Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




HEMOFILIA

medicina


HEMOFILIA

Hemofilia este o boala hematologica genetica care afecteaza, īn general, barbatii. Principalul simptom al acestei afectiuni este aparitia unei sāngerari anormale. Hemofilia este transmisa pe cale genetica, copilul mostenind de la mama unii factori de coagulare anormali.

Semnele si simptomele hemofiliei
Principalul simptom al hemofiliei este aparitia unei sāngerari anormale. Aceasta poate fi intramusculara sau aparuta dupa o accidentare sau o intervetie chirurgicala. Īn cazul bolnavilor de hemofilie, timpul de sāngerare dup&# 747d31h 259; taieturi, leziuni, interventii chirurgicale sau extractii dentare, creste considerabil. Apar, de asemenea, si alte semne precum prezenta unor echimoze mari, durere articulara sau epistaxis (prezenta sāngelui īn urina). Sāngerarea la nivelul capului, gātului sau tractului digestiv , aparitia unei dureri bruste, umflarea si īncalzirea articulatiilor mari sau sāngerarea excesiva dintr-o leziune minora sunt semne evidente de alarma care ar trebui sa urgenteze vizita la medic. Īn unele cazuri, īnsa, hemofilia poate evolua asimptomatic foarte mult timp. Problemele hemoragice pot sa apara doar dupa o interventie chirurgicala, o extractie dentara sau īn urma unor leziuni. Deseori, nou-nascutii nu prezinta semne de hemofilie. Acestea īncep sa apara atunci cānd copilul  īncepe sa mearga, sa cada si sa se loveasca de anumite obiecte. Īn aceste cazuri, echimozele apar imediat.



Ce este hemofilia?
Hemofilia este o boala hematologica genetica, aparuta īn urma mostenirii unor factori de coagulare anormali. Acesti factori ai coagularii, care, īn mod normal, contribuie la stoparea sāngerarii īn urma unui traumatism, sunt incapabili sa functioneze, īn limite normale, īn cazul bolnavilor de hemofilie. Exista cel putin 10 factori ai coagularii implicati īn procesul de coagulare. Trei dintre acestia sunt implicati īn hemofilie, ducānd la aparitia a trei tipuri ale bolii: hemofilia A, B si C. Hemofilia A (hemofilia clasica) este cel mai comun tip de hemofilie. Īn cazul acestei afectiuni, exista un deficit de factor VIII activ al coagularii. Aproximativ 80% dintre bolnavii de hemofilie prezinta aceasta forma a afectiunii.

Īn cazul hemofiliei B, cunoscuta si sub denumirea de "boala Christmas", lipseste factorul IX al coagularii. Hemofilia C este o forma destul de rara.

Cauzele care duc la aparitia hemofiliei
Cu toate ca hemofilia este una dintre cele mai comune afectiuni hemoragice mostenite, nu este o boala extrem de frecventa. Hemofiliile A si B apar, īn cele mai multe cazuri, la barbati. Īn general, hemofiliile A si B sunt transmise de la mama la fiu prin intermediul unei gene. Barbatii nu pot transmite gena care produce aparitia afectiunii. Femeile mostenesc un cromozom X de la mama si un cromozom X de la tata. Barbatii mostenesc un cromozom X de la mama si un cromozom Y de la tata. Gena care produce hemofiliile A si B este situata la nivelul cromozomului X. Majoritatea femeilor care au o gena anormala, sunt simple purtatoare, fara a prezenta simptome ale bolii. Este, de asemenea, posibil ca hemofilia A sau B sa apara printr-o mutatie spontana a unei gene. Deficitul de factor IX (hemofilia C) poate aparea la ambele sexe. Este mai usoara decāt hemofilia A sau B. Gena defectiva care duce la aparitia deficitului de factor IX se poate transmite copiilor printr-un patern diferit de cel al hemofilei A si B.

Diagnosticul hemofiliei
Diagnosticul de hemofilie poate fi stabilit īn mai multe moduri. Īn cazul celor cu istoric familial de boala, este recomandat controlul fatului pentru a se depista o eventuala afectiune. Analizarea unei probe sangvine de la copil sau de la adult poate arata deficitul unuia din factorii de coagulare. O sāngerare prelungita dupa circumcizie poate fi primul semn de hemofilie la un baietel. Alteori, la baietii care nu au fost circumcisi, diagnosticul poate fi indicat de aparitia leziunilor si a vānatailor. Hemofilia usoara, īn unele cazuri, nu poate fi diagnosticata pāna cānd nu se produce o sāngerare excesiva, aparuta, de cele mai multe ori, īn urma unei interventii chirurgicale.

Cāt de grava este hemofilia?
Hemofilia este o boala permanenta. Majoritatea oamenilor cu hemofilie pot duce o viata normala, productiva, cu ajutorul unui tratament medicamentos corect si printr-o autoīngrijire corespunzatoare. Fara tratament, hemoragiile recurente īn articulatii pot produce durere cronica si slabiciune, putānd contribui chiar la distrugerea articulatiei. Hemoragiile din muschi si din tesuturile moi pot produce compresie pe nervi, ducānd la aparitia durerii, rigiditatii si amortelilor. Īn lipsa tratamentului adecvat, pot aparea chiar distrugere nervoasa permanenta si atrofia musculara. Daca apar hemoragii la nivelul capului, gātului sau tractului digestiv, afectiunea este considerata extrem de serioasa. Este importanta tratarea prompta a unor asemenea episoade. Īn cazul persoanelor cu istoric familial care urmeaza sa aiba un copil, sunt recomandate testele prenatale si consilierea genetica. Problemele majore pentru cei cu hemofilie nu sunt leziunile externe, superficiale care pot fi usor tratate prin compresie si pansare, ci hemoragiile interne necontrolabile. Sāngerarile severe apar des si chiar spontan, fara o cauza aparenta.

Tratamentul hemofiliei
Tratamentul variaza īn functie de severitatea bolii. Daca aveti  hemofilia A usoara, episoadele de sāngerare se pot trata prin injectarea venoasa a desmopresinei. Aceasta substanta ajuta la oprirea hemoragiei prin stimularea eliberarii de factor VIII si a vasoconstrictiei. Daca aveti hemofilie B sau o forma severa de hemofilia A, episoadele hemoragice pot fi oprite doar dupa administrarea de derivate de factori ai coagularii de la donatorii umani de sānge sau de produse obtinute prin inginerie genetica, numite factori de coagulare recombinati. Īn cazul deficitului de factor XI, sunt utilizate transfuziile de plasma pentru oprirea episoadelor hemoragice.
Administrarea de factori ai coagularii de 2-3 ori pe saptamāna poate preveni sāngerarile din hemofiliile A si B. Medicul te poate instrui cum sa īti administrezi desmopresina sau factori de coagulare acasa, fara a fi necesara spitalizarea. Īn functie de severitatea hemofiliei, poate fi necesara luarea unor masuri suplimentare pentru minimalizarea sāngerarilor pe parcursul activitatii fizice, procedurilor chirurgicale sau stomatologice. Uneori, boala este mai greu controlabila datorita dezvoltarii unor anticorpi īmpotriva factorilor de coagulare utilizati īn tratament.

Prevenirea hemofiliei

Deoarece hemofilia este o boala ereditara, nu poate fi prevenita. Cu toate acestea, cei cu istoric familial de boala, care īsi doresc un copil, sunt sfatuiti sa apeleze la consultul unui genetician medical, care īi poate informa cu privire la posibilitatea transmiterii afectiunii la copil. Īn cazul celor care sufera de acesata boala este recomandata mentinerea unei greutati corporale constante si efectuarea unor exercitii fizice care pot contribui la prevenirea hemoragiei. Nu utiliza medicamente care īti pot agrava sāngerarea, cum ar fi aspirina. Daca ai o taietura sau o zgārietura, sāngerarea se poate opri prin compresie si bandajare. Īn cazul unor zone mici de hemoragie sub piele, foloseste o punga cu gheata.



Document Info


Accesari: 1933
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )