Transportul de gaze
Sângele are rolul de a transporta gazele implicate în procesul respiratiei. De la nivelul plamânilor sângele se încarca cu oxigen (O2), pe care îl transporta prin vasele de sânge la organe si tesuturi. Aici are loc schimbul de gaze între tesuturi si sânge, oxigenul fiind transferat catre tesuturi, iar dioxidul de carbon (CO2), rezultat din procesele de ardere, trece în sânge, urmând a fi transportat la plamâni, unde va avea loc un nou schimb de gaze.
Transportul de nutrienti, apa si produsi de catabolism
Ca si functia respiratorie aceasta functie a sângelui este de o importanta majora, îndeplinind doua necesitati ale organismelor vii: nutritia si excretia. De la nivelul zonei de absortie a tractului digestiv, sângele se încarca cu nutrienti (ex: proteine, lipide, glucide, vitamine, minerale etc.) si apa, pe care îi transporta cu ajutorul sistemului circulator, la organe si tesuturi. Odata ajunsi aici, nutrientii si apa sunt transferati tesuturilor, iar produsii reziduali rezultati din degradarea acestora, trec din tesuturi în sânge, prin intermediul caruia sunt transportati la rinichi, de unde vor fi preluati de celulele specializate în filtrare.
Transportul de molecule în curs de maturare
Sângele are rolul de a transporta substantele în curs de maturare, de la un organ la altul, unde sufera modificari, pentru a putea fi folosite în procesele fiziologice. De exemplu parcursul vitaminei D, care este produsa în forma inactiva în celulele tegumentare, de unde este preluata de sânge si transportata la ficat, iar apoi la rinichi pentru a putea fi transformata în vitamina D activa. De aici vitamina D activa este transportata de sânge în intestinul subtire unde ajuta la absortia calciului.
Transportul moleculelor cu rol în reglarea proceselor vitale
Majoritatea proceselor din corpul uman sunt reglate pe cale umorala, de catre hormoni. Pentru a ajunge de la organele, care îi produc, pâna la organele tinta, hormonii sunt transportati prin vasele sanguine, de catre sânge.
Reglarea pH-ului si mentinerea presiunii osmotice a mediului intern
Sângele contine substante care ajuta la mentinerea pH-ului în limitele lui normale (7 -7,40), precum si substante care ajuta la mentinerea în limite normale a presiunii osmotice a mediului intern.
Mentinerea temperaturii constante a corpului
Sângele este implicat si în procesele de termoreglare din organism. Atunci când temperatura interna a corpului creste, sângele preia o parte din energia termica si o transporta la periferie, unde caldura este eliminata în mediul extern, iar în situatiile în care organismul risca sa se raceasca prea mult, prin vasoconstrictie tegumentara, sângele ajunge din ce în ce mai putin în teritoriile periferice ale corpului pentru a evita pierderea suplimentara a caldurii.
Protectie împotriva substantelor straine si agentilor patogeni
Unele celule sanguine (leucocitele), precum si o serie de compusi biochimici din sânge (anticorpii) constituie o importanta parte a sistemului imunitar, protejând organismul împotriva elementelor straine, precum microorganismele si toxinele.
Formarea de coaguli
Sângele are proprietatea de a se coagula în locul unde un vas este lezat, astfel prevenindu-se o eventuala pierdere excesiva de sânge. Deasemenea, procesul de coagulare este primul pas din fenomenul de refacere al tesutului vatamat.
|