Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




GLUCIDELE

medicina


Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca

















GLUCIDELE
















Consideratii generale




Monoglucidele sunt substante solide, cristaline, inodore, solubile in apa ,greu solubile in alcool etilic si insolubile in solventi organici ca eterul etilic, cloroform, eter de petrol etc. Majoritatea monoglucidelor au gust dulce. Cea mai dulce monoglucida este fructoza, dupa care urmatoarea este glucoza, galactoza,manoza etc.


Propietatilile chimice ale monoglucidelor


Propietatile chimice ale monoglucidelor sunt determinate de gruparile functionale ce le contin. Unele reactii ale lor se datoresc prezentei mai multor grupari functionale (carbonilice, hidroxilice, semiacetalice) in cadrul aceluiasi molecule de, altele sunt determinate de asamblul catenei.


Monoglucide naturale mai importante


Monoglucidele din natura se gasesc fie sub forma libera, fie combinate cu diferite substante.

Trioze face parte aldehida glicerica si dihidroxiacetona. Aceste substante nu se gasesc in natura in stare libera, ci numai sub forma de esteri fosforici, care au un rol important in metabolismul glucidelor si in procesele fermentative. Prin deshidratare, in prezenta H2SO4 ambele trioze se transforma in metilglioxal.

Tetroze nu se gasesc liber in natura. E le apar ca produsi intermediari, sub forma de esteri fosforici, in procesul de fotosinteza si de degradare a monoglucidelor prin ciclul pentozofosfatilor.

Pentoze sunt larg raspandite in natura, mai ales in regnul vegetal. Ele se gasesc in cantitate mica sub forma libera. In cantitate mare se gasesc sub forma de poliglucide (pentozani), glicozide, esteri etc.

Hexoze rapandite monoglucide din natura si cele mai bine studiate din punct de vedere biochimic. Se gasesc atat in stare libera, cat si sub forma de oligoglucide, poliglucide, glicozide, esteri etc.

Glucoza este cea mai importanta si mai raspandita monoglucida din regnul vegetal si animal. Se gaseste atat in stare libera in ( fructe dulci, miere, in toate organele plantelor), cat si sub forma de dizaharide, poliglucide,glicozide, esteri etc. In miere glucoza se gaseste in amestec cu fructoza in raport de 1:1. Este o substanta alba cristalina, solubila in apa si insolubila in eter, cloroform si greu solubila in alcool.Este o dextroza si numita si zahar de struguri.

Galactoza intalnita in natura sub forma de oligoglucide, poliglucide (guma arabica). In stare libera, se gaseste foarte rar, in cantiati mici sau chiar reduse.In organismele animalelor se gaseste in creier, contribuind la formarea unor lipide comlexe. Galactoza cristalizeaza usor ata in solitii apoase cat si in cele alcoolice.

Fructoza se gaseste atat in stare libera cat si in stare de amestec cu glucoza, incantitate variabila,in fructe dulci, miere, struguri, cicoare, cat si sub forma de dizaharide si poliglucide nereducatoare(

inulina din napi, dalii, bulbi etc).

















Bibliografia




1.Gavril Neamtu, Georghe Campeanu, Carmen Socaciu ' Biochimia Vegetala' Editura Didactica si Pedagogica- Bucursti, 1993.
























Document Info


Accesari: 11244
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2025 )