Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Celulele stem

medicina


Celulele stem


Boli incurabile vor fi vindecate cu ajutorul celulelor stem. Tesuturile vatamate vor putea fi reparate cu celule stem. Organe de care avem nevoie pentru transplant vor putea fi obtinute folosind celule stem.

Medicina viitorului sta in celulele stem, spun oamenii de stiinta din intreaga lume. Fiind deja identificate in corpul uman, este o chestiune de timp pana cand vor putea fi utilizate ca metoda de terapie, mai spun cercetatorii, care dedica celulelor stem o mare parte din studii. Denumite 646c28g si suse sau primare, aceste celule formeaza un adevarat sistem de reparare a organismului. Cand o celula musculara, nervoasa sau de orice alta natura este vatamata, celula stem o inlocuieste. Ea are extraordinara capacitate de a se transforma in orice alt tip de celule, pentru a regenera tesuturi.

CELULE ADULTE

Cercetatorii au reusit sa evidentieze astfel de celule, pe care le-au numit adulte, in diferite organe si tesuturi din corp: muschi, piele, maduva. "S-a constatat ca celulele stem adulte sunt mai diferentiate si ceva mai limitate in posibilitatile de transformare", ne spune dr. Alina Tanase, medic primar hematologie/transplant medular din cadrul Departamentului de Transplant Medular al Institutului Clinic Fundeni. Initial, se credea ca celulele stem adulte dau nastere numai tesuturilor identice cu cele din care provin (muschi, maduva). Studii recente au dovedit insa ca ele au capacitatea de a da nastere si altor tipuri de tesuturi.

REUSITA

De la descoperirea celulelor stem, cercetatorii au incercat extragerea lor din organism, dar au intampinat dificultati: celulele stem adulte sunt mai greu de gasit in organism, de izolat si controlat in laborator. Singurele care au putut fi identificate si extrase cu usurinta sunt celulele stem hematopoietice din care se formeaza celulele sangvine (hematiile, leucocitele si trombocitele). Ele se pot extrage din maduva osoasa sau din sangele periferic.

TERAPIE STANDARDIZATA

"In mod normal, exista o cantitate mica de celule stem hematopoietice in sangele periferic, dar printr-un tratament, aceste celule se pot scoate din maduva osoasa si duce in sangele periferic. In prezent, celulele hematopoietice sunt singurele celule stem care se folosesc ca terapie standardizata, de mai bine de 40 de ani", precizeaza dr. Alina Tanase. Se recolteaza cu ajutorul unui separator, care le izoleaza de restul celulelor din organism. La finalul procedurii, celulele stem hematopoietice se transplanteaza in organismul bolnavului suferind de boala Hodgkins, mieloame, limfoame. Celulele stem pot fi recoltate chiar de la pacientul bolnav (autotransplant), in cazul in care celulele din maduva nu sunt afectate de boala de care sufera pacientul. Dar daca celulele stem ale bolnavului sunt afectate, se pot recolta de la donatori, de obicei, rude ale pacientului. Acest tip de transplant se numeste alogen. Ambele proceduri se realizeaza si in Romania, incepand cu anul 2001. Numai la Institutul Fundeni din Bucuresti au fost realizate pana in prezent 44 de trasplanturi cu celule hematopoietice, dintre care 11 alotransplanturi de la donatori inruditi si 33 de autotransplanturi.

CELULE EMBRIONARE

Toate tesuturile si organele din corpul nostru isi au originea in celulele stem embrionare. S-a descoperit ca aceste celule se pot transforma in multe alte tipuri de celule, spre deosebire de celulele stem adulte. De aceea, numeroase studii s-au indreptat catre utilizarea celulelor stem embrionare. La inceputul anilor '80, cercetatorii au reusit sa extraga si sa cultive in laborator celule stem embrionare de la soareci. Abia in 1998, la Universitatea din Wisconsin, SUA, ele au putut fi extrase din embrioni umani si cultivate in laborator. O calitate foarte importanta a celulelor stem embrionare este capacitatea extraordinara de multiplicare: se pot divide la nesfarsit, iar celulele nou formate pot fie sa ramana in continuare celule stem, fie sa se specializeze in celule musculare, nervoase, sangvine.

ENIGMA

Pana in prezent, oamenii de stiinta nu au reusit sa descopere mecanismul prin care celulele stem se diferentiaza intr-un anumit tesut. Desi s-au identificat cativa factori interni (cauzele genetice) si externi (de natura chimica), nu se poate controla evolutia celulei stem intr-un anumit tesut (muscular, nervos etc.). Din acest motiv, nu se poate realiza deocamdata un transplant cu celule stem pentru inlocuirea unui tesut bolnav. Atunci cand se va putea controla diferentierea, celulele stem vor fi solutia pentru tratarea unui numar foarte mare de boli. Afectiunile cardiace ar putea fi remediate cu celule stem prin vindecarea tesutului muscular (miocard). Afectiunile neurologice, precum boala Parkinson si Alzheimer, ar putea fi tratate si ele printr-un transplant de celule stem ce inlocuiesc tesutul nervos afectat. Pielea vatamata in urma arsurilor ar putea fi regenerata prin terapie cu celule stem. Oamenii de stiinta spera ca si diabetul sau problemele oculare sa fie vindecare cu ajutorul celulelor stem.




EVOLUTIA CELULELOR STEM EMBRIONARE SI POSIBILITATILE DE SPECIALIZARE

EVOLUTIE. Dupa fertilizare, ovulul incepe sa se divida, formand un embrion. Acest embrion este format din celule stem totipotente, cu capacitatea de a se transforma in orice tip ce celula. La sapte zile de la fertilizare, embrionul se transforma in blastocist. In interiorul blastocistului se dezvolta alte celule stem. Spre deosebire de primele celule stem ale embrionului, celulele din blastocist sunt pluripotente: se pot transforma doar in celule striate (musculare), nervoase sau sangvine.


CLONARE. Embrionii folositi in cercetare sunt obtinuti in mare parte de la clinicile de fertilizare. Dar pentru ca celulele stem rezultate dintr-un embrion de la o alta persoana ar putea fi respinse de organismul celui care va face terapia cu celule stem, oamenii de stiinta au creat o noua metoda de producere a embrionilor: clonarea terapeutica. Nucleul unui ovul donat este inlocuit cu nucleul unei celule de la pacientul care va primi transplantul, pentru ca celulele stem rezultate sa aiba informatia genetica a bolnavului si a evita respingerea lor. Ovulul este apoi stimulat chimic sa se divida.

STUDII. Cercetatorii de la renumita Clinica Mayo din SUA au demonstrat pe soareci ca muschiul cardiac (miocardul) afectat in urma unui infarct poate fi regenerat cu celule stem. Ei au injectat in inima celule stem si au reusit sa substituie celulele afectate cu altele sanatoase. Un alt studiu a reusit sa demonstreze ca si boala Parkinson poate fi vindecata cu celule stem. Boala, declansata de absenta celulelor care produc dopamina, a fost ameliorata la soareci prin implantarea de celule stem in creier. Au fost inlocuite astfel celulele care nu mai produc dopamina.



Document Info


Accesari: 1934
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )