Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Dinti ingalbeniti

medicina


Dinti ngalbeniti



10 idei stralucitoare

Cafeaua, ceaiul, cola, fumul, sucurile acide, anumite medicamente si ali­mente intens pigmentate îsi pot lasa amprenta lor colorata pe smaltul dinti­lor. Aceasta nu înseamna ca dintii au fost vreodata meniti unui alb imacu­lat. Culoarea naturala a dintilor este de fapt între un galben deschis si un rosu galbui putin intens, explica stomatologul Roger Levin. Insa pe masura ce înaintam în vârsta, dintii tind sa devina cenusii, sa se înnegreasca.

De-a lungul timpului, smaltul crapa si se erodeaza, expunând dentina. Dentina este interiorul mai putin dens al dintelui, care absoarbe culoarea ali­mentelor. Petele ramân si pe placa bacteriana, si pe tartral format pe si între dinti. Numerosi factori pot pata dintii, explica Ronald Maitland, specialist în cosmetica stomatologica, ca de pilda antibioticele, schimbarile neprevazute d 10410c212k e metabolism, dar si o febra mare. Cu cât petele de pe dinti sunt mai galbe-ne, cu atât vor fi mai usor de înlaturat. Petele de un maro închis, precum cele datorate folosirii pe termen lung a tetraciclinei, sunt însa foarte greu de sters.


Dinti ngalbeniti

Dar multe pete obisnuite - din gama celor de cafea si tigari - pot ade­sea disparea între 2 vizite la stomatolog.

Spalati-va pe dinti dupa fiecare masa. Daca va curatati dintii regulat si constiincios, sunt mai putine sanse ca petele sa ramâna pe dinti, explica dr. Levin.

Frecati cu grija. La fel cum produsele abrazive pot zgâria la curatare su­prafetele din email, periajul ultraagresiv poate înlatura smaltul dintilor, ex­punând dentina de culoare mai închisa, facând dintii sa para si mai ineste­tici decât înainte.

slefuiti cu bicarbonat de sodiu. Amestecati bicarbonatul cu apa de gura pe baza de apa oxigenata (disponibila în farmacii), numai atât cât sa obti­neti un amestec de consistenta pastei de dinti, explica dr. Levin, apoi frecati pâna la îndepartarea petelor. Dupa periaj, clatiti folosind apa de gura pe baza de apa oxigenata, diluata conform instructiunilor de pe eticheta.

Folositi un revelator. Clatiti-va gura cu o solutie revelatoare pe care o pu­teti obtine de la stomatologul dvs. Zonele colorate indica locurile unde pla­ca a ramas pe dinti si dupa periaj. Aceste pete sunt locurile unde dintii vi se vor pata daca nu va veti îmbunatati tehnica de periaj, arata John Feathersto-ne, expert în stomatologie preventiva.

Clatiti frecvent. Dupa fiecare masa, îndepartati resturile de mâncare de pe dinti prin clatire, recomanda dr. Maitland. Daca nu puteti merge la baie, luati o înghititura din paharul de apa, clatiti si înghititi la masa.

Treceti la periuta electrica. Periutele electrice par a avea succes mai mare decât periutele manuale în a-i convinge pe cei ce nu au tragere de ini­ma sa-si curete dintii regulat, însa îndepartarea placii depinde categoric de calitatea periajului, nu de tipul de periuta folosit.

Folositi o apa de gura antibacteriana. Toate tipurile de apa de gura sunt bune pentru clatire, însa cele cu actiune antibacteriana reduc placa de care se ataseaza petele, spune dr. Featherstone.

Folositi o pasta de dinti cu efect de albire sau gel de albire. Stoma­tologii obisnuiau sa-si avertizeze pacientii sa nu foloseasca produse de albi­re din categoria celor de vânzare fara prescriptie în farmacii, deoarece aces-


r

D ΄e rtîcu loza tea contineau abrazivi granulati care puteau eroda smaltul dentar, însa pen­tru un efect usor mai stralucitor dupa periaj, producatorii au înregistrat în­tre timp rezultate mult mai bune la folosirea peroxidului în locul abrazivi­lor, arata stomatologul Dean Lodding. Dar nu va asteptati la minuni. Peroxidul din pastele sau gerurile de albire ramâne pe suprafata dintilor prea putin, asa ca nu obtineti mai mult de o albire usoara.

Faceti totul într-o singura sedinta. Daca sunteti nerabdator, stomatolo­gul va poate albi dintii într-o singura sedinta, folosind o solutie concentrata de peroxid de carbamid si o lumina speciala, care "forteaza materialul sa in­tre în dentina", dupa cum spune dr. Lodding.


23 de tehnici de automgrijire

Diverticuloza este specifica populatiei vârstnice. Ea afecteaza aproximativ o jumatate din populatia trecuta de 60 de ani si aproape orice persoana tre­cuta de 80 de ani. Boala este asociata cu dieta saraca în fibre, tipica socie­tatii moderne, iar incidenta ei este în mod corespunzator mai mica la vege­tarieni, care manânca fibre mai multe decât consumatorii de carne.

Diverticuloza este caracterizata prin prezenta unor ciorchini sau saculeti (diverticuli) în peretele exterior al colonului. Acestia se vad numai la radio-scopie, si multe persoane nici macar nu stiu de existenta lor, spune nutritio-nistul Samuel Klein.

Daca diverticulii va dau simptome cum ar fi modificarea obiceiurilor de defecare, durere abdominala sau sângerare rectala, atunci suferiti de boala diverticulara. Aproximativ 10 la suta dintre cei care au diverticuloza vor face diverticulita, o inflamatie dureroasa care poate deveni grava. Asadar, daca aveti diverticuloza nu înseamna ca veti avea dureri mari sau ca veti sta în spital. Puteti sa va asumati un rol activ în tratarea si prevenirea diverticu-lozei, evitând în acest fel eventualele suferinte ale unei diverticulite. Iata su­gestiile specialistilor.

Mâncati mai multe fibre. "Diverticuloza a aparut în urma consumului ex­cesiv de alimente rafinate - alimente sarace în fibre", explica proctologul


D v e r t i c u i o z a

Paul Williamson. Putine persoane pot sustine ca manânca zilnic cele 18 g de fibre recomandate de nutritionisti.

Fibrele contribuie la reducerea presiunii exercitate asupra colonului, pe care îl ajuta sa se dilate atunci când elimina fecalele. Fibrele au si rolul de a retine apa în scaun, facând miscarile colonului mai blânde si mai line. Pâinea inte­grala si taratele de cereale sunt surse excelente de substante de încarcatura, care se pare ca reprezinta cel mai eficient tip de fibra pentru prevenirea diverticulo-zei. Va sugeram sa adaugati tarate în supe sau în mâncarurile înabusite.

Vegetalele si fructele sunt cele mai bune surse de fibre, desi sucurile de fructe abia daca au urme de fibre - asa ca mai bine mâncati un mar decât sa beti sucul facut din el.

Mâncati cu moderatie alimente rafinate. Acesta este un sfat bun pen­tru sanatate în general, dar el se aplica si la tratarea diverticulozei. Daca mâncati o multime de alimente rafinate, sarace în fibre, spune dr. Klein, nu va mai ramâne loc pentru alimentele bogate în fibre.

Nu va feriti de alimentele cu seminte. Pâna de curând multi medici îsi 1 sfatuiau pacientii sa evite tomatele, capsunele si alte alimente cu seminte

Daca veti trai destul de mult, aveti sanse sa faceti diverticuloza. Chiar daca lucrurile stau asa, nu este obligatoriu sa faceti diverticuiita o inflamatie du­reroasa, potential grava. Dar ar trebui sa fiti atent la semnalele de avertizare.

Febra si durerea puternica n partea de jos st nga a regiunii abdominale sunt indicatori ca diverticuloza a avansat spre diverticuiita, spune specialis­tul n digestie Marvin Schuster.

Aceasta schimbare nu ar trebui abordata cu usurinta. Ar putea fi vorba de o herniere sau de o s ngerare, avertizeaza specialistul n medicina de ur­genta Albert Lauro. si chiar daca nu se nt mpla des, se poate muri de di­verticuiita

Asa ca nu priviti cu pasivitate aceste semnale de avertizare si prezentati-va urgent la medic. si pastrati-va calmul sortii va sunt nca favorabili. Orice infectie poate fi tratata cu antibiotice, odihna si dieta, spune dr. Lauro.

Nu ar trebui niciodata sa presupuneti ca durerea abdominala, s ngera-rea rectala sau o modificare a obiceiurilor de defecare reprezinta o conse­cinta a bolii diverticulare. Poate sa fie si asa, dar medicul va trebui sa exclu­da si alte cauze cum ar fi colita si cancerul.


Divertieuioza

Specialistul n digestie Craig Rubin recomanda contra constipatiei urmatorul leac preparat n casa, dar el este de folos oricui doreste sa adauge fibre n dieta sa. Amestecati 3 linguri de tarata mare cu 3 linguri de piure de mere si cu 2-3 linguri de suc de prune uscate. ineti amestecul Ia frigider. Luati 2-3 linguri din amestec dupa masa de seara, apoi beti l pahar cu apa. Daca vi se pare necesar, cresteti doza la 3-4 linguri.

Prunele proaspete sau uscate, sucul de prune si ceaiurile din plante me­dicinale sunt de asemenea eficiente ca laxative. n magazinele specializate veti gasi o multime de formule de ceaiuri laxative.

mici. Ei credeau ca semintele s-ar depune în diverticuli si ar declansa infla-matia. Dar cercetarile au aratat ca nu exista nici o dovada care sa sustina in­terzicerea consumului acestora, iar nutritionistii subliniaza chiar ca multe asemenea alimente constituie chiar surse bune de fibre.

Cresteti treptat consumul de fibre. Acordati-va 6-8 saptamâni pentru constituirea treptata a aportului zilnic de 30 g de fibre, sugereaza dr Klein. "E nevoie de timp pentru ca sistemul digestiv sa se adapteze."

Veti trece probabil în primele 8 saptamâni prin perioade de balonare si gaze intestinale, spune Marvin Schuster, specialist în tulburari digesti­ve. Dar cele mai multe persoane depasesc cu bine aceasta perioada de acomodare.

Nu folositi supozitoare. Desi ofera o rezolvare rapida a constipatiei, su­pozitoarele nu constituie cea mai buna optiune pentru a stimula miscarile colonului. "Organismul poate deveni dependent de ele", explica dr. Klein, "si veti intra într-un cerc vicios - curând veti avea nevoie de tot mai mul­te supozitoare" (v. Constipatie).

Beti lichide din belsug. "Beti zilnic 6-8 pahare de apa", va sfatuieste dr. Klein. Lichidul este un partener important al fibrelor în combaterea con­stipatiei, care este asociata cu diverticuloza.

"Daca va fortati prea mult sa evacuati scaunul", spune dr. Schuster, "fa­ceti ca micii diverticuli sa treaca prin peretii musculari ai colonului."

Duceti-va la toaleta atunci când trebuie. Daca nu raspundeti la chema-rea naturii, anihilati ceea ce ati realizat adaugând dietei mai multe fibre si

D i ve r t icu loza

lichide. Nu reprimati necesitatea de a va pune colonul în miscare, va sfa­tuieste dr. Williamson.

Practicati exercitiul fizic. Exercitiile fizice nu tonifica doar picioarele si soldurile, ci si muschii colonului, ceea ce înseamna ca nu va mai trebui sa va fortati atât de mult pentru evacuarea scaunului, spune dr. Klein.

Calmati durerea cu caldura. Pentru a linisti sensibilitatea si crampele, puneti o compresa calda pe partea stânga a abdomenului.

Nu fumati. Daunator în atât de multe moduri, fumatul poate agrava si di-verticuloza, avertizeaza medicul de urgenta Albert Lauro.

Consumati alcool cu moderatie. Alcoolul baut cu moderatie - 1-2 bau­turi pe zi - relaxeaza colonul si întrucâtva poate ameliora situatia, spune dr. Schuster.

Evitati cofeina. Cafeaua, ciocolata, ceaiurile si cola au efect iritant asupra colonului, spune dr. Williamson.

Cautati tiparul de actiune. Anumite alimente pot afecta obiceiurile colo­nului sau pot cauza scaune nelegate, remarca dr. Williamson. încercati sa identificati respectivele alimente si sa le evitati.

Mai moderat cu analgezicele. Evitati abuzul de ibuprofen, un analgezic din familia medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene. Aceste medica-

ALC TUI I-V O DIET BOGAT N FIBRE

M nc nd mai multe fibre ndepliniti cel mai important lucru pentru a trata si a preveni diverticuloza. lata c teva sugestii pentru realizarea tranzitiei catre o dieta bogata n fibre fara sa stati n permanenta l nga borcanul cu tarate.

nlocuiti p inea alba cu p ine integrala

Satisfaceti-va pofta de dulciuri m nc nd fructe proaspete.

Luati mai multe mese vegetariene.

Nu decojiti tomatelele, merele, piersicile si perele.

Consumati fructe uscate, cum ar fi stafidele si caisele.

nlocuiti cu fasole o parte din carnea gatita

Adaugati arpacas la supele de legume.

dDurere de cap si migrena

mente inhiba prostaglandinele, acizii grasi care protejeaza celulele din trac­ii intestinal. Ele mai pot provoca si sângerarea diverticulilor. Analgezice­le care contin codeina cauzeaza constipatie, asa ca trebuie folosite cu cum­patare în caz ca aveti diverticuloza.

Folosirea cu regularitate a paracetamolului este si ea asociata din ce în ce mai mult cu simptomele de boala diverticulara. Un studiu efectuat pe mai mult de 35 000 de barbati a evidentiat faptul ca acei subiecti care au luat me­dicamente antiinflamatorii nestroidiene sau paracetamol mai mult de 2 ori pe saptamâna s-au confruntat cu un risc de doua ori mai mare de a face boa­la diverticulara, comparativ cu barbatii care le-au luat ocazional, oieBfssî':



Document Info


Accesari: 3425
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )