Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




DALTONISMUL

medicina


DALTONISMUL





Vederea colorata este caracteristica omului.Retina ochiului contine un numar mare de celule senzoriale,ce percep lumina,numite conuri si bastonase.

-Conurile (7 milioane) sunt sensibile la vederea diurna si la culori

-Bastonasele (130 miloane) sunt celule adaptate la vederea nocturna si insensibile la culori

Exista cazuri patologice de ochi uman,manifestate prin incapacitatea congenitala de a percepe diferentiat culorile.In cele mai multe cazuri,ochiul nu poate recunoaste culoarea rosie sau verde sau ambele culori).Aceasta anomalie a fost studiata si descrisa prima data de J. Dalton,el insusi avand aceasta boala (numita ulterior daltonism)

Daltonismul nu este vindecabil!!!!

Culoarea unui corp nu depinde numai de natura lui, ci si de natura sursei care ilumineaza corpul.Corpurile iluminate insuficient in timpul receptiei,apar cenusii pentru ochi,indiferent care este culoarea lor.Aceasta se datoreaza faptului ca,la lumina slaba,ochiul nu mai distinge culorile.Iluminand corpurile cu o lumina foarte intensa,ochiul le percepe ca fiind albe.

Plansa ishihara cu cifra 2

Cecitatea pentru rosu se numeste protanopie iar cecitatea pentru verde deuteranopie. Aceste forme de cecitate exprima faptul ca persoanele respective confunda rosul cu verdele si chiar cu alte culori de aceeasi stralucire sau saturatie cum ar fi albastrul sau cenusiul. Pentru investigarea tulburarilor cromatice se folosesc planse pseudoizocromatice stilling, ishihara sau atlasul polack. Aceste probe sunt alcatuite din planse pe care sunt prezentate prin cerculete de marimi, culori si nuante diferite cifre, litere sau figuri. I se prezinta subiectului pe rānd aceste planse si i se cere sa identifice cifra, litera sau semnul imprimat. Aceste planse sunt astfel realizate īncāt ochiul normal le poate citi clar, īn timp ce persoanele care sufera de cecitate cromatica identifica cifrele, literele sau semnele cu greutate, incorect sau deloc

Daltonismul este o boala congenitala cauzata de o defectiune a retinei sau a unei portiuni din nervul optic. Desi boala este mostenita pe linie materna, de daltonism sufera īn special barbatii. 8% dintre barbati si 0,5% dintre femei sufera de daltonism. Mai mult de 150 de ocupatii nu sunt permise daltonistilor si practic īn toate domeniile vietii acestia se gasesc īntr-o situatie defavorabila lor.

Trebuie totusi sa facem diferenta dintre cuvintele daltonism si discromatopsie, conceptul din urma fiind mai rareori folosit tocmai din cauza caracterului sau mai stiintific. Diferenta consta īn faptul ca īn cazul persoanelor discromatopsice toti receptorii cromatici sunt functionali, īn timp ce īn cazul daltonismului receptorul responsabil pentru culoarea verde sau cea rosie nu functioneaza deloc.

Daltonismul poate fi corijat, folosind o lentila acoperita cu un strat specific. Acest strat a fost proiectat initial asa īncāt sa schimbe spectrul luminii care īl traverseaza īn asa fel ca acesta sa stārneasca un stimul īn persoana discromatopsica asemanator celui din persoana cu vedere cromatica sanatoasa. La proiectarea stratului trebuia sa fim atenti ca acesta sa-si exercite efectul pe lungimile de unda medie (rosie-verde), īn timp ce pe lungimile de unda scurta (albastra) efectul sa fie cāt mai redus. Folosind lentilele de corectie, daltonistii pot sa perceapa si nuantele cromatice pe care anterior nu le puteau observa. Īn 80% din cazuri daltonismul se poate corija īn totalitate.

DALTON, JOHN (1766-1844)


Document Info


Accesari: 5580
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )