Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Diaree

medicina


Diaree

23 de strategii de a o trata

în trecut, când cineva avea diaree, medicii prescriau imediat un medicament antidiareic. Astazi, ei considera ca atitudinea adecvata este sa lasi diareea sa-si urmeze cursul.



"Diareea acuta este unul dintre cele mai bune mecanisme de aparare ale organismului", considera cercetatoarea Lynn McFarland. "Ea reprezinta modalitatea organismului de a îndeparta ceva daunator din interiorul lui." Poate ca aceasta conceptie nu reu&# 10410d311k 351;este sa va faca sa va simtiti neaparat mai bine, dar ea explica de ce medicii de azi prefera sa lase diareea sa-si faca mendrele în loc sa încerce sa opreasca aceasta boala enervanta, dar din fe­ricire de scurta durata.

"Când un pacient are diaree acuta nu recomand medicatie antidiareica decât daca trebuie neaparat tinuta sub control, cum ar fi împrejurarea ca nu puteti rata o întrunire foarte importanta", spune David Lieberman, gastro-enterolog. "Altminteri, cred ca purgatia este probabil benefica si ajuta la grabirea vindecarii."

Din aceasta perspectiva, majoritatea sugestiilor sunt destinate sa va aju­te sa rezistati disconfortului creat de o diaree si sa duca la o vindecare rapi­da, mai curând decât sa încerce sa stavileasca cursul unui episod diareic si sa riste prelungirea bolii.

Exista vreo legatura cu laptele? O cauza majora a diareei este intoleran­ta la lactoza, un zahar care se gaseste în lapte si în alte produse lactate, ex­plica William Chey, specialist în tulburari digestive. Aceasta intoleranta este foarte des întâlnita în rândul persoanelor de origine africana, asiatica sau din Orientul Mijlociu, care în proportie de aproximativ 75 la suta pre­zinta un anumit grad de intoleranta la lactoza.

"Intoleranta la lactoza poate debuta în copilarie ori la adulti poate apa­rea brusc." E foarte posibil ca într-o zi sa beti lapte ca de obicei si imediat sa constatati aparitia gazelor, durerii si a diareii. Intoleranta temporara la lactoza poate fi consecinta unei crize de gastroenterita, a unei infectii cu pa­raziti intestinali sau a unei lipse de fier din dieta.

Tratamentul consta în evitarea alimentelor care contin lactoza, ceea ce înseamna majoritatea produselor lactate, în afara de iaurt (în care lactoza a suferit deja procesul de fermentare), unele brânzeturi maturate si produsele lactate pe a caror eticheta este mentionat ca nu contin lactoza. Laptele gras


Diaree

este mai bine tolerat decât laptele degresat sau semidegresat. Din fericire, aceasta poate fi o masura temporara, pâna când tractul digestiv îsi recapata capacitatea de a digera lactoza.

Efectuati testul de toleranta. Data fiind legatura dintre intoleranta la lac­toza si diaree, precum si posibilitatea ca aceasta sa se manifeste pe neastep­tate, cum puteti fi sigur ca produsele lactate sunt vinovate de neplacerile di­gestive? Aplicând metoda testarii prin excludere!

începeti prin a va abtine de la consumul produselor din lapte timp de 1-2 saptamâni si vedeti ce se întâmpla, va sfatuieste dr. Lieberman. Daca lucru­rile merg bine, adaugati treptat în dieta produse din lapte, stiind ca la un mo­ment dat puteti atinge un nivel la care simptomele intolerantei revin. De în­data ce ati identificat acest nivel, puteti evita diareea indusa de lactoza mâncând mai putine produse lactate.

Examinati lista medicamentelor pe care le luati. Antiacidele continând magneziu si trisilicatul de magneziu reprezinta cauze frecvente ale diareei, explica medicul de familie Stephen Amiel. Ele împiedica reabsorbtia apei

în mod normal, diareea ar trebui sa va lase doar întrucâtva vlaguit. Totusi, la bebelusi si la copiii mici, la persoanele vârstnice sau la cele deja bolnave si deshidratate din cauza altei afectiuni, diareea acuta poate fi deosebit de pe­riculoase si necesita îngrijire medicala prompta.

Ajutorul medical este necesar si daca diareea nu cedeaza în decurs de 1-2 zile, daca este însotita de febra si crampe abdominale puternice ori daca apare pe fondul unei eruptii, al unui icter (îngalbenirea pielii si a albului ochi­lor) sau al unei slabiciuni extreme. Daca observati sânge, puroi sau mucus în scaun, apelati urgent la medic.

"Cel mai imediat si frecvent risc asociat cu diareea acuta este deshidra­tarea", spune gastroenterologul Harris Clearfield. "Asadar, daca o persoana trece printr-un episod major de diaree si refuza orice aliment sau bautura, situatia ar trebui considerata urgenta medicala."

Chiar daca diareea nu este prea grava, o modificare a obiceiurilor de de­fecare în sensul aparitiei unor scaune mai dese si mai putin închegate ar tre­bui investigat daca dureaza mai mult de 6 saptamâni. Poate sa existe o ex­plicatie simpla, cum ar fi o modificare a dietei sau o infectie digestiva, dar uneori poate fi primul semn al unui cancer de colon.


Maree

de catre intestine, facând scaunul moale si apos. Daca aveti nevoie de un an-tiacid, folositi unul continând hidroxid de aluminiu, recomanda dr. Amiel. Farmacista Sue Livingston sugereaza sa încercati cu tablete sau cu suspen­sii continând hidroxid de aluminiu ori carbonat bazic de bismut: "Este mai putin probabil ca acestea sa provoace diareea", spune ea, "dar, e adevarat, sunt si mai putin eficiente".

între alte medicamente care pot avea ca reactii secundare diareea figu­reaza antibioticele si unele substante de baza precum chinidina, metformi-na, omeprazolul si colchicina. Consultati-va cu medicul daca presupuneti ca acestea sau oricare alt medicament poate constitui cauza problemelor. Daca faceti diaree când luati un laxativ pentru a combate constipatia, vorbiti-i me­dicului despre o eventuala modificare a dozei sau administrarea unui prepa­rat mai putin agresiv. Ocazional, persoanele care de obicei sunt extrem de constipate fac o diaree asa-numita "falsa", deosebit de abundenta, cu scau­ne frecvente, greu de stapânit si apoase, care trec nestânjenite. Aceasta si­tuatie poate necesita o clisma.

si dozele mari de vitamina C pot fi cauza diareei. Orice cantitate peste cele 60 mg recomandate ca doza zilnica poate cauza diaree unor persoane, dar majoritatea suporta si peste 2 000 mg daca sunt repartizate pe parcursul întregii zile.

Urmati o dieta "transparenta", "începeti cu o dieta cu lichide limpezi", spune dr. Chey. "Prin lichid limpede înteleg supa de pui, aspic si alte ali­mente lichide sau solide prin care se poate vedea." Lichidul limpede ajuta tractul digestiv sa se odihneasca în timpul diareei, mai curând decât sa for­teze organismul sa faca mai mult decât poate. Dupa ce v-ati testat organis­mul cu supe si aspicuri, puteti introduce treptat în dieta orez, banane, piure de mar sau iaurt, pe masura ce simptomele scad în intensitate.

Laptele de mama constituie o exceptie de la regula lichidelor transparente: daca bebelusul are diaree, ar trebui sa continuati alaptarea, suplimentându-i dieta cu o solutie de glucoza/electroliti, desigur numai cu avizul medicului.

Mentineti aportul de lichide. De fapt nu are nici o importanta daca mân­cati sau nu, spune dr McFarland. Este mult mai important sa consumati o cantitate mare de lichide. Desi multe persoane nu prea sunt dispuse sa bea mari cantitati de lichide în timpul episoadelor diareice, toti specialistii sunt de parere ca o crestere a aportului de lichide este vitala pentru a evita des­hidratarea.

Lichidele care contin sare si mici cantitati de zahar sunt deosebit de be-nefice, deoarece ajuta organismul sa înlocuiasca mineralele si glucoza pier-

u i a r e e

DIAREEA C L TORULUI"

Razbunarea lui Montezuma, p ntec de Delhi, cufureala de Tiki. Indiferent cum i spuneti, diareea calatorului" poate sa va strice dispozitia chiar si n cea mai frumoasa vacanta

Cea mai obisnuita cauza este bacteria Ł. coli. Acest microorganism foar­te rasp ndit traieste n mod normal n intestinele noastre si joaca un rol n digestie. Dar tipurile diferite de E. coli pot provoca diaree prin producerea unei toxine care mpiedica intestinele sa absoarba apa consumata sub forma de lichide si hrana. Iar toata aceasta toxina trebuie sa iasa din organism.

Bacteriile din genurile shigella si salmonela pot provoca si ele diareea, iar un numar mic de cazuri sunt produse de rotavirusuri sau de parazitul numit giardia (lamblia). Modificarile alimentare, oboseala, schimbarea fusului orar si raul de altitudine au fost toate incriminate n motivarea diareei calatoru­lui, dar aproximativ o jumatate din cazuri ram n neexplicate. Exista modali­tati de a va ajuta organismul sa lupte, lata ce va sugeram.

Beti apa De ce oare c nd scaunele sunt n cea mai mare parte apoase, cel mai important tratament este consumul unei nsemnate cantitati de lichi­de adecvate? Deoarece din cauza deshidratarii prin pierderea de apa si elec-troliti ati putea muri.

O cantitate importanta din apa pe care o ingerati va fi pompata direct catre celalalt capat", admite Thomas Gossel, specialist n toxicologie. Dar veti ajunge la un punct unde va stabilizati si ncepeti sa retineti lichidele. Daca nu nlocuiti lichidele pierdute, ati putea sa va deshidratati n decurs de numai 24 de ore."

Examinati-va urina. Cu c t urina este mai nchisa la culoare, cu at t aveti nevoie de mai multe lichide. Urina ar trebui sa fie deschisa la culoare, galben-pal. Daca urina nchisa la culoare persista, mai ales atunci c nd scau­nul este de culoare galben-deschis, trebuie sa va faceti ne nt rziat analizele hepatice.

Folositi o solutie de rehidratare. O modalitate eficienta de a va rehi-drata este sa apelati la o solutie de rehidratare orala. Aceste bauturi contin zahar si sare si ajuta la nlocuirea electrolitilor vitali pierduti prin diaree. De asemenea, ajuta intestinele sa absoarba apa. Pliculetele pentru rehidratare se v nd fara reteta. Solutia de rehidratare se poate prepara si n casa

Alte bauturi. Daca nu ati reusit sa strecurati n bagaj pliculete pentru rehidratare, beti sucuri limpezi de fructe sau ceai slab, ndulcit. Bauturile ne­concentrate mbuteliate sunt si ele foarte bune, dar agitati-le nainte de a le bea, pentru a scoate acidul carbonic.


ineti-o din scurt. Un medicament antidiareic contin nd pectinasi car­bonat bazic de bismut se vinde fara reteta si poate fi aliatul calatorilor. El da consistenta si fermitate scaunelor si omoara bacteriile. Nu va ngrijorati daca limba si scaunul diareic devin negre: este vorba de un efect secundar al car-bonatului de bismut.

Luati-o pe ocolite. Laxativele bazate pe fibre naturale destinate rezol­varii constipatiei ajuta si n diaree. Unele pot absorbi o cantitate de apa re­prezent nd de 60 de ori greutatea lor, n acest fel form nd un gel n intesti­ne, nca se mai poate sa eliminati apa, dar nu tot at t de des.

Faceti o analiza Daca simptomele persista la ntoarcerea acasa, va tre­bui facut un examen coprologic. Fara tratament, bacteriile si parazitii pot rm ne luni de zile suveniruri nedorite ale vacantei.

dute în timpul diareei. Un lichid foarte bun pentru rehidratare poate fi pre­parat usor adaugând la l l de apa fiarta si racita l lingurita de zahar si l praf de sare de bucatarie.

Un amestec mai complex, dar mai bun la gust, poate fi obtinut adaugând !/2 de lingurita de miere si l praf de sare la 250 ml de suc limpede de fruc­te. Amestecati bine si beti des din acest lichid.

Copiii mai mari si adultii prefera bauturile îmbuteliate. Cumparati bau­turi nedietetice (aveti nevoie de zahar) si lasati sticlele descoperite pentru a permite gazului carbonic sa iasa. "Gazul poate spori caracterul exploziv al unei situatii si asa delicate", remarca dr. Clearfield.

Sau, si mai bine, cumparati de la farmacie pliculetele speciale care con­tin o combinatie echilibrata de glucoza si electroliti pentru a înlocui substan­tele pierdute de organism.

Evitati aceste alimente. Desi mâncatul poate sa nu fie la fel de important ca bautul pentru stoparea diareei, unele alimente ar trebui totusi evitate. Evi­dent, între acestea se numara fasolea si diversele varietati de varza.

Alte alimente care contin mari cantitati de carbohidrati ce se absorb greu pot agrava diareea. Pe o lista scurta pot fi enumerate: pâinea, paste­le fainoase, alte produse din faina, merele, perele, piersicile si prunele, po­rumbul, ovazul, cartofii si taratele prelucrate. Iar în caz ca aveti fantezia ca o înghetata v-ar linisti, specialistii sunt unanim de acord ca în timpul unui episod diareic ar trebui evitate produsele lactate (cu exceptia iaurtu­lui). Chiar daca produsele din lapte nu declanseaza diareea, ele tind sa o agraveze.


i aree

Stati departe de bucatarie. Daca tot suntem la capitolul mâncare, nici un membru al familiei care are diaree nu ar trebui sa prepare hrana pentru celelalte persoane din gospodarie pâna când diareea nu cedeaza. Spalarea atenta a mâinilor împiedica raspândirea infectiei.

Nota: Daca serviciul dvs. va obliga la contactul cu un numar mare de persoane sau necesita manipularea de alimente, reglementarile sanitare si de igiena pot prevedea sa nu prestati aceste activitati pâna când simptomele diareei nu cedeaza complet. Diareea poate fi urmarea unei toxiinfectii ali­mentare cu bacteria salmonela. Daca manipulati alimente, medicul trebuie sa va testeze scaunele. Va trebui sa fie înstiintate institutiile de sanatate pu­blica si acestea vor dispune retestarea atât a dvs. (chiar daca va simtiti mai bine), cât si a persoanelor cu care intrati mai des în contact. E de înteles ca retestarea se va face anterior revenirii la lucru.

Un medicament pentru cazuri de urgenta. Specialistii sustin ca cea mai buna strategie este de a lasa diareea sa îsi urmeze cursul. Totusi, daca aveti absoluta nevoie sa mergeti undeva si sa tineti diareea sub control atâ­ta vreme cât va aflati acolo, un produs ce contine loperamida si se vinde fara reteta este, probabil, o solutie. "Loperamida este foarte eficienta", spune dr. Clearfield. "Ea actioneaza prin amortirea intestinelor, împiedicând astfel înaintarea materiilor fecale." Produsele pe baza de pectina pot fi luate doar în caz de diaree usoara.

Gânditi-va bine. Substante ca pectina, tabletele continând bacterii benefi­ce precum Lactobacyllus acidophilus, pulberea de roscove, orzul, bananele, svaiterul si o multime de alimente si de bauturi exotice, ca si alte remedii populare sunt folosite frecvent în tratarea diareei. "Ele actioneaza legând continutul intestinelor si încetinesc evolutia diareei", explica dr. McFarland. Dar, dupa opinia lui, nu de acest lucru aveti nevoie, fiindca nu faceti decât sa prelungiti ramânerea în organism a factorului nociv.

Fiti atent în vacanta. O modalitate de a va strica vacanta este sa contrac­tati "diareea calatorului". Iata câteva sugestii pentru a evita aceasta situatie.

Evitati vegetalele crude, îndeosebi salatele, fructele care nu pot fi deco-
J    jite, carnea insuficient prelucrata termic, crustaceele crude, cuburile de
gheata si bauturile preparate cu apa continând impuritati (adaugarea de
>,', alcool la bauturi nu va omorî germenii nocivi).

'!>' . Asigurati-va ca vesela si tacâmurile restaurantului unde luati masa au

fost spalate cu apa purificata.

Beti numai apa carbonatata si îmbuteliata la sticle sau în cutii metalice.


Dinti ngalbeniti

Spalati cu apa purificata partea recipientului care va atinge gura. Fierbe­rea apei 3-5 minute o purifica într-o oarecare masura, dar mai este ne­voie sa adaugati tablete speciale pentru purificarea ei.

. Beti bauturi acidulate precum cola si sucul de portocale. Acestea împie­dica multiplicarea bacteriei Escherichia coli, raspunzatoare de cele mai multe deranjamente digestive.

. înainte de excursie beti lapte sau mâncati iaurt cu acidophilus. Colonii­le de bacterii folositoare instalate în tractul digestiv înainte de vacanta si ramase acolo în timpul acesteia vor diminua posibilitatea unei invazii bacteriene ostile.

Atentie la anticonceptionale. Daca aveti o diaree serioasa, nu puteti sa va bizuiti pe faptul ca anticonceptionalul a fost absorbit de organism în can­titati suficiente.

De aceea, ar trebui sa luati precautii suplimentare în timpul refacerii si înca o saptamâna dupa. Daca varsaturile si diareea apar în perioada ultimelor 7 ta­blete din Misterul cu pilule, ar trebui sa omiteti urmatorul interval de pauza.



Document Info


Accesari: 2910
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2025 )