Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Eructatie

medicina


Eructatie

6 modalitati de a diminua r g itul



Eructatia este cauzata adesea de înghitirea de aer, cunoscuta medical sub de­numirea de aerofagie. Oricine poarta în tractul sau gastrointestinal aproxi­mativ 250 ml de aer atmosferic si de alte gaze. Dar organismul uman do­bândeste în mod constant aer si alte gaze pe parcursul zilei fie prin înghitire, fie prin producerea lor. în total se ajunge la ma 13113y247n i mult de 2,5 l de gaze în 24 de ore. Aceasta înseamna cu aproximativ 2 l mai mult decât poate contine organismul, asa ca în mod firesc acesta cauta sa scape de excesul de gaze. Una dintre modalitati este eructatia.

Bauturile gazoase si berea provoaca sigur eructatii, dar si saliva contine bule mici de aer care calatoresc spre stomac odata cu fiecare înghititura. Iar aceia dintre noi care înghit aer odata cu mâncarea si-o fac cu mâna lor.


Eructatie ; j.< j    .

Totusi, eructatia este o problema aparent usor de vindecat. Cu putin exer­citiu, majoritatea dintre noi putem autoimpune controlul asupra cantitatii de aer pe care o înghitim si sa ne vizitam medicul pentru ceva mai important. Iata ce este de facut.

Constientizati prezenta aerului. Puteti absorbi pâna la 150 ml de aer ori

de câte ori înghititi, spune gastroenterologul Andre Dubois. Persoanele ner­voase o fac adesea. Unii simt nevoia imperioasa de a înghiti în sec si îsi cre­eaza probleme doar prin actul reflex de a înghiti prea multa saliva. "Puteti ameliora aceasta situatie învatând cum sa va stapâniti reflexul de înghitire", spune dr. Dubois. "Cea mai buna metoda este de a constientiza faptul ca în­ghititi des. Rugati prietenii si rudele sa va spuna daca au observat acest obi­cei. Singur probabil ca nu va dati seama de el."

Odata constient de faptul ca aveti obiceiul sa înghititi excesiv, automat îl veti struni, spune dr. Dubois. Mai exista si alte câteva obiceiuri pe care schimbându-le va puteti ajuta sa înghititi mai putin aer.

Evitati bauturile carbogazoase.

Mâncati încet si mestecati complet hrana înainte de a o înghiti.

Mâncati numai cu gura închisa.

Evitati guma de mestecat.

Nu beti berea direct din cutie sau din sticla, si nici nu beti cu paiul.

Evitati alimentele cu continut mare de aer ca berea, înghetata, sufleuri­
le, omletele si frisca.

Ţineti iesirea închisa. Exista o valva cu un singur sens (sfincterul esofa­gian inferior) care împiedica trecerea în sus, catre esofag, a continutului sto­macal. Evitati alimentele care relaxeaza aceasta valva: ceapa, tomatele, menta si alcoolul.

înfrânati-va un obicei suparator, înghititorii cronici de aer pot râgâi o vesnicie, deoarece un râgâit tinde sa atraga si mai multe râgâituri. Marvin Schuster, psihiatru specialist si în tulburari digestive, le prescrie ca "reme-

l

Eructatia cronica se datoreaza rar unei boli. Prezentati-va la medic daca vi se pare ca eructatia este parte a unei probleme de anxietate sau aveti si alte probleme gastrointestinale ca pirozisul persistent, indigestia, pierderea n greutate sau modificarea obiceiurilor de defecare.


r

Exces de greutate

diu" pacientilor care înghit aer si încep sa râgâie în situatiile tensionate ni­mic altceva decât un creion. Strângând între dinti creionul, un dop sau pro­priul deget, gura ramâne închisa si înghitirea devine dificila, spune el.

Taiati din consumul de grasimi. Toti putem mânca putin prea mult, pu­tin prea repede si putem râgâi, spune nutritionistul dr. Samuel Klein. Dar asta e altceva decât cazul persoanelor care râgâie în mod cronic, ora de ora, zi dupa zi. Pentru acestea, poate fi de ajutor sa manânce cantitati mai mici de alimente care produc gaze în partea superioara a sistemului digestiv, în­tre aceste alimente se numara grasimile si uleiurile de salata, untul, marga­rina si smântâna.

Spargeti bulele de aer cu antiacide calmante. Pentru a ajuta la amelio­rarea unei probleme existente, specialistii recomanda uneori antiacide care se vând fara reteta. Preparatele farmaceutice antiflatulente care contin sub­stanta de baza dimeticon, calmeaza simptomele excesului de gaze. "în sto­mac, dimeticonul sparge bulele mari în bule mici, ceea ce poate diminua râ-gâitul", spune dr. Klein. Dar nu va diminua cantitatea de gaze aflata în stomac.

Ghimbirul - o vindecare cu plante. Când mergeti la supermarket, cum­parati o radacina proaspata de ghimbir (de la raionul de legume) sau ghim-bir sub forma de pulbere de la raionul de condimente. O ceasca de ceai de ghimbir va va ajuta sa diminuati producerea de gaze si în consecinta va re­duce eructatia, spune fitoterapeurul Douglas Schar. Folositi o lingurita de ghimbir proaspat dat pe râzatoare sau o lingurita de ghimbir uscat la o cana cu apa clocotita si îndulciti ceaiul dupa gust.



Document Info


Accesari: 4226
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )