Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




IGIENA BUCO-DENTARA

medicina


IGIENA BUCO-DENTARĂ

Riscuri pentru sanatatea buco-dentara

  • Alimentatie deficitara īn calciu, fosfor, vitamina D si C
  • Consumarea frecventa īntre mese a dulciurilor si a siropurilor
  • Obiceiul de a sparge īntre dinti nuci, alune
  • Curatire buco-dentara insuficienta
  • Consumarea de māncaruri fierbinti sau prea reci, dar mai ales trecerea de la una la alta

 Asocierea dintre o alimentatie deficitara si o igiena buco-dentara mediocra conduce la o degradare a dintilor si gingiilor care constituie nu numai o problema de sanatate īn sine ci si o cauza de īngrijorare pentru tineri daca aceasta le afecteaza aspectul fizic. Igiena buco-dentara deficitara īn adolescenta poate provoca gingivopatii si pierderea prematura a dintilor mai tārziu īn viata.



Masuri de prevenire

Īngrijirea aintilor

Uneori se recomanda sa se perie dintii copiilor īnca de la vārsta cānd apar premolarii, cam pe la un an si jumatate. Totusi, este bine sa se astepte pāna la 2 ani cānd copii au o placere deosebita sa copieze comportamentul adultilor. Trei sferturi din lucrurile pe care credem ca trebuie sa le impunem copiilor ca pe niste obligatii neplacute sunt de fapt lucruri pe care ei se bucura sa le faca la un moment dat īn timpul dezvoltarii, daca li se ofera aceasta sansa. Principalul scop al spalarii dintilor este sa se īndeparteze resturile de māncare de pe dinti. Momentul logic este dupa mese, de trei ori pe zi. Cel mai important periaj este seara astfel ca dintii sa fie curati pe lunga perioada din timpul noptii.Dintii se freaca cu peria pe toate fetele, iar clatitul se face cu gura īnchisa, prin contractarea pe rānd a musculaturii obrazului drept si a celui stāng pentru ca apa sa spele spatiul dintre dinti.

Este īntelept sa fie dus copilul la dentist la fiecare 6 luni de la vārsta de 1 an. Parintii cred uneori ca nu trebuie sa-si faca griji īn ceea ce priveste afectarea dintilor de lapte pentru ca acestia oricum urmeaza sa cada. Dar, un dinte cariat poate provoca durere si uneori infectie, trebuind sa fie scos. Īn locul ramas liber vor putea sa se deplaseze dintii alaturati, nemailasānd loc pentru dintele definitiv cānd acesta va creste (ultimii dinti de lapte cad de abia atunci cānd copilul are 12 ani si ca urmare au nevoie de o īngrijire atenta la fel ca si cei definitivi).


Badijonari locale cu solutie de fluorura de sodiu.

Paste de dinti, apa de gura cu fluor.

Folosirea sarii de fluor; incovenientul folosirii ei este ca īn general consumul de sare este scazut īn primul an de viata cānd necesarul de fluor este cel mai mare, iar un consum excesiv de sare este considerat factor de risc pentru hipertensiunea arteriala.



Document Info


Accesari: 2776
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )