog devine un adevarat “inginer” capabil sa localizeze cu precizie defectiunile analizatorului auditiv, iar chirurgul otolog se transforma intr-un “tehnician” sofisticat, capabil sa le remedieze cu ajutorul tehnologiilor de ultima generatie. Lucrul in echipa al celor doi reprezinta cheia de care pacientul cu boli ale urechii poate beneficia in incercarea de recuperare a auzului.
CHIRURGIA FETEI SI A GATULUI
Unele persoane au tulburari severe de crestere a oaselor maxilare. La aceste persoane, mandibula sau maxilarul este mult avansat sau retras. Specialistii numesc aceste tulburari anomalii dento-maxilare si spun ca au o componenta genetica. Exista si o serie de afectiuni aparute pe parcursul vietii ce pot induce secundar o astfel de anomalie.
Aceste anomalii se pot corecta cu ajutorul
chirurgiei , si implicit cu ajutorul microscopului. In general, persoanele
cu anomalii dento-maxilare se adreseaza medicului ortodont. Etapele de
diagnostic si stabilirea conduitei terapeutice presupun colaborare
interdisciplinara intre ortodont si chirurgul oro-maxilo-facial.
|