Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




CITITI ETICHETELE

medicina


CITIŢI ETICHETELE


131. CâT DE IMPORTANT ESTE SĂ ÎNŢELEGEM CEEA CE CITIM PE ETICHETE!

Mult prea des se întâmpla sa cumparam suplimente fara sa aruncam macar o privire asupra etichetei! Ne multumim sa cerem vânzatorului un flacon cu multivitamine si luam ceea ce ni se da, fara a realiza ca exista mai multe tipuri, în functie de continutul lor vitaminic. Nu totdeauna cele mai scumpe tablete sunt neaparat si cele mai bune. Singura modalitate de a va asigura ca tabletele con& 121m1223b #355;in cantitatile necesare de vitamina B6, C sau folacin este sa cititi eticheta fiecarui flacon. De asemenea, daca sunteti alergic, este bine sa verificati ce altceva mai înghititi odata cu suplimentele cerute (vezi sectiunea 21.)



Daca pe eticheta exista vreun cuvânt al carui sens nu îl cunoasteti, cereti vânzatorului sa vi-1 explice, iar daca acesta nu poate, atunci cumparati suplimentele de la alta farmacie. si, mai presus de toate, nu Ultati sa verificati dozajul pe care îl primiti; daca vi s-a recomandat


Earl Mindell

vitamina E de patru ori pe zi, cu siguranta ca nu va trebuie tablete ce contin 400 UI. Vitaminele si mineralele sunt disponibile în concentratii variate. Aveti grija sa primiti totdeauna exact ceea ce cereti - si ce vâ trebuie. Daca nu întelegeti ceea ce scrie pe eticheta, riscati sa pierdeti multe din beneficiile furnizate de vitamine.

132. CARE SUNT UNITĂŢILE DE MĂSURĂ?_

UI, RE, mg, mcg - putin înseamna uneori mult! Terminologia utilizata în masurarea activitatii vitaminelor nu este atât de dificila pe cât vi s-ar putea parea. Vitaminele liposolubile (A, D, E si K) se masoara în mod obisnuit în Unitati Internationale (UI). Cu câtiva ani în urma însa, un comitet de experti al FAO/OMS a decis sa schimbe unitatile de masura pentru vitamina A, înlocuind Unitatile Internationale cu Echivalenti Retinol (RE); acestia semnifica greutatea echivalenta de retinol absorbit si convertit în mod real. Datorita acestui fapt, cantitatile exprimate în Echivalenti Retinol sunt de aproximativ cinci ori mai mici decât cele masurate în Unitati Internationale. De exemplu, dozele recomandate pentru un barbat adult între douazeci si trei si cincizeci de ani vor fi de 5000 UI, respectiv 1000 RE; în mod similar, pentru femei, doza recomandata exprimata în UI va fi 4000, iar în RE - doar 800.

Majoritatea celorlalte vitamine si minerale se masoara în miligrame (mg) si micrograme (mcg). Tabelul care urmeaza poate constitui un ghid util pentru a va familiariza cu sistemul de masura si dozare a vitaminelor.

Sistemul metric

1 kilogram = 1000 grame

1 gram = 1000 miligrame

1 miligram = a mia parte dintr-un gram

1 microgram = a mia parte dintr-un miligram

Sistemul britanic

16 uncii = 1 livra

7000 drame = 1 livra

grame = 1 livra

1 uncie = 437,5 drame (unitate de masura farmaceutica)

1 uncie = 28,35 grame


ia Vitaminelor

Factori de conversie

1 gram= 15,4 drame

1 dram = 85 miligrame

1 uncie (în farmaceutica) = 31,1 grame

1 uncie de lichid = 29,9 cm3

Unitati de masura folosite în gospodarie

1 ligurita = 4 cm3 = 1 dram de lichid

1 lingura =15 cm3 = 1/2 uncie de lichid

Abrevieri utilizate în text

NMZA = Necesarul minim zilnic pentru un adult

Unitati USP = Unitati folosite în farmacopeea Statelor Unite

UI = Unitati Internationale

NMZ = Necesarul minim zilnic

mg = miligram

mcg = micrograme

g = grame

133. DOZELE ZILNICE RECOMANDATE - sI CE SEMNIFICĂ ELE

De foarte multe ori se nasc confuzii între termeni ca "doze zilnice recomandate" (DZR), US RDA, si "necesarul minim zilnic". Sensul lor însa nu este nicidecum acelasi.

DZR, sau dozele zilnice recomandate, au intrat în uz în anul 1941, când guvernul Statelor Unite a creat Departamentul pentru Alimentatie si Nutritie al Consiliului National de Cercetari de pe lânga Academia de stiinte, în scopul asigurarii sanatatii publice. Dozele zilnice recomandate nu au fost stabilite în scop terapeutic, ele nu sunt destinate persoanelor bolnave si nu tin seama de pierderile de elemente nutritive ce survin în hmpul prelucrarii si prepararii alimentelor. DZR exprima necesarul nutritional estimativ indispensabil pentru asigurarea procesului de crestere a copiilor si pentru prevenirea deficitului de nutrienti la adultii sanatosi. Ele nu constituie niste cantitati optime si nici recomandari pentru o dieta .deala; nu exprima necesarul mediu, ci doze destinate sa satisfaca cerintele Unor oameni sanatosi.

US RDA au fost stabilite de catre Food and Drug Administration

EarlMindeli

pentru a functiona ca standarde legale în ceea ce priveste continutul nutritional al alimentelor (drept baza de pornire s-au folosit DZR) Conform acestora, pe etichetele oricarui produs alimentar trebuie sâ figureze: numarul portiilor continute, marimea acestora, valoarea calorica si zece elemente nutritive (proteine, carbohidrati, grasimi, vitamina A vitamina C, tiamina, riboflavina, nicotinamida, calciu si fier). Informatiile despre continutul de sodiu, colesterol, grasimi saturate si nesaturate sunt deocamdata optionale, dar se asteapta ca, în curând, sa devina si acestea obligatorii (dozele de vitamine D, E, B6, fosfor, iod, magneziu, zinc, cupru, biotina si acid pantotenic ramân în continuare optionale.)

Deoarece US RDA se bazeaza pe valorile superioare ale DZR, primele sunt în general mai ridicate decât necesarul specific persoanelor sanatoase, cu toate ca, în ziua de azi, putini mai sunt cei care intra în aceasta categorie ipotetica. Stresul si bolile trecute sau prezente afecteaza în mod diferit nevoile nutritionale ale fiecaruia. Chiar daca pe eticheta unui produs scrie ca acesta furnizeaza cu exactitate doza zilnica recomandata dintr-un anumit nutrient, faptul nu înseamna în mod obligatoriu ca dumneavoastra primiti cantitatea respectiva sau ca va este suficienta. în opinia mea si a multor nutritionisti de renume, atât DZR cât si US RDA sunt complet inadecvate, însa ele apar în sectiunile 26 - 67 pentru fiecare vitamina si mineral în parte.

134. CEEA CE TREBUIE S C UTA I PE ETICHET

Când cumparati suplimente minerale, cautati pe eticheta cuvântul "chelat". Doar zece procente dintr-un mineral obisnuit pot fi asimilate de organism, dar atunci când mineralul respectiv este combinat cu un aminoacid sub forma de chelat, cantitatea asimilata creste de trei pâna la cinci ori.

Hidrolizat înseamna dispersabil în apa. Chelatii proteinici hidrolizati reprezinta forma cea mai usor asimilabila în care se pot prezenta suplimentele.

Proteinele predigerate sunt cele care au fost deja descompuse si pot patrunde direct în circuitul sangvin.

Presat la rece este un termen pe care trebuie sa-1 cautati pe eticheta atunci când doriti sa cumparati capsule uleioase, sau uleiuri. Aceasta înseamna ca vitaminele nu au fost distruse termic si ca uleiul respectiv*


Vitaminelor extras prin metode de presare la rece, este polinesaturat.

135. NECLARITĂŢI CU PRIVIRE LA CAPITOLUL XI? Ce sunt emulsifiantii?

Emulsifiantii sunt substante utilizate pentru a omogeniza acei ingredienti care în conditii normale nu se pot amesteca bine. Lecitina si pectina, emulsifianti de origine naturala, sunt cel mai des utilizati, însa, din nefericire, nu sunt si singurii. Polysorbate 60, extractul de seminte de roscove sau cel de alge rosii (Gigartina mammilosa) - emulsifianti în curs de investigare de catre Food and Drug Administration - sunt înca utilizati, printre altii. Desi considerati în general inofensivi, sfatul meu este sa evitati produsele care îi contin.

Colorantii utilizati Ia acoperirea tabletelor de vitamine sunt naturali sau artificiali? Eu cum pot sti acest lucru?

Din pacate, multe vitamine sintetice contin coloranti pe baza de gudroane de carbune - si nici macar nu se mentioneaza acest lucru pe etichete. Acesti coloranti nu sunt toxici, dar pot cauza reactii alergice. Sfatul meu este sa preferati siguranta si sa cumparati vitamine naturale care nu contin aditivi artificiali.

Unitatile de masura a caloriilor difera de la o tara la alta?

Marea majoritatea a tarilor utilizeaza sistemul metric si exprima valoarea energetica a unui aliment în unitati numite joule sau în kilocalorii. Raportul de corespondenta este urmatorul: o calorie echivaleaza cu 4,2 jouli.

Referitor Ia vitamina A, cum se transforma Unitatile Internationale în miligrame sau micrograme?

Nu exista un raport strict, dar 1 UI vitamina A = 0,3 mcg retinol si IUI beta-caroten = 0,1 mcg retinol.



Document Info


Accesari: 27509
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )