Gonoreea
Gonoreea este cea mai frecventa boala infectioasa, produsa de Neisseria gonnorrheae (dip-lococ Gram negativ), transmisa aproape exclusiv pe cale sexuala, care afecteaza mai mult mucoasa uretrei, a endocervixu 12512s1815m lui, a rectului, a laringelui si conjunctiva oculara. Raspîndirea infectiei poate afecta, de asemenea, endometrul, trompele uterine la femei si prostata, epi-didimusul si veziculele la barbati.Este una dintre cele mai raspîndite ITS, cu perioada de incubatie de 2-5 (1-14) zile.
Manifestari clinice
La barbati infectia gonococica primara afecteaza initial uretra si apoi organele genitale. De obicei, se manifesta prin simptome acute: disurie, secretii mucopurulente din uretra. Poate fi afectata de ase-menea uretra posterioara, ceea ce favorizeaza dezvoltarea prostatitei gonococice, caracterizata prin dureri la urinare, tenezme vezicale la sfîr-situl mictiunii, erectii dureroase sau ejaculari accidentale. Epididimita gonococica debuteaza de obicei brusc, însotita de febra, frisoane, edem scrotal unilateral ori bilateral, ce poate conduce la obturarea canalului epididimal si dezvoltarea oligospermiei sau azospermiei.Alte simptome, întîlnite la barbati în cazul gonoreii, sînt secretiile din anus si durerile din regiunea perirectala.De asemenea, se întîlnesc si forme asimptomatice de infectare a uretrei (în 10% dintre cazuri), a rectului (85% ) sau a laringelui (pîna la 90%).Infectia disemenata este însotita de febra, eruptii petehiale ori pustuloase pe piele, artralgie asimetrica, artrite septice, în cazuri foarte rare - de meningita si de endocardita.
La femei de regula, infectia decurge asimptomatic. Cel mai frecvent indiciu întîlnit este cervicita gonococica, caracterizata prin secretii mucopurulente abundente din cervix, colul fiind normal, hiperemiat sau edematiat. Aparitia uretritei gonococice initiale poate fi întîrziata, deoarece partea ei anterioara este tapetata cu epiteliu scuamos rezistent la infectie, în cazul infectiei, în timpul presarii, uretra elimina secretii purulente. Uretrita poate fi asimptomatica sau însotita de simptome urinare.
Endometrita gonococica este întîlnita în 30% de cazuri. Infectia ascendenta este favorizata de menstruatie, avorturi, nastere si are urmatoarele manifestari clinice: dureri, hipermenoree, menoragii. Este frecvent întîlnita si salpingita gonococica care favorizeaza piosalpinxul. în cele mai dese cazuri, ea cauzeaza sterilitatea feminina. Este caracterizata prin dureri în regiunea inferioara a abdomenului, dureri la palpatia organelor genitale interne si prin febra.Infectia este asimptomatica: cervicite >50%; infectarea rectului >85%; a laringelui > 90%.La nou-nascuti, acest tip de infectie provoaca conjunctivita purulenta.
Indicatii pentru testare la gonoree
|