EUFORIA NICOTINICĂ
© Departamentul Sanatate, Diviziunea Euro-Africa
Schosshaldenstrasse 17, 3006 Berna, Elvetia
Câmp de tutun
Industria tutunului este una dintre cele mai mari ramuri economice ale Statelor Unite. si în Europa se cultiva intensiv tutun. Sunt regiuni ale lumii în care tutunul este cea mai cultivata planta.
Baloturi de tutun în depozit
Licitatiile fac obiectul unor concurente acerbe.
Masini de productie
Cifra vânzarilor se ridica la miliarde. Nimic neobisnuit: marii producatori de tigari trebuie sa acopere cerintele celor 60 milioane de fumatori americani.
Pachete de tigari
si ei fumeaza si fumeaza, cu toate eforturile ce se fac pentru elucidarea urmarilor dezastruase ale acestui obicei asupra sanatatii si cu toate ca pachetele poarta o inscriptie ce îi avertizeaza asupra efectelor daunatoare ale fumatului asupra organismului.
De ce totusi se fumeaza ? Raspunsul este:
Titlu
EUFORIA NICOTINICĂ
Muzica 35 sec.
Flacon cu nicotina
Nicotina este un alcaloid, un compus toxic azotat ce se gaseste în frunzele plantei de tutun. Nicotina este unul dintre cele mai toxice droguri cunoscute.
Nicotina
Infima doza de 60 mg de nicotina este mortala. Doua pachete de tigari pot contine aceasta doza mortala, în timp ce un singur trabuc cont 18218e43s ine o doza dubla. De ce atunci nu se moare în timpul fumatului ?
Nicotina - 90% resorbtie
Motivul: cu toate ca 90% din fumul inhalat continând nicotina este resorbit, în tesuturi nu se realizeaza concentratia toxica deoarece organismul este în masura sa o distruga rapid si sa o elimine.
Intoxicatia acuta cu nicotina
Daca lucrurile nu s-ar petrece astfel, intoxicatia acuta s-ar produce chiar în timpul fumatului, manifestata prin greata, varsaturi, tremuraturi, paralizia musculaturii respiratorii si, ca urmare a acesteia, moartea.
Fumator ce scoate o tigara din pachet
Cu toate ca, proportional, în tesuturi ramâne putina nicotina, fumatorul devine rapid dependent de acest drog.
Obiceiul fumatului nu a generat dependenta de nicotina de la începutul folosirii sale.
Vechi cutii de tutun
Fumatul a devenit într-adevar un obicei abia în sec. XIX, atunci când producatorii au aparut pe piata cu un nou soi de tutun. Acesta producea un fum mai putin iritant decât originalul folosit de indieni.
Frunze de tutun la uscat
Metodele de uscare a frunzelor de tutun s-au schimbat si ele. La început se recoltau în gramezi, apoi se atârnau în sure. Frunzele deveneau galben-deschis si produceau un fum usor atunci când erau aprinse.
Ustensile de fumat
Cererea a crescut, productia s-a marit, dar fumul de tutun era înca deranjant la inhalare
Frunze de tutun într-o hala de uscare
Din 1870 s-a trecut la fermentarea frunzelor în hale încalzite. Acest tratament termic ajuta la producerea unui fum mai putin iritant, usor acid fata de cel initial care era alcalin.
Cowboy fumator
Noul tutun era mult mai tolerabil la inhalare. În plus, el producea un efect necunoscut pâna atunci - euforia - si prin aceasta crea dependenta: dependenta de nicotina.
Efectul substantelor ce dau dependenta
Toate substantele ce dau dependenta produc initial o stare de excitatie, sau o senzatie de euforie. Celui ce experimenteaza aceasta îi apare dorinta de a repeta experienta mai ales cu scopul de a evada din situatiile neplacute sau de a se elibera de simtamântul de frustrare.
Creierul
Toxicomanul se scufunda într-o lume imaginara, departe de realitatea vietii.
Fumator
Nicotina este si ea un mijloc de evadare din realitate prin modificarea starii de constienta si a receptivitatii. Ea nu îndeparteaza însa adevaratele probleme ale vietii.
Fumator
Aproape toti fumatorii de tigari au obiceiul sa inhaleze adânc. Fumul care contine nicotina trece prin caile aeriene principale pe suprafata carora se gasesc acele celule cu asa-numitii cili vibratili, prin bronhiole, care prin ramificari succesive, devin din ce în ce mai fine si ajunge în alveolele pulmonare.
Nicotina: din plamâni la creier
Împreuna cu monoxidul de carbon si substantele cancerigene din fum, nicotina trece prin membrana subtire, monocelulara a alveolelor pulmonare direct în circuitul sanguin. Astfel ea este transportata de sânge la inima si de aici pompata spre creier.
Nicotina: de la plamâni la creier
Din momentul inhalarii pâna în momentul când centrii nervosi ai creierului sunt stimulati trec numai 7 secunde.
Euforia dureaza doar câteva secunde
Euforia dureaza însa foarte scurt timp. Pentru ca nivelul concentratiei de nicotina din sânge scade rapid, fumatorul este nevoit sa inhaleze în mod repetat pentru ca mica betie sa se mentina.
70.000 pâna la 100.000 de recompense pe an
În Harward-Magazine William Bennet scrie: "Întregul sistem este destul de eficient. Se creeaza celui dependent, încetul cu încetul, aproximativ 70.000 pâna la 100.000 de "mici recompense" si suplimentar înca alte satisfactii legate direct de ritualul fumatului."
Alegerea unei pipe
Multi fumatori de tigari cunosc pericolul în care se afla si doresc sa-i faca fata îndreptându-se spre alte modalitati de consum a tutunului.
Produse de tutun
Unii trec la tigari cu filtru ori la utilizarea marcilor de tutun cu putin gudron sau continut de nicotina, altii încearca reducerea consumului zilnic de tigari ori trec la pipa, trabuc, tutun de prizat sau de mestecat. Însa aceste alternative reusesc în cel mai bun caz sa amâne inevitabila catastrofa.
Rata fumatului
Fumatorul controleaza în mod inconstient cât de frecvent si cât de adânc trage din tigara. Linia zimtata ilustreaza modificarile concentratiei de nicotina din sânge. Când aceasta concentratie este prea joasa apar fenomenele de sevraj. Nevoia unei tigari creste si fumatorul îsi aprinde urmatorul "cui de sicriu".
Rata fumatului
Daca nicotina din sânge este prea concentrata apare pericolul intoxicatiei. Fumatorul începe sa nu se mai simta bine si arunca, fara sa se gândeasca prea mult, tigara înca neterminata. El îsi regleaza astfel cantitatea de nicotina ce-i ajunge în creier prin felul în care fumeaza.
Fumatul si "fenomenul platoului"
Multi fumatori pot sa-si reduca doza zilnica de tigari. Linia verde arata cum se scade treptat numarul acestora. Exista un anumit minimum sub care este imposibil sa se coboare. Acesta este numit "fenomenul platoului". Nicotina atinge astfel un nivel minim la care înca mai actioneaza si sub care, daca scade, determina aparitia unor tulburari functionale numite sevraj (= întarcare). Fumatorul nu poate sa accepte mai putin fum oricât de mult s-ar stradui.
Mai putin gudron si nicotina dar mai mult fumat
Datele problemei nu se schimba cu nimic prin trecerea la consumul de tigari cu mai putin gudron sau nicotina. Fumatorul simte nevoia concentratiei minime de nicotina. El fumeaza de aceea mai multe tigari cu continut redus de nicotina sau inhaleaza mai adânc, astfel încât sa recupereze ceea ce se pierde prin schimbarea marcii.
Aroma
Din gudron provine aroma, mai putin placerea. Pentru a se echivala aceasta pierdere se recurge la asa-numita înnobilare a tutunului, de exemplu cu ulei de portocale, cuisoare, mentol, precum si garoafe sau caramel. Cele mai multe dintre aceste adaosuri sunt în mod normal netoxice. Prin arderea lor însa iau nastere anumite substante toxice care sunt la fel de daunatoare ca si gudronul pe care ar trebui sa-l înlocuiasca.
Nu exista tigari sigure
Nu exista deci "tigara sigura". Mai putine tigari zilnic, tigarile cu filtru, cele cu un continut redus de gudron si nicotina sunt, în cel mai bun caz, pasi în directia cea buna.
Muzica
Sunt fumatorii cu adevarat dependenti?
Sunt fumatorii cu adevarat dependenti?
Agentii adictivi
Adevaratele droguri produc fie o dependenta psihica, fie una fizica sau ambele.
Femeie în capot
Cine vrea sa renunte la ele sufera tulburari psihice medii pâna la grave.
Femeie care bea ceva cald
Dependenta corporala fata de o substanta chimica este o alta problema:
La început corpul refuza sa accepte acea substanta.
Tineri fumatori
Va amintiti de ziua în care ati început si dvs. sa fumati? Probabil ca pulsul si tensiunea v-au crescut în timp ce erati chinuit de greata, varsaturi, ameteli, transpiratie si va înrosiseti.
Imagine de aproape a tinerilor fumatori
Cu timpul însa corpul s-a obisnuit cu nicotina si a început sa functioneze aproape normal.
Simptome de sevraj
Daca se întrerupe consumul de nicotina apar fenomenele de sevraj. Frecventa cardiaca se rareste, tensiunea arteriala scade, apare greata, diaree sau constipatie, apar dureri de cap si o evidenta scadere a puterii de concentratie. De asemenea, mai ales în a doua saptamâna de la abandonare se instaleaza oboseala. Câteodata apare o foame chinuitoare. Toate aceste reactii sunt departe de a fi placute. Din fericire ele dispar curând, nu sunt periculoase si nici nu dureaza mult.
Severitatea fenomenelor de sevraj
Intensitatea fenomenelor de sevraj nu este dependenta de durata si cantitatea fumatului. Un fumator ce aprinde tigara de la tigara poate sa nu prezinte niciodata asemenea simptome, în timp ce un fumator mai modest poate sa sufere intens în momentul abandonarii acestui obicei.
Femeie care refuza tigara ce i se ofera
Este de asemenea posibil ca dupa ce ati renuntat la fumat sa simtiti ca din senin nevoia de a fuma o tigara, cu toate ca ati depasit de mult si cu succes momentul critic. Altii nu mai simt aceasta nevoie niciodata. Oamenii nu seamana între ei.
Abtineti-va pâna când victoria va este asigurata!
Voi fi liber de fumat !
Cândva v-ati hotarât sa fumati. Acum ati luat o noua hotarâre: sa renuntati la tutun. Ce veti face atunci când nevoia unei tigari se va trezi din nou în mintea dvs. ?
Profil
Fiti foarte atenti în saptamânile ce urmeaza la urmatoarele situatii:
Dimineata la trezire
La mese cum ar fi micul dejun, pauza de cafea, prânz sau masa de seara
Pe drumul spre sau de la serviciu
Când aveti probleme
Fiti foarte atenti imediat dupa conflicte
Când primiti o veste neplacuta
Când va asezati comod în fotoliu ca sa vizionati programul preferat la televizor
Când va vin în vizita prieteni fumatori
Când va moare vreun prieten sau ruda (atentie sa nu vi se întâmple si dvs.!)
În toate acele situatii stresante ce va afecteaza în mod personal si pe care le cunoasteti cel mai bine.
Mâna ce ia o tigara din pachet
Nu va lasati biruit de pofta interioara sau de presiuni externe sa va aprindeti o tigara. Fumatul nu va ajuta sa treceti peste un punct mort sau peste o criza. Aceasta este o iluzie cu care va amagiti. Nu va veti prabusi daca va obisnuiti creierul cu idea de a nu mai fuma!
Femeie cu guma de mestecat
Ce puteti face când nevoia de nicotina va asediaza ? Luati o guma de mestecat. Beti un pahar de apa. Faceti o plimbare. Respirati adânc,
"Am hotarât sa nu mai fumez !"
spuneti-va: "ma voi lasa de fumat - m-am hotarât în mod definitiv!". Daca credeti în Dumnezeu rugati-va Lui pentru putere. El va poate ajuta!
Ceas de mâna cu secundar
Puneti-va tinte realizabile: rezistati doar 10 secunde si dupa aceea înca 10 secunde... Aceasta hotarâre o puteti mentine câteva minute si, mai curând decât v-ati putea imagina, nevoia dupa înca o tigara înceteaza.
Mâna ce formeaza un numar de telefon
Sunati-va sotia sau sotul. Daca nu raspunde, contactati un alt nefumator pe care-l cunoasteti.
Corpul dvs. este pe drumul cel bun al eliberarii de urmarile miilor de tigari. Sub nici o forma nu riscati reîntoarcerea !
"Voi fi liber de fumat!"
Milioane de oameni înaintea dvs. au învins dependenta de tutun. Daca va repetati hotarârea pe care ati luat-o - "Voi abandona fumatul" - veti învinge si dvs., iar
Euforia nicotinica
dependenta de nicotina nu va mai reprezenta o problema pentru dvs.
Muzica 12 sec.
2. EUFORIA NICOTINICĂ
De ce atât de multa preocupare fata de fumat? Nu exista tigari, pipe si trabucuri de sute de ani?
R: Da. Substantele chimice nu fac nici o deosebire între oameni si animale. Deosebite sunt numai reactiile de dependenta. Comportamentul animalelor este programat. În schimb omul are o ratiune si poate sa traiasca un spectru mai larg de emotii si simtaminte si sa învete din mediul înconjurator. Creierul uman se deosebeste în mod esential de cel al animalelor: El poseda capacitatea sa aleaga si sa decida. Prin aceasta se defineste dimensiunea spirituala pe care fiecare dintre noi o avem: dorinta înnascuta de a aspira la ceva mai bun, de a dobândi ceea ce Dumnezeu a prevazut si creat pentru noi.
5. Î: Sunt nou-nascutii mamelor fumatoare dependenti?
R: În asemenea situatii sunt necesare urmatoarele masuri de precautie: efectuati o data pe an un film radiologic toracic sau la fiecare 6 luni daca fumati mai mult de doua pachete de tigari pe zi, o consultatie laringiana si teste functionale respiratorii.
|