Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




MEMORIA

medicina


MEMORIA



METODE SI TEHNICI DE OPTIMIZARE A MEMORIEI





Ciocolata    si aperitivele reci pot īmbunatati memoria


Hrana saraca īn grasimi l si sudoku stimuleaza capacitatile cognitive

Daca vrei sa ai buna memorie, trebuie sa eviti cannabisul

Potrivit unui studiu    ciocolatasi aperitivele reci pot imbunatati memoria alaturi de cuvintele īncrucisate, sudoku, exercitiile fizice si dusurile reci, īmbunatatirea memoriei depinde si de stilul de viata si de hrana. Ciocolata neagra si aperitivele reci pot īmbunatati materia cenusie.


Persoanele care doresc sa-si īmbunatateasca abilitatile men 12112r173m tale trebuie sa evite cannabis-ul, telenovelele si compania persoanelor care īsi petrec timpul plāngāndu-se. Dezmierdarea unui bebelus, copiatul temelor de la altii, cititul cu voce tare si cursurile de afaceri pot contribui la mentinerea eficientei creierului.Ceea ce māncam, ceea ce bem, ce īnvatam la scoala si tipurile de stari de spirit pe care le avem sunt esentiale. spune .Oamenii pot face alegeri īn stilul de viata care pot contribui la marirea capacitatilor cognitive pe tot parcursu l vietii de adult. Magneziul si substantele antioxidante din ciocolata neagra contribuie la cresterea nivelului de oxigen din creier, prevenind accidentele cerebrale.

Copiii nu ar trebui sa-si faca lectiile singuri, pentru ca mintea functioneaza mai bine atunci cānd lucreaza cu colegii sau cu parintii. De asemenea, vorbitul īn fata colegilor este benefic pentru copii, pentru ca informatiile sunt astfel repetate.


Memoria este un proces psihic, dar asemenea oricarui lucru care se petrece in creierul nostru, are o componenta organica, adica este bazata pe conexiunile dintre celulele nervoase (neuroni), care realizeaza adevarate retele neuronale ce comunica intre ele cu ajutorul unor substante numite neurotransmitatori.

De aceea este important sa-i asiguram creierului substantele de care acesta are nevoie in procesul memoriei, sa-l hranim cu alte cuvinte.

1.
Oxigenul este foarte important pentru metabolismul neuronilor si pentru producerea de neurotransmitatori. Sectia de Psihologie a Universitatii Northumbria din Marea Britanie a efectuat un studiu care a demonstrat imbunatatirea cosiderabila a memoriei de scurta durata in prezenta unui nivel crescut de oxigen iar pentru cazuri grave de pierdere a memoriei exista posibilitatea unei terapii cu oxigen hiperbar (cu presiune crescuta). Asigurati-va asadar ca va desfasurati activitatea intr-un spatiu aerisit, bine oxigenat, evitati zonele poluate, faceti plimbari in locuri deschise cu aer curat.

2.
Glucoza este singurul "aliment" pe care neuronii il consuma si exista studii care atesta rolul glucozei in memoria de lunga durata. Este important sa exista un nivel optim al glucozei in sange. Ideea ca un nivel ridicat al glucozei inseamna o memorie mai buna este falsa, o glicemie constant peste limita normala poate exprima un diabet zaharat. De aceea este important sa ne masuram glicemia macar odata pe an.

3.
Fierul. Se stie ca fierul este un mineral foarte important pentru o memorie buna. El are un rol deosebit pentru ca ajuta la transportu oxigenului la nivelul celulelor, iar neuronul este foarte sensibil la fluctuatiile nivelului de oxigen. Carenta de fier se asociaza cu probleme de memorie si de invatare nu doar in cazul unei anemii (lipsa severa de fier) ci si a carentelor moderate. Femeile sunt oarecum predispuse unor carente datorita sangerarilor menstruale cu care se pierde fier. Pentru a preveni lipsa fierului consumati legume verzi ca spanacul, radacinoase, fasole, nuci, produse cerealiere fortifiate, dar si carne de pui.

4.
Potasiul faciliteaza absorbtia lecitinelor, substante deosebit de importante in procesele psihice. Surse de potasiu sunt: pestele, carnea de pui, fructe precum bananele, caisele, prunele uscate si legume ca rosii, cartofi.

5.
Vitaminele intervin in producerea de neurotransmitatori iar unele dintre ele sunt antioxidanti avand rol de protectie celulara. O memorie buna presupune un aport optim de vitamine pe care le puteti lua din legumele verzi, fructe, cereale.

Memoria trebuie sustinuta si prin alte procese pshihice:

6.
Atentia. Ca sa-ti amintesti ceva, trebuie sa fi invatat acel lucru, iar pentru a invata e nevoie de atentie. Se crede ca e nevoie de 8 secunde de concentrare asupra unei informatii pentru a fi procesata si integrata in centrul memoriei.

7.
Exercitii de memorie. Asa cum exercitiile fizice va mentin corpul in forma, la fel si memoria trebuie "antrenata" pentru a obtine performantele pe care vi le doriti. Organizati-va informatia, faceti conexiuni, repetati, concentrati-va pe intelegerea ideii de baza decat pe memorizarea detaliilor.

8.
Evitarea stresului. O minte clara, relaxata este mult mai eficace cand vine vorba de memorie. Faceti plimbari dese, mentineti o atitudine pozitiva, adoptati un stil de viata mai putin stresant. Meditatia poate ajuta diminuand stresul si imbunatatind remarcabil memoria dumneavostra.

9.
Somnul influenteza mai mult decat ati putea crede activitatea psihica. Nu odihneste doar fizic ci si psihic, ne ascute memoria si consolideaza amintirile. Opt ore de somn, fara tulburari, imbunatatesc memoria si functiile acesteia, lucru demosntrat de studii relevante efectuate in Germania si USA.

10.
Motivatia. Un feedback mental pozitiv aduce rezultate uimitoare. Spune-ti ca poti sa inveti si ca trebuie sa-ti reamintesti si vei putea invata si-ti vei aminti.


MODALITATI DE COMBATERE A UITARII


Ce este uitarea? Oricāt s-ar parea de ciudat, uitarea este, īn anumite limite, un fenomen natural, normal si mai ales relativ necesar. Poporul spune, dealtfel, ca uitarea este "īnscrisa īn legile omenesti".Asa cum un depozit de materiale s-ar umple, īn con¬ditiile supraīncarcarii lui nedānd posibilitatea de a se depozita si alte materiale, tot asa si depozitul memo¬riei s-ar putea supraīncarca, n-ar da posibilitatea individului sa pastreze noi si noi cunostinte, ca ur¬mare a experientelor curente si recente de viata.


Studiile cercetatorului german H Ebbinghaus privind uitarea in cazul memorarii unui material fara sens ne arata ca uitarea este foarte mare imediat dupa memorare iar apoi este lenta chiar staganta . Acest lucru nu este intodeauna perfect valabil ci difera in functie de mai multi factori : lungimea materialului memorat , semnificatia , varsta si particularitatile personale ale fiecarei persoane .




Cum combatem uitarea? Pentru a putea combate uitarea este bine sa cunoastem cauzele ei (invatare nerationala, stari de oboseala, surmenaj, anxietate, imbolnavirea creierului). Apoi, este necesar sa combatem nu orice fel de uitare, ci doar pe aceea care impiedica adaptarea corespunzatoare la solicitarile mediului.

Cel mai sigur mijloc de combatere a uitarii este repetarea materialului memorat ."repetitia este mama invatarii'.insa nu orice repetitie asigura combaterea uitarii ci doar cea optima din punct de vedere a numarului ei.

Luarea de notite pote fi o buna metoda de combatere a uitarii.

Consumul regulat de suc de fructe reduce riscul aparitiei bolii Alzheimer cu 76%. Indiferent daca este vorba despre mere, grapefruit, portocale, morcovi sau rosii, legumele si fructele īn forma lor fluida au o putere uimitoare de a lupta īmpotriva uitarii. Cercetatorii americani au examinat 1836 persoane de origine japoneza, care nu sufereau de Alzheimer sau de alta forma de dementa. Studiul a durat 10 ani iar subiectii, care au fost interogati amanuntit cu privire la hrana lor zilnica, au fost supusi periodic testelor psihometrice CASI-test (Cognitive Abilities Screening Instrument) de identificare a bolii Alzheimer


ROLUL MEMORIEI SI A UITARII IN VIATA

''Depozitul ,, urias al memoriei este locul unde putem gasi si evoca o anume amintire,memoria ne ajuta la inatarea si notiunilor,

Uitare are rol benefic atunci cand ceea ce este uitat sunt defapt amintiri neplacute,uitam atunci cand memoria ne este supraincarcata deci uitarea face loc altor informatii de actualitate.





Document Info


Accesari: 12560
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )