Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Constipatie

medicina


Constipatie



16 solutii pentru o problema banala

Câti dintre noi nu sufera de constipatie o data pe luna sau mai des? Deprin­derile colonului constituie adesea subiect de umor, dar constipatia nu e o gluma pentru cei suferinzi. Se pare ca femeile sufera de constipatie în nu­mar mai mare decât barbatii, iar persoanele vârstnice mai mult decât cele ti­nere. Constipatia poate produce disconfort si balonare si va poate face sa va simtiti greoi si nefericit.

Exista multe cauze ale constipatiei, între care se numara lipsa de fibre din dieta, un consum insuficient de lichide, stresul, unele medicamente, lip­sa de exercitiu fizic si deprinderile proaste ale colonului, spune geriatrul Paul Rousseau. Vom arunca o privire asupra tuturor acestor factori si va vom sugera modalitatile de remediere a situatiei.

Stabiliti daca într-adevar sunteti constipat. Suntem frecvent bombar­dati cu reclame pentru laxative, care ne dau impresia ca o defecare zilnica este vitala pentru o stare buna a sanata 343w2222d 55;ii. Dar nu e chiar asa, spune Marvm Schuster, specialist în boli digestive.

Multe persoane cred ca sunt constipate, când de fapt e vorba de altceva. în realitate, necesitatea de a defeca difera mult de la o persoana la alta.

Constipatie

ii dintre noi a defeca de 3 ori pe zi este ceva normal; altii o fac de 3

ori pe saptamâna.    -v/

. stati-va consumul de lichide si fibre. Specialistii sunt de parere ca

.j iucni pe care ar trebui sa-1 faceti daca sunteti constipat este sa va ve-

f câti dieta. Alimentele din prima linie de lupta împotriva constipatiei sunt

f brele din fructe, vegetale, fasole si alte leguminoase, precum si lichidele

- esentiale pentru muierea scaunelor si înaintarea lor prin colon.

De cât de multe lichide si fibre avem nevoie? Sa începem cu lichidele. Minimum 6 pahare, preferabil 8, ar trebui sa faca parte din dieta zilnica a oricarui adult, precizeaza nutritionista Patricia Harper. Chiar daca orice li­chid are succes, cel mai bun este apa, spune ea.

Consumati mult mai multe fibre. Ratia zilnica de fibre recomandata unui adult este de 18 g, dar majoritatea persoanelor consuma sub acest barem, preferând fibrelor proteinele si grasimile. Iar daca suferiti de constipatie, re­tineti ca ar trebui sa consumati chiar mai mult - pâna la 30 g de fibre pe zi, sugereaza Patricia Harper.

Cerealele, fructele si vegetalele sunt cele mai bune surse de fibre. Nu este greu sa mariti ratia de fibre daca alegeti în mod chibzuit alimentele. La mi­cul dejun, un castron cu tarate de cereale poate oferi aproximativ 13 g de fi­bre, iar alte alimente bogate în fibre sunt fasolea uscata gatita, prunele us­cate, smochinele, stafidele, floricelele de porumb, ovazul, perele si nucile.

Puteti beneficia de cereale integrale consumând pâine integrala si paste din faina integrala (exista chiar si pâine alba bogata în fibre, care le place foarte mult copiilor!). Totusi, va avertizam ca este necesar sa cresteti trep­tat consumul de fibre pentru a evita balonarea si eliminarea de gaze. Multe persoane^nu tolereaza taratele si se baloneaza chiar daca le introduc treptat m dieta, înlocuiti târâtele, daca va fac rau, cu alte alimente bogate în fibre.

Pastrati ca alternativa plantele medicinale. "Nu e de mirare ca omul sa ie constipat", constata clinicianul fitoterapeut Douglas Schar. "Creaturi ca Pasarelele si aricii nu sufera de aceasta problema, dar nici nu manânca ali­mente prelucrate!" Cel mai frecvent, problema noastra îsi are radacinile în utntia defectuoasa si poate fi corectata prin schimbarea dietei.

"Regula mea este: întâi dieta, apoi remediile din plante", spune Schar.

c °nsi_derati remediile din plante drept "un medicament în cazul crizei de

s ipatie", nu o hrana zilnica, în cazurile ocazionale de constipatie sunt

. e e"ciente papadia, macrisul galben si pastaile de siminichie. Cumpa-

uin magazinele specializate si urmati instructiunile de pe eticheta.

De obicei constipatia nu este o problema alarmanta. O modificare a obiceiu­rilor de defecare în directia constipatiei este de regula mai putin importan­ta decât cea în directia diareei, mai ales la persoanele vârstnice. Totusi, ar trebui sa mergeti la medic daca simptomele sunt grave sau daca va fac ne­putincios, daca dureaza mai mult de 3 saptamâni sau daca remarcati prezen­ta sângelui în scaun. Desi se întâmpla rar, constipatia poate fi un senin al unei boli de baza mai grave, ca hipotiroidia, depresia, cancerul de rect sau de co­lon. Ar trebui sa va adresati medicului si atunci când constipatia este însoti­ta de balonarea abdomenului, ceea ce poate indica o ocluzie intestinala.

Faceti-va timp pentru exercitii fizice. Exercitiul fizic nu este benefic doar pentru inima, ci si pentru intestine, în general, exercitiile fizice practi­cate cu regularitate tind sa combata constipatia, deoarece misca mai repede alimentele prin intestin, spune Edward Eichner, specialist în efectele exer-citiilor fizice asupra corpului omenesc.

Faceti o plimbare. Orice forma de exercitiu fizic efectuat cu regularitate tinteste ameliorarea constipatiei, dar exercitiul cel mai frecvent mentionat î de specialisti este mersul pe jos.

Mersul pe jos este deosebit de folositor pentru femeile însarcinate, mul­te dintre ele confruntându-se cu problema constipatiei deoarece organele in­terne sunt comprimate, fiind nevoite sa se adapteze la dezvoltarea fatului. Oricine, inclusiv viitoarele mame, ar trebui sa faca zilnic o plimbare de 20-30 de minute, sugereaza obstetricianul Lewis Townsend, însa femeile însarcinate nu trebuie sa ajunga sa gâfâie în timpul plimbarii.

Deprindeti noi obiceiuri, în viata, multi dintre noi s-au învatat sa mearga la toaleta nu atunci când o cere organismul, ci atunci când ni se pare mai po­trivit. Totusi, netinând seama de nevoia imperioasa de a defeca puteti ajun­ge la constipatie. Nu este niciodata prea târziu pentru a va schimba în bine obiceiurile de defecare, considera dr. Schuster. "Cel mai firesc moment de a merge la WC este dupa o masa", adauga el. Asa ca în fiecare zi, dupa ce ati luat masa, asezati-va pe closet 10 minute. Cu timpul, spune dr. Schuster, colonul îsi va crea reflexul de a actiona asa cum i-a harazit natura.

Luati-o mai usurel, în momentele când sunteti speriat sau tensionat vi se usu­ca gura, inima bate mai repede, iar intestinele vi se blocheaza. "Aceasta reac-


dConstipatie

parte din mecanismul «lupta sau fagi»", remarca medicul de familie ^\    Lawder. Daca presupuneti ca tensiunea nervoasa este cauza constipatiei, ti-va timp sa va relaxati, poate ascultând casete speciale pentru relaxare.

R'deti cu toata fiinta. Poate parea ridicol, dar un râs la care participa si pan­ul poate ajuta la rezolvarea constipatiei. El are efectul unui masaj aplicat . testjnelor, ceea ce poate stimula digestia si constituie un mijloc minunat de îndepartare a stresului, spune Alison Crane, specialista în terapia prin râs.

încercati sa evitati tabletele laxative. Laxativele de sinteza fac adesea ceea ce le este destinat sa faca, dar si creeaza extrem de usor dependenta, avertizeaza dr. Rousseau. Daca luati prea multe si intestinul s-a obisnuit cu ele, atunci constipatia se poate agrava. Când ar trebui luate laxativele chi­mice? "Aproape niciodata", considera el.

Nu toate laxativele sunt la fel. La majoritatea farmaciilor, alaturi de laxati­vele de sinteza, veti gasi si o alta categorie de laxative, etichetate adesea drept laxative "naturale" sau "vegetale", al caror ingredient principal îl constituie se­mintele de psyllium, planta cunoscuta si sub denumirea de ispaghula.

Acest tip de laxativ este o forma superconcentrata de fibre, care, spre deo­sebire de laxativele chimice, nu creeaza dependenta si în general nu prezinta riscuri, chiar daca este luat perioade mari de timp, spune dr. Rousseau. El sub­liniaza totusi ca acest tip de laxativ ar trebui luat cu multa apa (cititi instructiu­nile de pe ambalaj), altminteri în intestin particulele lui se lipesc una de alta.

încercati reteta speciala a unui medic. Laxativele pe baza de psyllium pot fi costisitoare. Asa ca preparati-le singur cumparând seminte de psyl­lium de la un magazin specializat. Macinati 2 parti psyllium cu l parte se­minte de in si l parte tarate de ovaz, care de asemenea se gasesc în astfel de magazine. Preparati din ele un terci extrem de bogat în fibre. "Amestecati mgredientele cu apa si luati putin din acest terci în fiecare seara la ora 9", recomanda dr. Lawder.

erificati lista de medicamente si suplimente pe care obisnuiti sa le

ati. Unele medicamente pot provoca sau pot exacerba constipatia, spune

r- Rousseau. între incriminatii obisnuiti se numara antacidele continând

mimu sau calciu, antihistaminicele, anumite medicamente recomandate

Parkinson, suplimentele de calciu, codeina sau analgezicele pe baza de

r ma, fenotiazinele (un grup de tranchilizante), sedativele si antidepresi-

nciclice (ca imipramina si desipramina). Daca observati ca medica-


Constipatie

mentele prescrise va constipa, nu opriti administrarea lor înainte de a va sfa­tui cu medicul de familie.

Ferîti-va de anumite alimente. Un aliment poate constipa o persoana, dar nu si alta. Laptele, de exemplu, poate fi extrem de constipant pentru unii, în timp ce altora le poate provoca diaree. Alimentele care au tendinta sa produca gaze, precum fasolea, conopida si varza, pot constitui o problema pentru o per­soana a carei constipatie este o componenta a sindromului de colon iritabil.

Ar trebui sa va gânditi ca suferiti de acest sindrom si sa evitati alimente­le producatoare de gaze daca este vorba de o constipatie variabila, care alter­neaza cu diareea, în caz ca scaunul este în mod frecvent nelegat si daca oca­zional aveti mucus în scaun. Nu va puneti singur diagnosticul de sindrom de colon iritabil daca ati trecut de 40 de ani si aceste simptome au aparut acum pentru prima oara, dupa cum nu presupuneti niciodata ca este vorba de acest sindrom daca în scaun apar sânge si mucus (v. Sindrom de colon iritabil).

Nu fortati evacuarea scaunului. Nu se recomanda fortarea miscarii co­lonului. Riscati sa favorizati formarea hemoroizilor si a fisurilor anale, care sunt dureroase si pot sa va agraveze constipatia, îngustând deschiderea ana­la. Exista si riscul cresterii tensiunii arteriale si al încetinirii ritmului car­diac, ceea ce poate fi periculos, chiar fatal îndeosebi în cazul vârstnicilor.

Cautati, din când în când, o usurare rapida. Daca va simtiti foarte rau, nimic nu actioneaza mai rapid decât un supozitor pentru a va pune colonul în miscare. Pentru uz ocazional, nu este nici o problema, spune dr. Rous-seau. Dar nu le folositi prea des, altminteri riscati sa va leneviti colonul, exa-cerbându-va problema constipatiei. Alegeti un supozitor cu glicerina, nu al­tele, care contin substante chimice agresive. ,



Document Info


Accesari: 6966
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )