Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Farmacologia antimicrobienelor, antifungicelor si antiviralelor

medicina


Capitolul 155. Farmacologia antimicrobienelor, antifungicelor si antiviralelor



Ralph H. Raasch


Sectiunile acestui capitol:

Farmacologia antimicrobienelor, antifungicelor si antiviralelor: Introducere


Medicamente antibacteriene


Medicamente antifungice


Agenti antivirali


Bibliografie


Farmacologia antimicrobienelor, antifungicelor si antiviralelor: Introducere

Acest capitol trateaza farmacologia de baza a agentilor antimicrobieni prescrisi si folositi în general în departamentul de urgenta. Subiectele discutate sunt mecanismele de actiune, indicatii pentru folosirea acestora în departamentul de urgenta , contraindicatii, reactii medicamentoase adverse, ajustarea dozei pentru insuficienta renala sau hepatica, folosirea în timpul sarcinii si interactiuni medicamentoase importante. Informatii suplimentare privind tratamentul infectiilor specifice pot fi gasite în alte capitole ale acestui text, iar Principiile interactiunilor medicamentoase sunt discutate în Cap. 157.

Medicamente antibacteriene

Medicamentele antibacteriene eficiente au capacitatea fie de a inhiba înmultirea (efect bacteriostatic), fie de a ucide (efect bactericid) bacteriile. Aceste medicamente au un efect antibacterian ca urmare a unei varietati de mecanisme, inclusiv inhibarea sintezei peretelui celular, inhibarea sintezei proteinelor antibacteriene, modificarea metabolismului acidului nucleic sau inhibarea enzimei antibacteriene (Tabelul 155-1). Mecanismul de actiune nu este neaparat corelat cu efectele bacteriostatice sau bactericide care sunt de asemenea dependente în mare masura de concentratia de antibiotic la care sunt expuse bacteriile. Medicamentele disponibile pentru majoritatea infectiilor nu se bazeaza pe un efect bacteriostatic sau bactericid al unui agent, ci mai degraba, dacape posibilitatea medicamentului de a ajunge la locul infectiei în cantitati corespunzatoare, pe spectrul agentului, pe siguranta acestuia si pe costurile sale.

Tabelul 155-1 Mecanismele de actiune ale medicamentelor antibacteriene



Agentii activi ai peretelui celular

Penicilinele

Vancomicina

Cefalosporina

Teicoplanina

Inhibitori ai sintezei proteinelor

Aminoglicozidele

Macrolidele

  Linezolidul

Tetraciclinele

Clindamicina

  Quinupristin/dalfopristin

Inhibatorii acidului nucleic

Quinolonae

Rifampicinna

Nitrofurantoina

Inhibitorii enzimatici

Sulfonamidele

Trimetoprimul



Sursa: Din Hardman et al.1

Mecanisme de actiune

Agentii activi ai peretului celular

Beta-lactamul (penicilina, cefalosporina) si antibioticele glicopeptidice (vancomicina, teicoplanina) trebuie sa se legatelege de receptori îndin peretele celular bacterian pentru a putea provoca un efect antibacterian. Receptorii tinta (exista cel putin sapte) pentru penicilina si cefalosporina sunt numiti colectiv proteine de legare a penicilinelor (PLP). Prin legarea de PLP, enzimele autolitice din cadrul peretelui celular sunt activate, rezultând deteriorarea compusuluionentei peptidoglican aldin peretelui celular, degradarea acestuia din ruurma si eventuala liza celulara. Antibioticele glicopeptidice se leaga de un terminal dipeptid terminal(alanina-alanina) îndin peretele celular cu peptidoglican si apoi, formarea unei leg turi sterice impiedic legarea incrucisat necesar form riiprintr-o împiedicare sterica previne legatura necesara pentru o structura competenta a peretelui celular. În cazul dozelor uzuale, antibioticele de tip -lactam si cele glicopeptidice sunt bactericide. Poate aparea o rezistenta la aceste antibiotice datorita mutatiilor din PLP, ceea ce duce la o legatura beta-lactam considerabil redusa (ex. Staphylococcus aureus rezistent la oxacilina sau Streptococcus pneumoniae rezistent la penicilina) sau când terminalul la nivelul dipeptidului terminal se mutaare loc o mutatie la o lactat-alanina (ex. Enterococcus faecium rezistent la vancomincina) care reduce considerabil nivelul legarii vancomicinei.

Inhibitori ai sintezei proteinelor

Mai multe clase de medicamente antibacteriene se leaga la de ribozomii prin în cadrul bacteriilor, blocând astfel sinteza necesara a de proteinelor. Aminoglicozidele si tetraciclinele se leaga dela subunitatea ribozomala 30S, în timp ce antibioticele macrolide si clindamicina se leaga la de subunitatea 50S. Legatura ribozomala inhiba transferul functiei ARN -ului functional micsorând astfel sintezadiminu nd astfel cantitatea de proteinelor sintetizate. Pentru ca aceste legaturi ribozomale ale medicamentelordintre medicamente si ribozomi sa fie eficiente, acestea trebuie sa patrunda în celule prin peretele celular si sa se lege în concentratii corespunzatoare pentru a inhiba în mod reversibil sinteza proteinelor. Mecanismele de rezistenta apar atunci când exista o permeabilitate redusa a peretelui celular, o pompa de eflux care îndeparteaza antibioticul din celule sau mutatii în locul unde au loc legaturile ribozomale, care scad afinitatea antibioticului. Toate aceste mecanisme pot rezulta în rezistenta la fiecare din clasele de medicamente listate mai sus.

Inhibatorii acidului nucleic

Antibioticele fluoroquinolone inhiba ADN-giraza, o enzima responsabila pentru desfasurarea ADN-ului pentru transcriere si apoi pentru recululrespiralarea ADN-ului pe durata replici rii bacteriene. Acesti agenti trebuie sa ajunga la nucleul celulei bacteriene pentru a putea provoca aceste efecte; din acest motiv rezistenta poate aparea atunci când permeabilitatea peretelui celular este redusa si apare efluxul activ sau atunci când apare o mutatie a ADN-girazei, reducând astfel legarea fluoroquinoloneilor. Rifampicina este un agent antimicrobian cu spectru larg, activ împotriva multor bacterii gram-pozitive si gram-negative si microbacterii. Rifampicina inhiba sinteza ARN prin legarea de ARN polimeraza dependenta de ADN, blocând astfel începerea formarii lantului ARN. Nitrofurantoinaul este modificata de metabolismul bacterian într-un compus care dauneazadeterioreaz ADN-ului. Bacteriile susceptibile devin rar rezistente la nitrofurantoina.

Inhibitorii enzimatici

Sulfonamidele si trimetoprimul blocheaza etapele 18418s1816s secventiale din ale formareaii acidului folic. Sulfonamidele inhiba dihidropteroat-sintetaza, enzima care converteste acidul para-aminobenzoic (PABA) în acidul dihidrofolic; apoi trimetoprimul inhiba dihidro-folat-reductaza, enzima care converteste acidul dihidrofolic în acidul tetrahidrofolic. Rezistenta la aceste medicamente poate aparea prin mutatiile enzimelor ce reduc afinitatea sulfonamidei sau trimetoprimului cu respectivele lor tinte enzimatice.1

Tabelul 155-2 prezinta un sumar al clasificarii si al numelor majoritatii antibioticelor în cadrul fiecarei clase de antibiotice la care se face referire mai sus. Caile de administrare disponibile sunt de asemenea enumerate.2

Tabelul 155-2 Clasificarea medicamentelor antibacteriene cu denumiri comerciale uzuale



Penicilina

Cefalosporina

Penicilina naturala

Prima generatie

Penicilina G-IV, PO*

Penicilina V (Pen-Vee K)-PO

Cefazolin (Ancef)-IV

Cefalexin (Keflex)-PO

Cefadroxil (Duricef)-PO

Cefapirin (Cefadyl)-PO

Aminopenicilina 

A doua generatie

Ampicilina (Omnipen)-IV, PO

Amoxicilina (Amoxcil)-PO

Cefaclor (Ceclor)-PO

Cefotetan (Cetofan)-IV

Cefoxitin (Mefoxin)-IV

Cefprozil (Cefzil)-PO

Cefuroxim (Zinacef)-IV

Axetil cefuroxim (Ceftin)-PO

Penicilina rezistenta la penicilinaza 

A treia generatie

Oxacilina (Bactocil)-IV, PO

Nafcilina (Unipen)-IV, PO

Dicloxacilina (Dynapen)-PO

Cloxacilina (Cloxapen)-PO

Cefotaxim (Claforan)-IV

Ceftriazonxona (Rocephin)-IV

Ceftazidim (Fortaz)-IV

Cefpodoxim (Vantin)-PO

Ceftibutin (Cedax)-PO

Penicilina antipseudomonas

A patra generatie

Ticarcilina (Ticar)-IV

Piperacilina (Pipracil)-IV

Cefepim (Maxipime)-IV

-lactam--combinatie inhibitori de lactamaza 

Macrolidele/tetraciclinele

Amoxicilina-acid clavulanic (Augmentin)-PO

Ampicilina-sulbactam (Unasyn)-IV

Ticarcilina- acid clavulanic(Timentin)-IV

Piperacilina-tazobactam (Zosyn)-IV

Eritromicina (Erythrocin)-IV, PO

Azitromicina (Zithromax)-IV, PO

Claritromicina (Biaxin)-PO

Tetraciclina (Tetracyn)-PO

Minociclina (Minocin)-PO

Doxiciclina (Vibramycin)-IV, PO

Monobactami si carbapenemi 

Inhibitori de folati

Aztreonam (Azactam)-IV

Imipenem (Primaxin)-IV

Meropenem (Merrem)-IV

Ertapenem (Invanz)-IV

Trimetoprim-sulfametoxazol (vezi sulfametoxazol-trimetoprim) (Bactrim, Septra)-IV, PO

Trimetoprim (Trimpex)-PO

Aminoglicozida 

Diverse

Amikacin (Amikin)-IV

Gentamicina (Garamycin)-IV

Neomicina (Mycifradin)-PO

Netilmicina (Netromycin)-IV

Streptomicina-IM, IV

Tobramicina (Nebcin)-IV

Clindamicina (Cleocin)-IV, PO

Vancomicina (Vancocin)-IV, PO

Metronidazol (Flagyl)-IV, PO

Linezolid (Zyvox)-IV, PO

Nitrofurantoina (Macrodantin)-PO

Quinupristin/dalfopristin (Synercid)-IV

Fluoroquinolone


Ciprofloxacin (Cipro)-IV, PO

Levofloxacina (Levaquin)-IV, PO

Gatifloxacina (Tequin)-IV, PO

Moxifloxacin (Avelox)-IV, PO




*Caile uzuale de administrare.

Sursa: Din Koda-Kimble et al.2

Indicatii pentru departamentul de urgenta si medicamente disponibile

Medicamentele disponibile pentru infectii specifice se bazeaza în mare pe experienta clinica a eficacitatii, sprijinita de rapoartele studiilor clinice si de seriile de cazuri, cu un nivel acceptabil de evenimente efecte adverse. Eficienta de succes se bazeaza pe cunoasterea posibililor patogeni bacterieni responsabili pentru un anumit tip de infectie si spectrul uzual antimicrobian al antibioticelor. Medicamentele alternative disponibile sunt selectate în cazul unei rezistente la medicamentul initial, al unor antecedente de intoleranta sau alergie la medicamentul ales sau al unui risc mai mare de reactii adverse. Luând în considerare acele infectii cel mai probabil prezente la pacientii din departamentul de urgenta si cei mai probabili patogeni implicati în aceste infectii, Tabelul 155-3 prezinta un sumar al medicamentelor disponibile pentru aceste infectii.2

Tabelul 155-3 Antibioticele disponibile pentru tratarea în departamentul de urgenta a infectiilor frecvente la adulti



Locul/Tipul infectiei

Organisme suspectate

Medicamentul disponibil

Medicamentul alternativ

Respiratorie




Faringita

Streptococ grupa A

Penicilina V

Macrolid

Bronsita, otita, sinuzita acuta


Fluoroquinolone

Categoria de sarcina C

Rar

Grata, voma, diaree; confuzie, cefalee, crize epileptice; tendoinita si ruptura de tendon; Interval QTc prelungit

Sulfonamidele

Categoria de sarcina X

Eruptie cutanata, sindromul Stevens-Johnson, dermatita exfoliativa (mult mai frecventa în cazurile de SIDA); hepatita;supresia maduvei osoase

Greata, voma, diaree; cristalurie (doze luate cu insuficient aport lichidian)



*Codul FDA privind siguranta în timpul sarcinii, Statele Unite: A: studiile umane controlate nu au aratat nici un risc; B: nici o dovada a riscului la oameni; posibilitatea de afectare fetala este mica, dar exista; C: riscul nu poate fi exclus; studiile umane bine controlate lipsesc, iar studiile pe animale au aratat existenta riscuriloer sau lipsesc; exista posibilitatea de afectare fetala daca se administreaza produsul în timpul sarcinii; D: dovada pozitiva de risc; studiile umane au demonstrat afectarea fetala; X: contraindicat în sarcina; riscul de anomalii fetale depaseste beneficiile medicamentului.

Sursa: Din Cunha BA.3

Contraindicatii si interactiuni medicamentoase

Exista câteva contraindicatii importante pentru folosirea câtorva din medicamentele antibacteriene. În general, exista o contraindicatie daca pacientul are antecedente de alergie la medicamentul luat în considerare pentru folosire. Aceasta circumstanta este pertinenta în special pentru pacientii cu alergie la penicilina si cefalosporina, dar în special, natura alergiei este importanta pentru a întelege care este momentul pentru luarea de decizii pentru o terapie alternativa. De exemplu, un pacient cu antecedente de detresa respiratorie, wheezing, urticarie sau eruptia de papule pe durata unui tratament anterior cu -lactam, este foarte expus riscului unei potentiale reactii care ameninta viata atunci când are loc re-expunerea la un alt -lactam. În acest caz, penicilina sau cefalosporina sunt contraindicate. Terapia cu -lactam ar putea fi folosita daca este absolut necesar, dar trebuie realizata mai întâi într-un protocol de densibilizare în unitatea de terapie intensiva. Pe de alta parte, daca istoricul pacientului este acela de eritem maculopapular în timpul administrarii de amoxicilina sau alta penicilina, exista sanse mari ca tratamentul ulterior cu cefalosporina sa nu provoace nici un eveniment alergic.

Interactiunile medicamentioase cu medicamente antibacteriene, sunt din fericire putin frecvente, dar câteva trebuie retinute. La aceste medicamente predomina doua mecanisme de interactine. Primul mecanism consta în inhibarea absorbtiei antibioticelor orale. Cel mai bun exemplu de o astfel de interactiune are loc atunci când tetraciclina si antibioticele fluoroquinolone sunt administrate în acelasi timp cu cationii divalenti (Ca2+, Mg2+, Fe2+). Daca acest lucru are loc, ionii se leaga de antibiotice si reduc considerabil cantitatea de medicament care este absorbita pe cale orala. Tetraciclinele si fluoroquinolonele nu trebuie administrate cu preparate din calciu si fier sau cu antiacide. În al doilea rând, anumite antibiotice pot încetini metabolismul altor medicamente prin inhibarea diverselor enzime citocrome hapatice P450, în ficat. În special ciprofloxacinul, claritromicina si trimetoprim-sulfametoxazolul (vezi sulfametoxazol-trimetoprim) pot provoca aceasta inhibare a enzimelor. Rezumate ale contraindicatiilor acestor antibiotice si ale interactiunilor medicamentoase sunt incluse în Tabelele 155-6 si respectiv 155-7.4

Tabelul 155-6 Contraindicatii antibiotice



Clasa de antibiotice

Contraindicatii

Penicilinele

Antecedente de hipersensibilitate la peniciline, cefalosporine, imipeneme (carbapeneme)

Cefalosporinae

Hipersensibilitate la cefalosporinae, imipenem (carbapeneme), peniciline

Fluoroquinolone

Hipersensibilitate la oricare din fluoroquinolone; tendionita sau ruptura de tendon; folosirea medicamentelor dece au ca si efect prelungirea a intervalului QT (amiodarona, procainamida)

Tetraciclinele

Hipersensibilitate la oricare din tetracicline

Macrolidele

Hipersensibilitate la oricare din macrolide; tratamentul meningitei (penetrarea necorespunzatoare a SNC-ului)

Vancomicina

Hipersensibilitate la vancomicina

Clindamicina

Hipersensibilitate la clindamicina; tratamentul meningitei (penetrare necorespunzatoare a SNC-ului)

Aminoglicozidele

Reactii alergice sau toxice anterioare, la oricare dintre aminoglicozide.

Metronidazol

Hipersensibilitate la metronidazol; primul trimestru de sarcina.

Sulfonamidele

Hipersensibilitate la sulfonamide sau medicamente asemanatoare (sulfonylureea, tiazidele, diuretice de ansa), sarcina la termen, lactatie



Sursa: Din Burnham et al.4


Tabelul 155-7 Interactiuni ale medicamentelor antibacteriene



Clasa de antibiotice

Interactiuni medicamentoase

Penicilinele

Contraceptivele orale - ineficienta (putin frecvent)

Alopurinol - eruptie cutanata accentuata de ampicilina

Aminoglicozide-atunci când se administreaza IV simultan, intervine dezainactivarea

Probenecid - eliminare renala redusa a penicilinei

Cefalosporina

Warfarina - cefotetan si cefoperazona favorizeaza efectul anticoagulant al wafarinei

Antacizii-pot reduce absorbtia orala a cefaclorului, cefdinirului si a cefpodoximului

Fluoroquinolone

Antacizii, saruri de fier, sucralfat - absorbtia fluoroquinolonei este redusa prin efectul acestora de chelatorichelatinare

Teofilina - metabolismul este încetinit prinde ciprofloxacin si poate cauza toxicitatea teofilinei; eliminarea wafarinei este încetinita prin fluoroquinolone - se urmaresc timpii de coagulare cu atentie

Tetraciclinele

Antiacizii, sarurile de fier - se leaga de tetracicline si reduc absorbtia orala (mai putin cu doxiciclina)

Contraceptivele orale - ineficienta

Macrolidele

Claritromicina poate mari nivelele de wafarina, cicliosporina, lovastatin, teofilina - monitorizeazaarea efecteleor aditive cu atentie

Vancomicina

Aminoglicozidele-pot mari riscul de nefrotoxicitate

Aminoglicozidele

Blocanti neuromusculari-pot prelungi depresia respiratorie; diureticele de ansa-pot mari toxicitatea auditiva

Trimetoprim-sulfametoxazol (vezi sulfametoxazol-trimetoprim)

Wafarina - poate prelungi timpii de coagulare; fenitoina- mareste nivelele concentratiei serice si posibila toxicitate



Sursa: Din Burnham et al.4


Medicamente antifungice

Noi agenti antifungici pentru infectii sistemice au fost dezvoltati de-a lungul ultimilor 5 ani. Acesti agenti sunt eficienti pentru infectii semnificative cu un risc mai scazut de efecte adverse decât medicamentele traditionale antifungice (ex. amfotericina B). Mecanismul de actiune al agentilor antifungici este în principal bazat pe actiuni ce reduc integritatea peretelui celular. Amfotericina B (si derivatii sai pe baza lipidica) se leaga de ergosterolul din pereteluie celular, sporind permeabilitatea ce rezulta eventuain cele din urm l în liza celulara. Antifungiiele cue contin triazolam (ex. fluconazol, itraconazol) blocheaza sinteza ergosterolului prin inhibarea unui citocrom fungic P450-dependent de enzime. Caspofungin este un alt inhibitor enzimatic, în acest caz, inhibitia este a sintetazei de beta-glucan. Beta-glucanul, ca si ergosterolul, este o alta componenta necesara a peretelui celular al mai multor specii fungice. Flucitozinul este un antimetabolit care întrerupe functia ADN dupa conversia intracelulara inla 5-fluorouracil. Acesti agenti pentru infectii fungice sistemice sunt prezentate în Tabelul 155-8. Multiple preparate topice si antifungice sunt disponibile, asa cum se prezinta în Tabelul 155-9 si sunt indicate pentru Candida sau pentru infectiile cu tinea.3-5

Tabelul 155-8 Agenti antifungici pentru infectii sistemice*



Medicament

Spectru

Dozele uzuale

Amfotericina B, IV 

Aspergillus, Candida, Cryptococcus,Histoplasmoza, Mucormicoza 


Conventional (Fungizone)

0,5-1,0 mg/kgcorp zilnic

  Lipid complex (Abelcet)

5,0 mg/kgcorp zilnic

  Liposomal (Ambisome)

5,0 mg/kgcorp zilnic

  Dispersie coloidala (Amphotec)

5,0 mg/kgcorp zilnic

Triazoli*



  Fluconazol (Diflucan), IV, PO

Candida, Cryptococcus, Aspergillus (nu este fluconazol), Histoplasmoza

400 mg zilnic

  Itraconazol (Sporonox), IV, PO

200 mg de 2 ori pe zi

  Voriconazole (Vfend), IV, PO

4 mg/kgcorp de 2 ori pe zi

Caspofungin (Cancidas), IV

Aspergillus, Candida, (nu este Cryptococcus)

    70 mg x 1,50 mg pe zi

Flucitozin (Ancobon), PO

Candida, Cryptococcus (nu trebuie folosit ca monoterapie) 

25-37,5 mg/kgcorp la 6h



Sursa: Din Cunha BA3 si Burnham et al.4

*Triazolii si imidazolii nu trebuie folositi cu astemizol sau terfenadina, deoarece din aceasta combinatie poate rezult prelungirea QTc .

Nu mai este disponibil în S.U.A.


Tabelul 155-9 Agenti antimicotici locali selectati



Clasa si produsele

Forme dozare

Comentarii

Alilamina/benzilamina



  Butenafine (Mentax)

1% crema, gel, solutie, spray

Tratament pentru 1-4 saptamâni pentru tinea

  Naftitina (Naftin)

  Terbinafina (Lamisil)

Imidazoli



  Clotrimazol (Lotrimin, Mycelex)

1% crema, lotiune, comprimate vaginale

Aplicare locala (Candida, tinea) de 2 ori pe zi; 

Compr. vag. 100 mg x 7z sau 500 mg înainte de culcare x

  Miconazol (Micatin, Monistat)

2% crema, unguent, supozitoare vaginale

Ca mai sus, cu exceptia celor 200 mg sup. vag. x 3 zile

  Tioconazol (Vagistat-1)

6.5% unguent vaginal

Aplicare înainte de culcare x

Diverse (doar penru tinea)



  Haloprogin (Halotex)

1% crema, solutie

Aplicare de doua ori pe zi 2-4 saptamâni

  Tolnaftat (Tinactin, Ting)

1% crema, solutie, gel, pudra, spray

Aplicare de doua ori pe zi 2-6 saptamâni



Mai putin eficient decât imidazolul



Sursa: Din Anderson et al.5

Din numeroasele preparate de amfotericina B pe baza lipidica, amfotericina lipozomala B (Ambisome) este pe cale sa devina produsul preferat, în principal din cauza unei rate scazute a reactiilor legate de perfuzie si probabil unei disfunctii rebnale mai putin frecventa, în comparatie cu alte produse lipidice. Deoarece amfotericina B are cel mai larg spectru din toti acesti agenti sistemici, aceasta reprezinta medicamentul preferat pentru terapia empirica, inclusiv folosirea în departamentul de urgenta, pâna ce un diagnostic ulterior determina posibilii patogeni implicati. Toate perfuziile cu amfotericina B, fie ca sunt conventionale (perfuzii de peste 4 ore) sau pe baza lipidica (perfuzii de peste 32 ore), pot fi urmate de premedicatii de rutina pentru a diminua frecventa febrei asociata cu perfuzia si a frisoanelor. Acetaminofenul (650 mg PO) si difenhidramina (Benadril, 25-50 mg PO sau IV) trebuie administrate cu 30 de minute înainte de perfuzie. Daca apare rigiditatea musculara, meperidina (Demerol, 25-50 mg IV) o poate atenua. Cu aceste premedicatii, o "doza de test" (1mg) perfuzata încet nu este necesara.

În plus fata de reactiile precedente ale prefuziei, toxicitatea amfotericinei B este legata de disfunctia renala. Produsele pe baza lipidica reduc semnificativ dar nu elimina în întregime riscul de toxicitate renala. Consecintele efectelor renale ale amfotricinei B sunt acidoza tubulara renala si pierderea renala de bicarbonat, potasiu si magneziu. Nivelurile serice ale electrolitilor trebuie urmarite cu atentie, cu o suplimentare agresiva de potasiu si magneziu necesara în mod frecvent. Amfotericina B este de asemenea responsabila pentru provocarea cresterilor frecvente ale nivelului ureei sangvine (BUN) si a creatininei serice, care din nou, este redusa prin folosirea produselor pe baza lipidica. Cu toate acestea, cresterea creatininei este posibila doar prin aceste produse cu amfotericina si, atunci când aceasta este prezenta, rezulta reducerea dozei zilnice sau preferabil, perfuzia cu acest produs în orice alta zi, în cazul în care nivelul creatininei este mai mare de 2,5 pâna la 3,0 mg/dL.

Fluconazol, itraconazol, voriconazol si caspofungin sunt medicamente sigure si nu provoaca disfuctii renale asociate cu amfotericina B. Ocazional, cresterile testul functional hepatic si hepatita rezulta din terapia cu triazoli, astfel ca pacientilor care urmeaza cure prelungite cu aceste medicamente, trebuie sa li se urmareasca testele functionale hepatice lunar. Triazolii (în special itraconazol) pot interactiona cu alte medicamente metabolizate de sistemul citocrom P450. În mod special, nivelele wafarinei, fenitoinei, ciclosporinei si tacrolimusului se maresc în mod obisnuit la pacientii care iau aceste medicamente si carora li se administreaza mai apoi, itraconazol. Fluconazol este un inhibitor mai putin puternic al citocromului P450, astfel încât interactiunile semnificative cu fluconazol sunt mai putin frecvente. Flucitozinul poate provoca supresia maduvei osoase reversibile, cu leucopenie si trombocitopenie. Categoria de sarcina pentru produsele cu amfotericina, este categoria B, iar pentru triazoli, caspofungin si flucitozin, este categoria C. În sfârsit, problemele legate de modificarea dozei sunt relevante doate pentru fluconazol si flucitozin dupa cum urmeaza: Pentru un clearance al creatininei mai mic de 50 mL/min, se reduce fluconozolul la 200 mg zilnic si flucitozinul de la 25 la 37,5 mg/kgcorp la fiecare 12 ore; pentru un clearance al creatininei mai mic de 10 mg/min, flucitozinul trebuie redus mai departe de la 25 la 37,5 mg/kgcorp la fiecare 24 ore.1-5

Agenti antivirali

Progresele recente în dezvoltarea agentilor antivirali au marit si puterea noastra de atrata infectiile provocate de virusul herpes simplex (HSV I si II), varicela- zoster virusul yoster (VZV), citomegalovirusul (CMV), gripa de tip A si B si virusul imunodeficientei umanes (HIV). Tabelul 155-10 prezinta mecanismul de actiune al agentilor folositi pentru aceste infectii virale, cu exceptia HIV-ului si aspectrul antiviral al fiecarui agent.1 Tabelul 155-11 prezinta mecanismele antivirale ale medicamentelor antiretrovirale (anitti-HIV), regimul lor de dozare si reactiile lor adverse, cele mai frecvente. Folosirea agentilor antivirali non-HIV la pacientii din departamentul de urgenta, este prezentata în Tabelul 155-12. Reactiile adverse sunt prezentate în Tabelul 155-13.2,4

Tabelul 155-10 Agenti antivirali pentru hepersul sistemic, varicela, CMV si virusurile infectioase gripale



Medicament

Mecanismul de actiune

Activitate împotriva

Aciclovir (Zovirax), valaciclovir (Valtrex)

Penciclovir, famciclovir (Famvir)

Analogi nucleozidici purini; formula cu trifosfat inhiba ADN polimeraza a HSV si replicarea ADN-ului viral.

HSV I si II, VZV

Ganciclovir (Cytovene), valganciclovir (Valcyte)

Analog nucleozidic (guanine); atunci când este fosforilat, inhiba plolimeraza ADN-ului viral

HSV I si II, VZV, CMV

Foscarnet (Foscavir)

Analog pirofosfat anorganic ce inhiba ADN polimeraza

HSV I si II, VZV, CMV

Cidofovir (Vistide)

Analog nucleozidic ce inhiba polimeraza ADN-ului viral

HSV I si II, VZV, CMV

Amantadina (Symmetrel), rimantadina (Flumadine)

Inhiba dezvoltarea virusului si contaminarea acidului nucleic cu celule gazda

Gripa de tip A

Olseltamavir (Tamiflu), zanamivir (Relenza)

Inhiba neuraminidaza virusului gripal cu o posibila modificare în acumularea virusului si eliberarea acestuia.

Virusurile gripei A si B



Sursa: Din Hardman et al.1


Tabelul 155-11 Agenti antivirali pentru infectiile cu HIV



Medicament

Dozele uzuale

Evenimente adverse si probleme de administrare

Inhibitori ai revers-transcriptazei nucleozidi



Zidovudina (Retrovir) (AZT, ZDV)

300 mg PO de doua ori pe zi

Supresia maduvei osoase asociata cu anemie, macrocitoza; cefalee, greata, vomav rs turi; administrarea se poate face în timpul sau între mese

Didanozin (Videx) (ddI)

200 mg PO de doua ori pe zi sau

   400 mg pe zi (>60 kg)

   250 mg pe zi (<60 kg)

Neuropatie periferica; pancreatita, greata, diaree; acidoza lactica (mialgie, oboseala, anorexie); administrarea se face între mese

Zalcitabin (Hivid) (ddC)

0,75 mg PO la 8 ore

Neuropatie periferica; stomatita;administrare între mese

Stavudin (Zerit) (d4T)

40 mg pe zi (>60 kg)

20 mg pe zi (<60 kg)

Neuropatie periferica, hepatita; acidoza lactica; adminstrarea se poate face în timpul sau între mese

Lamivudina (Epivir) (3TC)

150 mg PO de doua ori pe zi

Evenimente adverse putine: cefalee, greata, pancreatita; administrarea se face în timpul sau între mese

Abacavir (Ziagen)

300 mg PO la 12 ore

Reactie de hipersensibilitate (febra, eruptie cutanata, durere abdominala, indispozitie); a nu se readministra abacavir; cefalee, acidoza lactica; administrarea se poate face între mese

Tenofovir (Viread)

300 mg pe zi

Greata, diaree, voma; a se lua în timpul mesei

Inhibitori ai revers-transcriptazei nucleozidi



Nevirapina (Viramune)

200 mg PO pe zi x 7 zile;

   apoi 200 mg de doua ori pe zi

Eruptie cutanata (forma severa), hepatita, greata, vomav rs turi, diaree; a se administra cu/fafra mâncare

Delavirdin (Rescriptor)

400 mg PO la 8 ore

Eruptie cutanata, cefalee; adminstrarea se face cu sau fara mâncare

Efavirenz (Sustiva)

600 mg PO înainte de culcare

Somn agitat, cefalee, eurruptie cutanata (poate avea forme severe), ameteala, confuzie; a se evita combinarea acestora cu mâncaruri grase care maresc toxicitatea

Inhibitori de proteaza



Indinavir (Crixivan)

800 mg la 8 ore sau

   400 mg de doua ori pe zi cu

   ritonavir 400 mg de doua ori pe zi

Pietre la rinichlitiaza renal i; hiperbilirubinemie (indirect), greata, vomav rs turi, hepatita, nivelul marit al glucozei si al lipidelor; lipodistrofie; trebuie administrat între mese

Lopinavir (Kaletra) (combinatie cu ritonavir)

3 capsule de doua ori pe zi

Grata, vomav rs turi, diaree, hepatita; nivel marit de glucoza si lipide;lipodistrofie; a se administra cu mâncare

Ritonavir (Norvir)

400 mg de doua ori pe zi în combinatie cu alti inhibitor de proteaza

Vezi mai sus

Nelfinavir (Viracept)

1250 mg de 2 ori pe zi

Diaree (20%);nivel marit de lipide;lipodistrofie; a se lua în timpul mesei sau cu o gustare

Saquinavir (Fortovase)

1200 mg de trei ori pe zi sau 400 mg de doua ori pe zi cu ritonavir

Greata, diaree, durere abdominala, cefalee; hepatita, nivel marit de glucoza si lipide

Lipodistrofie; a se lua cu mâncare

Amprenavir (Agenerase)

1200 mg de doua ori pe zi, sau 450 mg de doua ori pe zi cu 100 mg ritonavir de doua ori pe zi

Eruptie cutanata, voma, diaree, parestezie circumolarrala; lipodistrofie; se poate administra în timpul sau între mese



Sursa: Din Koda-Kimble et al2 si Burnham et al.4


Tabelul 155-12 Terapia antivirala (Non-HIV) în departamentul de urgenta



Diagnostic

Medicament

Dozare

Cale de administrare

Encefalita herpetica

Aciclovir

10 mg/kgcorp la 8 ore x 10 zile (adult)

IV



500 mg/m2 la 8 ore (6 luni-12 ani)
 


Herpes cutaneomucos (imunocompromis)

Aciclovir

5 mg/kgcorp la 8 ore x 7 zile (adult)

IV



250 mg/m2 la 8 ore (<12 ani)
 


Varicela-zoster (imunocompromis)


Vezi mai sus pentru encefalita herpetica

IV

Herpes zoster (gazda normala)

Aciclovir sau

Aciclovir 800 mg PO de cinci ori pe zi x 7-10 zile

per oral

famciclovir sau

500 mg de trei ori pe zi x 7 zile

per oral

valaciclovir

1 g de trei ori pe zi x 7 zile

per oral

Varicela (varsat de vânt)

Aciclovir

20 mg/kgcorp (800 mg) de 4 ori pe zi (adulti si copii >2 ani) x 5 zile

per oral

Gripa de tip A

Amantadina

100 mg de doua ori pe zi x 10 zile (adulti si copii >9 ani)

4.4-8.8 mg/kgcorp per zi, dar <150 mg/zi (copii 1-9 ani)

per oral


Rimantadina

100 mg de doua ori pe zi x 7 zile (adulti si copii >10 ani)

5 mg/kgcorp per zi, dar <150 mg/zi (copii 1-10 ani)

per oral


Oseltamivir

75 mg de doua ori pe zi (adulti) x 5 zile

per oral


Zanamivir

10 mg (2 inhalatii) de doua ori pe zi x 5 zile (adulti si copii >12 ani)

Inhalare



Sursa: Din Koda-Kimble et al.2


Tabelul 155-13 Efecte adverse ale agentilor antivirali selectati



Medicament

Efecte adverse

Aciclovir

IV: Flebita si iritare (9%); BUN si creatinina marite (5-10%)-pacientul trebuie bine hidratat; toxicitate NCS (1%)-confuzie, halucinatii (reversibil)

Per oral: Grata/voma (7%), mîncarime, eruptie cutanata (2%), hepatita (1-2%)

Amantadina

Greata, ameteala si insomnie (5-10%); depresie, anxietate, halucinatii, confuzie, gura uscata, constipat, hipotensiune ortostatica, ataxie, edem periferic (1-5%)

Famciclovir

Cefalee (6-9%), greata (4-5%), diaree (1-2%)

Oseltamavir

Greata, voma (9-10%), vertij(1%)

Rimantadina

Insomnie, ameteala, cefalee, oboseala; greata, vomav rs turi, anorexie, gura uscata, durere abdominala (1-3%)

Valaciclovir

Cefalee (13-17%), greata (10-16%), vomav rs turi si diaree (1-7%)

Zanamivir

Bronhospasm, iritatie nazala/pe gât, scaderea functiei respiratorii, cefalee, tuse (1-2%)



Sursa: Din Koda-Kimble et al.2

Aciclovirul (si penciclovirul) si ganciclovirul sunt medicamente excelente pentru tratamentul infectiilor cu HSV si respectiv CMV. Atunci când sunt administrate oral, absorbtia acestor agenti este mai putin decât optima. Ca rezultat, dozele orale mari sunt necesare pentru atingerea nivelelor sangvine si tisulare adecvate pentru a inhiba replicarea virala. Formula medicamentului si dezvoltarea produsului a generat cele trei precursoare valaciclovir, famciclovir si valganciclovir. În cazul vaciclovirului si a valganciclovirului, a fost adaugat un ester valina sa aciclovir si respectiv ganciclovir, care produce o absorbtie mai usoara din tractul gastrointestinal. Când ajunge în ficat, valina este hidroliyzata si îndepartata, rezultând emergenta aciclovirului sau a ganciclovirului. În mod specific, absorbtia orala a aciclovirului este de 16 procente pe doza, în timp ce absorbtia valaciclovirului creste la aproape 55 de procente. Absorbtia valganciclovirului este de aproape 60 la suta pentru o doza orala; pentru ganciclovir procentajul dozei absorbite este doar de 5 procente. De aceea dozajul precursoarelor este în mod semnificativ mai mic decât cel al dozelor orale ale compusilor de baza.

În ceea ce priveste terapia antiretrovirala, tratamentul este întotdeauna o combinatie de cel putin trei medicamente ce folosesc agenti cu mecanisme de actiune diferite. Medicamentele actuale inhiba enzimele responsabile pentru conversia ARN HIV în copie ADN (revers-transcriptaza) pentru replicarea în celule umane T sau inhiba proteaza virala care înlesneste maturarea noilor virioni HIV înaintea proliferarii lor din celulel gazda.

Mai multe comentarii importante sunt necesare cu privire la efectele adverse ale agentilor antiretrovirali. Anumite reactii pot ameninta viata si astfel pot fi circumstante importante ce ar putea aparea în departamentul de urgenta. Mai întâi, acidoza lactica este recunoscuta pe parcurs ca un efect advers semnificativ al terapiei. Debutul acidozei poate fi subacut, astfel pacientii se vor plânge mai multe saptamâni de oboseala, anorexie, pierdere în greutate, confuzie si pierderea energiei. Nivelele acidului lactic arterial pot fi de doua sau trei ori mai mari, iar îndepartarea acidozei este de obicei lenta, chiar si dupa întreruperea medicamentelor antiretrovirale. Nivelele de lactat trebuie verificate la pacientii cu simptome precedente care au primit agenti antiretrovirali, în special stavudin (d4T, Zerit) sau didanozin (ddI, Videx). În al doilea rând, sindromul de hipersensibilitate secundar abacavirului (Ziagen) trebuie observat Asa cum se descrie pe scurt în Tabelul 155-11, sindromul se caracterizeaza prin eruptie cutanata si alte manifestari sistemice. Reactia este reversibila la întreruperea abacavirului. Totusi, daca pacientul ia din nou abacavir, a fost observata insuficienta cardiovasculara si respiratorie, ce îi poate ameninta viata. Trebuie efectuata o reprovocare doar sub observarea unui clinician cu experinta în îngrijirea HIV. În final, trebuie observat ca exista multiple si importante interactiuni medicamentoase între medicamentele antiretrovirale si medicamentele folosite cu alte indicatii. O prezentare comprehensiva a acestor interactiuni se afla în afara scopului acestui capitol. Resurese execelente, cum ar fi bibliografia din acest capitol, va pot ajuta cu o lista a acestor interactiuni medicamentoase. Multiple resurse online sunt de asemenea valabile si sunt actualizate frecvent. Printre aceste resurse se numara în special https://www.hivatis.org si www.pedhivaids.org.2-5

Bibliografie

Hardman JG, Limbird LE, Gilman AG, et al (eds): Goodman & Gilman's The Pharmacological Basis of Therapeutics, 10th ed. NewYork, McGraw-Hill, 2001.

Koda-Kimble MA, Young LY, Kradjian WA, et al (eds): Handbook of Applied Therapeutics, 7th ed. Philadelphia, Lippincott Williams & Wilkins, 2002.

Cunha BA: Antibiotic Essentials. Royal Oak, MI, Physician' Press, 2002.

Burnham TH, Wickersham RM, Novak KK, et al (eds): Drug Facts and Comparisons. St Louis, Wolters Kluwer, 2002.

Anderson PO, Knoben JE, Troutman WG (eds): Handbook of Clinical Drug Data, 10th ed. New York, McGraw-Hill, 2002.

McEvoy GK (ed): AHFS Drug Information 2003. American Society of Health-System Pharmacists, Bethesda, MD.




Document Info


Accesari: 10144
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )