Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Impactul ADHD

medicina


Impactul ADHD






Oare copilul meu e perfect sanatos?

Astazi a fost a zi de cosmar. Imediat ce l-ai trezit, baietelul tau in varsta de 7 ani a inceput sa sara in pat, ca o maimutica de la circ. Ti-a trebuit un sfert de ora sa-l imbraci, pentru ca nu statea o clipa locului. La micul dejun a rasturnat borcanul cu dulceata pe fata de masa si s-a ridicat de nenumarate ori de pe scaun, de parca statea pe coji de nuca. Iar dupa amiaza, cand s-a intors de la scoala, a reinceput tambalaul. L-ai rugat 13513c216n sa se joace linistit in camera lui, iar el a taiat urechile ursuletului de plus cu foarfeca, a jucat fotbal cu pernele, a rasturnat calculatorul si a aruncat jucariile peste tot.
Si asa e tot timpul. Nu l-ai vazut niciodata stand linistit mai mult de 3 secunde, decat  in poze. Maine va fi la fel de agitat, iar tu si mai obosita.

Definitie

ADHD (īn engleza Attention Deficit Hyperactivity Disorder) īnseamna Deficit de Atentie / Tulburare Hiperkinetica si este una dintre cele mai frecvente afectiuni comportamentale īntālnite la copii si adolescenti. Studiile arata ca un procent de 5% din copiii de vārsta scolara prezinta simptome ADHD (1-2 din copiii dintr-o clasa de 30).

ADHD debuteaza īn copilarie si poate persista si la vārsta adulta. Desi la unii copii simptomele ADHD dispar odata cu īnaintarea īn vārsta, īn jur de 60% pot prezenta simptome si la vārsta adulta.

ADHD afecteaza sexul masculin mai mult decāt pe cel feminin.

Raportul baieti:fete este 4:1. Diagnosticul la fete este mai dificil, caci predomina forma cu inatentie. ADHD poate fi tratat numai medicamentos.

Conform studiilor, fara tratament, 30% dintre cei care sufera de ADHD merg catre delincventa juvenila. Daca nu au inteligenta superioara, o familie suportiva, daca provin dintr-un tata somer si o mama la fel, daca nu au suportul educational si material, ajung sa comita infractiuni.

Un alt studiu de psihopatologic realizat īn cadrul Directiei Generale a Penitenciarelor din Romānia a relevat faptul ca 85% dintre detinuti sufera de ADHD.

Un copil cu ADHD care nu este diagnosticat si tratat la timp se va confrunta cu multe probleme acasa si īn societate." Din cauza comportamentului la scoala va fi izolat de grup, va fi respins de colegi. Profesorul īl va certa pentru ca nu e atent. Acasa, simtindu-se ei īnsisi vinovati, parintii īsi vor revarsa si ei angoasele pe copil. Cu timpul, atāt situatia de la scoala, cāt si cea de acasa vor īnrautati simptomele, iar īn lipsa tratamentului, copiii cu ADHD devin agresivi, dezvoltānd comportamente antisociale

Diagnosticul

Medicii stabilesc diagnosticul de ADHD numai atunci cānd un copil:

  • A manifestat comportamente inadecvate nivelului sau de dezvoltare.
  • Manifesta cel putin sase astfel de comportamente īn mod constant, timp de cel putin sase luni.
  • A prezentat unele simptome īnainte de vārsta de sapte ani.
  • Este afectat de aceste simptome īn activitatile curente, īn mai mult decāt un singur context, de exemplu la scoala si acasa.
  • Prezinta simptome care nu sunt explicate mai bine de o alta boala.

ADHD la copil

Aceasta afectiune se poate manifesta la prescolari, scolari si adolescenti.


Conform DSM IV simptomele ADHD sunt:

Simptomele de inatentie

Adeseori ignora detaliile; greseste din neglijenta.

Adeseori īsi mentine cu greutate concentrarea la lucru sau la joaca.

Adeseori pare sa nu asculte atunci cānd cineva i se adreseaza direct.

Adeseori nu respecta instructiunile; nu termina ceea ce a īnceput.

Adeseori are dificultati īn a-si organiza sarcinile si activitatile.

Adeseori evita activitatile care necesita efort intelectual sustinut.

Adeseori pierde lucruri de care are nevoie.

Adeseori este distras de zgomote exterioare.

Adeseori este uituc īn activitatile lui

Simptomele de hiperactivitate-impulsivitate

Hiperactivitatea

Adeseori alearga sau se catara atunci cānd nu ar trebui

Adeseori vorbeste excesiv.

Adeseori se agita sau se foieste.

Adeseori trebuie sa se ridice de pe scaun.

Adeseori are dificultati īn desfasurarea activitatilor de timp liber nezgomotoase.

Adeseori este īn miscare, parca ar fi animat de un motor.

Impulsivitatea

Adeseori raspunde īnainte ca īntrebarile sa fie complete.

Adeseori are dificultati īn a-si astepta rāndul.

Adeseori īntrerupe sau deranjeaza alte persoane.

Deoarece toti copii se comporta uneori astfel, diagnosticul de ADHD poate fi stabilit unui copil numai de catre un specialist.

Tratamentul ADHD

Impactul ADHD asupra copilului

ADHD il afecteaza nu doar pe copilul care sufera de aceasta tulburare, cat si, in mod indirect, pe cei din jurul sau. Acasa, atmosfera e tensionata, fiind mereu punctata de certuri si incidente neplacute. Comunicarea dintre parinte si copil e dificila, iar de multe ori insasi relatia de cuplu dintre parinti este afectata.


La scoala, rezultatele copilului cu ADHD sunt mai slabe decat ale colegilor sai, chiar daca nivelul sau de inteligenta e normal, iar educatorii si profesorii se plang de comportamentul sau nedisciplinat. Copilului ii este greu sa se integreze si sa isi faca prieteni, ceea ce afecteaza pe termen lung nivelul sau de autoapreciere, putand conduce chiar la deprsie si anxietate.

Pentru a evita aceste lucruri, e necesar sa oferi din timp tratamentul potrivit copilului tau. Dar pentru a obtine un tratament, e necesar mai intai un diagnostic.

Diagnostic

Persoana careia trebuie sa te adresezi in cazul in care copilul tau da semne de inatentie si hiperactivitate (principalele simptome ale ADHD) este medicul neuropsihiatru. Acesta va discuta cu copilul tau si il va supune unor teste simple de concentrare, pentru a elimina alte cauze posibile.

In cazul in care rezultatul examinarilor preliminare confirma suspiciunea de ADHD, se va initia un proces riguros de monitorizare a copilului, cu durata de minim 6 luni, la care participa atat parintii, cat si profesorii, bona sau alte persoane care se afla in compania lui o durata semnificativa de timp in fiecare zi. Iar daca la final se pronunta diagnosticul de ADHD, nu te ingrijora. Exista solutii.

Tratamentul ADHD-ului

ADHD este o afectiune ce poate fi tratata cu succes. O abordare combinata, incluzand terapii comportamentale si psihologice precum si tratament medicamentos, poate imbunatatii radical viata sociala si familiala a copilului tau. Nu e bine insa sa speri intr-o vindecare de la sine.

Chiar daca sunt sanse ca simtomele sa dispara cu timpul, in majoritatea cazurilor, fara tratament, afectiunea continua in adolescenta, provocand probleme relationale si de integrare sociala.

Cel mai important lucru ramane insa sa actionezi din timp. Deci daca baietelul tau e agitat si da semne repetate de neatentie, adreseaza-te unui medic specialist. E primul pas pentru a asigura copilului tau un viitor sanatos si o dezvoltare normala.



Document Info


Accesari: 1850
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )