Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




DERMATOZE

medicina


DERMATOZE





Factorii care desi provin din mediul extern, actioneaza pe cale interna. Acestia sunt: alimentele, medicamentele si toxicele, microbii care dau infectii generale cu simptome cutanate sau infectii de focar. Alaturi de microbi se pot semnala si viermii intestinali.

Tulburarile morfo-functionale ale viscerelor si sistemelor joaca si ele un rol important.

Pielea uscata, seboreica sau hiperhidrozica, ca si pielea alcalina predispun la unele dermatoze.

Tulburarile gastro-intestinale si hepatice, joaca unrol insemnat.

Tulburarile endocrine, indeosebi cele ovariene si mai putin tiroidiene, suprarenale, se pot pune uneori in evidenta.

Afectiunile sangvine si vasculare pot fi insotite de leziuni cutanate.

Tulburarile morfo-functionale ale sistemului nervos si caracterul proceselor fundamentale ale sistemului nervos central, excitatia, inhibitia, mobilitatea, care impreuna permit identificarea unei modalitati de activitate nervoasa superioara, au un rol deosebit de important asupra aparitiei si evolutiei multor dermatoze.

O serie de tulburari de nutritie, metabolice, provoaca sau agraveaza unele dermatoze. Diabetul favorizeaza dezvoltarea infectilor, gangrenelor, micozelor cutanate; tulburarile metabolice in cursul afectiunile gastro-intestinale, hepatice, tulburari hormonale. Tot aici ar trebui incluse si avitaminozele, insuficientele alimentare, care pot da tulburari cutanate.

Ereditatea si predispozitia individuala au un rol important. Nu se poate ignora faptul ca aceeasi cauza, actionand in mod egal la diferite persoane, poate provoca la unele din ele aparitia unor dermatoze, pe cand altele raman imune, iar leziunile cutanate care apar, desi provocate de aceeasi cauza, au adesea aspecte diferite. Pe de alta parte, este cunoscut ca aceeasi leziune cutanata poate fi provocata de cauze diferite. Este clar ca aceste fapte sunt datorate unei reactivitati proprii a persoanei respective. Aceasta reactivitate proprie este datorita :

a)ereditatii, adica transmiterii nu numai a unor insusiri innascute, dar si a celor dobandite in cursul vietii; aceste insusiri se transmit prin metabolismul individual si prin tipul de sistem nervos;

b)influentei mediului extern(conditii de viata, alimentatie, munca)ca si influentei mediului intern(diferite tulburari morfo-functionale si metabolice), care pot modifica proprietatile reactionale ale sistemului nervos si deci ale intregului organism.


Dermatita de cauza ereditara

Sunt familii in care exista predispozitii congenitale, constitutionale, nemodificate de alte influente, deoarece felul de viata, de alimentatie de munca sunt aceleasi. Boala, o data aparuta, are tendinta sa se reproduca in familie. Se poate exemplifica prin keratodermia palmo-plantara care apare in insula Meleda, in familii care duc aceeasi viata timp de generatii.

Un alt exemplu ar fi boala psoriazis care afecteaza aproape un sfert din populatia unei zone din sudul Italiei, unde de asemenea exista pastrate traditiile familiale de peste sute de ani.

Modificarea factorilor de mediu extern, intern, social, poate face ca boala cu predispozitie ereditara sa nu mai apara la descendenti.

Factorii economico-sociali sunt foarte numerosi si complecsi. Rolul lor este pe primul plan. Nivelul economic, conditiile de locuit, de hrana, gradul de cultura de eductie sanitara, sunt o serie de factori care au o importanta mare si asupra frecventei bolilor de piele.

Daca analizam cauzele interne si externe vedem ca ele pot fi de doua feluri: predispozante si determinante.


Uneori, indeosebi cand este vorba de factori externi(caldura, frig, subst. chimice) legatura dintre cauza si efect apare evidenta. Alteori, de exemplu cand este vorba de factori interni metabolici, acestia sunt mai greu de pus in evidenta, iar rolul lor mai greu de apreciat. Adesea factorii etiologici sunt multipli si este greu de precizat care dintre ei sunt provocatori si care sunt predispozanti. In aceste cazuri trebuie sa se ajunga la determinarea cauzei care constituie dominanta etiologica.



Document Info


Accesari: 3060
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )