Laringita
/ 7 modalitati pentru a va regasi vocea
Simptomul cel mai important al laringitei este pierderea vocii sau ragusea-la. Va puteti simti gâtul aspru sau iritat, si cei care au laringita simt adesea nevoia sa-si dreaga glasul. Laringita adevarata este o boala destul de comoda, caci în afara raguselii, are putine alte simptome. Gasiti destula întelegere în jur pentru ca aveti o voc 323b114d e îngrozitoare, dar rareori va simtiti bolnav.
Raceala obisnuita si alte infectii virale ale cailor respiratorii superioare sunt cauzele cele mai frecvente ale laringitei. Laringita poate, de asemenea, sa însoteasca gripa, bronsita, pneumonia, pojarul, tusea convulsiva sau orice infectie a cailor respiratorii superioare. Dupa cum va va spune orice cântaret, folosirea excesiva a vocii, expunerea la fumul de tigara, chiar si reactiile alergice o pot si ele provoca.
Pentru ca cineva sa sune ca el însusi, aerul pe care îl expira prin laringe, în timp ce vorbeste, trebuie sa vibreze corect prin corzile vocale. Daca corzile vocale au cicatrice sau sunt umflate, ele nu creeaza "containerul" modelat corect pentru aerul expirat.
Chiar si numai o mica schimbare la corzile vocale poate face vocea unei persoane de nerecunoscut. Corzile vocale contin un manunchi central de muschi, diferite straturi de tesut conjunctiv si un învelis asemanator pielii, numit mucoasa. "O alterare a oricaruia dintre aceste straturi poate întrerupe vibratia optima prin tesut", spune laringologul Scott Kessler. Asa ca daca sunati la fel de ragusit ca Lauren Bacall, urmati indicatiile specialistilor pentru a va regasi vocea adevarata.
Nu vorbiti. Orice ar fi declansat laringita, cel mai important lucru pe care
i trebuie sa-1 faceti pentru vocea dvs. este sa-i acordati putina odihna, spune
orelistul Laurence Levine. încercati sa petreceti 1-2 zile fara sa vorbiti.
Lari ngita
Nici macar sa nu soptiti. Daca trebuie sa comunicati ceva, scrieti. sopti-tul face corzile vocale sa se loveasca una de alta la fel de tare ca si strigatul, explica laringologul George Simpson.
Nu luati aspirina. Daca v-ati pierdut vocea tipând, probabil s-a rupt un capilar, spune dr. Levine. Asa ca nu va apropiati de aspirina. Ea mareste timpul de coagulare, ceea ce poate întârzia vindecarea. Apelati la paracetamol pentru a tine sub control febra, raul si durerile.
Folositi un umidificator. Mucoasa care acopera corzile vocale trebuie pastrata umeda, altfel mucusul devine vâscos, teren propice pentru factorii iritanti. Protejati-va cu un umidificator, recomanda dr. Kessler.
Faceti inhalatii cu abur. si vaporii pot reface umiditatea. Robert Feder, laringolog si antrenor de voci, sugereaza sa va aplecati peste un bol cu apa clocotita 5 minute de 2 ori pe zi. Puneti bolul pe o suprafata stabila, tineti fata la o distanta cam cât lungimea unui brat si respirati. Construiti un cort cu vapori tinând deasupra capului si al bolului un prosop.
O alternativa mai sigura si mai usor manevrabila poate fi cumparata de la farmacie: un dispozitiv ca o cana de hranit bebelusii cu o masca atasata, care se aplica peste nas si gura. O umpleti pe jumatate cu apa în clocot si inhalati.
Laringita propriu-zisa se datoreaza aproape întotdeauna unui virus si va trece de la sine în câteva zile, fara antibiotice. Exista totusi si alte cauze ale ra-guselii, printre care: infectia sinusurilor; refluxul acid; o glanda tiroida hipo-activa; leziuni sau paralizia corzilor vocale; fumatul; abuzul de alcool pe termen lung; noduli pe corzile vocale din cauza suprasolicitarii cronice a vocii; cancerul de laringe. Multe dintre aceste cauze sunt asociate si cu alte simptome, iar medicul trebuie sa trateze cauza subiacenta a raguselii.
Cancerul de laringe este, evident, posibilitatea care nu trebuie trecuta cu vederea: daca raguseala persista, desi va odihniti vocea de peste 3 saptamâni, trebuie sa mergeti la medic pentru investigatii suplimentare oricât de bine va simtiti altminteri. In majoritatea cazurilor nu se va descoperi nimic grav, dar va trebui sa fiti investigat urgent pentru a va asigura ca nu aveti o tumora.
Cereti sfatul medicului de îndata ce raguseala este însotita de dureri de gât atât de severe, încât nu puteti înghiti saliva: s-ar putea sa aveti un abces pe amigdala (amigdalita pultacee), ce necesita tratament urgent.
Lari ngita . :
Beti multe lichide. Dr. Simpson recomanda 8-10 pahare pe zi, de preferat cu apa. Dr. Feder sugereaza suc de fructe si ceai cu miere sau lamâie.
Nu raciti bauturile. Cele mai bune sunt lichidele calde, spune dr. Feder. Bauturile reci agraveaza situatia.
Respirati pe nas. Daca respirati pe nas, umeziti aerul, spune dr. Kessler. Respirând pe gura, va expuneti vocea la aerul rece, uscat.
Renuntati la tigari. Fumatul este o cauza esentiala a uscaciunii gâtului.
Luati-o mai încet cu alcoolul. Alcoolul este un iritant chimic pentru la-ringe. El poate agrava laringita, iar excesul de alcool pe termen lung poate produce schimbari permanente ale laringelui si mari riscul de cancer de gât.
Alegeti cu grija tabletele. Evitati menta si produsele mentolate, spune dr. Feder. Ele pot paraliza temporar muschii gâtului si încetini procesul de vindecare. Alegeti mierea sau tabletele emoliente pe baza de fructe.
Sugeti lemn dulce, în Grecia si Roma antica cântaretii si oratorii foloseau lemnul dulce pentru a-si tine aparatul vocal în forma. si în zilele noastre cântaretii în cunostinta de cauza folosesc aceasta planta pentru ca vocile lor sa functioneze adecvat.
Fitoterapeutul Douglas Schar spune ca acei cântareti care se produc în-tr-un mediu îmbâcsit de fum au mare încredere în lemnul dulce pentru a le mentine vocile suple. Lemnul dulce actioneaza în caz de laringita cronica si acuta, alinând inflamatia ce se afla la baza problemei. Cumparati tablete cu lemn dulce de la magazinele specializate si sugeti vreo 5-6 în cursul unei zile.
Feriti-va de aerul din avion. Vorbitul în timpul unui zbor va poate sabota vocea, pentru ca aerul presurizat din interiorul cabinei este uscat. Pentru a mentine corzile vocale umede, respirati pe nas, spune dr. Kessler. Ca sa tineti gura închisa, mestecati guma sau sugeti bomboane.
Verificati-va medicamentele. Unele medicamente au printre efectele secundare si uscaciunea, spun specialistii. Verificati cu medicul daca aveti dubii. Printre posibilii vinovati se numara pastilele contra tensiunii si de tiroida, ca si antihistaminicele.
Lar Rgita
Folositi un microfon. Daca meseria va cere sa ridicati tonul pentru a va face auzit, folositi un amplificator de sunet. Va va proteja vocea, spune dr. Levine.
Respectati-va vocea. Daca aveti de facut o prezentare si va treziti dimineata ragusit, e preferabil sa amânati sau chiar sa anulati evenimentul, decât sa riscati o afectare a vocii pe termen lung, este de parere dr. Kessler.
Gânditi-va la un antrenament pentru voce. Daca profesia dvs. include vorbitul îndelungat - de exemplu, ca profesor -, gânditi-va sa va antrenati vocea. La o voce neantrenata, muschii care sustin laringele se lovesc unul de altul, spune dr. Levine. Antrenând-o, puteti obtine ca acei muschi sa lucreze împreuna, ca o echipa.
|