Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




LOMBOSACRALGIA

medicina




LOMBOSACRALGIA


Lombosacralgia poate fi acuta sau cronica si cuprinde: durere localizata in regiunea lombara (lombosacrata)=lombalgie (lombosacralgie); durere iradiata de-a lungul membrelor inferioare pe traiectul nervului sciatic=lombosciatica.



Etiopatogenie: cauze-tulburari statice ale coloanei vertebrale; procese diverse ce afecteaza coloana lombara (degenerative, inflamatorii, traumatice, metabolice, neoplazice).

Lombalgie acuta (lumbago acut)

Lombalgie cronica (lmbago cronic)

Lombosciatica


Lombalgia acuta


Examenul obiectiv: evidentiaza disparitia lordozei cu accentuarea cifozei dorsale si pozitie scoliotica antalgica; palpatoriu apar puncte sensibile Vallix (lombar si fesier); la examenul dinamic al coloanei vertebrale se observa reducerea mobilitatii, in special a flexiei lombare.

In producerea lordozelor cronice au rol: artroza vertebrala lombara; tulburari de statica (scolioza, hiperlordoza); obezitatea; mai rar malformatiile congenitale (de tipul blocurilor vertebrale, spina bifida); sechelele epifizitei Scheurmann.

-igieno-dietetic de crutare: repaus relativ; evitarea activitatii in flexie; evitarea ortostatismului prelungit si mersul pe tocuri; scaderea in greutate la obezi pentru corectarea tulburarilor de statica (hiperlordoza prin relaxarea musculaturii abdominale);

-medicamentos: mai putin util ca in lombalgia acuta;

-fizioterapic: masaj relaxant; electroterapie cu curenti diadinamici, ultrasunete, radiatii inflarosii;

-balneoterapia: in cure anuale;

-kinetoterapia: metoda cu rol deosebit in corectarea tulburarilor trofostatice prin tonifierea musculaturii abdominale si dorsolombare.


Lombosciatica


Este durerea lombara insotita de nevralgia sciatica, traducand suferinta unei radacini a nervului sciatic, mult mai rar o atingere a traseului nervos propriu-zis.

Etiopatologie: nevralgia sciatica-in majoritatea cazurilor dintr-un conflict discal consecutiv unei hernii intrarahidiene la nivel intervertebral L4-L5 sau L5-S1, dar se poate datora si artrozei vertebrale sau unor anomalii congenitale (bloc vertebral, spina bifida).

Aspecte clinice: afectiunea este foarte frecventa, observandu-se mai ales intre 25 si 60 de ani la barbati.

Debutul este acut cu durere intensa lombara la efort sau la cateva ore de la acesta. Durerea iradiaza in membrul inferior pe traiectul nervului sciatic si este insotita de parestezii si tulburari de mers.

Traiectul pe care iradiaza durerea depinde de radacina afectata:

-cand este lezata radacina L3 durerea si paresteziile afecteaza partea anteroinferioara a coapsei si suprafata anteromediala a genunchiului; adductia coapsei si extensia genunchiului sunt deficitare, iar reflexul rotulian poate fi deprimat;

-cand este lezata radacina L4 durerea si scaderea sensibilitatii se instaleaza la nivelul zonei anterolaterale a coapsei, fetei anterioare a genunchiului si fetei anteromediale a gambei; sunt afectate extensia genunchiului, dorsoflexia piciorului (mers pe calcaie=dificil) si reflexul rotulian este absent;

-cand este lezata radacina L5 durerea este la nivelul fesei, fetei postero-exterioara a coapsei, fetei anteroexterioara a gambei, fetei dorsale a piciorului-haluce; sunt afectate extensia si abductia coapsei, flexia genunchiului, flexia dorsala (degete si picior; haluce in special) mersul pe calcaie este imposibil="semnul talonului";

-cand este lezata radacina S1 dureri pe partea posterioara a coapsei, pe regiunea posteroinferioara a gambei, pe marginea laterala a piciorului, in talpa si calcai; nu se pot executa flexia genunchiului si flexia plantara a piciorului mers pe varfuri imposibil.

Examenul clinic evidentiaza: o inclinare a trunchiului de partea opusa celei dureroase; o stergere a lordozei lombare; o atitudine scoliotica antalgica; contractura musculaturii paravertebrale lombosacrate unilateral.

Manevrele de elongatie ale sciaticului (Lasegue, Bragard) sunt dureroase la diverse grade fata de planul patului. Din decubit ventral se evidentiaza "semnul soneriei" (de Seze) si "semnul Leri". Se constata hipotrofie musculara in urma unui deficit motor prelungit.

Explorari paraclinice:

-examenul radiografic este deosebit de util; evidentiaza scolioza concava de partea suferinda si ingustarea asimetrica a spatiului intervertebral, modificarile artrozice ale articulatiilor interapofizare, prezenta osteofitelor, anomalii congenitale ce duc la lombosciatica (sacralizarea L5; lombalizarea S1; spina bifida);

-discografia ne da informatii in ceea ce priveste hernia de disc (in special dimensiunile herniei);

-tomografia si RMN-informatii utile si superioare examenului radiografic;

-mielografia este necesara numai in cazul indicatiei pentru tratament chirurgical.

Diagnosticul diferential:

-sindromul dureros al soldului+arterita sau o flebita a membrului inferior (examen clinic/radiografie);

-SA: lombalgia se datoreaza inflamatiei structurilor paravertebrale si este alternanta; sciatalgia nu coboara sub genunchi;

-suferinte algice ale coloanei vertebrale: dureri reflectate, semne de suferinta ale unor organe abdominopelvine retroperitoneale-rinichi, pancreas, stomac, uter.;

-pseudosciatalgii.

Tratament:

Tratamentul de baza este repausul la pat in dedcubit dorsal cu perna sub genunchi pentru a reduce lordoza lombara si a atenua conflictul discoligamentar.

Manipulari vertebrale (tractiuni in ax)-la bolnavii spitalizati.

Medicamente: eficient in perioade acute cu rol analgetic, antiinflamator si decontracturant; include AINS corticosteroizi (in cazuri severe) general sau local.

Fizioterapie: aplicata dupa cateva zile de repaus in perioade subacute sau cronice; caldura are rol spasmolitic (nu in perioada acuta) si decontracturant; recele, in perioada acuta, are rol analgezic. Electroterapia este sub forma de: galvanizari, ionizari cu xilina, novocaina, salicilat in proportie de 2%; curenti diadinamici si interferentiali cu efect analgezic si antiinflamator; diatermie cu unde scurte; ultrasunet; roentgenterapie 4-6 sedinte.

Crenoterapia: in perioadele de remisie in statiuni ca Felix, Eforie, Mangalia.

Tratament kinetoterapeutic

Tratament chirurgical: in cazul persistentei simptomatologiei neurologice sau a recidivelor frecvente si indelungate. Se practica discectomie sau chimionucleoliza si decompresie prin laminectomie.


Document Info


Accesari: 17341
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )