Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Limfocitul T

medicina


Limfocitul T


Limfocitele T au 2 roluri:

1.rol ajutator->limfocite T-helper->secreta anticorpi ajutānd limfocitele B, au pe suprafata receptori CD4

2.rol citotoxic->vor determina liza celulei infectate 959p1516j viral, au determinanti CD8,



Celule APC(antigen presenting cells)- celule prezentatoare de antigen- pot prezenta antigenul pe suprafata lor astfel īncāt el sa fie recunoscut de limfocite; colaboreaza cu celule imunocompetente(implicata īn efectuarea raspunsului)pentru a determina raspunsul antiviral.

Receptori limfocitari

limfocitele T vor fi activate sa intre īn raspunsul imun īn momentul legarii pe suprafata lor a epitopilor dominanti. - Pe suprafata limfocitelor T exista receptori imunoglobulinici si care apartin familiei LTR/TCR.

- TCR recunosc antigene dar el nu poate recunoaste antigene conformationale, nu recunosc epitopi conformationali(zone mici polipentidice de 20-30 aminoacizi)

- Rolul de procesare a antigenelor virale īn epitopi virali pentru a putea fi recunoscuti de limfocite T este realizat de APC.

- La nivelul timusului celulele T sunt transformate īn celule T naive( pot recunoaste antigenul dar nu interactioneaza cu el decāt cānd īn ggl apare antigenul prezentat de APC. ....antigenul prezentat APC-> limfocit activat->efector-> ...limfocit T

- sau se transforma īntr-o celula de memorie care peste ani va deveni limfocit T.

Limfocite T helper

Receptioneaza antigenul viral īn conjunctie cu proteina CMH2. Pot fi stimulate sa prolifereze clonal dar vor fi stimulate si mecanisme prin care sunt secretate citokine care vor fi eliberate īn mediul extern al celulei si vor influenta activitatea altor celule imunocompetente.

Clasificare

LTh1-> secreta interferine II si interferonul γ. Stimuleaza activitatea celulelor implicate īn raspunsul imun celular

LTh2-> secreta citokine->interleukine 4,5,6 acestea avānd activitate de stimulare a limfocitelor B. Stimuleaza raspunsul imun umoral.

Limfocite T citotoxice:
Trebuie sa fie stimulate:

1. recunoasterea Ag asociate cu CMH I

2. expuse la citokine IL 2 si IF gama

Seamna cu celulele NK

Mecanisme de actiune identice cu ale acestora necroza celulara

Recent apoptoza celulara prin fragmentarea ADN - implica Fas-R si Fas-liganzi.


1. Limfocitul T- recunosc epitopii virali in mod specific prin receptorul cel T (TCR) ce are o struct asem Ig(dom const& var).Recunoasterea se face cnf regulei prod ct: LTH(CD4+) recunosc peptidele prezentate pe CMH II; LTc(CD8+) rec peptidele prez p CMH I. LTh - secreta Ac ajutānd LB. Activitatea antivirala a limfocitelor CD8+ consta in liza specifica a celulelor infectate cu virusul cu care au fost activate aceste celule in cursul raspunsului imun primar.CPA pot prezenta antigenul pe suprafata lor ai. el sa fie recunoscut de limfocite; colaboreaza cu celule imunocompetente pt a det. rasp. antiviral.

Receptori limfocitari

LT vor fi activate sa intre īn raspunsul imun īn mom legarii pe supraf lor a epitopilor dominanti.TCR recunosc antigene, nu recunosc epitopi conformationali(zone mici polipentidice de 20-30 aminoacizi). Rolul de procesare a Ag virale īn epitopi virali pentru a putea fi recunoscuti de LT este realizat de APC. La nivelul timusului celulele T sunt transformate īn celule T naive sau se transf īntr-o celula de memorie care peste ani va deveni limfocit T.

LTh- Pot fi stim sa prolifereze clonal dar vor fi stim& mec prin care sunt secretate citokine ce vor fi eliberate īn mediul extern al cel & vor influenta activit altor cel.imunocompetente. Activitatea antivirala a celulelor Th este fie directa (rar citoliza) fie mediata de sinteza unor citokine care asista limfocitele B si Tc/s.

LTh1- produc Ifn γ &asigura protectia impotriva patogenilor intracel. Stim activit cel implicate īn rasp imun cel

LTh2- produc IL 4,5,13 acestea avānd activitate de stimulare a LB. Stimuleaza raspunsul imun umoral.

2. LT citotoxice: Seamana cu celulele NK; Mec. de actiune identice cu ale acestora- necroza celulara. Recent apoptoza celulara prin fragmentarea ADN. LT c/s sunt efectorii citolizei imune asistata sau nu de anticorpi sau de complement. Neutralizarea virionilor intracelulari si eliminarea celulelor infectate este rezultatul actiunii conjugate a Ac& a LT c(CD8+). Modelul recunoasterii selfului alterat: Un singur receptor situat pe LT (TCR) recunoste simultan Ag virale procesate (peptidele) si cele de histocompatibilitate. Lanturi peptidice scurte (9-11 aa pt CMH I, sub 21-23 aa pt CMH II) rezultate din procesarea intracelulara a Ag virale sunt expuse intr-o nisa formata din lanturile de proteine care alcatuiesc CMH. Activit celTc/s e legata de aviditatea intre cele trei compon ale trepiedului critic pentru imunitatea virala: TCR - peptid - CMH. La fel ca si in cazul LB de memorie exista LTc/s de memorie cu viata lunga ce pot fi recrutate cu mare promptitudine din compartimentele de memorie si limita eficient orice reinfectie virala cu un virus deja cunoscut organismului.

Limfocitele B(prov din mad osoasa) repr sursa Ac ; recunosc ag virale, prolifereaza clonal la contactele secundare cu aceste Ag, se transf in plasmocite care sintet si secreta Ac.O fractie din LB se reinoieste cu un T1/2 f lung-sunt LB de mem ce asig apararea prompta a organismului imun la contactele ulterioare cu acelasi virus. LB de mem expandeaza clonal la provocarile virale succesive si asig sinteza rapida a unor conc mari de Ac care contribuie la protectia eficienta a subiectilor imuni.




Document Info


Accesari: 4304
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )