Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Colica biliara

medicina


Colica biliara




Colica biliara, careia i se mai spune si veziculara sau hepatica, este destul de frecvent intalnita si se caracterizeaza printr-o durere acuta, violenta, localizata in partea dreapta a abdomenului, imediat sub coaste. Durerea poate iradia pana in coloana vertebrala, umarul si omoplatul drept si survine in cursul colecistopatiilor litiazice sau nelitiazice (boli ale vezicii biliare insotite sau nu de calculi, asa numita "piatra la fiere").




Cea mai frecventa cauza de colica este litiaza biliara, adica prezenta de calculi in vezicula biliara sau in caile biliare intra si extrahepatice.

Alta cauza relativ frecventa de colica biliara o reprezinta colecistita acuta, o inflamatie cu caracter acut a peretelui colecistic (congestie, supuratie sau gangrena). De cele mai multe ori, aceasta survine din cauza obstructiei canalului cistic (litiaza cistica) si infectiei peretilor vezicii biliare.

Alte cauze mai putin intalnite sunt:

  • angiocolitele (colangite) sunt afectiuni inflamatoare ale cailor biliare din interiorul sau exteriorul ficatului;
  • colecistita cronica si diskineziile biliare (diskineziile biliare sunt tulburari ale motricitatii veziculei biliare);
  • parazitozele intraveziculare (giardia).

Principalele 5 simptome ale colicii biliare

Durerea este cauzata de contractii spastice reflexe ale veziculei sau cailor biliare, urmate de cresteri ale presiunii din arborele biliar. Aceasta debuteaza in partea dreapta a abdomenului sub coaste, se accentueaza progresiv, atingand intensitatea maxima in cateva ore si cedeaza brusc sau lent. Iradiaza in regiunea dorso-lombara, scapulara, in umarul drept.

Greturi si/sau varsaturi cu continut alimentar sau bilios de culoare verde, cu gust amar.

Icter - coloratia specifica in galben a sclerelor si tegumentelor care se datoreaza unui edem sau spasm reflex al unui sfincter (Oddi) si se poate instala fara sa existe un obstacol prin calcul pe coledoc.

Frisonul apare cand predomina infectia cailor biliare, fiind urmat de transpiratii abundente si stare generala rea.

Febra apare mai ales in colecistitele acute si angiocolite secundare infectiei cu germeni microbieni.

 
Metoda de tratament

Dupa cum ati observat din cele descrise mai sus, colica biliara poate fi determinata de mai multe cauze. in functie de acestea apar simptome mai mult sau mai putin grave.

Atunci cand colica biliara este de intensitate si durata mica, fara complicatii, poate fi tratata la domiciliu prin:

  • repaus la pat;
  • regim alimentar (fara grasimi, fara unt, oua, ciocolata si alte alimente care contin cacao, fara afumaturi, prajeli, muraturi);
  • analgetice pentru calmarea durerii, asociate cu antiinflamatoare (impotriva inflamatiei colecistului sau/si a cailor biliare afectate): ketonal- cp, aulin-cp, algocalmin, piafen. Daca este posibil, in loc de comprimate, pentru rezultate mai rapide, se poate administra la domiciliu aceasta medicatie intramuscular sau chiar intravenos (numai la recomandarea medicului si administrate de catre un medic specialist);
  • antispastice (lizadon, scobutil, foladon - comprimate sau de asemnea administare intramusculara).

Colicile biliare insotite de varsaturi (cu tulburari hidroelectrolitice - adica pierderea prin varsaturi repetate de saruri minerale din organism cu aparitia unei stari generale de slabiciune), la cel mai mic semn de evolutie nefavorabila, necesita internarea de urgenta pentru investigatii si tratament medico-chirurgical.

De asemena, colicile insotite de febra, frison sau icter necesita internate in spital.

in concluzie, daca sunteti victima unei colici biliare care are o evolutie proasta si nu cedeaza la tratamentul administrat la domiciliu, va trebui sa va prezentati de urgenta la spital.



Document Info


Accesari: 6239
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )