Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Colici infantile

medicina


Colici infantile

'4 idei pentru a linisti plansetele JJj



e parinte care a încercat sa aline un sugar inconsolabil la ora ce prece-
un ' ^ m^e*va va spune ca este cel mai greu lucra din lume sa faci fata
coli' .,ebelus zdruncinat de tipetele de neoprit cauzate de colici. Prima data,
tato C ^u^ui l°r li se vor parea parintilor devastatoare si înspaimân-

re- spune medicul de familie Stephen Amiel. Exact când credeti ca v-ati


Coi c infantile

acomodat cu acest nou membru al familiei, bebelusul, îsi fac aparitia coli­cile, iar rutina abia instalata si sentimentul împlinirii se clatina. Este bolnav? îl hranesc, oare, îndeajuns sau prea mult? De ce nu poate sa-mi spuna ce nu e în regula? De ce sunt un parinte atât de disperat?

învatatii antici au descris pentru prima oara colicile infantile în secolul al Vl-lea. Azi, parintii moderni nu mai au probleme în a le descrie. Bebelu­sul plânge cu sughit 20420x238u uri, îsi trage genunchii catre abdomen si pare sa aiba du­reri mari. El poate sa scoata niste vânturi, sa se linisteasca si sa tipe din nou.

Nimic nu pare sa se fi schimbat prea mult de-a lungul secolelor si nimic nu pare sa ajute. De regula, bebelusii cu colici nu pot fi linistiti cu hrana sau cu un scutec proaspat, iar episoadele de plâns pot dura câteva ore. Colicile tind sa fie mai grave la vârsta de 4-6 saptamâni si descresc treptat pâna la luni. Desi nici unul dintre remediile oferite mai jos nu va înlatura coli­cile, cele mai multe au adus ceva usurare parintilor îngrijorati, asa ca ar fi bine sa le încercati. si tineti minte, colicile dispar la fel de misterios precum au aparut.

Nu va chinuiti singur. Nu exista dovezi convingatoare ca bebelusii fac co­lici pentru ca parintii lor sunt stresati sau nelinistiti, spune dr. Amiel. Coli­ca bebelusului cu siguranta va produce tensiune sau neliniste. Dar bebelusii sunt sensibili la starea de spirit a parintilor, iar tensiunile casnice le afectea­za comportamentul. Asa ca excludeti alte cauze ale plânsului excesiv, cum ar fi foamea, frigul sau mâncarimile, si fiti satisfacuti ca bebelusul nu este bolnav.

Plimbati-va prin încapere. "Eu sunt o adepta a plimbatului bebelusului în brate prin casa în caz de colici", spune Arme Price, experta în îngrijirea co­pilului, întindeti antebratul cu palma în sus, apoi asezati bebelusul pe brat cu pieptul în jos, cu capul în mâna dvs. si picioarele de oricare parte a co­tului dvs. Sprijiniti bebelusul cu cealalta mâna si plimbati-va prin casa cu el în aceasta pozitie. "Cu siguranta ajuta."

Totusi, manevrarea excesiva a bebelusului nu e de mare ajutor, spune dr. Amiel. Nu e nimic rau în a-1 lasa sa plânga putin, daca stiti ca nu e vor­ba decât de o colica.

Obligati bebelusul sa râgâie. "Experienta m-a învatat ca unii dintre be­belusii cu colici au mai multe gaze abdominale decât normal si e destul de dificil sa-i faci sa râgâie", spune pediatrul Linda Jonides.

Recomandarea ei este sa supravegheati pozitia bebelusului când este hra­nit (în sus este foarte bine) si sa-1 determinati sa râgâie frecvent. Când este

Colici infantile

't din biberon, puneti-1 sa râgâie dupa fiecare 30 g si încercati o varie-de tetine. Marimea orificiului tetinei nu trebuie sa fie nici prea mare, 3 . rea mica, pentru ca bebelusul sa nu înghita prea mult aer când se lup-- controleze curgerea sau sa ia suficient lapte. Rasturnati biberonul cu i în ios: trebuie sa se formeze continuu câte o picatura de lapte, daca 'rirnea orificiului este cea potrivita. Unii parinti au mare încredere în bi-beroanele de unica folosinta, care sunt, probabil, cele mai apropiate ca for­ma si actiune de alaptatul la piept.

Nu mai beti lapte. Unii specialisti în îngrijirea copilului cred ca aparitia colicilor se datoreaza laptelui de vaca transmis de la mama la copil prin lap­tele de sân. Desi unele cercetari ridica dubii asupra acestei legaturi, exper­tii sunt de acord ca o alimentatie materna fara lapte de vaca poate sa meri­te încercarea, în special în familiile cu antecedente în alergii, începeti prin a elimina toate produsele lactate din dieta timp o saptamâna si observati ce se întâmpla, spune dr. Amiel.

Daca va hraniti bebelusul cu biberonul, introduceti-i un lapte praf hipo-alergic pentru o saptamâna de proba. Laptele de soia nu s-a dovedit a fi în mod special benefic pentru a tine colicile sub control.

Verificati relatia cu dieta. "Este posibil ca unele alimente sa declanseze colici unui bebelus", spune pediatrul Morris Green. El sugereaza ca mame­le care alapteaza la sân sa încerce sa vada daca exista vreo relatie între hra­na lor si crizele de colici. Potentiali cauzatori de necazuri sunt bauturile cu cofeina, ciocolata, bananele, portocalele, capsunele, strugurii si alimentele foarte condimentate.

Bea un ceai calmant, mamico. Colicile pot fi tratate prin consumarea unui ceai de fenicul sau de musetel, spune fitoterapeutul Douglas Schar. Te­oria este ca ceaiul calmant îsi creeaza drum în laptele mamei si linisteste

urtica în suferinta a bebelusului, în vechime, spune Schar, când plânsul era Provocat de colici, mamele îndulceau putin ceai de musetel si i-1 dadeau be-

elusului cu lingurita. "Totusi, acest remediu nu a fost verificat de probe cli-"'ce , avertizeaza Schar, "si a da bebelusilor leacuri fara a fi atestate stiin-Mic este discutabil."

j- .« rCa*'s* '"fasati bebelusul. "Eu recomand înfasarea unui bebelus cu co-' sPune Jonides. Pentru unele motive, înfasatul comod al unui bebelus în-parunca are un efect calmant. Ea mai sugereaza folosirea unui port-bebe a tme copilul, încât mâinile sa fie libere ca sa faceti alte lucruri.

Colici infantile

Daca apreciati ca bebelusul are o colica, asistenta pediatra este cea mai potrivi­ta persoana sa va indice ce aveti de facut, spune medicul de familie Stephen Amiel. Ea va verifica greutatea bebelusului, va cerceta amanuntit modalitatile de alimentare si de eliminare a gazelor si n general va va ncuraja si va va sustine moral. Daca bebelusul nu este multumit, n ciuda hranirii cu un lapte adecvat, va trebui sa cereti sfatul unui medic pentru a exclude o infectie sau alte cauze.

Medicamentele si laptele. Medicatia pentru colici infantile este n ge­neral zadarnica, dar medicul va poate prescrie lapte hipoalergic sau apa de colici, care poate fi cumparata fara reteta nsa nesustinuta de dovezi ca ar fi c t de c t eficace.

Masuri urgente. Instalarea subita a durerii aparente la un bebelus, daca este asociata cu varsaturi puternice si refuzul suptului sau pl ns continuu fara agitatia si tragerea n sus a genunchilor, caracteristice colicilor, trebuie exa­minata urgent de un medic, spune dr. Amiel. Bebelusul ar putea avea o infec­tie grava sau o forma de blocaj intestinal, de exemplu o hernie strangulata

Ajutor pentru mamica. Trebuie, de asemenea, sa va prezentati la me­dic sau la asistenta pediatra daca nu faceti fata la solicitarilor bebelusului c nd acesta are colici, spune dr, Amiel. Primele luni de maternitate pot fi dificile si reprezinta o perioada de retragere din societate pentru oricine, n special pentru parintii singuri. Statisticile spun ca 10-15 la suta dintre mame sufera de depresie postnatala, o stare grava c teodata, care necesita tratament.

Semnalele de alarma includ pierderea calmului n preajma bebelusului p na la punctul de a-i face rau sau de a-l nvinovati n mod irational pentru lucruri cum ar fi un scutec murdar, nervozitate excesiva n raport cu parte­nerul sau cu alti copii ai familiei, pl ns din senin, tristete, anxietate, panica, pierderea apetitului, tulburari de somn, chiar si c nd bebelusul este linistit sau tendinta de autodistrugere.

Folositi un aspirator în locul unui cântec de leagan. Bebelusii cu co­lici par interesati de zgomotul produs de un aspirator. stiinta nu a reusit sa explice acest mister. "Zgomotul unui aspirator în functiune pare sa calme­ze un bebelus cu colici", spune dr. Green. Unii parinti înregistreaza acest zgomot si îl pun când copilul începe sa se agite. Altii pur si simplu se apu­ca sa aspire covorul si spera ca bebelusului îi vor trece colicile.

Price sugereaza un atac dublu: "Daca tineti bebelusul în fata într-un
port-bebe si aspirati în acelasi timp, impactul este dublu. Bebelusul cu co­
lici tace ca prin farmec." .*,»<j-.si .:{*".


Conjunctivita

câti smecheria cu uscatorul. "Asezati bebelusul într-un scaunel

mi copii lipit de un uscator cu centrifuga, astfel încât bebelusul sa pri-

Pe    cg bâzâitul si vibratia prin scaunel", sugereaza asistenta pediatra Helen

'lle Vibratia calmeaza realmente un bebelus cu colici." Suna ciudat?

tentati pâna când copilul plânge de vreo 3 ore. . . Veti încerca orice.

Luati bebelusul la plimbare. Daca nici dvs., nici uscatorul nu mai supor-_ gggzati bebelusul în scaunelul sau din masina si plecati la plimbare. Le lasati astfel partenerului si vecinilor o pauza de respiratie.

Luati o pauza. Daca sunteti suficient de norocosi sa aveti parinti, socri sau prieteni care pot avea grija de bebelus 1-2 ore, apucati ocazia cu amândoua mâinile pentru a face o plimbare sau a lua masa în oras, spune dr. Amiel. Bebelusul va fi bine (si probabil bun ca pâinea calda), iar dvs. veti câstiga putina liniste si speranta.

încalziti burtica. "Câteodata o sticla cu apa nu prea fierbinte sau o perna electrica fixata la o gradatie de jos pe burtica bebelusului ajuta", spune Joni-des. (Puneti întotdeauna un prosop între bebelus si sticla cu apa fierbinte sau înveliti-o într-o cârpa mai groasa.)

Ţineti un jurnal. Este o idee într-adevar buna sa notati când plânge bebelu­sul, spune Neville. Deseori poate ramâne impresia ca bebelusul a fost groaz­nic 2 ore bune, când în realitate au fost numai 45 de minute. Un jurnal va ara­ta cât timp plânge bebelusul si - mai important - care ar putea fi cauza."

Cumparati sau împrumutati un leagan mecanic. O miscare regulata de balansare pare a avea un efect favorabil în cazul colicilor. "Când se leaga­na, multi bebelusi vor fi linistiti cel putin cât sa luati cina", spune Jonides.


Document Info


Accesari: 3701
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )