Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Formele medicamentoase

medicina




Farmacologia este ramura stiintelor medicale care se acupa cu studiul medicamentelor. Medicamentul este o substanta care se administreaza cu scopul de a preveni, ameliora sau vindeca o boala. Absorbtia unui medicament depinde de mai multi factori: forma medicamentoasa, calea de administrare.




Formele medicamentoase


Forma medicamentoasa este destinata anumitor cai de administrare: oral (interna-cea mai frecventa); injectare; externa (unguente, picaturi, supozitoare. 232v2116c ).

Medicamentele pot fi dupa forma medicamentoasa:

solide;

semisolide;

lichide.

Medicamentele solide

a).pulberile: substanta solida dispersata in particule mai mult sau mai putin fine;

b).capsulele: administrare orala; formate din 2 fragmente; exista capsule amilacee-se produc in farmacii; capsule gelatinoase sau cheratinizate-se desfac abia in intestin si sunt enterosolubile; capsule operculante-capsule gelatinoase ce au o substanta lichida inauntru; spansule-substanta solida inauntru sub forma de bilute.

c).pilulele se obtin prin aglutinarea unei pulberi simple sau compuse cu ajutorul unui liant. Acesta trebuie sa fie inert din punct de vedere farmacologic (inactiv). Excipientul se foloseste pentru a mari cantitatea substantei. Pilulele se prepara in farmacii.

d).comprimatele: aglomerarea unor pulberi cu ajutorul unor stante. Se fabrica industrial si au ca avantaj ca prezinta o forma medicamentoasa stabila si ca se pot si fragmenta. Diametrul maxim admis este de 1,5 cm. Cele care sunt mai mari de 1,5 cm sunt destinate pentru supt sau dizolvare.

e).drajeurile au forma ca o lentila; se obtin din comprimarea substantei din pulbere si sunt invelite la suprafata cu un strat de zahar colorat diferit in functie de drajeu. Unele au si un strat de cheratina care le face heterosolubile.

f).granulele se fabrica industrial; se inglobeaza pulberea intr-o masa (de obicei de zahar), se face o pasta care se trece printr-o sita si rezulta granulele (unele sunt efervescente).

g).supozitoarele sunt destinate administrarii intrarectale; se prepara industrial sau in farmacie si sunt formate dintr-o pulbere si un excipient special; de exemplu untul de cacao=butir cacao, care are propietatea de a se topi la 37 grade si sa elibereze substanta activa, care fie actioneaza local sau sistemic. Se mai poate folosi si gelatina.

h).ovulele sunt formate din pulbere si gelatina; sunt destinate administrarii intravaginale.

i).speciile: parti de plante care sunt conservate prin uscare si folosite la prepararea unor medicamente lichide (influzii.).

Medicamentele semisolide: unguentele sunt destinate pentru administrarea externa pe tegumente sau mucoase. Principiul activ este inglobat intr-un excipient gras care poate fi solid (parafina, ceara de albine, untul de cacao.), semisolid (vaselina, grasimea de porc, lanolina.) sau lichide (uleiuri de floarea-soarelui, de vaselina, de masline, de parafina, unt de arahide.). Cremele contin lanolina, apa si substanta activa si sunt mai moi. Pastele sunt mai ferme si contin o cantitate mai mare de pulberi (peste 10%).

Medicamentele lichide: excipientul (vehicul) este format din substante lichide care sunt apa, alcoolul, uleiurile, glicerina.

a).suspensia este dispersarea unei substante solide insolubile fiind pulverizata intr-un vehicul.

b).emulsiile contin o faza insolubila lichida intr-un vehicul.

Forme medicamentoase lichide care au ca vehicul apa: se foloseste apa distilata sau bidistilata si se clasifica in functie de calea de administrare: interna, externa sau injectabila si in functie daca sunt zaharate sau nezaharate.

Intern: bronhexim 20-30 picaturi pe zi.

Extern: picaturi de pus in nas, ochi (apa trebuie sa fie izotona cu lichidul lacrimal).

Injectabile: apa trebuie sa fie distilata; nu trebuie sa existe substante pirogene (apare febra); substantele trebuie sa fie neutre, sa aiba un pH aproape de 7,4. Fiolele sunt transparente sau colorate, scrisul este cu diferite culori. Daca scrie cu rosu inseamna ca sunt puternic active.

Siropuri-de patlagina.

Tincturi-se obtin prin extragerea unor principii active din plante cu ajutorul alcoolului. Poate fi folosit ca vehicul si uleiul (de obicei cand substanta este liposolubila)-nu se fac intravenos.


Document Info


Accesari: 19256
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )