Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Diabet

medicina


ALTE DOCUMENTE

Diabet

39 de modalitati pentru reglarea glicemiei



Cei mai multi oameni cred ca hrana pe care o consuma este transformata în energie si atâta tot. Ignora faptul ca organismul munceste pentru ei, digera hrana si converteste hidratii de carbon într-un tip de zahar numit glucoza, care patrunde în fluxul sangvin, în continuare, pancreasul fabrica insulina, un hormon care calatoreste prin organism, legându-se de receptorii de la su­prafata celulelor. Odata atasata de receptori, insulina actioneaza ca o cheie care "deschide" celulad, astfel încât glucoza sa intre în celula si sa fie folosi­ta ca sursa de energie. Daca organismul nu are nevoie de glucoza pentru energie, o depoziteaza sub forma de grasime. De obicei, acest proces sea­mana cu functionarea unei masini bine gresate. Oamenii îsi dau seama de acest proces doar când el se deregleaza.

Cheia franceza care întrerupe acest proces este diabetul. Milioane de per­soane sunt diagnosticate ca suferind de diabet, iar medicii cred ca mai exis­ta înca pe atâtea milioane de 121n1322b cazuri nediagnosticate. Statisticile medicale arata ca aproximativ l din 10 adulti trecuti de 65 de ani va face diabet de tip 2> iar incidenta este mult mai mare în cadrul populatiilor de origine africa-na si asiatica, precum si la africanii din Caraibe.


'Diabet

Diabetul este o boala grava, care necesita ngrijire medicala chiar si atunci c nd este bine stap nit, nainte de a face orice modificare n dieta sau n pro­gramul exercitiilor fizice, este important sa cereti parerea unui profesionist.

Oric t de bine v-ati simti, ar trebui sa mergeti la control cel putin de 2 ori pe an, astfel nc t sa verificati modul cum se comporta glicemia pe termen lung, precum si starea de sanatate a rinichilor, nivelul colesterolului, tensiu­nea arteriala, circulatia, starea pielii si a sistemului nervos. Unii barbati sufe­rinzi de diabet au probleme cu erectia si controlul anual sau bianual este un prilej bun de a aborda modalitatile de rezolvare a acestora. Veti avea nevoie, de asemenea, de o verificare anuala a ochilor de catre un optometrist spe­cializat sau de un oculist si ar mai trebui sa va consulte un podolog speciali­zat n piciorul diabeticului". Desigur, nu uitati sa discutati cu un dietetician.

Trei complicatii ale diabetului reclama atentie medicala prompta: hiper-glicemia, hipoglicemia si acidocetoza.

Hiperglicemia este starea n care s ngele contine o concentratie de za­har peste limita superioara normala. Semnele hiperglicemiei includ urinarea frecventa, oboseala, o pierdere inexplicabila de greutate corporala si o sete nepotolita. Ar trebui sa apelati fa medic daca nu puteti micsora singur nive­lul glicemiei, va sfatuieste diabetologul Christopher Saudek.

Hipoglicemia este situatia n care concentratia zaharului n s nge scade foarte mult. ntre simptome se numara tremuraturile, ameteala, durerea de cap, starea de confuzie, modificarile bruste de dispozitie adesea o agre­sivitate neobisnuita si o senzatie de furnicaturi n jurul gurii. Multi diabe­tici insulinodependenti, ca si unii dintre diabeticii care primesc medicatie cu administrare orala trec prin episoade de hipoglicemie, dar este necesar sa va adresati medicului daca simptomele sunt grave sau se manifesta frecvent.

Acidocetoza este o stare grava, potential fatala, care se instaleaza atunci c nd cetonele substantele produse n s nge ating concentratii pericu­los de mari si intoxica s ngele. Semnele de avertizare includ respiratia cu mi­ros dulceag (aminteste de dropsurile cu pere sau de acetona de curatat la­cul de pe unghii), pierderea poftei de m ncare, setea crescuta, urinarea frecventa, oboseala, greata si varsaturi. Acidocetoza apare doar la diabeticii insulinodependenti, nu si la cei cu diabet de tip 2.

Diabetul, cunoscut si sub denumirea de diabetes mellitus, apare în 2 for­me. Tipul l sau diabetul insulinodependent, se crede ca este o boala autoi-muna în care pancreasul nu mai reuseste sa fabrice insulina. Desi acest tip de diabet poate surveni la orice vârsta, de obicei pacientii sunt diagnosticati


Diabet

în copilarie sau ca adulti tineri si au nevoie de injectii zilnice cu insulina pe toata durata vietii.

Marea majoritate a diabeticilor sufera de o alta forma de diabet, de tip 2 sau diabetul noninsulinodependent. Acesta apare de obicei la adultii trecuti de 40 de ani, dar din nefericire, din ce în ce mai multi copii si adulti tineri fac diabet de tip 2. Se crede ca aceasta se întâmpla din cauza obezitatii în rân­durile copiilor din tarile occidentale, ca rezultat al consumului ridicat de ali­mente de tip fast-food si a lipsei de miscare, în acest caz, pancreasul produ­ce insulina, dar organismul nu îl foloseste în mod adecvat, iar pancreasul se epuizeaza încercând sa compenseze aceasta "rezistenta". Cu timpul, pancrea­sul nu mai poate fabrica suficienta insulina pentru a face fata acestei insen­sibilitati si urmeaza diabetul. Inactivitatea, îmbatrânirea, obezitatea sau o die­ta bogata în grasimi saturate, toate contribuie la rezistenta fata de insulina.

Indiferent de forma de diabet, glucoza se acumuleaza în fluxul sangvin. Netratata, aceasta situatie poate duce la complicatii grave ca orbirea, acci­dentul vascular cerebral, insuficienta renala si bolile de inima. Dar vestea buna este ca diabetul de tip 2 poate fi tinut în frâu prin masuri simple. Men­tinerea unei greutati corporale cât mai apropiata de cea normala, alimenta­tia rationala, practicarea exercitiilor fizice pot contribui la stabilizarea între valori rezonabile a nivelurilor de glucoza din sânge. Chiar si persoanele dia-

Pierdeti din greutate. Cel mai eficient lucru pe care l poate face o persoa­na cu diabet de tip 2 este sa piarda din greutate, considera diabetologul Christopher Saudek. Pierderea n greutate este uneori singura posibilitate de a aduce sub control valoarea glicemiei. C t de mult sa slabiti, aceasta este o chestiune care variaza de la o persoana la alta, dar chiar si pierderile mici de greutate sunt binevenite, deoarece pot aduce rezultate mari.

Nu trebuie sa fiti slab-bat si nu trebuie sa atingeti greutatea corporala ideala, explica nutritionista Caria Miller. Pierz nd fie si numai 5-10 la suta din greutatea corporala poate fi suficient pentru atine sub control nivelul gli­cemiei. Desigur, va trebui sa mentineti aceasta pierdere n greutate, altmin­teri nivelul glicemiei va creste din nou. De aceea este important felul cum slabiti.

Evitati dietele capricioase, avertizeaza dr. Saudek. Sunt foarte greu de tnut si unele nici nu sunt sanatoase. Cel mai bine este sa combinati exerciti­ile fizice cu o dieta saraca n calorii.

Vorbiti cu medicul si stabiliti combinatia care vi se potriveste cel mai bine.


Diabet ' '. " :

betice care au nevoie de medicatie îsi vor controla mai bine nivelul glice­miei daca adopta un stil de viata sanatos.

Totusi, autosupraveghere în cazul diabeticilor nu înseamna doar menti­nerea unei glicemii scazute. La fel de important este sa dati atentie si altor factori de risc pentru bolile de inima: hipertensiunea, colesterolul crescut si fumatul. Iata câteva sfaturi utile.

Ţineti diabetul la distanta. Multe persoane au diabet de tip 2 de ani de

zile fara sa o stie, spune medicul de familie Stephen Amiel. "Uneori afla doar când apar complicatii cum ar fi un infarct miocardic sau când îsi pierd vederea. Daca sunteti supraponderal sau aveti diabetici în familie, daca pro­veniti dintr-o comunitate etnica de risc sau daca aveti glicemia crescuta în timpul sarcinii, cereti-i medicului sa va verifice cu regularitate nivelul za­harului în sânge.

înca un motiv pentru a renunta la fumat. Exista dovezi ca fumatul am­plifica riscul de diabet prin cresterea rezistentei la insulina, spune dr. Amiel. Fumatul în sine constituie un factor de risc major pentru boli de inima, pro­bleme circulatorii si boli renale - toate acestea fiind stari patologice la care sunt predispusi diabeticii. Asa ca daca aveti diabet, faceti un efort deosebit si lasati-va de fumat (v. Dependente).

CULTIVA I PRINCIPIILE NUTRI IEI CORECTE

Nu exista recomandari standard privind nutritia, care sa se aplice tuturor diabeticilor, spune Marion Franz, nutritionista specializata în gestionarea diabetului. "Fiecare persoana cu diabet ar trebui sa urmeze o dieta care i se potriveste." Cu alte cuvinte, diabeticul trebuie sa aiba în vedere alimentele preferate - tinând cont de etnie si cultura -, alte probleme de sanatate (co-lestrol crescut sau hipertensiune, de exemplu) si ce anume schimbari în mo­dul de viata este cu adevarat pregatit sa faca.

Atentie la zahar. Zaharul nu este un aliment interzis diabeticilor, spune dr. Franz. Dar suntem datori sa reamintim ca dulciurile, ciocolata si unele alimente - datorita continutului lor în zahar - sunt adesea foarte bogate în calorii, dar au o valoare nutritiva mica.

Reduceti grasimile. Mentinerea consumului de grasimi la circa 30 la suta din totalul aportului caloric zilnic poate reduce riscul cresterii nivelului co­lesterolului si a aparitiei bolilor cardiace. Grasimile saturate, care provin dm


Diabet

grasa, brânza si unt, ar trebuia sa reprezinte doar 10 la suta din tota-

1 aportului caloric zilnic. Trecând pe o dieta mai bogata în grasimi mono-

aturate, care se gasesc în uleiul de masline, în uleiurile vegetale si în

ci puteti ajuta la diminuarea rezistentei la insulina, dupa cum a constatat

tatorul jn diabet, Harry Preuss. Alegeti produse lactate degresate si car-

ri slabe si evitati grasimile hidrogenate precum acelea care pot fi gasite

"n majoritatea sortimentelor de margarina, în uleiul de cocos sau în uleiul de

nalmier, ingrediente folosite în industria alimentara la fabricarea biscuitilor,

prajiturilor si placintelor.

Evitati dietele bogate în proteine, întrucât alimentele bogate în pro­teine animale, precum carnurile si brânzeturile, tind, de asemenea, sa aiba un continut mare în grasimi si colesterol, limitati consumul de proteine ca aport caloric la l O pâna la 20 la suta din dieta. Puteti pierde din greu­tatea corporala urmând dietele bine cunoscute bogate în proteine si sara­ce în hidrocarbonati, cum este dieta Atkins, dar respectarea ei va fi difi­cila. Mai bine alegeti o dieta echilibrata, cu care va puteti acomoda, va sfatuieste dr. Franz.

Mâncati mai putina sare. Diabetul si hipertensiunea merg, de obicei, mâna în mâna, iar persoanele diabetice pot fi mult mai sensibile la excesul de sodiu, spune dr. Franz. Reduceti din sare adaugând mai putina la gatit sau la masa si verificând atent etichetele alimentelor ambalate în privinta conti­nutului de sodiu. Evident, evitati alimentele sarate ca maslinele, cartofii cro­canti si alunele sarate.

Desfatati-va cu fibre. Un studiu întreprins pe un lot de 13 persoane care au consumat zilnic câte 25 g de fibre solubile si 25 g de fibre insolubile - un total de 50 g - a evidentiat scaderea glicemiei acestora cu 10 la suta.

Desi aceasta este o veste încurajatoare, dr. Franz avertizeaza ca din punct de vedere practic o cantitate egala cu 50 g de fibre pe zi poate fi cam greu de suportat pentru stomac. "Cinstit vorbind, nu stim daca pe termen Ung omul poate mânca destule fibre pentru a influenta glicemia", recu­noaste ea.

Cu toate acestea, dietele bogate în fibre au si alte avantaje pentru sana-

te- Ele încetinesc absorbtia grasimilor si a carbohidratilor, diminuând

ectele lor negative asupra raportului glucoza/insulina. De asemenea, ali-

n ele bogate în fibre tind sa fie satioase, asa ca veti simti nevoia sa mân-

-1 mai putin. Consumati diverse sorturi de cereale integrale, fasole, linte

^ vegetale.


Diabet

CUM FACE I FA HIPOGL1CEMIEI

Hipoglicemia este starea n care nivelul zaharului din s nge scade prea mult. Simptomele includ tremuraturi, ameteala, durere de cap, stare de confuzie, schimbari bruste ale dispozitiei adesea o agresivitate neobisnuita si o senzatie de furnicaturi n jurul gurii. Multe persoane cu diabet insulinodepen-dent si unele persoane care primesc medicatie orala au si perioade de hipo-glicemie.

Daca aveti o hipoglicemie usoara rontaiti un cub de zahar, m ncati c teva bomboane sau beti 125 ml de suc. Este important sa tratati imediat hipoglicemia, altfel situatia se poate nrautati.

Daca va aflati n preajma unui diabetic si acesta devine confuz si vlguit, ncercati sa i dati imediat ceva dulce; e mai sigur sa presupuneti ca i-a scazut glicemia dec t sa considerati ca i-a crescut. Daca persoana este con­stienta si destul de cooperanta pentru a putea nghiti, dati-i putin lapte, limo­nada sau cola ori strecurati-i n gura putina miere, gem sau sirop. Unele per­soane poarta permanent cu ele c teva cuburi sau pliculete cu zahar. Dupa carbohidratul concentrat (zahar, miere, sirop etc.), dati-i o gustare cu car-bohidrati care sa actioneze pe o durata mai lunga putina p ine cu gem sau biscuiti.

Daca persoana este inconstienta sau aproape, nu ncercati sa i pu­neti nimic n gura, caci o puteti aduce n situatia de a se asfixia.

Chemati imediat Salvarea. Unele persoane au o rezerva de glucagon, un hormon care creste nivelul zaharului n s nge. Acesta poate fi administrat sub forma unei injectii intramusculare de cineva din preajma persoanei bol­nave sau de personalul specializat.

Beti alcool cu moderatie. Nu este nevoie sa renuntati total la alcool din momentul în care ati aflat ca aveti diabet. S-a dovedit, în unele studii, ca un consum moderat de alcool diminueaza riscul bolilor de inima, putând chiar sa îmbunatateasca sensibilitatea la insulina. Totusi, pentru a obtine aceste beneficii, nu beti prea mult alcool. Trei unitati de alcool pe zi constituie li­mita maxima pentru barbati si doua unitati pentru femei. O unitate înseam­na l pahar de vin, l paharut de tarie sau 1A de halba cu bere. Diabeticii nu ar trebui niciodata sa bea pe stomacul gol, deoarece alcoolul poate face ca nivelul glicemiei sa coboare brusc, în mod periculos.

Implicati-va familia. Caria Miller, specialista în nutritie, a studiat l an tipa­rele nutritiei si alegerea alimentelor pentru 45 de barbati si femei cu diabet


Diabet

de tip 2. Ea a constatat ca diabeticii care îsi tineau cel mai bine în frâu glice­mia erau barbatii ale caror sotii pregateau mese cu continut mic de grasimi si care ieseau la plimbare cu regularitate. Pe de alta parte, femeile lipsite de sustinerea altei persoane nu-si stapâneau bine nivelul glicemiei. Situatia cea mai proasta era a femeilor care îsi pregateau preparate cu continut mic în gra­simi pentru ele, dar gateau mâncare separat pentru familie. Morala povestii este sa contati pe colaborarea familiei si sa mâncati mai sanatos împreuna.

Alcatuiti un plan nutritional. Diabetul necesita o destul de intensiva re­vizuire a stilului de viata, recunoaste dr. Miller. Aveti nevoie de exercitiu fizic, de o alimentatie sanatoasa si de o monitorizare riguroasa a nivelului glicemiei, ceea ce impune multa disciplina si timp. în studiul ei, dr. Miller a constatat ca persoanele cu cele mai mari reusite în stapânirea glicemiei erau acelea care îsi alcatuisera un plan nutritional. Stabiliti la începutul sap­tamânii ce doriti sa mâncati si cumparati alimentele necesare. Daca pentru serviciu luati mâncare la pachet si va rezumati la gustari sanatoase, va fi mai putin probabil sa luati mese bogate în grasimi sau gustari dulci.

Consultati-va cu un dietetician. Un dietetician sau un nutritionist poate sa va întocmeasca un plan nutritional personalizat, ceea ce este deosebit de important mai ales daca aveti si alte probleme de sanatate, ca, de exemplu, un colesterol crescut si hipertensiune, pe care specialistii trebuie sa le aiba atent si constant în vedere, spune dr. Miller. Stabiliti câteva întrevederi ast­fel încât sa puteti face treptat modificarile necesare.

-id
PUNE I-V INIMA S POMPEZE

In plus fata de modificarile dietei, specialistii recomanda diabeticilor prac­ticarea cu regularitate a exercitiilor fizice. Exercitiile fizice actioneaza exact ca un medicament, explica Robert Hanisch, fiziolog si diabetolog. Ele scad glicemia, deoarece muschii convertesc glucoza în energie. Persoanele obe­ze cu diabet tip 2 care fac exercitii fizice cu regularitate dobândesc un con­trol mai bun asupra glicemiei. Mai mult, în cazul diabeticilor, studiile arata ca o activitate fizica intensa, inclusiv mersul pe jos, poate diminua riscul unui infarct, al accidentului vascular cerebral sau al altor complicatii.

Chiar si persoanele dependente de injectiile cu insulina sau de medica­mentele cu administrare orala pot realiza beneficii de pe urma practicarii exercitiilor fizice. "Macar vor avea nevoie de mai putine medicamente. Iar rezultatele sunt imediate", spune dr. Hanisch. Testati-va glicemia imediat înainte si dupa exercitiul fizic. Vor exista variatii de la o persoana la alta dar


Diabet  , ;

în medie exista o scadere de 1-2 la suta în nivelul glicemiei pentru fiecare minut de practicare a exercitiului fizic. Asta înseamna ca 10 minute de exer­citii aerobice vor diminua de regula glicemia cu 10-20 la suta. Nivelul gli­cemiei va ramâne jos pâna la urmatoarea masa sau gustare.

Faceti un control la medic înainte de a începe orice program de exercitii fizice. Iata câteva sugestii.

Luati-o usurel. Daca nu sunteti deprins cu exercitiul fizic, nu exagerati, în­cepeti cu exercitii care cer efort scazut si intensitate mica, cum ar fi mersul pe jos. Mergeti cu pas de voie, va sfatuieste dr. Hanisch. Daca faceti un efort prea mare dintr-o data, exercitiul va deveni o corvoada si va fi putin proba­bil ca veti continua. "Nivelul zaharului în sânge poate coborî chiar si atunci când faceti o plimbare de placere", spune el.

Cinci sedinte pe saptamâna. Cheia este consecventa, spune dr. Hanisch. Indiferent daca mergeti pe jos, pedalati, înotati sau alergati, obiceiul de a respecta acest program de 5 ori pe saptamâna va da rezultate optime, pro­vocând o modificare de durata în organism. Dupa 2-3 luni de exercitii con­secvente, probabil veti fi mult mai sensibil la insulina sau veti avea nevoie de mai putine medicamente administrate oral.

Fiti o persoana matinala. Exercitiul fizic practicat dimineata va va ajuta j sa va mentineti glicemia scazuta pe tot parcursul zilei. Veti mai remarca fluctuatii ale nivelului glicemiei dupa mese, spune dr. Hanisch, dar o plim­bare de 30 de minute dimineata va mentine glicemia pâna la urmatoarea masa cu 30 la suta mai scazuta decât daca ati sarit peste plimbare.

Beti apa din belsug. Deshidratarea poate afecta nivelul glicemiei, de aceea mentinerea hidratarii în timpul exercitiului fizic este deosebit de importan­ta pentru diabetici. Beti 2 pahare de apa cu 2 ore înainte de exercitiu si luati câteva înghitituri de apa si în timpul exercitiului fizic.

Ridicati greutati usoare. Antrenamentul cu greutati poate ajuta la întari­rea musculaturii. Dar persoanele care au diabet de multa vreme si îndeosebi acelea cu probleme ale ochilor legate de diabet trebuie sa se limiteze la ri­dicarea repetata de greutati usoare (între 500 g si 2 kg). Ridicarea greutati­lor mari poate afecta o retina slabita. Daca greutatea este destul de usoara, ar trebui sa fiti în stare sa practicati exercitii pentru întarirea muschilor de-punând un efort minim. Daca aveti dubii cu privire la sanatatea ochilor, fo­lositi o greutate mai usoara.


Diabet

Aveti grija de degetele de la picioare. Persoanele diabetice care au pro­bleme cu picioarele, cum ar fi neuropatia periferica, ar trebui sa aiba grija de degete înainte de a începe sa mearga pe jos sau sa faca jogging. Este po­sibil sa aveti nevoie de sfatul unui podolog pentru a asigura distributia co­recta a greutatii.

REDUCE I STRESUL

Atunci când se întâmpla ceva stresant si va simtiti ca în montagnes russes, nici nivelul glicemiei nu sta deoparte, deoarece hormonii de stres, precum adrenalina, cresc glicemia. "Hormonii de stres mobilizeaza glicogenul de­pozitat în ficat si îl metabolizeaza în glucoza", explica psihiatra Angele McGrady. Adrenalina si zaharul suplimentar eliberate în fluxul sangvin va confera un plus de energie.

Daca treceti printr-un stres fizic, ca atunci când sunteti urmarit de o hai­ta de câini, veti reactiona luând-o la fuga, iar cantitatea suplimentara de za­har va fi consumata, explica dr. McGrady. Totusi, în zilele noastre stresul este mai ales psihologic. Stam si clocim gânduri negre si nu utilizam sur­plusul de zahar.

Deoarece organismul diabeticilor nu metabolizeaza eficient glucoza, pentru aceste persoane este vital sa încerce sa reduca stresul. Conform unui studiu realizat de dr. McGrady pe un grup de 18 persoane cu diabet, aces­tea au ajuns sa-si diminueze glicemia cu 10 la suta doar prin practicarea unor exercitii simple de relaxare.

Respirati adânc. Respiratia profunda constituie o metoda utila de a înce­pe exercitiul de relaxare, spune dr. McGrady. Asezati-va fara a va încruci­sa bratele sau picioarele. Inspirati profund, din abdomen. Apoi expirati cât de mult aer puteti, relaxându-va muschii. Continuati aceasta respiratie rela­xanta aproximativ 15 minute.

Cumparati-va o caseta pentru relaxare. Daca nu reusiti sa va coman­dati singur relaxarea, achizitionati o caseta speciala. "Cei mai multi din­tre noi stau calm, fara vreun gând sa le treaca prin minte", remarca dr. McGrady. "Este foarte folositor sa ai un fundal sonor." înregistrari ale unor sunete cu caracter repetitiv preluate din natura, ca de pilda zbuciu­mul valurilor marii, pot imprima un ritm respiratiei si sa va asigure un °nd relaxant. Puteti alege o caseta de imagistica orientata, în care o voce aida va îndeamna sa va integrati mental într-o scena placuta, cum ar fi o Plimbare prin padure.


Diabet

SUPRAVEGHEA I-V PICIOARELE

Neuropatia periferica este o complicatie a diabetului, n care cu timpul con­centratiile mari de glucoza lezeaza celulele nervoase, duc nd la pierderea sensibilitatii.

Deoarece nervii din picioare sunt cei mai lungi din corp, de obicei picioa­rele sunt cele mai afectate de aceasta stare, fiind predispuse la leziuni de tot felul. Ranile care nu se vindeca normal pot ajunge ulceratii care se pot infecta, si n cazurile grave pot necesita chiar amputarea degetului sau a piciorului.

Se estimeaza ca 6 din 1000 de diabetici vor avea un membru amputat dar marea majoritate a acestor amputari ar putea fi evitate. Urmariti n con­tinuare c teva recomandari pentru a va proteja picioarele.

Contactati un podolog. Odata ce vi s-a diagnosticat diabetul, luati le­gatura cu un podolog specializat n piciorul diabeticului" pentru a va verifi­ca cu regularitate, spune Marc Brenner. Un podolog va stabili daca aveti sau nu neuropatie si va va nvata sa va ngrijiti picioarele.

Taierea unghiilor de la picioare sau tratarea unei bataturi ori a unui corn cutanat, de exemplu, pot fi periculoase pentru o persoana cu neuropatie si ar trebui facute de un specialist n ngrijirea picioarelor.

ineti-Ie acoperite. Purtati permanent ciorapi. Cei mai buni sunt cei facuti dintr-un amestec de bumbac si material sintetic.

n zilele foarte reci, purtati 2 perechi una mai subtire direct pe piele, cealalta pe deasupra. Cu c t ntre picior si teren izolarea este mai mare, cu at t mai bine", spune dr. Brenner.

Asigurati-va ca pantofii vi se potrivesc. Masura picioarelor trebuie luata corect si anume de un profesionist, spune dr. Brenner. Masuratoarea picioarelor trebuie facuta seara, c nd se presupune ca sunt mai umflate dupa efortul de peste zi.

Pantofii de sport sunt ideali. Probabil ca nu aveti nevoie de pantofi de comanda. Este suficienta o pereche de pantofi de sport de buna calitate. Cautati unii care mai lasa ceva spatiu liber, care au un brant ce se poate departa pentru a pune la nevoie o taloneta facuta la comanda. De aseme­nea, pantofii trebuie sa aiba o limba groasa captusita, calc iul capitonat si par­tea din fata a talpii amortizata

Purtati talonete ortopedice. Medicul va poate recomanda sa purtati . talonete, dispozitive facute la comanda si care se pun n pantofi precum branturile. Taloneta apasa asupra anumitor zone ale piciorului si repartizea­za apasarea pe ntreaga talpa. Specialistul va va lua masuri n caz ca aveti ne-, voie de talonete.


Diabet

Inspectati-va picioarele zilnic. Verificati daca au umflaturi sau rani, fo­losind o oglinda mare pentru a privi piciorul din toate unghiurile. Sau, si mat bine, rugati un membru al familiei sa va examineze picioarele; e necesar sa vi le pipaie pentru a se convinge ca nu sunt cumva prea fierbinti sau ca nu exista modificari de culoare ambele simptome fiind semne ale infectiei.

notati. Daca aveti neuropatie, exercitiile fizice sunt chiar si mai impor­tante, notul este sportul cel mai lipsit de riscuri, spune dr. Brenner, deoa­rece nu exercita nici o presiune asupra picioarelor.

Dupa not uscati-va bine picioarele si pudrati-le cu talc pentru a evita in­fectiile cu ciuperci microscopice.

Imaginati-va si concentrati-va pe ceva placut. Imagistica orientata ac­tioneaza folosindu-va simturile evocarii si ale concentrarii pentru a va faci­lita relaxarea.

Puteti obtine acelasi efect rasfoind un album de arta sau o carte cu ilus­tratii care va delecteaza. "Priviti imaginea câteva minute, apoi închideti ochii si reamintiti-va cât mai multe detalii", sugereaza dr. McGrady. "Daca va reuseste suficient de des, veti putea pâna la urma sa faceti recapitularea si fara a mai avea cartea în fata." Ati putea afisa o imagine relaxanta si pe ecranul de asteptare al computerului.

Practicati relaxarea progresiva, încordarea si relaxarea muschilor cor­pului permit sa va stapâniti în mod constient tonusul muscular.

întindeti-va pe spate într-o pozitie comoda. Apoi începeti sa încordati si sa relaxati un grup de muschi, de pilda, pentru început, pumnul. Continuati cu încordarea/relaxarea mergând în lungul bratelor, spre gât si fata, iar de aici în jos, catre spate si picioare.

Nu încordati nici un muschi prea tare, ca nu cumva sa provocati durere. Sunt disponibile casete si CD-uri care sa va ghideze pe parcursul acestei ac­tivitati.

Protejati-va arterele cu doze mici de aspirina. Aspirina micsoreaza ris­cul unui infarct miocardic, împiedicând celulele sângelui numite plachete sanvine sau trombocite sa se adune în artere.

Metoda este chiar mai eficienta pentru persoanele cu diabet decât Pentru cele fara diabet. Doza uzuala este de 75 mg pe zi, dar întrebati medicul care este cantitatea potrivita, va avertizeaza specialistul în dia­bet Aaron Vinik.


Diabet , ' . . . ;

TESTARE sl IAR TESTARE

Odata pus diagnosticul de diabet, testarea glicemiei devine parte integranta a vietii dvs. Iata câteva tehnici.

Cautati tiparele. Monitorizati-va nivelul glucozei din sânge prin masurarea glicemiei de 4 ori pe zi mai multe saptamâni, sugereaza dr. Miller. Aceasta va ajuta sa identificati tiparele. Testati glicemia dimineata imediat dupa trezire, apoi la 2 ore dupa mesele principale si ultima data când mergeti la culcare.

Monitorizati schimbarile. Atunci când faceti modificari în dieta, tes-tati-va glicemia imediat înainte de masa si la 2 ore dupa masa. înaintea unei mese nivelurile glicemiei ar putea fi între 4 si 6,5 mmoli/1 sau, exprimat alt­fel, între 0,8 si 1,2 g/1. Dupa masa nivelurile nu ar trebui sa depaseasca 9 mmol/1, adica 1,65 g/1.

Nivelurile ideale pot varia de la o persoana la alta, asa ca numai medi­cul este cel care va indica valorile acceptate. Ar trebui, de asemenea, sa va testati glicemia mai des când nu va simtiti bine, îndeosebi daca primiti me-dicatie antidiabetica. Modificari apar si când este vorba de o sarcina, de aceea trebuie sa va adresati medicului de îndata ce aceasta este confirmata.

Testati-va glicemia daca faceti exercitii fizice. Când începeti un program nou de exercitii, testati-va glicemia înainte si imediat dupa practicarea exer-citiilor, spune dr. Hanisch. Daca înainte glicemia este scazuta - între 4 si 6 mmol/1 - mâncati un fruct sau beti un pahar mic (125 ml) de suc. Ambele contin cam 15 g de carbohidrati, care ridica glicemia cu aproximativ 25 la suta. Faceti acelasi lucru si daca nivelul glicemiei scade dupa exercitiul fizic.

Efectuati si testari grupate ale glicemiei. Cei mai multi diabetici îsi ur­maresc glicemia multumindu-se sa faca o testare dimineata. Nu este sufi­cient, remarca dr. Amiel. E mai bine sa faceti mai multe verificari în diferi­te momente din 1-2 zile pe luna decât sa faceti o testare zilnic la aceeasi ora. Procedând astfel va faceti o imagine mai buna asupra factorilor care va influenteaza glicemia.

La culcare, seara, valorile glicemiei ar trebui sa fie între 5 si 7 mmol/1 în medie.

Notati rezultatele testarilor. Pastrati o evidenta scrisa a valorilor glicemiei si mai notati ce si când ati mâncat, precum si când si cât timp ati facut exer­citii fizice. Aceste informatii pot ajuta medicul sa va îngrijeasca mai bine.



Document Info


Accesari: 20097
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2025 )