Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Matreata

medicina


Matreata

16 sfaturi pentru a stopa formarea cojilor

Matreata este cea mai banala boala a pielii capului pe care o întâlnesc coa­forii si frizerii. Aproape toata lumea se confrunta cu aceasta problema în-tr-o oarecare masura, ducând adesea la un cerc vicios, spune specialista în dermatologie Maria Hordinsky. Ignorând-o, permiteti formarea cojilor. Acestea, la rândul lor, pot provoca mâncarime, care duce la scarpinat. Scar­pinatul prea energic poate rani pielea capului, facând loc infectiei. Totusi, cercul vicios poate fi evitat folosind remedii simple, la îndemâna oricui.



samponati-va des. Specialistii sunt unamim de acord cu spalarea frecven­ta a parului, în fiecare zi daca este necesar, "în general, cu cât folositi mai des samponul, cu atât este mai usor sa tineti sub control matreata", spune specialista în dermatologie Patricia Farris.

Luati-o cu duhul blândetii. Adesea, un sampon neutru este suficient pen­tru a evita aparitia matretii. Frecvent, matreata este cauzata de o piele a ca-Pului grasa, explica specialistul în îngrijirea parului Philip Kingsley. Spa-

41 l

Matreata

Cimbrul, o planta obisnuita n bucatarie, este renumit pentru faptul ca are usoa­re proprietati antiseptice care pot contribui la ameliorarea matretii, spune sti­listul Louis Gignac. Fierbeti l O minute la foc mic 4 linguri cu v rf de cimbru us­cat, n 500 ml de apa. Strecurati si lasati sa se raceascaTurnati '/2 din fiertura peste parul curat si umed, asigur ndu-va ca lichidul a atins toata pielea capului. Faceti un masaj usor. Nu clatiti. Pastrati cealalta jumatate pentru alta zi.

land zilnic parul cu un sampon usor, diluat cu o cantitate egala de apa, ni­velul sebumului se poate regla fara a face rau pielii capului.

Apoi fiti dur. Daca sampoanele blânde nu-si fac datoria, treceti pe o for­mula antimatreata. sampoanele antimatreata sunt clasificate în functie de in­gredientele active continute, care actioneaza în diferite moduri. Cele cu sul­fura de seleniu sau cu zinc pyrithion actioneaza mai repede, spune specialista în dermatologie Diana Bihova, încetinind ritmul de înmultire a celulelor din pielea capului. sampoanele cu acid salicilic si sulf destrama cojile, asa ca pot fi usor îndepartate prin spalare. Cele cu agenti antibacte-rieni diminueaza numarul bacteriilor ce populeaza pielea capului si proba­bilitatea infectarii ei. sampoanele cu gudron întârzie dezvoltarea celulelor.

Folositi un sampon cu gudron. "Pentru cazurile rebele, recomand formu­lele pe baza de gudron", spune dr. Farris. Aplicati samponul cu gudron fre­când putin pentru a face spuma si apoi lasati-1 sa actioneze 5-10 minute. Majoritatea persoanelor clatesc prea repede sampoanele antimatreata.

Alegeti alternanta. Daca sampoanele pe baza de gudron - sau oricare alte produse antimatreata - sunt prea dure pentru uzul zilnic, alternati-le cu samponul pe care îl folositi de obicei, spune dr. Farris.

Nu amestecati negrul cu blondul. Daca aveti parul deschis la culoare, gânditi-va de doua ori înainte de a folosi sampoanele cu gudron, în rare îm­prejurari acestea pot face ca un par decolorat sau vopsit sa ia o tenta cafe­nie, spune dr. Farris.

Aplicati de 2 ori samponul, întotdeauna aplicati de 2 ori un sampon an­timatreata, spune dermatologul Jeffrey Herten. Prima aplicare faceti-o de în­data ce ati intrat în cada sau sub dus, pentru ca samponul sa aiba timp sufi-


k    Hatreata

cient sa-si faca efectul. Clatiti parul foarte bine abia când sunteti aproape gata cu baia. Urmeaza rapid cea de-a 2 aplicare si clatirea definitiva. Aceas­ta noua aplicare va lasa foarte putin medicament pe pielea capului, care sa poata actiona pâna la urmatoarea samponare.

Acoperiti-va parul. Dr. Bihova are o alta metoda de a îmbunatati eficien­ta unor sampoane medicinale. Dupa ce ati aplicat samponul, acoperiti-va pa­rul spumat cu o casca de dus. Lasati-1 astfel o ora si apoi clatiti minutios.

Schimbati sampoanele. Daca ati gasit o marca de sampon care actionea­za asa cum doriti, folositi-o în continuare, spune dermatologul Howard Donsky. Dar amintiti-va ca pielea se poate adapta la ingredientele sampo­nului, asa ca n-ar fi rau sa schimbati marca de sampon la câteva luni pentru a-i mentine eficienta.

Masati pielea capului. Când va samponati, spune dr. Farris, faceti si un masaj usor al pielii capului cu buricul degetelor pentru a desprinde cojile

Descuamarea grava a pielii capului poate avea diferite cauze. Matreata clasica este o forma de eczema seboreica, ce se poate întinde spre ceafa, sprâncene si fata. Se pare ca în aceasta situatie este implicata o ciuperca, iar medicul va poate prescrie un antifungic, ketoconazol, sub forma de sampon (se poate cumpara si fara reteta) sau sub forma de crema. De asemenea, e posibil sa aveti nevoie de un preparat cu steroizi ce se aplica pe pielea capului de câteva ori.

Psoriazisul poate si el sa duca la aparitia unor zone solzoase pe pielea ca­pului, stare care poate fi eronat interpretata drept matreata. Descuamarea poate fi mai localizata decât în cazul matretei, iar zonele afectate tind sa se în­groase si sa se întareasca. Psoriazisul este adesea o boala ereditara si afectea­za de obicei si alte zone ale pielii. sampoanele cu gudron sau cu acid salicilic se pot cumpara cu reteta, dar este posibil sa aveti nevoie de un preparat cu steroizi sau cu calcipotriol pentru aplicarea pe pielea capului (v. Psoriazis).

Uneori, sampoanele constituie mai curând problema decât solutia. Pu­teti face o reactie alergica la substantele chimice din sampon sau din anumi­te vopsele de par. Debutul este de obicei violent: pielea capului poate ustu­ra, se poate înrosi si chiar face basicute. Este posibil sa fie nevoie de prescrierea unor steroizi, unor antihistaminice si uneori a unor antibiotice daca exista o infectie secundara.


Matreata

Desi excesul de sebum de pe pielea capului poate crea probleme, un trata­ment din c nd n c nd cu ulei cald va ajuta la muierea si desprinderea coji­lor de matreata, este de parere dermatologul Jeffrey Herten. ncalziti putin ulei de masline pentru a fi doar caldut. Udati-va parul (altminteri uleiul va fi absorbit de par n loc sa ajunga pe scalp), apoi aplicati-l direct pe pielea ca- pului cu o pensula sau cu un tampon de vata mpartiti parul n suvite pen-; tru a putea trata doar pielea. Puneti-va o casca de dus si lasati uleiul sa ac- tioneze 30 de minute. Apoi ndepartati uleiul cu un sampon antimatreata

mari si mici. Dar nu folositi unghiile, ca sa nu raniti pielea capului, caci ma­treata s-ar agrava.

Folositi un balsam de par. Chiar daca sampoanele antimatreata sunt efi­ciente pentru pielea capului, ele pot fi prea dure pentru par, spune dr. Far-ris. Asa ca dupa fiecare samponare folositi un balsam pentru a contracara efectele acestora.

Lasati sa va bata soarele, "în caz ca aveti matreata expunerea la soare nu este contraindicata", remarca dermatologul Joseph Fowler. Explicatia: lu­mina ultravioleta directa are un efect antiinflamator asupra pielii care face coji, ceea ce ar putea explica de ce matreata are tendinta sa fie mai putin grava în timpul verii. Dar fiti precaut. "Trebuie sa realizati un echilibru în­tre efectele benefice ale soarelui asupra pielii capului si efectele nocive asu­pra pielii în general", va sfatuieste dr. Fowler. Limitati-va expunerea la soa­re la cel mult 30 de minute pe zi si aplicati creme ecran solar pe pielea expusa.

Relaxati-va. Nu subestimati rolul emotiilor în declansarea sau agravarea unor stari ale pielii cum sunt matreata si alte forme de dermatita. Adesea, stresul le agraveaza, precizeaza dr. Fowler.

Prin urmare, daca emotiile va solicita, cautati modalitati de a le contra­cara. Faceti exercitii fizice. Meditati. Eliberati-va de stres. si mai ales nu va faceti prea multe griji din pricina matretii.

încercati cu plante medicinale miraculoase. Când matreata a devenit o problema grava, ea are cauze mai profunde, considera fitoterapeutul Dou-glas Schar. Tincrura de Mahonia aquifolium adaugata la samponul preferat,


M ini crapate

va corecta evident starea anormala a pielii, care, de fapt, reprezinta cauz:a matretei. Trebuie sa folositi samponul medicinal cel putin 2 saptamâni pen­tru a constata o ameliorare.



Document Info


Accesari: 2957
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )