Herpesuri
i1 " * *"***T
l 18 sfaturi pentru a scapa de Herpes simplex
t Un procent impresionant din populatia adulta are īn sānge anticorpi īmp°~
fi triva virusului Herpes simplex (virusul herpetic). īn general 323e417d , aceste persoa-
>! ne au fost expuse īn copilarie la actiunea unui virus extrem de contagios,
Herpesuri
are provoaca herpesul, acesta fiind foarte diferit de virusul herpetic care provoaca herpesul genital.
īn mod normal, dupa eruptia initiala virusul ramāne inactiv īn celulele nervoase, dar din cānd īn cānd se reactiveaza, īnainte de a reaparea herpesul, veti constata o senzatie neplacuta de amorteala, furnicaturi, arsura sau ināncarime la buze ori pe pielea din jurul gurii.
Exista o serie de pasi pe care īi puteti face pentru a diminua durerea provocata de un herpes si pentru a grabi vindecarea.
Luati herpesul din pripa. Cel mai eficient medicament pentru herpes este o crema antivirala avānd ca substanta de baza aciclovir īn proportie de 5 la suta este opinia medicului de familie Stephen Amiel. Aceasta se vinde si fara reteta īn farmacii. De īndata ce apar simptomele, aplicati crema pe zona respectiva de 5 ori pe zi, 5 zile consecutiv. Tratamentul reduce perioada de eruptie si limiteaza durerea. "Dar trebuie sa actionati repede", spune dr. Amiel. "Aciclovirul va avea efect administrat īn primele 24 de ore de la aparitia simptomului de furnicatura, care preceda aparitia eruptiei herpetice propriu-zise."
Lasati-l īn pace. Daca o eruptie herpetica nu va deranjeaza, lasati-o īn pace, spune James Rooney, virusolog specializat īn medicina cavitatii bucale. Mentineti herpesul curat si uscat.
Schimbati periuta de dinti. Periuta de dinti poate gazdui virusul herpetic cāteva zile, reinfectāndu-va dupa ce herpesul prezent se vindeca, īn cadrul unei lucrari de cercetare, o periuta de dinti noua a fost expusa l O minute actiunii virusilor herpetici. sapte zile mai tārziu, o jumatate din virusii patogeni īnca ramasesera pe ea, ne informeaza stomatologul Richard Glass.
Dr. Glass recomanda sa schimbati periuta de dinti cānd observati ca sunteti pe cale de a face un herpes. Daca si dupa ce ati īnlocuit-o se mai produce o eruptie herpetica, aruncati-o si pe aceasta dupa ce au aparut basicutele caracteristice eruptiei. Procedānd astfel, preveniti eruptiile herpetice multi-Ple. Iar īndata ce plaga s-a vindecat complet, īnlocuiti din nou periuta de dinti. El spune ca pacientii care au īncercat aceasta metoda au constatat o reducere semnificativa a numarului de eruptii herpetice pe care le sufereau cu regularitate īn decursul unui an.
Nu tineti periuta de dinti īn camera de baie. O periuta de dinti uda tinuta īntr-un mediu umed, cum este camera de baie, constituie un sediu per-pentru Herpes simplex. Umezeala contribuie la prelungirea vietii viru-
Herpesuri
silor gazduiti de periuta de dinti, asa ca dr. Glass recomanda tinerea ei īn-tr-un loc uscat.
Folositi tuburi mici de pasta de dinti. Boala poate fi transmisa si prin intermediul pastei de dinti, avertizeaza dr. Glass. Cumparati tuburi mici pe care sa le īnlocuiti des.
Protejati herpesul cu vaselina. Va puteti proteja o eruptie herpetica aco-perind-o cu un strat de vaselina, recomanda dr. Glass. Dar nu introduceti īn vaselina, de fiecare data, degetul folosit pentru ungerea eruptiei. Folositi un mic tampon curat de vata.
īmpuscati-l cu zinc. Cercetarile arata ca zincul aplicat la prima senzatie de furnicatura, ajuta la reducerea timpului de vindecare, īncercati unguente disponibile īn farmacii, cu un continut de l la suta sulfat de zinc.
Luati suplimente cu lizina. Dermatologul Mark McCune īsi sfatuieste pacientii care sufera mai mult de 3 eruptii herpetice pe an sa-si suplimenteze zilnic dieta cu 2 000-3 000 mg din aminoacidul lizina, disponibil īn magazinele dietetice. El mai recomanda administrarea de doze duble de lizina cānd s-a instalat senzatia de māncarime si de furnicatura care semnaleaza eruptia altui herpes. Totusi, nu luati aminoacizi fara avizul medicului: ami-noacizii pot fi neindicati daca aveti probleme cu ficatul sau cu rinichii, daca este vorba de o sarcina īn evolutie ori īn perioada de alaptare. Asa cum se īntāmpla īn cazul tuturor suplimentelor, nu exista nici o garantie medicala oficiala privind lipsa de riscuri, puritatea si eficienta lor.
Nu toate studiile au constatat efectul benefic al lizinei asupra persoanelor cu eruptii herpetice. īn urma unui studiu de mica amploare, efectuat pe 41 de pacienti, dr. McCune si colegii au constatat ca l doza zilnica de l 248 mg de lizina i-a ajutat pe acestia sa reduca numarul de eruptii herpetice suferite īntr-un an. īntre sursele de alimente bogate īn lizina se numara produsele lactate, cartofii, pestele, carnea de porc si drojdia de bere.
Identificati tiparele. Ce s-a īntāmplat īn viata personala exact īnainte de a va fi aparut ultima eruptie herpetica? Ce stiti despre eruptia herpetica anterioara acesteia? Daca faceti putina detectivistica puteti identifica factorii declansatori ai eruptiilor herpetice. Daca puteti descoperi momentul īn care sunteti cel mai predispus la eruptia herpetica, luati suplimente de lizina atunci cānd sunteti cel mai vulnerabil, spune dr. McCune. īntre declansato-
Herpesuri
Daca herpesui se agraveaza p na la basicutele pline cu puroi sau daca face o crusta aurie, care se ntinde si pe pielea din jur, mergeti la medic, va sfatuieste virusologul James Rooney. Probabil ca e vorba de o infectie bacteriana impetigo, care necesita tratament cu antibiotice.
Medicul va mai poate prescrie un tratament oral cu aciclovir ca alternativa la unguent, spune medicul de familie Stephen Amiel. Acesta va fi un demers tardiv pentru eruptia n curs, dar cei care sufera frecvent de herpes doresc un tratament de rezerva. Exista unele dovezi ca tratamentul oral este mai eficient dec t unguentul n ce priveste reducerea duratei simptomelor. n unele cazuri, daca eruptiile herpetice va strica realmente viata, vi se poate prescrie o mica doza zilnica de aciclovir timp de c teva luni, este de parere dr. Amiel.
Daca sistemul imunitar este neputincios fie din cauza unor medicamente ca steroizii sau a chimioterapie! pentru cancer, ori fiindca sunteti purtator de HIV/SIDA, virusul herpetic se poate rasp ndi cu rapiditate n organism si va poate ameninta viata, spune dr. Amiel. Cautati urgent ajutor medical daca apartineti unei grupe de risc st ati facut o infectie her-petica
Daca suferiti de o eczema grava si n acest caz ar trebui sa va prezentati ne nt rziat la medic, deoarece va aflati ntr-o situatie cu potential de risc mare ca infectia herpetica sa se rasp ndeasca rapid.
Rareori, virusul herpetic poate duce la meningita sau la encefalita la persoane altminteri sanatoase. Simptomele acestor complicatii sunt febra, convulsiile, durerile de cap, modificarile de personalitate sau coma.
rii obisnuiti se afla stresul, menstruatia, lumina solara, oboseala, diferite boli minore si o larga varietate de alimente.
Congelati-l. Unii dintre pacientii doctorului Rooney aplica metoda īmpachetarii īn gheata cānd simte primele furnicaturi. "Nu sunt sigur ca da rezultate, dar daca e sa facem speculatii, as spune ca gheata diminueaza inflama-tia. Iar daca substantele inflamatoare ajuta reactivarea procesului, aceasta ar Putea sa ajute", spune el.
Tarnponati-l cu hamamelis. Alti pacienti sustin ca spargerea basicutelor unei eruptii herpetice si tamponarea locului cu hamamelis sau cu alcool pentru a-1 usca reprezinta un procedeu cu adevarat util, spune dr. Rooney.
H e r p e s u r i ,
Amortiti-l. Cele mai multe produse vāndute fara reteta contin o cantitate de emolient, care micsoreaza fisurile si usuca crustele, precum si un agent care amorteste, cum sunt fenolul si camforul. Este posibil ca fenolul sa aiba si anumite proprietati antivirale, considera dr. Rooney.
Puneti stavile soarelui si vāntului. Protejarea buzelor de actiunea soarelui sau de expunerea la vānt a fost citata de toti specialistii drept un mijloc de a preveni eruptiile herpetice.
Evitati alimentele bogate īn arginina. Virusul herpetic, pentru metabolismul sau, are nevoie de aminoacidul esential numit arginina. Asa ca renuntati la alimentele bogate īn arginina īntre care se numara ciocolata, bauturile tip cola, mazarea, cerealele, arahidele, gelatina, castanele si berea.
Perfectionati-va capacitatea de a face fata situatiei. Studiile au aratat ca stresul poate declansa recidive ale infectiei cu virusul Herpes simplex. Nu nivelurile crescute de stres sunt vinovate īn mod obligatoriu, spune Cal Vanderplate, psiholog specializat īn tulburarile legate de stres, ci "cum faceti fata stresului - cum īl percepeti - este esential."
Inamicul nr. l al stresului este īntretinerea unor relatii sociale cordiale, care sa constituie un sprijin. "Stapānirea de sine este de asemenea foarte importanta. Daca adoptati o atitudine pozitiva fata de propria sanatate, veti avea mai multa influenta asupra simptomelor."
Relaxati-va. īn momentul īn care erupe un herpes, este deja prea tārziu sa mai faceti ceva cu privire la stresul care 1-a declansat, constata dr. Vanderplate. Dar puteti contribui la diminuarea gravitatii unei eruptii practicānd unele exercitii de relaxare, ca yoga, vizualizarea sau meditatia.
Faceti exercitii fizice. Exista dovezi ca exercitiile fizice ajuta la fortificarea sistemului imunitar, spune dr. Vanderplate. Cu cāt aveti un sistem imu-nitar mai puternic, cu atāt organismul este mai capabil sa se apere de virusi. Exercitiile fizice reprezinta totodata o modalitate suplimentara de relaxare, remarca el.
Nu va necajiti din cauza aspectului herpesului. Nimanui nu-i place sa etaleze o eruptie herpetica. Dar daca o aveti, va face mai rau sa fiti numai cu gāndul la ea si sa va faceti griji cum aratati. "Spuneti-va ca pare un banal cos", va sfatuieste dr. Vanderplate, "si nu va va afecta īn nici un fel sta-1 rea de spirit."
|