Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




DISMENOREEA

medicina


DISMENOREEA


Dismenoreea este a doua dereglare menstruala majora.



Este menstruatia dureroasa si dificila. Poate fi însotita de scurgeri abundente sau dimpotriva. În cele mai multe cazuri scurgerea este redusa cantitativ. Aceasta dereglare nu afecteaza una sau doua menstruatii. Daca are loc, de obicei devine caracteristica principala pentru întreaga viata menstruala. Durerea poate fi moderata si poate dura pentru câteva ore. În aceste cazuri, durerea este de obicei ameliorata de unele scurgeri. În alte cazuri durerea poate fi puternica si poate lua forma unor colici menstruale pentru mai multe zile. Atunci scurgerea este foarte redusa.

Potrivit temperamentului sau constitutiei fizice a pacientei sau datorita motivelor ce o provoaca, dismenoreea poate avea urmatoarele 5 forme:




dismenoreea nevralgica.

dismenoreea congestiva.

dismenoreea inflamatorie.

dismenoreea membranoasa.

dismenoreea cu forme obstructive sau mecanice.

"Apare la persoanele cu temperament nervos si este considerata a fi un simptom al unui uter iritabil" - spune Dr. H.N. Guernsey si citeaza autoritatea Hodge: Senzatiile de balonare si greutate, senzatiile de apasare simtite în vulva, perineu, rect si coccis, tendinta de a urina frecvent, balonarea în zona hipogastrica, durerea de spate, care coboara în memebrele inferioare, în solduri, în zona hipogastrica si iliaca. Sunt toate de acelasi tip. În timpul ciclului, aceste simptome de durere si disconfort se agraveaza si devin deseori intense; iritatia se extinde de la nervi la muschi si de aici dureri spasmodice, crampe uterine,vaginale si sfincteriene violente.




Aceste dureri spasmodice au adesea un caracter foarte sever, apar de obicei brusc, pot dura ore sau chiar zile si uneori de-a lungul întregii perioade chiar daca mai moderate. Se aseamana cu durerile si agoni 12512y246m a travaliului fiind la fel sau chiar mai severe deoarece sunt prelungite, la intervale neregulate, câteodata durerea este aproape continua. De obicei, dupa primele 12-24 de ore, când secretia menstruala s-a stabilizat, durerea si spasmele sunt mai moderate sau înceteaza. Frecvent, trec 2-3 zile, pâna când femeia revine la starea ei normala si adesea suferinta este atât de severa si prelungita încât în toata perioada nu are timp sa-si recapete energiile consumate. Urmatoarea menstruatie readuce nevralgiile, spasmele si tot asa chiar pentru ani la rând, privând persoana aflata în suferinta de toate bucuriile sociale si intelectuale.


Cauzele dismenoreei nevralgice

Persoanele predispuse la nevralgii, care sufera de nevralgii ale altor parti sau organe, sunt predispuse la aceasta afectiune. Poate fi cauzata de stari contradictorii manifestate la persoanele supraponderale. Poate aparea ca urmare a unui stil de viata excentric, obositor si împreuna cu boli ca guta si reumatismul. Poate fi rezultatul unui libertinaj sexual excesiv sau abuz în masturbare sau onanism.




Ca urmare, în tratamentul acestei forme de dismenoree trebuie luate în considerare temperamentul, dispozitiile si constitutia fizica. Este necesar un tratament complex. Este recomandat un tratament adecvat pe baza unei analize a caracteristicilor suferintei pacientei pe durata mai multor ani succesivi. Nu trebuie luat în considerare factorul timp pentru tratamentul prelungit. Atentia si tratamentul este necesar pâna când sistemul este pus în ordine. Pacienta trebuie sa învete arta de a avea grija de sanatatea ei si sa-si îmbunatateasca starea generala de sanatate respectând medicatiile unui medic competent si cu experienta.


Dismenoreea congestiva:

Apare la femeile cu predispozitie spre supraponderalitate, cu temperament sangvinic. Atât femeile necasatorite cât si cele care au nascut copii sunt predispuse la acest tip de dismenoree. Tinerele fete cu culoarea fetei roz, rosu si viata activa (full habit) în cele mai multe cazuri sufera mult înainte ca ciclurile sa se regularizeze. Pentru un timp înainte si dupa ce apare menstruatia suferinta este foarte mare. "Pacienta acuza dureri în jurul spatelui, care se lasa în membre, senzatie de oboseala si epuizare. Nu pot suporta lumina sau zgomotul. Fata ei este rumena. Pielea este fierbinte, pulsul ridicat, deseori peste 100." Aceste suferinte sunt ameliorate de scurgerea menstruala care este deseori foarte abundenta, desi uneori poate fi redusa cantitativ.




Cause ale acestui tip de Dismenoree:

Predispozitie spre supraponderalitate

consecinta a emotiilor puternice sau depresiilor

ca urmare a expunerii la frig si umezeala

ca rezultat a prolapsului   uterin, a involutiei uterului dupa travaliu, tumori, fibroame uterine sau hiperplasie areolara a uterului.

Oricare dintre aceste cauze poate mentine o stare de congestie a vaselor de sânge uterine si atunci când, pe perioada ciclului, o cantitate mare de sânge patrunde în aceste vase provocând o dilatare a acestora, se mareste presiunea asupra nervilor uterini si de aici rezulta durerea.

Aceasta forma a dismenoreei nu prezinta inflamatii.


Dismenoreea Inflamatorie

În aceasta forma dureroasa a afectiunilor din timpul menstruatiei apare o inflamatie a mucoasei uterului, sau a cervix-ului, sau inflamarea amândurora. Poate fi cauzata de inflamarea ovarelor, a tesutului celular din jurul uterului sau de inflamarea acestei parti.




Aceasta stare de inflamare a acestor parti de obicei nu este dureroasa dar când vasele de sânge din uter se dilata în timpul menstruatiei determina o congestie mai mare si crampe locale. Acestea provoaca durere si multa suferinta. În general aceste dureri sunt calme, fixe si nu au caracter acut. Poate aparea cu o zi, doua înainte de începerea ciclului si pot continua fara oprire pe timpul menstruatiei si chiar o zi, doua dupa ce a încetat.

Diferenta dintre dismenoreea inflamatorie si cea congestiva: un tip poate fi usor de deosebit fata de celelalte; afectiunea inflamatorie care provoaca dismenoree inflamatorie determina durere în timpul perioadei intermenstruale. Existenta inflamatiilor trebuie detectata pentru a putea fi dat un diagnostic corect. Ar trebui sa fim capabile sa facem usor diferenta între tipurile de dismenoree.


Dismenoreea membranoasa:

Acest tip de dismenoree poate fi o complicatie a dismenoreei simple si se regaseste la perosane cu o constitutie specifica. Poate aparea împreuna cu dismenoreea nevralgica sau cea de tip congestiv.




În acest caz, în timpul ciclului menstrual, are loc eliminarea mucoasei hipertrofice a uterului. Se întâmpla foarte rar si sunt foarte dureroase.

Câteodata întreaga membrana este eliminata sub forma unui saculet care poate fi confundat cu produsul unei sarcini sau pierderea produsului conceptiei. Doctorul trebuie sa fie suficient de întelept în a nu da un asemenea diagnostic în cazul unei fete nemaritate sau a unei femei care sufera de aceasta forma a dismenoreei. Daca nu, aceasta greseala îl va pune în o situatie ciudata si neplacuta. În aceste cazuri, aceasta membrana nu este eliminata ci ramâne în interiorul uterului si perioada ciclului trece. Menstruatia se opreste iar pacienta crede ca este însarcinata, dar nu este asa. Iar când saculetul este eliminat este considerat un avort, însa în realitate este membrana mucoasa exfoliata de pe uter. Daca întreaga membrana este eliminata are forma triunghiulara a uterului cu 3 deschideri, doua dinspre trompele uterine, iar cealalta dinspre colul uterin. De obicei este eliminat pe parti. Conditiile si mai ales constitutia care determina aceasta exfoliere a membranei uterine nu sunt cunoscute intru totul. Aceasta forma a dismenoreei nu este usor de diagnosticat. În cazul femeilor casatorite este foarte usor de confundat cu sarcina si avortul iminent. Aceste cazuri trebuie analizate foarte serios pentru a fi diagnosticate si tratate.




Dismenoreea mecanica sau obstructiva

Aceasta forma dureroasa este cauzata de unele obstructii mecanice ale cervix-ului, ale colului uterin sau ale oricarei parti a canalului cervical care duc la închiderea partiala sau îngustare. Aceasta îngustare a canalului provoaca în cazul acestei dereglari, menstruatii dureroase. Adesea, îngustarea este cauzata de aplicarea locala si utilizarea nitratului de argint si a altor elemente nocive în tratarea colului uterin. Canalul poate fi obstructionat si din alte cauze, ca o crusta îngrosata, mucus întarit, un cheag de sânge, polipi uterini, tumoare cervicala fibroasa sau formarea unei membrane false în interiorul uterului. Obstructia poate fi cauzata de curbarea zonei cervicale sau a colului uterin atunci când avem de-a face cu un uter retrovers, care este desigur cauza cea mai comuna si mai frecventa a dismenoreei mecanice. Aceste obstructii diferite provoaca eforturi dureroase si spasmodice de a elimina sângele menstrual colectat în interiorul uterului.

În mod inevitabil apar dureri violente si contractii în perioada în care a început scurgerea si continua de câteva ore sau zile




iar în uter s-a acumulat o cantitate de sânge care nu poate fi eliminata din cauza îngustarii canalului destinat scurgerii. Acest fenomen provoaca dureri expulzive, violente asemanatoare celor din timpul travaliului sau pierderii sarcinii. În acest fel este eliminata o cantitate mai mare sau mai mica de sânge menstrual ceea ce duce la o usoara relaxare a pacientei. Aceste atacuri de durere spasmodice sunt numite colici menstruale. Aceste dureri sunt tipice si la dismenoreea membranoasa dar, la dismenoreea obstructiva nu are loc eliminarea membranei uterine ci doar a sângelui menstrual care este eliminat prin eforturi dureroase si spasmice ale uterului. Aceste colici menstruale se pot repeta la nesfârsit pe perioada ciclului atâta timp cât dereglarea nu este vindecata. Aceasta dereglare este provocata de pozitionarea anormala a uterului, adica de retroversie sau anteversie uterina. O vindecare completa se poate produce în cazul înlaturarii complete a factorilor care o provoaca. Alte cauze ale micsorarii sau congestiei membranei interioare canalului cervical pot fi înlaturate printr-un tratament ce tine cont de totalitatea simptomelor si a altor particularitati ale cazului.

Autoritatile în domeniu nu recomanda folosirea (elastic bougies) în tratamentul acestei dereglari. Cu ajutorul tratamentului homeopat pot fi tratate aceste îngustari, inflamatii, iritatii si alte simptome ale acestei afectiuni.




Dismenoreea va fi ameliorata prin tratament dat în functie de pozitionarea anormala a uterului. De asemenea, tratamentul traditional, bazat pe totalitatea simptomelor, vindeca alti factori care provoaca îngustarea canalului cervical sau inflamarea acestuia, nici un alt tratament local nefiind necesar. Compresele externe si (elasic bougies) sunt nefolositoare.


Tratament: În tratamentul dismenoreei atentia trebuie concentrata asupra îmbunatatirii starii generale de sanatate a pacientei. Trebuie recomandate si adoptate toate metodele care duc la revigorarea starii de sanatate si întarirea sistemului imunitar.

În viata de zi cu zi pacienta trebuie sa acorde atentie urmatoarelor aspecte:

o igiena zilnica adecvata

formarea unui obicei din a face gimnastica

este recomandata o plimbare zilnica, dimineata si seara

este recomandat îmbaiatul zilnic. Baile de sezut sunt benefice însa trebuie facute la momentul potrivit si sub îndrumarea unui medic cu experienta

este recomandat masajul




pentru a asigura o dieta hranitoare si echilibrata, trebuie luate masuri adecvate.

Acest regim trebuie sa fie în concordanta cu greutatea si constitutia fizica a fiecarei paciente. O persoana supraponderala are nevoie de o dieta diferita de cea a unei persoane cu o constitutie supla. Un alt factor în alegerea dietei este ca pacienta sa nu aiba probleme de constipatie sau diaree. Scaunul zilnic trebuie sa fie la fel ca atunci când starea de sanatate era buna. Scaunul, de doua ori pe zi- dimineata si seara, este situatia cea mai buna . O persoana perfect sanatoasa are scaun în fiecare zi la aceeasi ora, consistenta, culoarea si mirosul fiind normale.

Digestia trebuie sa fie normala. Asimilarea trebuie sa se faca astfel încât pacienta sa aiba un aspect sanatos si o greutate adecvata.

Aceste masuri dietetice si igienice sunt esentiale si trebuie tinute sub observatie stricta pentru a putea trata dereglarile menstruale. Observarea acestor masuri este atât de importanta deoarece fara ea vindecarea nu s-ar putea produce. Asadar, aceste masuri ajutatoare nu trebuie neglijate. Fara observarea lor, chiar si cel mai atent selectionat tratament homeopat nu ar putea da rezultate bune.




Aceste indicatii trebuie urmate în toate formele dereglarilor menstruale si mai ales în cazul pacientilor care sufera de amenoree sau dismenoree.

De fapt, putem spune ca indicatiile mentionate mai sus trebuie urmate în tratarea tuturor bolilor, în special în tratarea dereglarilor ce tin de constitutia fizica, ca si a bolilor cronice. Acestea apar ca un management al cazurilor în stiinta si arta de a vindeca.


Remedii pentru dismenoree

Cea mai nobila misiune a unui medic este aceea de a îndeparta orice durere cauzata de boli. Odata, am întâlnit un caz de menstruatie dureroasa - fiica mai mare a unei asistente sef a Spitalului si Colegiului   Medical Homeopat din Calcutta. Pacienta era nelinistita, zvârcolindu-se în pat si plângând de durere. M-a impresionat faptul ca aceasta problema poate avea efcte atât de grave. De aceea pacientei ar trebui sa i se aplice un tratament adecvat care sa o aduca la starea normala de sanatate.


Belladonna: este folositor in dismenoreea congestiva dureroasa. Durerea apare înainte de începerea sângerarii odata cu senzatia de apasare.




Aceasta durere se diminueaza stând in picioare drept. Caracteristica durerii ameliorata prin acest remediu este ca ea apare si dispare la fel de repede. Sângerarea este puternica.

Durerile sunt ascutite in zona pelviana.

În interior, pacienta are senzatia de caldura si uscaciune.

Doza folosita este 6, 30 sau preferabil de 0/1 pe scala millesimala, crescând si respectând doza la 5 minute, jumatate de ora sau o ora, dupa cum este nevoie.


Caulophyllum: folositor în dismenoreea caracterizata prin spasme. Durerile sunt ascutite si apar în zona abdominala. Scurgerea este normala cantitativ iar spasmele uterine au un aspect continuu asa cum se întâmpla si în primul stadiu al travaliului. Durerile apar în diferite parti ale corpului: piept, membre, zone periferice ale uterului. Cu dismenoreea pot aparea si convulsii puternice. Durerile în abdomen au un caracter spasmodic si intermitent.

Acest medicament produce cele mai bune rezultate când este administrat între menstre. În timpul menstruatiei, produce o usurare imediata a durerii.

Dozele utilizate sunt mentionate mai sus.


Chamomilla: scurgerea este închisa la culoare. Simptomele psihice sunt caracteristice fiecarei paciente, acesta ducând la individualizarea tratamentului. Pacienta prezinta o stare de nervozitate ridicata. Dozele folosite, 6, 12, sau 12x sau orice doza de la 0/1 la 0/30 pe scala millisimala.




Cimicifuga or Actaea racemosa: aspectul caracteristic este acela ca durerea apare în zona pelviana dintr-o parte în cealalta. Se recomanda în dismenoreea reumatica, nevralgica dar si în tipul congestiv în special persoanelor cu predispozitie spre reumatism. Durerile de cap preced menstruatiile. În timpul menstruatiilor apar dureri ascutite în abdomen dublate de dureri asemanatoare travaliului. Pacienta manifesta stari de neliniste si dureri de cap si în perioadele dintre menstruatii sau stari de slabire a organismului si sângerari reduse cantitativ.


Cocculus: medicament de baza, cu o puternica actiune atât în timpul ciclului menstrual, cât si in perioada dintre menstruatii. Este unul dintre cele mai folosite remedii în dismenoree.

Pacienta are menstruatia neregulata, redusa cantitativ si de o culoare închisa. Apare senzatia de balonare. Durerile sunt mai intense noaptea, trezind pacienta si provocându-i o stare de nervozitate. Cocculus este recomandat atunci când menstruatia apare la intervale prea mici si când sunt însotite de greata.


Colocynthis: este un remediu util în tratarea dismenoreei membranoase. Este indicat a se folosi pentru durerile ovarului stâng care provoaca o senzatie de umflare. Durerile se extind de la ombilic spre zona genitala, se intensifica la palparea zonei dureroase sau la cadura, iar aceasta intensificare este însotita de greata, stari de voma si senzatie de picioare reci. Apar dificultati în respiratie pe perioada scurgerii.




Gelsemium: este un remediu foarte util în tratarea dismenoreei nevralgice si congestive. Durerile sunt spasmodice, asemanatoare travaliului si pacienta elimina o cantitate mare de urina de culoare deschisa. Este unul dintre cele mai bune tratamente ale formei spasmodice. Cele mai bune rezultate se obtin administrând 1, 2 sau 3 doze în apa fierbinte la începutul menstruatiei, când, cu siguranta va diminua durerile. Daca aceste doze nu sunt la îndemâna sau usor de obtinut, se pot folosi doze de 6 sau 30. Când durerile sunt acute, se administreaza în timp ce pacienta sta în pat. De asemenea recomand doze pe scala millisimala care sunt acum disponibile pe piata si care s-au dovedit a fi foarte eficiente.


Magnesium mur.: este de asemenea folosit în tratarea formelor de dismenoree spasmodica. Menstre închise la culoare, cu cheaguri. Dureri de spate si în zona coapselor. Util în tratarea pacientelor care au un ficat sensibil, dureri si constipatie.


Magnesium phosphoricum: este un medicament frecvent folosit si util, cu rezultate foarte bune. Este indicat în tratarea dismenoreei nevralgice si colicilor menstruale. Durerea se extinde de la spate si coloana vertebrala înainte de aparitia menstruatiei si în timpul acesteia. Folosirea lui are ca efect usurare durerilor agravate de caldura si miscare. În nevralgiile uterine are acelasi efect ca si Cimicifuga. În timpul menstruatiei pot aparea nevralgii ovariene, în special în partea dreapta si pot fi diminuate stând la caldura. De asemenea, este indicat a fi folosit atunci când uterul se îngusteaza si apar crampe dureroase precum si în cazul dismenoreei membranoase.




Platinum: se administreaza în timpul menstruatiei caracterizata prin spasme. În prima zi scurgerea prezinta multe cheaguri, cu dureri abdominale si senzatii puternice de apasare, colici, crampe si presiune asupra vulvei. Senzatie de apasare în zona hipogastrica. În corp apare senzatia de greutate.


Pulsatilla: folosit în tratarea dismenoreei în care pacienta are menstruatii întârziate, scurgerea are o culoare închisa si este destul de abundenta. Simptomele tipice pentru care se recomanda folosirea acestui remediu sunt date de faptul ca pacienta are senzatii de frig pe masura ce durerea se intensifica si apare în mai multe locuri. Durerile se manifesta ca niste crampe. Este util în tratarea dismenoreei congestive cauzata de statul cu picioarele ude. Este un remediu cu actiune profunda si poate fi administrat între menstruatii, obtinându-se rezultate mult mai bune. În timpul menstruatiei efectul dorit se va obtine prin folosirea dozelor de 6, 30, 0/1 sau a oricarei doze pe scala millesimala. Între menstruatii pot fi administrate doze de 200 sau mai mult pe scala millesimala zilnic sau o data la doua zile. Daca pacientei îi sunt administrate doze pe scala millesimala, o doza mai puternica poate fi data în timpul menstruatiei.




Sepia: se administreaza atunci când apare senzatia de apasare.

Menstruatiile fie întârzie si sunt reduse cantitativ, fie sunt prea dese si abundente, neregulate, cu dureri ascutite. Acestea se amelioreaza la caldura sau la aplicarea compreselor fierbinti. Scugerea apare mai ales dimineata. Durerea este prezenta în zona abdominala si în membre.


Veratrum viride: este indicata în tratarea tipului congestiv de dismenoree, însotita de dureri puternice de cap, dar si pentru dismenoree spasmodica în functie de clima.


Viburnum opulus: util în dismenoreea de tip spasmodic, nevralgic sau membranos. Menstruatiile sunt fie întârziate, reduse cantitativ, durând câteva ore, fie dese, abundente, însotite de crampe care se extind în coapse. Durerile se manifesta înainte ca menstruatia sa apara. Menstruatii caracterizate de spasme si nevralgii. Principalele simptome pe baza carora se recomanda acest tratament este caracterul spasmodic al durerii, crampele si durerile din ovare, colici.

Doza folosita este mica. De obicei se foloseste tinctura de 1x, 2x, 3x.


Xanthoxylum: este un remediu extrem de util pentru dismenoree si dureri uterine. Este potrivit persoanelor cu o constitutie fizica delicata, temperament nervos, care se enerveaza din orice, care casca si motaie toata ziua, cu senzatie de slabiciune în membrele inferioare care determina nevoia de a sta jos sau întins. Dureri de cap apar cu o zi înainte ca menstruatia sa apara, deasupra ochiului stâng. În special indicat în formele de dismenoree nevralgica.




Un remediu excelent când durerea este puternica, se extinde în coapse, de-a lungul nervului crural, cu senzatie de paralizare a membrelor. Scurgerea este de obicei abundenta. Uneori menstruatia apare prea des, redusa cantitativ, alteori întârzie, iar durerea se manifesta ca si cum organele interne ar fi eliminate. Durerile de spate sunt asemanatoare cu cele de lovituri, dureri care încep în zona iliaca si coboara pâna în genunchi, fara ca pacienta sa se poata relaxa în vreo pozitie.


Tratament:

Baile calde de sezut pentru 15 sau 20 de minute sunt benefice. Compresele fierbinti aplicate pe partea de jos a abdomenului si o sursa de caldura la picioare, ajuta foarte mult la ameliorarea durerii. De asemenea este util sa se consume apa cât mai firbinte.


Un caz de dismenoree:

În 29 iulie 1977 am fost rugata sa tratez o fata de 16 ani, eleva în clasa a zecea pe nume R. Cazul prezenta:

dismenoree: durere în a doua zi a menstruatiei, însotita de voma.

antecedente de lesin, uneori la scoala.

dependenta de ceai.

dantura: carii la câtiva molari si pete galbui pe ceilalti dinti.




polipi nazali în partea stânga.

Pacienta suferea de fiecare data în a doua zi a ciclului menstrual, imobilizata la pat, tipând si zvârcolindu-se de durere. Nu putea mânca nimic deoarece nu avea pofta, dar si pentru ca îi era frica sa nu vomite. Orice ar fi ingerat era imediat eliminat, chiar si un strop de apa. Obisnuia sa aiba stari repetate de voma acida în a doua zi a menstruatiei. Avea scaun o data pe zi, doar dupa ce mânca; foarte rar de doua ori pe zi. Manifesta dorinta de a mânca sarat. Uneori îsi simtea mâinile si picioarele amortite, ca si cum acestea ar fi adormite". Menstruatia aparea la 28 de zile, uneori la 26, având cantitatea si culoarea normale. Dura 4 zile. Cu o zi înainte de aparitia menstruatiei sau în prima zi manifesta dureri în gambe si picioare. I-a fost administrat Nux vomica 0/1 care i-a amelorat durerea.

În 31 august 1977 se simtea iarasi rau. I-a fost administart Nux vomica, însa nu a ajutat-o foarte mult, chiar daca pe 14 si 15 august cazul a fost rezolvat cu ajutorul pe baza îndrumarului lui William Boericke.

În septembrie 1977 pacienta a fost din nou tratata pe baza aceluiasi îndrumar sub diagnosticul de dereglari gastrice în timpul menstruatiei si a fost administrat Sulph si Nux vom.




Cum Nux vomica nu a avut rezultate permanente în problemele avute pe 31 august 1977 si nici alte reactii deosebite asupra organismului i-a fost administrat Sulph 0/1 pe 22 septembrie 1977. Menstruatia a început pe 25 septembrie 1977. Durerea a fost mai putin intensa si a vomat doar o data. S-au înregistrat îmbunatatiri însemnate. I s-a administrat Sulphur 0/2 la 0/5 si apoi 0/10 si 0/20. Menstruatia din luna urmatoare, 27 octombrie a fost una fara probleme. În noiembrie si decembrie pacienta nu a mai avut probleme, considerându-se ca a fost vindecata.



Document Info


Accesari: 11457
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )