FUNCŢIILE MENSTRUAŢIEI
Functia menstruala este cunoscuta sub mai multi termeni: menstruatie, ciclu menstrual, menstra si este una dintre cele mai importante functii ale organismlui feminin. Este īnsotita de congestionarea uterului, ovarelor si celorlalte organe ale aparatului reproducator si reprezinta o adevarata criza lunara. Este o pierdere de sānge, īn principal din interiorul uterului.
Caracteristici ale menstruatiei:
Cantitate: media cantitatii la fiecare ciclu este de la 110 la 170ml.
Reaparitie: revine de cele mai multe ori la fiecare 28 de zile, din ziua īn care a aparut dupa 4 saptamāni.
Durata: difera de la persoana la persoana, īn mod normal si cel mai des īntālnit este de 4 zile.
Origini: functia depinde de ovare:
a. Prima aparitie
b. Regularitate
c. Desfasurare normala
Culoare: de la ruginiu la maroniu.
Consistenta: ca sāngele obisnuit, oprit de la coagulare prin combinarea cu secretia acida normala a uterului si vaginului. Nu ar trebui sa existe cheaguri.
Miros: īn mod normal nu ar trebui sa fie un miros puternic sau neplacut.
Īn India, prima menstruatie apare īn medie īntre 14 si 16 ani. Vārsta la care apare prima menstruatie variaza īn functie de tara, clima, rasa, comunitate, familie si constitutie fizica. Īn zonele cu clima calda apare la vārste timpurii, īn zonele friguroase apare la vārste mature. Menstruatia apare mai repede la fetele care locuiesc īn zonele urbane si orasele mari, īn comparatie cu cele din zonele rurale sau sate. Apare mai devreme la fetele nascute īn familiile bogate, care au tot confortul si luxul, īn comparatie cu fetele care provin din familii din clasa muincitoare si care duc o viata decenta.
Īn schimb apare relativ tārziu la fetele care provin din familii sarace. Īn unele cazuri apare la 11,12 sau 13 ani, deci mai devreme decāt media de vārsta la care apare de obicei, iar īn alte cazuri cu 1, 2 sau 3 ani mai tārziu, deci pe la 17, 18 sau chiar 19 ani.
Daca starea generala de sanatate este buna si nu exista vreo problema mai speciala care necesite atentie medicala, aparitia menstruatiei cu 1, 2 ani mai devreme sau mai tārziu nu are o importanta deosebita.
Se stie ca orice climat sau tara, prima menstruatie poate aparea mai tārziu decāt media de aparitie, fara a cauza vreo problema de sanatate. Cu cāt apare mai tārziu, cu atāt e mai bine pentru nutritia si dezvoltarea fetei. Mai mult de atāt, aparitia prematura a menstruatiei este īntotdeauna urmata de aparitia prematura a menopauzei.
Īn realitate, aparitia primei scurgeri menstruale mai tārziu este un avantaj deoarece īn acest fel tānara īsi devolta feminitatea cāt mai mult. Aparitia este de preferat sa fie pana la cel putin 14, 15 ani.
Aparitia prematura a menstrei poate fi prevenita prin respectarea urmatoarelor reguli:
1. evitarea bailor fierbinti.
2. evitarea bailor medicinale, prin adaugarea de mustar sau alte lucruri asemanatoare īn apa fierbinte
3. evitarea consumului de māncare sau bautura stimulatoare,
condimentata sau fierbinte cum ar fi kanji, ceai, cafea, bere, vin, īmbogatite pentru gust si efect cu mustar, jira, ajwain, si alte condimente.
4. evitarea traiului īn locuinte neaerisite si camerelor prea īncalzite.
5. eviterea dansului excesiv.
6. evitarea emotiilor cauzate de citirea romanelor, vizionarea pieselor de teatru sau a filmelor.
7. evitarea sedentarismului.
8. evitarea adormirii la ore tarzii.
Observarea urmatoarelor masuri ajuta la īntārzierea aparitiei primei menstruatii si a dezvoltarii sanatoase a constitutiei si organismului feminin:
a. O buna sanatate a mintii si trupului fetelor tinere
b. bai reci zilnice
c. exercitii fizice īn aer liber
d. camere de locuit sau de lucru bine aerisite si racoroase
e. o digestie usoara, dieta simpla
f. evitarea bauturilor alcoolice, bauturilor fierbinti cum ar fi ceaiul, cafeaua etc bauturilor reci cum ar fi kanji, morcov negru sau albastru sau mustar energizant, chillies, sare si apa carbogazoasa; apa cu jira si ajwain
imbunatatite cu bautura acra etc si māncare foarte picanta.
Instructiuni pentru mame
Fiecare mama ar trebui sa-si īnvete fiica ajunsa la pubertate, sa astepte schimbarile care sunt pe cale sa apara. Aceasta educatie va pregati fata care nu va fi luata prin surprindere la aparitia primei menstruatii. Ei nu-i va fi frica de acest fenomen necunoscut si nu va fi socata la aparitia lui. Astfel nu va fi posibila īncetarea scurgerii din cauza socului sau nu va recurge la folosirea unor lucruri periculoase din ignoranta. Mamele ar trebui sa fie constiente de importanta sprijinului lor pentru fiice īn aceste zile si ca sunt multe lucruri care pot fi facute pentru a trece destul de usor peste dificultatile si micile probleme cu care se confrunta. Mamele inteligente nu ar trebui sa lase aceasta discutie īn seama altor persoane. Aceasta discutie este īn responsabilitatea ei. De asemenea, ea ar trebui sa-i dea sfaturi fiicei sale cu privire la igiena īn timpul menstruatiei, la regulile de sanatate pe care ar trebui sa le respecte īn aceasta perioada, evitand īmbolnavirea si mentināndu-si sanatatea.
Igiena īn timpul menstruatiei
I Pentru a asigura o igiena si o curatenie permanenta, absorbantul ar trebui schimbat des . Este important pentru mentinerea sanatatii.
Este gresita ideea ca schimbarea frecventa a absorbantului sporeste sau prelungeste scurgerea.
II Baile reci ar trebui total evitate īn aceasta perioada.
III Ar trebui evitat spalatul des pe picioare si umezeala.
IV Umezirea parului sau spalarea lui ar trebui evitata īn mod inteligent.
V Ar trebui evitate exercitiile grele sau dure, jocurile sportive, calaritul si īnotul.
VI Trebuie evitate emotiile puternice, neprevazute, supararea, mānia, furia si altele.
VII Īn cazul anumitor constitutii fizice a persoanelor cu temperament nervos, predispozitii isterice si afectiuni usoare ale uterului, īn care pacienta are o usoara stare de oboseala si o durere de spate constanta, aceasta ar trebui sa se menajeze īn aceste zile, sa stea īn pat si sa se odihneasca. Pentru īmbunatatirea starii generale de sanatate tinerele si doamnele mai sensibile, cu un temperament nervos, predispuse la certuri ar trebui sa urmeze aceasta regula care īi va aduce reale avantaje.
VIII Cānd vremea e calduroasa si transpiri, pentru a te mentine curata, poti face bai partiale. Īn a treia sau a patra zi se pot face bai cu apa calduta sau cu apa cel mult la temperatura corpului.
IX Cu cāteva zile īnainte sa apara menstruatia, regulile 3, 4, 5, si 6 ar trebui urmate si ar trebui evitata epuizarea organismului.
|