Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload


Formarea salivei


FORMAREA SALIVEI 


Saliva formata in acini este saliva primara. Ea contine ptialina (amilaza), mucina, intr-un mediu ionic asemanator lichidului extracelular deci izoosmotic cu plasma.

Substantele proteice sunt sintetizate pe ribozomi, transportate prin reticul endoplasmatic la aparatul Golgi si depozitate sub forma de vezicule la extremitatea apicala a celulei de unde sunt eliminate in acin prin exocitoza.

In ceea ce priveste substantele anorganice, semnalul secretor creste permeabilitatea pentru Cl- la nivelul membranei bazale si laterale. Cl e transportat activ, ceea ce atrage ionii pozitivi in celula. Creste osmolaritatea ceea ce atrage apa. Creste presiunea in celula, aceasta isi mareste volumul, apar mici rupturi ale marginii apicale prin care se elimina continutul celular in acin.



Saliva primara ajunsa in ductul striat isi modifica compozitia. Aici Na+ este reabsorbit activ iar K+ secretat.

Reabsorbtia Na+  este mai puternica ceea ce determina in interiorul ductului un potential de -70mV. Acest potential determina reabsorbtia pasiva a Cl- . Prin schimb cu Cl dar si printr-un proces activ este secretat HCO3- .

In consecinta, in repaos secretor concentratia in saliva a Na si Cl este scazuta (Na+ 15 mEg/l fata de 142 in plasma), cele ale K+ si HCO3- sunt crescute (K+  - 30 mEg/L fata de 4 in plasma, HCO3- 50-70 mEg/L fata de 24 in plasma).

Cum reabsorbtia este mai puternica decat secretia iar ductele sunt f.putin permeabile pentru apa, saliva finala este hipotona ( cu xceptia celei sublinguale unde nu exista ducte striate).

In cresterea debitului salivar, saliva trece mai repede prin ducte, procesele de la acest nivel sunt mai reduse.

In exces de aldosteron, care ca si la nivel renal stimuleaza absorbtia de Na+  si secretia de K+ , ClNa din saliva poate fi redua chiar la zero, iar eliberarea K+ creste.

Prin ducte se elimina o serie de ioni, fenomen constatat prin injectarea unor ioni radioactivi intr-o artera din apropierea glandei. In ordinea aparitiei: HCO3- ,Cl- ,B2- ,K+ ,I- , ureea.



Document Info


Accesari: 517
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2025 )