Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Cecitate nocturna

medicina


Cecitate nocturna

9 modalitati pentru a va descurca n ntuneric



Cecitatea nocturna se poate instala în acea clipa a zilei sau a noptii când o schimbare considerabila a luminii reduce drastic 11511d314l vizibilitatea. Ea afecteaza într-o oarecare masura toti oamenii, pentru ca, de regula, dureaza un mo­ment pâna ce retina se adapteaza la modificarile de lumina, explica oftalmo­logul Alan Laties.


Cecitate nocturna

Dar pentru majoritatea oamenilor cecitatea nocturna este mai mult decât a trecator. Persoanelor mioape le poate lua mai mult timp sa se adapte-"ntunericului, spune dr. Laties. Altele pur si simplu nu pot vedea în întu-. ^jjj cauza unei forme congenitale de orbire nocturna sau a unor pro­bleme oculare, ca glaucomul sau cataracta.

Din nefericire, medicii nu pot prescrie tratamente general valabile pen­tru cecitatea nocturna. Dar daca nu vedeti bine dupa lasarea întunericului si medicul a constatat o tulburare oculara, specialistii nostri va ofera urmatoa­rele sfaturi practice pentru a putea conduce în siguranta pe timp de noapte, atunci când cecitatea nocturna este o problema.

Conduceti în siguranta noaptea. De pe locul soferului, într-o zi luminoa­sa de obicei puteti vedea la 300-400 m în lungul unei sosele drepte, spune cercetatorul Quinn Brackett. însa noaptea, când doar farurile va ghideaza, puteti vedea numai la circa 100 m. Asa ca este nevoie sa folositi orice în avantajul dvs.

Folositi o pereche de ochelari pe timp de noapte. Milioane de oameni folosesc ochelari pentru a-si îmbunatati vederea. Pupilele se dilata când lu­mina este slaba, marind în mod natural miopia, prin urmare, condusul noap­tea poate face ca o miopie mica pe timp de zi sa se resimta pe timp de noap­te sau poate înrautati o miopie corectata insuficient. si ochelarii pot ameliora miopia nocturna, care este o vedere nocturna deficitara, mai cu seama a obiectelor aflate la distanta, spune oftalmologul Creig Hoyt.

Pilotii spun ca au probleme mai mari sa vada pistele noaptea. Pentru a contracara aceasta dificultate, ei poarta deseori ochelari mai puternici pe timp de noapte. Ceea ce ajuta un pilot care încearca sa aterizeze pe o pista îngusta ar trebui sa va ajute si pe dvs. ca sa mentineti masina pe sosea. Gân-diti-va sa purtati ochelari mai tari noaptea sau procurati-va ochelari pentru conducere de noapte - chiar daca ziua nu purtati ochelari.

astrati farurile si ochelarii curati. Farurile murdare reduc efectiv vizi-'ntatea si înrautatesc dificultatile, spune cercetatorul în probleme de sigu­ranta Charles Zegeer. Aveti grija ca si ochelarii sa fie curati. Este uimitor °ata murdarie si grasime se strâng pe lentile, fara ca oamenii sa-si dea sea-ma de efectul negativ asupra vederii lor nocturne.

«eti ochelarii de soare. Nu purtati ochelari de soare noaptea si nici ar m amurg. Ei vor reduce si mai mult lumina care ajunge la ochi, spu-ne dr. Brackett.

C e e i t a t e n o c t ii r n a

Daca aveti glaucom, o afectiune provocata de cresterea tensiunii intraocu-lare, s-ar putea sa puneti picaturi care contracta pupilele si în consecinta afecteaza capacitatea lor de a se adapta la lumina scazuta. Mentionati acest lucru medicului daca sunteti obligat sa conduceti noaptea în mod regulat, pentru ca este posibil sa existe tratamente alternative. Nu întrerupeti trata­mentul nici macar temporar fara a va consulta în prealabil cu medicul.

Multi oameni mai în vârsta considera condusul pe timpul noptii dificil din cauza cataractei. Acoperirea de catre cataracta a cristalinului provoaca dis­persarea luminii când aceasta ajunge la ochi, asadar, condusul nocturn poate fi asemenea privitului printr-un parbriz udat de ploaie, daca stergatoarele nu functioneaza. Optometristul sau oftalmologul va va putea spune daca aveti o cataracta în evolutie si, daca a ajuns la maturitate, poate fi operata usor. si persoanele mai tinere pot face cataracta, mai cu seama daca au diabet.

Oricare v-ar fi vârsta si starea sanatatii, consultati-va cu medicul sau cu optometristul daca aveti probleme cu vederea nocturna care nu se corec­teaza usor cu ajutorul ochelarilor. Este calea cea mai buna de a va proteja vederea.

Planificati. Planificarea atenta a itinerarului poate usura condusul nocturn, facându-1 mai sigur. Când este posibil, alegeti sosele cu benzi duble sau cu trafic mai redus.

încetiniti, încetinirea vitezei va va prelungi timpul de reactie în caz de ne­prevazut. Mariti distanta fata de vehiculul din fata pentru a adauga câteva secunde pretioase între cele doua masini. Retineti ca drumurile nu le apar­tin numai masinilor, ci si pietonilor, alergatorilor, biciclistilor si animalelor îndaratnice. Este responsabilitatea dvs. sa fiti cu ochii în patru la ceilalti par­ticipanti la trafic.

Ţineti seama de ploaie si de ceata. Aceste doua stari atmosferice fac de­osebit de periculos condusul noaptea, spune Zegeer. El recomanda sa circu­lati cu farurile aprinse pe ceata, pentru a avea o vizibilitate mai buna. Când conditiile atmosferice se înrautatesc prea mult, spune Zegeer, opriti la un motel sau o parcare. Dar nu stationati pe banda de avarie.

Priviti spre dreapta. Daca priviti spre linia care margineste drumul, veti evita impactul cu farurile îndreptate spre dvs.

Cicatrice

"ti condusul pe mâine. Daca cecitatea nocturna este realmente o ^ când va aflati la volan, conduceti numai ziua. Chiar si pe drumu-P bine luminate, cum ar fi într-un oras, condusul pe timp de noapte poate f dificil pentru cineva care sufera de cecitate nocturna.



Document Info


Accesari: 3999
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )