Febra
12 tactici pentru a scadea temperatura corpului
Gânditi-va la febra nu atât ca la o amenintare, cât la un sistem de alerta precoce al organismului. Ea reprezinta modalitatea prin care organismul se protejeaza de infectii si leziuni - este un instrument pe care îl foloseste pentru a-si intensifica mecanismele naturale de aparare, înainte de aparitia antibioticelor, medicii procedau la infectarea deliberata cu malarie a bolnavilor de sifilis, în speranta ca febra ridicata îi va vindeca.
Mecanismul este destul de simplu. Creierul comanda organismului sa-si deplaseze sângele de la suprafata pielii catre interiorul lui. Celulele albe (le-ucocitele) si anticorpii din 525g66f sânge pot ajunge astfel la sursa infectiei si sa actioneze pentru lichidarea ei. Sângele aflându-se departe de piele, suprafata corpului pierde mai putina caldura si temperatura creste. Dar înainte de a lua masuri pentru scaderea temperaturii, iata ce va recomanda medicii.
Asigurati-va ca este vorba de febra. Desi 37°C este considerata temperatura normala, aceasta valoare nu este litera de lege. Temperatura normala variaza de la o persoana la alta si de la o ora la alta pe parcursul unei zile. Hrana, excesul de îmbracaminte, framântarile emotionale si exercitiul fizic sustinut, toate pot contribui la cresterea temperaturii, explica Thomas Gos-sel, profesor de farmacologie. "De fapt, exercitiul fizic sustinut poate aduce temperatura chiar la 39,5°C. Cât despre copii, acestia tind sa aiba o temperatura mai înalta decât adultii, precum si variatii zilnice mai mari. Prin urmare, retineti regula generala: daca temperatura este mai mare de 37,5-38°C, aceasta valoare poate sa va sugereze ca este vorba de febra. Doar daca trece de 38°C este sigur febra", spune el.
Dr. Gossel adauga faptul ca adesea înfatisarea unei persoane este un indicator mai bun al starii sale decât cifrele în sine. Cineva care are tempera-
Febra
J LA MEDIC
Mergeti la medic daca
febra este asociata cu rigiditatea cefei; daca exista si o
urticarie care nu
cedeaza (v. Unicarii), cautati imediat ngrijire medicala
febra care depaseste 38,5 C dureaza de mai mult de 3
zile sau nu re
actioneaza nici macar partial la tratament;
febra creste peste 39,5 C.
Bebelusii, v rstnicii debilitati si orice persoana suferinda de o boala cronica cum ar fi diabetul, o boala de inima sau o boala pulmonara poate sa nu reziste mai multe zile la o febra nalta
tura ridicata si arata bolnav necesita atentie mult mai rapid decât cineva care arata si pare a fi bine.
Nu combateti febra. Daca aveti febra, nu uitati un lucru: febra nu este o boala, ci simptomul unei boli. Când organismul simte invazia bacteriana sau virala, elibereaza substante care determina cresterea temperaturii interne, producând febra. O temperatura mai ridicata a corpului îngreuneaza reproducerea si raspândirea bacteriilor si a virusilor. Asa ca în esenta, mijloacele naturale de aparare ale organismului pot scurta durata unei boli printr-o reactie rapida si potenta actiunea antibioticelor. Acesti factori ar trebui sa atârne mult în balanta fata de disconfortul pe care îl implica o febra usoara lasata sa-si urmeze cursul, explica specialistul în sanatate publica Stephen Rosenberg.
Dar daca totusi simtiti nevoia unei ameliorari, încercati urmatoarele sugestii.
Beti multe lichide. Daca aveti febra, corpul transpira pentru a se raci. Dar în cazul unei febre foarte mari, pierderea de apa este excesiva si organismul recurge la blocarea canalelor sudorifîce pentru a preveni pierderea de apa în continuare. Aceasta blocare a canalelor face mult mai dificila lupta lui cu febra. Solutia este sa beti multe lichide. Alaturi de apa obisnuita, medicii va recomanda urmatoarele:
Sucuri de fructe si legume. Ele sunt bogate în vitamine si minerale, spune nutritionista Eleonore Blaurock-Busch, si reprezinta exact ceea ce aveti nevoie pentru a va creste rezistenta. Ea recomanda îndeosebi sucurile dense si nutritive de sfecla si morcovi.
Febra
Ceai din amestec de plante. Desi, în principiu, orice ceai aduce lichide în corp, exista unele deosebit de adecvate în caz de febra, spune dr. Blaurock-Busch, si anume un amestec care combina în parti egale cimbru uscat, flori de tei si flori de musetel. Cimbrul are proprietati antiseptice, musetelul diminueaza inflamatia, iar teiul favorizeaza transpiratia, detaliaza ea. Opariti o ligurita din acest amestec cu l ceasca de apa clocotita si lasati 5 minute sa traga. Strecurati si beti acest ceai cald de câteva ori pe zi. Pliculete cu ceai si plante medicinale vrac se gasesc în magazine specializate, ca si la supermarket.
Ceai de tei. Acest ceai este bun si fara a fi asociat cu altul, explica dr. Blaurock-Busch, si favorizeaza transpiratia pentru a îndeparta febra. Puneti l lingura de flori de tei la l ceasca de apa clocotita. Preparati ceaiul ca mai sus si beti-1 fierbinte, si cât mai des.
Scoarta de salcie. Acest remediu naturist este bogat în salicilati (compusi înruditi cu aspirina) si recomandat în caz de febra, spune dr. Blaurock-Busch. Preparati o fiertura (un decoct) si beti-o în doze mici.
Gheata. Daca din cauza senzatiei de greata nu suportati nici macar ideea de a bea ceaiuri, puteti suge putina gheata. Pentru variatie, preparati-va cuburi de gheata din sucuri de fructe.
Folositi comprese calde sau caldute. O compresa umeda - o bucata de pânza moale udata si stoarsa bine - scade considerabil temperatura, remarca dr. Blaurock-Busch. Daca aveti febra mare, aplicati comprese caldute (la temperatura camerei) pe frunte, pe încheieturile mâinilor si pe gambe. Ţineti acoperit restul corpului.
Dar daca temperatura corpului depaseste 39,5°C, nu folositi comprese calde. In schimb puneti comprese caldute, pentru a opri suirea febrei. Schimbati-le pe masura ce iau temperatura corpului si continuati pâna scade temperatura.
Nota: Nu folositi comprese reci: recele provoaca constrictia vaselor de sânge, blocând sângele în interiorul lor si ridicând mai mult temperatura.
încercati un burete caldut. Evaporarea are un efect de racire asupra temperaturii corpului. Asistenta medicala Mary Arme Pane recomanda tampo-narea cu apa calduta pentru a ajuta pielea sa radieze excesul de caldura. Mai curând decât sa frecati cu buretele tot corpul, concentrati-va asupra zonelor unde fierbinteala este mai mare, ca axilele si zona inghinala.
Febra
MEANDRELE TERMOMETRULUI
Mamele sunt renumite pentru capacitatea lor de a afla temperatura doar pun nd palma pe fruntea copilului lor.
Daca nu ati mostenit acest har, e necesar sa va bazati pe termometru, lata cum obtineti cele mai sigure si mai exacte rezultate:
Exista mai multe tipuri de termometre, ntre care cele digitale, pentru
ureche si termometrele de sticla cu galinstan, care contin o substanta
ce nu prezinta riscurile mercurului.
Toate aceste
variante nlocuiesc
demodatele termometre cu mercur,
care pot cauza probleme neurologice
n caz ca sticla se sparge si vapo
rii de mercur sunt inhalati.
Asteptati cel putin 15 minute dupa ce ati m ncat sau ati baut ceva fier
binte sau prea rece ori dupa ce ati fumat ca sa luati temperatura n
gura. Toate acestea modifica temporar temperatura gurii si vor fi sur
sa unui raspuns eronat.
Baile fierbinti afecteaza si ele valorile reale ale febrei.
nainte de a
utiliza un termometru de sticla tineti-l de capatul opus re
zervorului si scuturati-l energic, din ncheietura m inii, p na c nd lichi
dul colorat coboara sub 35 C. Daca va este
teama sa nu l scapati si sa
se sparga, faceti aceasta operatie deasupra patului.
Puneti termometrul sub limba ntr-unul din buzunarele" laterale, si nu
n fata. Aceste buzunare sunt mai aproape de vasele de s nge care indi
ca cel mai fidel temperatura interioara a corpului, spre deosebire de su
prafata corpului, unde exista un schimb termic cu mediul nconjurator.
ineti termometrul cu buzele, nu cu dintii. Respirati pe nas, pentru ca
temperatura camerei sa nu afecteze nivelul real al febrei. Lasati pe loc
termometrul de sticla cel putin 3 minute.
Dupa utilizare, spalati termometrul cu apa calduta si sapun. Nu folositi nici
odata apa fierbinte si nici nu l pastrati n preajma unei
surse de caldura
Cu buretele bine stors, ca sa nu curga apa din el, tamponati o anumita zona la un moment dat, tinând restul corpului acoperit. Caldura corpului va evapora umezeala de pe piele, asa ca nu este nevoie de prosop ca sa o stergeti.
Adevarul adevarat despre analgezice. Daca aveti un disconfort accentuat, recurgeti la un analgezic care se vinde fara reteta. Pentru adulti, dr. Gossel recomanda aspirina, paracetamol sau ibuprofen, luate conform instructiunilor de pe ambalaj.
Febra .
Asadar, pe care dintre ele ar trebui sa îl alegeti? Toate sunt eficiente, dar fiecare actioneaza mai bine în anumite situatii. De exemplu, aspirina si ibu-profenul sunt antiinflamatoare nesteroidiene, asa ca sunt eficiente în diminuarea durerii si a inflamatiei. Paracetamolul este recomandat daca aveti un sistem digestiv sensibil sau daca sunteti alergic la aspirina. El nu actioneaza la fel de eficace ca antiinflamatoarele nesteroidiene în cazul inflamatii-lor si al durerilor musculare, dar prezinta mai putine riscuri si efecte secundare minime.
Paracetamolul si antiinflamatoarele nesteroidiene reprezinta tipuri diferite de medicamente si pot fi asociate. Daca febra nu raspunde la un singur tip, puteti sa le folositi împreuna, în doze repartizate pe toata durata zilei, câteva zile la rând.
O combinatie de paracetamol si ibuprofen este lipsita de riscuri daca dozele sunt adecvate, dar copiilor sub 16 ani nu trebuie sa li se administreze medicamente continând aspirina, deoarece acestea implica un risc, mic, dar real, pentru o stare fatala numita sindromul Reye.
îmbracati-va comod. Orientati-va adecvat în privinta îmbracamintei si a grosimii paturilor, spune asistenta Pane. Daca va este prea cald, îndepartati învelitorile si hainele de prisos, permitând caldurii corporale sa se împrastie în aer. Dar daca va este frig, înveliti-va pâna va simtiti confortabil.
Nu rabdati cu stoicism teancul de paturi. Rezistati tentatiei de a scapa de o raceala transpirând sub un munte de paturi, fiindca nu faceti decât sa lungiti boala si sa accentuati riscul deshidratarii.
Ţineti-va copiii într-o atmosfera cu temperatura potrivita. Bebelusii pot fi îmbracati sumar - într-un maiou si un scutec - daca au febra, cu conditia ca în camera sa fie o temperatura rezonabila.
Creati o atmosfera care sa contribuie la vindecare. Faceti în asa fel încât camera bolnavului sa devina un factor tamaduitor, recomanda dr. Blau-rock-Busch. Nu o supraîncalziti - medicii germani recomanda ca temperatura camerei sa nu depaseasca 18°C.
Lumina placuta, aer proaspat. Asigurati în permanenta aer proaspat suficient în camera pentru a favoriza vindecarea, dar nu faceti curent. Reduceti numarul becurilor aprinse, pentru ca iluminarea mai slaba sa fie cu adevarat relaxanta, întretineti circulatia aerului caldut cu ajutorul unui mic ventilator rotativ.
Fire de par crescute n interior
Mâncati sau nu mâncati, dar beti. Nu va framântati la gândul daca ar trebui sa hraniti sau sa înfometati o febra. Unii medici, precum dr. Blau-rock-Busch, recomanda o dieta hidrica doar cu sucuri pâna când febra revine la normal.
Altii cred ca ar trebui sa se manânce în timpul febrei, deoarece fierbinteala consuma caloriile. Desigur, optiunea va apartine si depinde de apetit, dar nu uitati ca trebuie sa întretineti aportul de lichide.
|