Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Ingrijirea dintilor

medicina


Ingrijirea dintilor

Spalarea pe dinti

Inca de la aparitia primului dinte al copilului, masati-i gingiile. Aceasta va ajuta urmatorii dinti sa iasa mai usor. Atunci cand are mai multi dintisori, puteti sa-i dati o mica periuta de dinti adevarata si putina pasta de dinti pentru copii, pentru a accepta cu bine acest obiect nou.



Fiti un exemplu pozitiv, deoarece vazandu-va ca va spalati pe dinti, bebelusul dumneavoastra va dori sa va imite. Dupa ce a implinit 3 ani, invatati-l sa se spele singur pe dintisori de 2 ori pe zi (dimineata si seara).

Dentistul

Nu este necesar sa mergeti cu copilul la dentist de cand ii apare primul dinte. P 545k1024f rimele vizite la stomatolog vor avea loc pe la 3 ani, la inceput, pentru o familiarizare cu dentistul (pentru ca, mai tarziu, sa nu-i fie frica sa mearga la dentist). Dupa implinirea varstei de 4 ani, puteti incepe vizitele regulate la medicul stomatolog.

Cariile dentare

Primii dinti ai copilului, numiti "dinti de lapte" se pot caria. Aceste carii sunt cu atat mai neplacute cu cat se pot transmite viitorilor dinti, care sunt definitivi.

Cariile evolueaza mult mai repede la copii decat la adulti, in consecinta, aratati chiar si cel mai micut punct negru dentistului: cu cat mai devreme este descoperita si cu cat mai repede este tratata o carie, cu atat este mai putin neplacut pentru bebelus.

Daca dintele de lapte nu este tratat la timp, va trebui sa fie extras, si, in acest caz, dintele definitiv ar putea sa iasa stramb.

Importantt  - Spalatul pe dinti trebuie sa dureze ... trei minute

Daca nu va spalati pe dinti in fiecare dimineata, minimum 3 minute, inseamna ca ati irosit timpul degeaba. Cei mai multi pacienti ajung la stomatolog tocmai din cauza unei proaste ingrijiri a danturii.

Pentru o igiena bucala corespunzatoare sunt necesare pastrarea sanatatii dintilor prin periaj dentar, efectuat dupa masa si extractia dintilor distrusi. Tratamentul cariilor, indepartarea tartrului, inlocuirea lucrarilor incorecte. Cea mai des practicata metoda de spalare pe dinti este periajul orizontal, care prezinta o serie de inconveniente majore:

  • resturile alimentare sunt aglomerate astfel in spatiile interdentare 
  • se favorizeaza retractia paridontiului dezgolindu-se radacina dintilor 
  • nu se efectueaza un masaj al gingiei

Datorita acestor inconveniente, metoda e indicata numai pentru copii, pentru etapa cand acestia trebuie sa invete sa se spele singuri. Cea mai eficienta tehnica de periaj este metoda periajului vertical deoarece:

  • efectueaza o buna curatire a suprafetelor dentare si a spatiilor interdentare 
  • activeaza circulatia parodentara, evitand retractia gingiei si dezgolirea radacinii

Periuta se foloseste astfel:

  • de sus in jos la dintii superiori 
  • de jos in sus la dintii inferiori, miscare efectuata din articulatie.

Se periaza astfel fiecare grup de dinti, atat dinspre obraji, cat si dinspre limba si palat, pe fiecare grup cu 10 miscari verticale. Singura modalitate apare la perierea fetelor dinspre limba, cand pozitia periutei trebuie sa fie verticala, iar miscarea se efectueaza la fel: de sus in jos pentru dintii superiori, de jos in sus pentru dintii inferiori. Se continua apoi cu perierea fetelor de masticatie a dintilor laterali, cu miscari orizontale, dinspre interiorul gurii spre inafara sau invers. Dupa perierea tuturor dintilor se face clatirea gurii cu apa. Se ia apa in gura, se inchid buzele, apa fiind trecuta cu putere printre dinti, apoi se elimina din gura. Clatirea se face de 4-5 ori. Daca efectuati aceasta tehnica corect, periajul nu are cum sa dureze mai mult de trei minute.

Rolul alimentatiei:

Alimentatia are un rol extrem de important in dezvoltarea unor dinti sanatosi, care vor fi mai rezistenti la aparitia cariilor. Doua ingrediente sunt absolut necesare pentru a asigura dezvoltarea unor dinti si oase de buna calitate. CALCIUL si VITAMINA D (care este necesara pentru absorbtia calciului din alimente).

Cele mai bune surse de calciu sunt: laptele si produsele lactate, ouale, painea, legumele verzi, fructele. Vitamina D este numita si "vitamina soarelui" deoarece organismul uman poate produce si poate stoca aceasta vitamina cand este expus la soare. Sursele alimentare de vitamina D include: laptele integral, untul, margarina, pestele. Se recomanda ca toti copiii pana la 18 luni sa primeasca vitamina D, zilnic, iar dupa aceasta varsta, pana la 12-15 ani, sa primeasca vitamina D in sezonul rece.

Exista o legatura directa intra vitamina D si absorbtia de calciu. Calciul este extrem de important pentru dezvoltarea oaselor si a dintilor. Cercetarile au aratat ca, la copilul intre sase si trei ani, exista riscul deficitului de calciu din cauza ratei mari de depunere in oase la aceasta varsta.

Nu exista nici o indoiala ca o dieta corecta si o igiena dentara buna pot reduce incidenta cariei dentare la copii.



Document Info


Accesari: 1430
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )