Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Conjunctivita

medicina


Conjunctivita




Te tot scarpini la ochi, dar mincarimea nu trece... Te uiti in oglinda, iar ei sint iritati si rosii. Discomfortul este mare, aspectul pe masura, si asta tocmai cind trebuia sa pleci in vacanta... Nu neglija aceste simptome: anotimpul cald favorizeaza agravarea conjunctivitei.





Conjunctivita este inflamatia conjunctivei, o membrana subtire, transparenta, care acopera albul ochilor si interiorul ploapelor. De tip bacterian, viral (poate aparea in urma unei infectii a cailor respiratorii) sau alergic (de exemplu conjunctivita de primavara), afectiunea poate leza unul sau ambii ochi. Cele mai frecvente simptome sint senzatia de corp strain, intepaturi sau arsuri, dureri in jurul ochilor, inrosire, secretie purulenta sau seroasa, lacrimare, congestia conjunctivelor si/sau a pleoapelor.

Boala este declansata de un virus, o bacterie sau o reactie alergica (la praf, polen, fum sau substante chimicale), iar severitatea simptomelor variaza, de la usoara inrosire a ochilor, pina la hemoragii subconjunctivale.

Medicul recomanda...

Conjunctivita este o problema usor de tratat, care de obicei nu dureaza mai mult de o saptamina. Pentru o vindecare completa va trebui sa va prezentati la medicul oftalmolog, care, cu ajutorul unor teste specifice, va stabili cu exactitate cauza si va prescrie tratamentul specific tipului de conjunctivita. Vor fi recomandate antibiotice, picaturi de ochi si unguente in functie de severitatea bolii.

Nu neglijati controlul de specialitate, in situatii grave, conjunctivitele pot fi cauza declansarii unor afectiuni ale corneei (keratite), ce duc la scaderea vederii, fotofobie, lacrimare si durere oculara intensa.

Vara conjunctivita se agraveaza. Pe timpul verii rata de imbolnavire creste. Aceasta se datoreaza temperaturii ridicate ce favorizeaza inmultirea bacteriilor, dar si apei din piscina ce contine clor (un iritant). In plus, conjunctivita alergica sezoniera apare tot in anotimpul cald...

Remedii naturale

Simptomele neplacute ale conjunctivitei pot fi ameliorate cu ajutorul citorva trucuri:

  • Indepartati roseata cu ajutorul unei comprese calde, pe care sa o aplicati pe ochi 5 - 10 minute, de 3 ori pe zi;
  • Spalati ochii cu ser fiziologic;
  • Dizolvati un virf de cutit de bicarbonat de sodiu in o ceasca cu apa fiarta. Aceasta solutie ajuta la muierea crustelor care se formeaza daca va curg ochii. 
  • Aruncati prosopul, bucata de pinza sau orice altceva a venit in contact cu ochii bolnavi. Aceasta afectiune este foarte contagioasa.
  • Feriti-va ochii de clor. Apa piscinei contine clor care irita ochii. Daca totusi nu rezistati tentatiei, purtati ochelari etans atunci cind va aflati in apa.
  • In cazul conjunctivitei alergice folositi comprese reci care va vor potoli mincarimea;
  • Inainte de a merge la culcare aplicati in jurul ochilor un unguent cu antibiotice prescris de medic.

Metode de prevenire

Deoarece anumite tipuri de conjunctivite sunt foarte contagioase, trebuie evitate caile de transmitere:

  • Spalati-va frecvent pe miini si evitati atingerea sau frecarea ochilor;
  • Prosopul de fata, batista, fata de perna trebuie sa fie individuale; 
  • Nu imprumutati picaturi de ochi sau cosmetice.

Eviati cosmeticele

Pe toata durata bolii este de preferat sa nu folositi cosmetice, deoarece pot fi contaminate, iar vindecarea poate fi intirziata. In orice caz, este recomandat ca dupa vindecarea conjunctivitei, rimelul, creionul de ochi sau fardurile de pleope sa fie inlocuite cu unele noi.

Adina Radu
Consultant: Dr. Adela Nicolae, Medic Oftalmolog
             Clinica Medicover




Document Info


Accesari: 2171
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )