Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Gaze intestinale

medicina


Gaze intestinale

/ / idei pentru a diminua producerea de gaze ,'    , 4tn



* ° ':.:::^Kt.Utt .I»,K

fTftS'f '11 h;m;i

E greu sa fii serios când este vorba de flatulenta (gaze intestinale) - chiar si oamenii de stiinta care cerceteaza prob 10410i816k lema fac glume pe seama preocu­parilor lor, scriind despre experimentele esuate ca au sfârsit "fara nici o boa­re de succes". Sa-1 luam pe Michael Levitt, unul dintre cercetatorii de vârf din domeniu. Omologii lui îl recunosc drept "cel care a conferit un statut legal flatusului, plasându-1 în categoria gazelor". Cu propriile-i cuvinte, dr. Levitt îsi descrie activitatea ca pe "o încercare de a bombarda cu ceva date un domeniu plin în mare masura doar cu aer fierbinte". El a constatat ca, în medie, o persoana elimina gaze prin anus de 10 ori pe zi: peste l l de gaze majoritatea barbatilor si aproximativ 800 ml majoritatea femeilor.

De "aerul cald" se leaga si o poveste plina de pitoresc. Hippocrate a in­vestigat extensiv flatulenta, iar medicii din Antichitate care s-au preocupat de aceasta problema ajunsesera sa fie cunoscuti sub porecla de "pneuma-tisti". în istoria americana timpurie, o personalitate de talia lui Benjamin Franklin le-a cerut americanilor sa-si puna mintile la încercare pentru a gasi un leac împotriva "vânturilor scapate".

Scoateti lactoza din alimentatie. Persoanele cu intoleranta la lactoza (v. Intoleranta la lactoza) pot avea probleme cu flatulenta din cauza consumu­lui de produse lactate, explica nutritionisrul Dennis Savaiano. Acestea au un nivel intestinal scazut al enzimei numita lactaza, necesara pentru digerarea lactozei, un tip de zahar ce se gaseste în majoritatea produselor lactate.

Dar nu este obligatoriu sa vi se diagnosticheze o intoleranta la lactoza pentru a avea o reactie nedorita. Unele persoane au un organism capabil sa digere doar anumite cantitati sau sorturi de produse lactate. Daca banuiti ca Produsul lactat preferat este cel care va creeaza probleme, încercati sa îl con-

Gaze intestinale

în India, dupa fiecare masa, se rontaie seminte de fenicul trase în zahar, observa dr. Andrew Weil, exact cum am putea lua dupa cina o bomboana de menta. Feniculul este cunoscut pentru actiunea lui carminativa - adica de a favoriza evacuarea gazelor din tractul intestinal, explica el. Din seminte se poate prepara si un ceai cu acelasi efect.

sumati în portii mici sau împreuna cu alte alimente, pâna remarcati momen­tul în care apare flatulenta.

Sa nu ne apropiem de bauturile carbogazoase? Bauturile acidulate sunt renumite pentru ca stimuleaza eliminarea gazelor pe gura - râgâit sau eructatia. Bioxidul de carbon care produce spumarea este absorbit trepJ tat pâna când ajunge în intestin, asa ca el, în sine, nu poate cauza flatulen-| ta. Totusi, multe bauturi carbogazoase contin fructoza, iar intestinele unor persoane manevreaza nesatisfâcator acest zahar, ducând la cresterea flatu-| lentei, explica medicul de familie Stephen Amiel.

Evitati alimentele care favorizeaza producerea de gaze. Cauza prin-l cipala a flatulentei este incapacitatea sistemului digestiv de a absorbi anu-l miti carbohidrati, spune nutritionistul Samuel Klein. Probabil stiti ca faso-l lea este producatoare de flatusuri, dar multa lume nu îsi da seama ca înl aceeasi masura produc flatulenta varza, broccoli, varza de Bruxelles, ceapa, i conopida, faina integrala, ridichile, bananele, caisele si multe alte alimente. |

"Mâncati" mai putin aer. Orice scolar mai rasarit stie ca daca înghite delibe-i rât o gura de aer, poate produce un râgâit pentru a-si impresiona prietenii. Ex-| cesul de aer înghitit poate sa îsi croiasca drum si în jos si astfel sa apara flatu-l lenta, spune dr. Amiel. Unele persoane care sufera de anxietate au un tic nervos! si înghit aer (aerofagie - "mâncat de aer"); alte cauze sunt mestecatul excesiv | de guma, mâncatul grabit sau sorbitul cu prea mult entuziasm al bauturilor.

Ţineti la distanta fibrele care produc flatusuri. "Desi pledam în favoa­rea fibrelor alimentare pentru o digestie sanatoasa, unele alimente bogate în fibre cresc cantitatea de gaze", spune gastroenterologul Richard McCallum. Daca din motive de sanatate adaugati fibre în alimentatie, recomandabil este sa începeti cu cantitati mici, astfel încât colonul sa se obisnuiasca cu ele. Acest procedeu micsoreaza producerea de flatusuri si medicii au con-

Gaze    intestinale

statat ca, la majoritatea persoanelor, flatulenta a revenit la normal în decurs de câteva saptamâni.

Folositi o planta medicinala care ajuta digestia. Vânturile sunt cauza­te adesea de o digestie lenta, în acest caz, alimentele ramân prea mult timp în tractul digestiv si au timp sa fermenteze si sa produca gaze. Digestia ra­pida împiedica acest lucru si fitoterapeutul Douglas Schar mentioneaza câ­teva remedii care pot grabi digestia. De altfel, plantele medicinale au fost folosite de multa vreme pentru prepararea lichiorurilor numite "digestive", care se iau dupa cina. Angelica, menta, feniculul, chimenul, mararul si ghin-tura sunt exemple de asemenea plante. Cea mai buna cale de a beneficia de efectele lor este administrarea pe cale orala a tincturii cumparate de la ma­gazinele specializate. Luati doza recomandata dupa fiecare masa pentru a va pune digestia la lucra si a reduce producerea de gaze.

Folositi carbunele activat pentru a absorbi gazele. Studiile au aratat ca folosirea carbunelui activat - sub forma de tablete sau capsule - este eficienta în reducerea excesului de gaze. "Carbunele absoarbe gazele si poa­te fi folositor în cazul flatulentei", spune dr. Klein. "Probabil este cel mai bun tratament - cu conditia ca în prealabil sa fi fost facute modificarile ali­mentare adecvate si sa fi fost tratate sau excluse alte boli gastrointestinale." Carbunele medicinal se cumpara de la farmacie.

Nota: în caz ca luati medicamente, întrebati medicul de familie daca pu­teti folosi carbunele activat, deoarece acesta poate absorbi, în aceeasi masu­ra, gazele si medicamentele.

Uitati-va sub canapea. Un remediu sigur (fara gluma!) de a scapa de gaze­le prinse în capcana este acela de a îngenunchea pe podea, cu capul la pamânt

Flatulenta excesiva este adesea un motiv de stinghereala în societate si poate fi o sursa de disconfort, desi rareori semnifica o boala serioasa, în afara de into­leranta la lactoza, flatulenta poate fi un simptom al sindromului de colon irita­bil, o dereglare functionala a colonului care poate fi asociata cu colici, alterarea obiceiurilor de defecare si uneori cu aparitia de mucus în scaun (v. Sindrom de coton iritabil). Medicamentele antispastice, precum si modificarea dietei, pot ajuta în acest caz. Anumite medicamente, între care antibioticele, pot agrava flatulenta. Adresati-va medicului daca aveti impresia ca medicatia este de vina.

G ngi vi t a

CUM S G TIM FASOLEA PENTRU A REDUCE FLATULEN A

Daca va place fasolea, ca si alte leguminoase, dar detestati ideea sa supor­tati consecintele, exista o solutie.

Evident, aceste alimente produc flatulenta, desi cu c t sunt fierte mai mult, cu at t problema se diminueaza. Fasolea se pare ca lasa n apa o multime din compusii sai producatori de gaze. Studiile au aratat ca muierea fasolei timp de 12 ore sau lasarea boabelor sa germineze 24 de ore ntr-un prosop de h rtie umed poate reduce semnificativ cantitatea de compusi care produc gaze.

Gospodinele experimentate stiu ca solutia ideala pentru a micsora capa­citatea fasolei de a produce gaze este o muiere buna, urmata de fierberea n oala sub presiune.

si cu sezutul în sus, ca si cum ati cauta ceva sub canapea, spune dr. Amiel. Odihniti-va fruntea pe antebrat, relaxati-va si asteptati, în rastimp de 1-2 mi­nute gazul retinut în intestine va iesi relativ silentios si fara sa va deranjeze. Daca cineva intra pe neasteptate în camera, spuneti-i ca doar cautati ceva sub canapea. (Atentie, pentru a tine aceasta scuza, aveti nevoie de o canapea!)

Calmati rapid gazele cu antiacide. în timp ce multi medici recomanda carbunele activat pentru gazele intestinale, farmacistii spun ca produsele con­tinând dimeticon sunt mai bine cunoscute si solicitate de consumatori. Spre deosebire de actiunea absorbanta a carbunelui activat, actiunea antispumoa-sa a dimeticonului reduce flatulenta prin dispersarea si prevenirea formarii de cavitati cu gaz înconjurate de mucus atât în stomac, cât si în intestine.



Document Info


Accesari: 14857
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )