Incontinenta urinara
22 de modalitati pentru a prelua controlul
Incontinenta urinara este un simptom, nu o boala. Dar consecintele pierderii involuntare de urina pot afecta orgoliul, viata sociala si slujba unei persoane. De aceea, urologul Robert Schlesinger descrie incontinenta ca o boala sociala. "Oamenii vor face aproape orice pentru a-si ajusta viata la ea. Am avut o pacienta care nu si-a parasit casa 3 ani din cauza rusinii."
In principiu, l din 10 oameni este afectat de incontinenta urinara. De fapt sunt afectati si multi oameni mai tineri, dar ei se jeneaza sa abordeze acest subiect, între 15 si 64 de ani, cam 5 la suta dintre barbati si pâna la 25 la suta dintre femei sufera de incontinenta. Starea afecteaza mai mult de o treime dintre femeile peste 60 de ani.
Sncontine i ta urinara
Exista 2 tipuri de incontinenta: incontinenta de efort si imperioasa. Daca tusea, râsul, exercitiul fizic sau stranutul va fac sa pierdeti o cantitate mic 21521x236v a de urina, puteti avea incontinenta de efort - cea mai raspândita forma la femei si tratabila. Schimbarile fizice care urmeaza dupa sarcina, nastere si menopauza sunt vinovatele obisnuite din spatele incontinentei de efort.
Incontinenta imperioasa este nevoia brusca de a goli vezica. Ea apare fara un motiv aparent si sunt afectate mai mult femeile decât barbatii. Incontinenta imperioasa este deseori cauzata de boala si se întâlneste frecvent la persoanele în vârsta. Dar ea nu constituie un aspect normal al îmbatrânirii, spune geriatrul Neil Resnick. "Nu este inevitabila si nici ireversibila." Câteodata, cu un efort minim aceasta problema se poate diminua sau chiar preîntâmpina.
Ţineti un jurnal al vezicii urinare. Timp de l saptamâna notati tot ce mâncati si beti, când mergeti la toaleta si când pierdeti urina, sugereaza dr. Jeter. Jurnalul va va ajuta si va ajuta medicului sa depisteze cauza.
Luati-o usor cu lichidele. Jurnalul vezicii urinare poate arata ca ati baut litri întregi de apa pe zi, spune dr. Jeter. "Daca beti un pic mai putin, problema incontinentei se va usura."
Notati de asemenea si orele. Este mai bine sa beti apa treptat pe parcursul zilei, decât sa o turnati toata pe gât. în mod special este important sa nu mai beti nimic cu 3-4 ore înainte de culcare, mai ales daca va sculati noaptea pentru a urina, adauga Joseph Montella, urolog si ginecolog.
Dar nu prea usor. Reducerea ratiei zilnice de lichide sub nivelul normal poate duce la deshidratare, înrautatind problemele urinare si, eventual, agravând boala. Doctorii considera ca 8 pahare de apa pe zi sunt suficiente pentru a preveni deshidratarea.
Evitati alcoolul. Bautura este un stimulent serios pentru a va grabi spre toaleta.
Evitati cofeina. Cofeina este alt diuretic bine cunoscut. Ea irita vezica urinara si stimuleaza contractiile musculare, care pot agrava simptomele de incontinenta imperioasa, explica Abraham Morse, urolog si ginecolog.
Cofeina se gaseste în bauturi, dar si în alimente cum ar fi ciocolata si în unele medicamente, inclusiv în anumite analgezice si remedii pentru tratarea racelii. Limitati consumul de cofeina la cel mult de 200 mg pe zi, aproximativ cantitatea din 2 cesti (sau l cana) de cafea. Jurnalul va va ajuta sa
Incontinenta urinara
observati daca cu cumva consumati în exces. Trecerea la cafea decofeinata sau la ceai verde este recomandabila, dar nu e sigur ca elimina problema, adauga dr. Morse. si alte substante din cafea si ceai actioneaza ca iritanti ai vezicii urinare.
Evitati sucul de grep. Sucul de grep este un diuretic renumit, de aceea odinioara forma baza popularei diete cu grep.
Beti suc de merisor. El este bun pentru sanatatea vezicii urinare, întrucât ajuta la prevenirea infectiilor tractului urinar, o problema comuna a persoanelor suferinde de diferite forme de incontinenta. Sucul de merisor neutralizeaza mirosul tractului urinar, încât accidentele se observa ceva mai greu.
Beti apa plata. Dioxidul de carbon din apa acidulata si bauturile nealcoolice acidulate fac urina mai acida, ceea ce poate atrage dupa sine nevoia urgenta de a urina.
Atentie la constipatie. Constipatia favorizeaza incontinenta, asa ca sta-biliti-va o dieta bogata în fibre si asigurati-va necesarul zilnic de lichide. O sugestie pentru incontinenta este sa mâncati floricele de porumb în fiecare zi.
Marea majoritate a oamenilor cu simptome usoare p na la moderate nu au nici o graba sa mearga la doctor. Acordati-va 3 luni pentru a vedea daca schimbarile n stilul de viata ajuta, spune ginecologul Abraham Morse.
Alte simptome cum ar fi urinarea dureroasa, incontinenta concomitent cu act sexual dureros sau urina tulbure ori cu tenta sangvina sunt semne ca este momentul unei vizite la medic. Infectiile tractului urinar si tumorile pot suprasolicita vezica urinara. O crestere a cantitatii de urina nsotita de sete sporita poate indica aparitia diabetului ceea ce medicul poate stabili cu usurinta
Ar trebui, de asemenea, sa apelati la medic daca aveti accidente" mari, mai degraba dec t scurgeri. Sau daca accidentele sunt nsotite de amorteala ori de slabiciune a bratelor sau a picioarelor, tulburari de vedere ori o schimbare n periodicitatea scaunului. Aceste simptome pot indica o deteriorare a sistemului nervos sau alte probleme neurologice, cum ar fi boala Parkinson.
l Incontinenta urinara
s
Nu fumati. Nicotina si alte substante chimice din fumul de tigara pot avea
un efect iritant asupra vezicii urinare, spune dr. Montella. Iar daca aveti incontinenta de efort, cu siguranta tusea va declansa scurgeri.
l Eliminati din excesul de greutate. Persoanele care scapa chiar si de nu-
J mai câteva kilograme îsi pot reduce urmarile incontinentei.
Mergeti de doua ori. Când urinati, stati pe toaleta pâna când simtiti ca vezica s-a golit. Ridicati-va si asezati-va din nou, aplecati-va putin înainte si încercati din nou.
Sa stiti când sa mergeti. Este bine sa va goliti vezica urinara în mod re
gulat, spune dr. Jeter. De exemplu, nu va
asezati la masa, abtinându-va pâna
când terminati de mâncat. Amânând prea mult, a
ramas doar un pas pâna la
infectarea vezicii urinare si la o vezica
întinsa prea mult. De asemenea, daca
aveti o vezica prea plina si un
sfmcter slab, este posibil, când tusiti, stranu
tati sau râdeti, sa aveti mici
pierderi de urina. Corect este sa va goliti vezi-
ca urinara înainte si dupa mese si la culcare.
Faceti exercitii pentru planseul
pelvian. Exercitiile pentru
planseul pel-
vian au fost initiate la sfârsitul anilor '40 de dr. Arnold
Kegel pentru a aju-
ta femeile cu incontinenta de efort în timpul
si dupa sarcina. Expertii spun
ca aceste exercitii reduc si chiar împiedica
aparitia unor forme de inconti-
nenta la ambele sexe si la toate vârstele. Iata cum sa procedati.
Fara
sa încordati muschii picioarelor, fesele sau abdomenul, imagi-
nati-va ca
încercati sa retineti o miscare a intestinelor
strângând inelul
muscular (sfincterul) din jurul anusului. Exercitiul va face sa identificati
partea posterioara a muschilor pelvieni.
Când
urinati, încercati sa opriti jetul si apoi sa-1
eliberati. Manevra va
ajuta sa identificati
partea anterioara a muschilor pelvieni.
Acum
sunteti gata pentru exercitiul complet. Lucrând din spate înspre
\ fata, strângeti muschii în
timp ce numarati rar pâna la 4, apoi relaxati-i;
repetati 2 minute cel putin de 3 ori pe zi - ceea ce
înseamna 100 de exer-
C citii.
l Anticipati accidentele. Daca va pregatiti sa stranutati, sa tusiti, sa va ri-
dicati sau sa sariti, strângeti sfincterul înainte, pentru a evita un accident.
l
Nu intrati în panica. Daca aveti incontinenta imperioasa, nimic nu va
avertizeaza asupra nevoii de a iesi. Nu intrati în panica, în schimb, la pri-
Incontinenta urinara
Exersarea vezicii este unul dintre cele mai bune tratamente pentru anumite j tipuri de incontinenta. Ideea este simpla. Decât sa mergeti la toaleta de fiecare data când simtiti nevoia sa urinati, duceti-va la ore fixe, de exemplu din ora în ora, fie ca simtiti nevoia de a urina, fie ca nu.
Faceti asta timp de 5-7 zile, apoi mariti intervalul la 90 de minute, este de parere urologul si ginecologul Abraham Morse. Urmati regula alte 5-7 zile, apoi mariti din nou intervalul, la 2 ore. Continuati astfel pâna ajungeti la 4 ore.
Abtineti-va cât puteti între vizitele la toaleta. S-ar putea sa aveti mici pierderi de urina, dar este în regula. Atât timp cât va respectati orarul, în final veti câstiga mai mult control. "Cercetarile arata ca aproximativ 50 la suta dintre oameni constata o îmbunatatire semnificativa datorita antrenamentului vezicii urinare", spune dr. Morse.
mul semn relaxati-va. Aceiasi muschi pe care îi folositi ca sa strângeti fesele pot fi folositi si pentru a scurtcircuita senzatia de "trebuie sa ies". Strângeti muschii cât de tare puteti si mentineti încordarea câteva secunde. Procedând astfel de mai multe ori la rând, deseori nevoia urgenta de a urina dispare. "Este ca si cum ti-ai musca buza când vrei sa stranuti", spune dr. Morse. Când senzatia trece, mergeti destins, fara panica, la cea mai apropiata toaleta.
Linistiti-va gândurile. Alta strategie pentru nevoi urgente este "sa respirati adânc, sa va calmati si sa fiti încredintat ca nimic rau nu se va întâmpla", spune dr. Morse. Daca va puteti stapâni între 30 si 60 de secunde, exista o sansa ca senzatia sa dispara.
Ideea este sa câstigati controlul asupra vezicii mai degraba decât sa va panicati, spune dr. Montella. Asteptati pâna v-ati calmat, apoi mergeti la toaleta.
Fiti gata pentru urgente. Daca incontinenta nocturna este o problema, Pastrati o plosca sau un scaun cu oala de noapte în apropierea patului.
Compensati vârsta. Pe masura ce îmbatrâniti, dureaza ceva mai mult sa aJungeti în orice loc, inclusiv la toaleta. Asa ca asigurati-va ca stiti întotdeauna unde este cel mai apropiat WC si stati cât mai aproape posibil de el, spu-ne dr. Jeter.
Infectii ale tractuiui urinar (cistlte)
Cumparati stocuri speciale. Exista mai multe tipuri de chiloti absorbanti, tampoane si aparatori. Toate aceste articole absorb lichid de la 50 la 500 de ori greutatea lor, neutralizeaza mirosul si coaguleaza lichidul pentru a împiedica scurgerea lui. Tipul de care aveti nevoie depinde de constitutia per-j sonala, de felul si gradul de incontinenta.
Reduceti tensiunea. "Ori de câte ori sunteti anxios sau deprimat, senzatiile corpului sunt amplificate negativ", spune dr. Morse. "Daca sunteti nerabdator sa rezolvati problema, senzatia ca trebuie sa va grabiti la toaleta , este înca o stare care va poate împinge dincolo de limita."
întelegeti aluzia vezicii urinare si urmati-o. Acordati-va o ora în fiecare zi doar pentru dvs., cum ar fi sa va plimbati, sa urmariti ceva la televizor, sa rataciti printr-un muzeu sau sa mergeti la cinematograf.
|