Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Gingivita

medicina


Gingivita

2 / de modalitati pentru prevenirea si tratarea unei boli de gingii



în general, oamenii ajung la stomatolog numai în situatii de urgenta. Putine
persoane si-au creat deprinderea de a se supune unor controale stomatolo­
gice periodice. Acest fapt explica, cel putin partial, de ce incidenta bolilor
gingivale este atât de ridicata. !,:<;,,>;


G i ngi vita

Majoritatea adultilor au gingivita de o gravitate mai mare sau mai mica. Gingivita este primul semn al unei boli a peridontiului si principalul motiv din care adultii îsi pierd dinţ 919i89j ;ii. Ea reprezinta o simpla inflamatie a gingiilor. Gingiile care au în mod normal culoarea roz-pal ajung rosii-albastrii. Ele de­vin sensibile, se umfla între dinti si sângereaza usor, îndeosebi la spalatul dintilor.

Gingivita este cauzata de placa dentara si de tartru, ambele aflate deasu­pra si dedesubtul marginei gingiei. Daca nu este tratata, gingivita poate duce la periodontita, boala în care puroiul se strânge în buzunarasele adânci ale gingiei, dintii devin sensibili la apasare, se misca si cad. Iata câteva sfaturi oferite de specialisti pentru a pune stavila unei asemenea evolutii.

Periati gingiile asa cum trebuie. Daca vreti sa scapati de gingivita, tre­buie sa va faceti timp sa va spalati si sa va periati gingiile în mod corect. Acordati-va 3-5 minute, de 2-3 ori pe zi, pentru o buna igiena orala, reco­manda stomatologul Robert Schallhorn.

Periati la marginea gingiei. Zona cea mai propice pentru placa dentara este marginea gingiei. De aici începe gingivita si aceasta zona este cea mai neglijata când facem periajul, explica stomatologul Vincent Caii. Folositi pentru dinti peria îndoita în unghi de 45 de grade, astfel încât o jumatate din periuta va curata gingiile, în timp ce cealalta jumatate curata dintii.

Folositi 2 periute de dinti. Folositi-le pe rând, va sfatuieste dr. Caii. La­sati una sa se usuce, în timp ce o folositi pe cealalta.

încercati o periuta electrica. Studiile au aratat ca folosind o periuta elec­trica sanatatea cavitatii bucale se îmbunatateste, desi periutele actionate ma­nual sunt tot atât de eficiente daca periajul este corect facut. Periutele elec­trice sunt utile mai ales pentru persoanele care, din varii motive, au o rnanualitate limitata. Prin rotirea capului se poate permite accesul în zonele greu de ajuns.

Intariti-va osul. Gingivita este începutul unui proces pe care dr. Caii îl de­numeste osteoporoza periodontala. întocmai cum oasele din alte segmente ale scheletului pot sa piarda din densitate si sa devina fragile, tot asa se poa­te întâmpla cu osul maxilarului. Sustineti-va oasele cu mult calciu (care se gaseste în produsele lactate, în somon, migdale si în vegetatele cu frunze verde-închis, cum ar fi varza furajera si broccoli), faceti exercitii fizice si duceti o politica antifumat. .; , .


Gingifita

încercati un masaj al gingiei. Prindeti gingia între degetul mare si arata­tor (degetul aratator în afara) si frecati gingia între degete, sugereaza den­tistul Richard Shepard. Acest masaj activeaza circulatia sângelui în gingii.

Folositi un stimulator. Un stimulator triunghiular al gingiilor, destinat spe­cial acestui scop si care se gaseste la unii dentisti si în farmacii, este ideal pen­tru masajul gingiilor, spune dr. Caii. El curata si suprafetele dintre dinti. Pu­neti capatul de cauciuc astfel încât sa se sprijine în spatiul dintre 2 dinti, îndreptati vârful stimulatorului în directia suprafetei muscatoare pâna când stimulatorul se afla la un unghi de 45 de grade cu marginea gingiei. Imprimati o miscare circulara 10 secunde si deplasati stimulatorul spre dintele urmator. Unele periute electrice de dinti sunt prevazute si cu un stimulator de gingii.

Faceti-va un stoc de vitamina C. Vitamina C nu vindeca gingivita, dar potrivit concluziilor unui studiu american, poate ajuta la prevenirea sânge-

Daca gingiile nca s ngereaza c nd va periati dintii si ram n ranite si umflate n pofida eforturilor de a respecta o buna igiena orala, mergeti la stomato­log. Riscati o boala periodontala mult mai grava si posibila pierdere a dinti­lor daca ignorati gingiile ranite si s nger nde. Semnele serioase de alarma sunt urmatoarele:

respiratia ur t mirositoare pe care nu o puteti nlatura n decurs de 24
de ore;

dintii arata mai lungi ca urmare a faptului ca gingiile se retrag de pe
suprafata dintilor;

simtiti o deviere a alinierii dintilor c nd nchideti gura, situatie descrisa prin
expresia consacrata n stomatologie, s-a modificat calcatura dintilor";

protezele partiale se mbina altfel dec t nainte;

s-au format pungi de puroi ntre dinti si gingii;

dintii ncep sa se clatine sau sa cada

Gingiile umflate si s nger nde reprezinta un efect secundar al fenitoinei, un medicament folosit n tratamentul epilepsiei. In cazurile mai usoare va puteti trata cu apa de gura contin nd acid folie, dar daca situatia este foarte grava ar trebui sa i spuneti medicului care poate gasi alte rezolvari.

Gingiile s nger nde, dar nedureroase, pot indica o dereglare de coagulare a s ngelui sau un tratament cu doze prea mari de anticoagulante ca warfarina. Prezentati-va la medic c t mai cur nd posibil, mai ales daca aveti v natai sau o s ngerare inexplicabila ori excesiva indiferent n care parte a corpului.


S i ngiv t

rarii gingiilor. Doza zilnica recomandata este de 100 mg pâna la 500 mg. Fructele si vegetalele proaspete sunt cele mai bune surse naturale de vita­mina C, dar prelucrati-le termic cât mai putin pentru a le pastra cât mai mult din continutul în vitamine.

Rotiti periuta interdentala. S-a inventat o periuta interdentala (se gases­te în farmacii) care arata ca o perie minuscula pentru sticle. Ea patrunde în­tre dinti, sub coroana dentara ori sub puntea dentara pentru a curata locuri­le greu accesibile, explica stomatologul Roger Levin.

Folositi o apa de gura. O apa de gura antibacteriana poate ajuta în caz de gingivita. Cautati-le pe acelea care au mentionate pe eticheta clorura de ce-tylpridiniu sau bromura de domiphen. Cercetarile arata ca acestea sunt in­gredientele active din apele de gura care diminueaza placa dentara.

Examinati-va stilul de viata. Prea mult stres? Prea putina relaxare? Lu­crati cu chimicale toxice? Oricare dintre acesti factori va poate afecta grav gingiile. Examinati orice aspect al vietii pe care o duceti, cu scopul de a afla ce schimbari va pot face existenta mai sanatoasa, va sfatuieste dr. Caii.

Renuntati la alcool si la fumat. Fumatul excesiv si consumul de bauturi alcoolice scot din organism vitaminele si mineralele vitale pentru mentine­rea unei cavitati orale sanatoase.

Razuiti-va limba, îndepartati bacteriile si toxinele care se ascund între pa-pilele de pe limba. Nu are importanta cu ce o razuiti, atâta vreme cât nu este vorba de un obiect ascutit, explica dr. Caii. El recomanda o lingurita, batul de la o înghetata, un apasator de limba sau periuta de dinti. Razuiti din spa­te spre fata de 10-15 ori.

Variati obiceiurile. Nu încercati sa faceti toate ablutiunile orale într-o sin­gura zi. Masati-va gingiile într-o zi, razuiti-va limba în ziua urmatoare, în felul acesta evitati rutina.

Distrugeti bacteriile cu H2O2. Cumparati o solutie cu 3 la suta peroxid de hidrogen (peroxidul de hidrogen sau perhidrolul se foloseste la prepara­rea apei oxigenate), amestecati-o 1:1 cu apa si plimbati-o prin gura vreo 30 de secunde. Nu înghititi. Folositi-o de 3 ori pe saptamâna pentru a inhiba bacteriile, recomanda dr. Caii.


A

încercati acidul folie. Exista unele rezultate ale cercetarilor care sugerea­za ca solutia cu 0,1 la suta acid folie, folosita pentru clatire (5 ml de 2 ori pe zi 30-60 de zile) diminueaza inflamatia gingiilor si sângerarea lor la per­soanele cu gingivita. Solutia de acid folie trebuie plimbata energic prin gura 1-5 minute si apoi scuipata. Dovezile privind eficienta tabletelor de acid fo­lie sunt mai putin convingatoare.

Plantele medicinale pot fi de folos. Fitoterapeutii au dovedit ca echina-cea, musetelul si iarba de smirna au actiune antiinflamatorie si antimicro-biana care sunt salutare în cazul gingivitei. Ele pot fi continute în apa de gura sau în pasta de dinti.

Spalati-va cu jet de apa. Folositi un dispozitiv de irigare bucala pentru a trimite un jet de apa pe dinti si pe gingii, va sfatuieste dr. Caii. Pentru a-1 folosi corect, directionari jetul între dinti, nu pe gingii.

O data pe zi mâncati radacinoase. Rontaitul morcovilor si al bucatilor de telina va tine gingivita la distanta, va asigura dr. Caii. Alimentele tari si fibroase curata si stimuleaza dintii si gingiile.

încercati bicarbonatul de sodiu. Faceti o pasta dintr-o lingurita de bicar­bonat de sodiu si putina apa si aplicati-o cu degetele pe gingii. Apoi periati. Dintr-o lovitura obtineti un efect triplu: curatati si lustruiti dintii si gingiile, neutralizati resturile bacteriene acide si dezodorizati gura, explica dr. Caii.

Asistenta stomatologica pentru viitoarele mame. Femeile gravide ar trebui sa acorde o atentie deosebita gingiilor lor. Hormonii din timpul sar­cinii maresc sensibilitatea tesutului gingival la placa dentara, crescând pro­babilitatea aparitiei unei boli a gingiilor.



Document Info


Accesari: 4036
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )