Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Medicamentele

medicina


Medicamentele

GENERALITATI


Medicamentul= remediu de provenienta naturala, sintetica sau semisintetica care se foloseste in mod profilactic, terapeutic sau diag. Domenii ale farmacologiei: a) farmacocinetica; b) farmacoterapia; c) farmacotoxicologia.Farmacocinetica se ocupa cu studiul traseului med. de la adm pana la eliminare.Transportul med prin membranele celulare se face din momentul absorbtiei pana la eliminare.Procese de transort prin membrane: a)difuziune pasiva b)difuziune facilitata c)transport activ d)endocitoza.



A)DIFUZIUNEA PASIVA= procesul prin care med strabate membrana celulara in sensul gradientului de concentratie fara consum energetic.Cuprinde 2 procese:difuziunea simpla si filtrarea.Difuziunea simpla asigura transportul pasiv in functie de lipusolubilitate si gradul de ionizare.Med liposolubile strabat usor membrana lipidica iar cele ionizate strabat dificil membrana.Ionizarea med depinde de ph mediului si de constanta de ionizare specifica moleculelor.Filtrarea este procesul prin care med strabat membranele prin porii sau canalele apoase.

B)DIFUZIUNEA FACILITATA= procesul prin care membranele sunt strabatute de med in sensul gradientului de concentratie cu ajutorul unui transportor fara consum de energie.

C)TRANSPORTUL ACTIV= procesul prin care med strabat membranele impotriva gradientului de concentratie cu ajutorul unui transportor si cu consum de energie.

D)ENDOCITOZA= modalitate de transport activ ptr med.Med sunt transportate sub forma de picatura prin invaginarea membranei si cedarii celulei pe partea cealalta.


ABSORBTIA MED= trecerea med de la locul adm in sange, absorbtia fiind importanta ptr toate caile de adm 20420k1012u cu exceptia caii intravenoase.

Cai de adm a med:1 orala,2 sublinguala,3 rectala,4 injectabila,5 inhalare,6 prin tegumente si mucoase.

1 Calea orala(calea interna per os).Abs poate sa inceapa la niv stomacului, dar locul principal este intestinul.La acest nivel med sunt transportate prin difuziune simpla sau facilitata.Med din lumen ajung prin sistemul port la niv ficatului apoi in sange.Trecerea din lumen prin ficat in circulatia sistemica= prim pasaj hepatic.Factorii care influenteaza abs intestinala: forma medicamentoasa; doza; caracteristici fizico-ghimice; motilitatea si integritatea tubului dig; asocierea med cu alimente, lichide sau alte med.Disponibilitatea- cant de med eliberata de o forma medicamentoasa care se poate absorbii.Biodisponibilitatea= cant de med pe care org o preia.

2 Calea sublinguala- se face ptr med care sunt degradate daca sunt adm pe cale orala.Se foloseste ptr med liposolubile si se utilizeaza cand se urmareste obtinerea unui efect rapid.Med se dizolva in saliva, se absorb de la niv mucoasei sublinguale si ajung in circulatia sistemica.Efectul apare in 3-5 min.

3 Calea rectala- se face in scopul obtinerii unor efecte sistemica sau ptr obtinerea unor efecte locale.Med se abs de la niv mucoasei rectale si ajung in sange.Calea rectala se foloseste frecvent in pediatrie, la pac in coma, la cei care prezinta varsaturi

4 Calea injectabila(parenterala).Abs este complecta sau aproape complecta, iar efectele sunt in general rapide.Caile parenterale:a)intramusc,b)intradermic,c)subcutanat,d)intraarterial,e)in cav seroase,f)intrarahidian.Adm intradermica si subcutanata se utilizeaza rar. in scop diagnostic.Adm intramusc- dupa adm med se dizolva in L.E.C., dupa care solutiile sunt preloare de capilarele sangvine si limfatice.Abs depinde de tipul formei medicamentoase injectate.Adm intravenoasa- utilizata in urgente ptr obt efectelor imediate.Se poate face in bolus si in perfuzie.Injectarea in bolus face ca in sg sa ajunga in mod brusc intreaga cantitate medicamentoasa.Adm intraarteriala e utilizata in proceduri diagnostice si terapeutice.Adm in cav seroase- se face rar, obligatoriu inainte trebuie facuta anestezie locala.Adm intrarahidiana- med adm in spatiul sub arahnoidian difuzeaza in lichidul cefalo-rahidian.

5 Administrarea inhalatorie- med sub forma de vapori sau gaze se adm cu instrumente speciale si se abs la niv arborelui traheo-bronsic.Med strabat rapid bariera alveolo-capilara, ajung in circ sistemica.Pe cale inhalatorie se pot adm aerosoli(ptr tratarea unor afectiuni locale ale arborelui traheo-bronsic.

6 Administrarea pe tegumente si mucoase- se foloseste ptr obtinerea unor efecte sistemice sau locale.Ptr efecte sistemice se folosesc forme medicamentoase specializate care asigura absorbtia trans-tegumentala.


DISTRIBUTIA MED IN ORG

cansta in repartizarea acestora la niv celulelor, tesuturilor, organelor, lichide transcelulare.Compartimente in care se distribuie med:extracelular;intracelular;intravascular.Factorii care influenteaza distributia:1 debitul cardiac-asigura distributia med, cresterea frcv si debitului cardiac determinand implicit cresterea vitezei de distributie.2Circulatia locala si permeabilitatea capilara- particularitatiile diferite ale vaselor in diferite organe fac ca distributia sa fie mai mare la anumite tesuturi sau sa fie limitata(tes nervos).3 Carcateristici fizico-chimice alea med.:liposolubilitatea, constanta de ionizare.4 Legarea med de proteinele plasmatice- med sunt transportate in sg sub 2 forme: legate si libere.Sub forma legata med se leaga de situsul specifice de albumine si globuline.Forma legata este inactiva d.p.d.v al actiunii.Forma libera costituie forma dizolvata a med si este forma activa.Cele doua forme se gasesc in echilibru. Situsurile de legare ale proteinelor plasmatice pot fii comune pt med. sau pt metaboliti. Adm. concomitenta a doua med. care se leaga pe aceasi proteina poate duce la competitie in procesul de legare crescand fractiunea formei libere a uneia dintre cele doua med. Prin cresterea formei active apare cresterea efectelor adverse sau toxice. Cresterea formei libere se prod. in conditiile hipoproteinemiei sau in anumite stari patologice. 5) Medicamentele in functie de structura tesuturilor se pot acumula si pot sa asigure un efect imediat si un efect de durata ca urmare a redistribuirii din rezervoare.



BIOTRANSFORMAREA MED - cuprinde mai multe procese - biochimice, metabolice, prin care med. isi modifica proprietatile biochimice si farmacodinamice.

Prin biotransformare med. sunt: bioactive, bioinactive si biotoxifiate. Biotransformarea este produsa de enzime: nemicrozomiale si microzomiale. Enzimele nemicrozomiale pot fii: libere, solubile in plasma, prezente in ficat si alte tesuturi. Enzimele microzomiale sunt situate in RER predominant in ficat si in cantitati mai mici in alte tesuturi.

Fazele de biotransformare ale med.: 1) faza 1 - cuprinde reactii catabolice si procese de non-sinteza. In aceasta faza, med. sunt supuse unor reactii de hidroliza sau oxidare. 2) faza 2- cuprinde reactii anabolice si procese de sinteza. Med. sunt supuse unor reactii de glucuronoconjugare, metilare. In urma proceselor enzimatice, med. devin mai putin liposolubile, fiind favorizata eliminarea.

INDUCTIA SI INHIBITIA ENZIMATICA IN CADRUL BIOTRANSFORMARII: 1) Inductia enzimatica= proces prin care un med. adm. pe o perioada de timp, stimuleaza sinteza unor enzime implicate in biotransformare. Astfel, med. poate fii metabolizat mai rapid, sau alte med. metabolizate de aceste enzime vor fii biotransformate intr-un timp mai scurt. 2) inhibitia enzimatica= un med. va reduce activitatea unor enzime care metabolizeaza unele med.

CINETICA BIOTRANSFORMARII. Exista 3 tipuri de cinetica: 1) tipul 0 = consta in metabolizarea med.-ului in mod constant, indiferent de doza. 2) tipul 1= un med. este metabolizat in fct. de doza administrata. 3) tipul intermediar= med. este metabolizat dupa cinetica de tip 1, iar pe masura cresterii dozei, med. este metabolizat dupa cinetica de tip 0.

FACTORI CARE INFLUENTEAZA BIOTRANSFORMAREA: 1) structura genetica- este profilul enzimatic al fiecarui individ=> este determinat genetic influentand biotransformarea. 2) medicamentul- poate produce inhibitie sau inductie enzimatica. 3) calea de adm. a med. 4) dieta- este lipsa aportului alimentar, poate produce reducerea reactiilor de biotransformare prin scaderea depozitelor de glicina, reducerea proceselor de glicin-conjugare. 5) varsta -    functia de detoxifiere a ficatului scade cu varsta. 6) ritmul cardinal ( zi-noapte)- poate influenta metabolizarea med-lor. 7) eliminarea med.- consta in indepartarea unei subst. straine din organism. Cai de eliminare: renala, biliara, saliva, lacrimi, transpiratie, cale pulmonara, piele si fanere, lapte.

ELIMINAREA RENALA=calea pp. de elim. a med. Medicamentele sunt eliminate prin filtrarea glomerulara, secretie tubulara si se reduce eliminarea prin reabsorbtie tubulara. Eliminarea prin filtrarea glomerulara depinde de volumul plasmatic filtrat in unitatea de timp si proportia libera a med. in sange. Secretia tubulara- se face cu ajutorul unor sisteme transportoare la nivelul tubului contort proximal. Exista sisteme pt. med. acide si bazice. Adm. in acelasi timp a doua med. cu aceasi structura pot intra in competitie la nivelul sistemului transportor prin aceasta rezultand scaderea eliminarii. Reabsorbtia tubulara este un proces pasiv prin care un med. trece inapoi din urina primara in interstitiu. Asfel, eliminarea med.-ului va scadea. Factorii care influenteaza eliminarea renala sunt: liposolubilitatea, polaritatea med.-ului si pH-ul urinar. Med. liposolubile si nepolare sunt eliminate mai putin. pH-ul urinar are rol important in excretia moleculelor ionizabile. Un med. bazic, ajuns in urina acida va ioniza => eliminarea va fii mai mare. Eliminarea med.-ului este influentata de filtrarea glomerulara.

ELIMINAREA BILIARA- se face prin sisteme transportoare active. La nivelul ficatului exista sisteme pt. med. acide si bazice. Scaderea eliminarii biliare a med.-ului se face prin competitie pt. un anumit sistem transportor prin diminuarea fluxului biliar si prin intrarea med.-ului in circulatia extrahepatica.

CIRCUITUL ENTEROHEPATIC- asigura mentinerea in organism a unui med. care se elimina pe cale biliara. Traseul med.-ului este urmatorul: med. este adm. pe cale orala -> absorbit la nivelul enterocitului -> sistemul port -> metabolizatre la nivelul ficatului intr-o anumita proportie -> metabolitul se excreta pe cale biliara -> ajunge in lumenul intestinal -> o fractiune este reabsorbita, iar o parte este eliminata.

ELIMINAREA SALIVARA= se realizeaza prin difuziune.

ELIMINAREA PRIN LACRIMI SI TRANSPIRATIE -> redusa cantitativ; putine med. sunt eliminate prin transpiratie si lacrimi.

ELIMINAREA PULMONARA= se face in cazul adm. unor gaze sau lichide volatile sub forma de vapori. Med. trec in sens invers din sange in aerul alveolar si se elim. in aerul expirat.

ELIMINAREA PRIN PIELE SI FANERE -> are importanta doar toxicologica sau in tratarea unor boli in dermatologie.

ELIMINAREA PRIN LAPTE -> se face prin difuziune => pot aparea reactii adverse la sugar daca mama a consumat med. in timpul alaptarii.

PARAMETRII FARMACOCINETICI NECESARI IN ABORDAREA MATEMATICA A ACESTEIA: 1) F ( biodisponibilitatea)= are rol in stabilirea dozelor de med. adm. pe diferite cai. Modelele compartimentale incearca sa aprecieze distributia si deplasarea med.-ului in sange. 2) clearance-ul - incearca sa explice procesele de metabolizare si eliminare a med.-ului : clearance-ul plasmatic= volumul de plasma din care a fost epurat un med. in unitatea de timp prin toate procesele de eliminare. Clearance-ul renal - este volumul de plasma din care a fost epurat un med. in unitatea de timp numai prin eliminare renala. Clearance-ul metabolic = diferenta dintre clearance-ul plasmatic si clearance-ul renal. 3) Concentratia plasmatica= concentratia med.-ului in plasma disponibil pt. actiunea farmacodinamica. 4) Timpul de injumatatire= timpul in care concentratia plasmatica a med.-ului se reduce la jumatate dupa adm. unei doze.




BIOTRANSFORMAREA MED - cuprinde mai multe procese - biochimice, metabolice, prin care med. isi modifica proprietatile biochimice si farmacodinamice.

Prin biotransformare med. sunt: bioactive, bioinactive si biotoxifiate. Biotransformarea este produsa de enzime: nemicrozomiale si microzomiale. Enzimele nemicrozomiale pot fii: libere, solubile in plasma, prezente in ficat si alte tesuturi. Enzimele microzomiale sunt situate in RER predominant in ficat si in cantitati mai mici in alte tesuturi.

Fazele de biotransformare ale med.: 1) faza 1 - cuprinde reactii catabolice si procese de non-sinteza. In aceasta faza, med. sunt supuse unor reactii de hidroliza sau oxidare. 2) faza 2- cuprinde reactii anabolice si procese de sinteza. Med. sunt supuse unor reactii de glucuronoconjugare, metilare. In urma proceselor enzimatice, med. devin mai putin liposolubile, fiind favorizata eliminarea.

INDUCTIA SI INHIBITIA ENZIMATICA IN CADRUL BIOTRANSFORMARII: 1) Inductia enzimatica= proces prin care un med. adm. pe o perioada de timp, stimuleaza sinteza unor enzime implicate in biotransformare. Astfel, med. poate fii metabolizat mai rapid, sau alte med. metabolizate de aceste enzime vor fii biotransformate intr-un timp mai scurt. 2) inhibitia enzimatica= un med. va reduce activitatea unor enzime care metabolizeaza unele med.

CINETICA BIOTRANSFORMARII. Exista 3 tipuri de cinetica: 1) tipul 0 = consta in metabolizarea med.-ului in mod constant, indiferent de doza. 2) tipul 1= un med. este metabolizat in fct. de doza administrata. 3) tipul intermediar= med. este metabolizat dupa cinetica de tip 1, iar pe masura cresterii dozei, med. este metabolizat dupa cinetica de tip 0.

FACTORI CARE INFLUENTEAZA BIOTRANSFORMAREA: 1) structura genetica- este profilul enzimatic al fiecarui individ=> este determinat genetic influentand biotransformarea. 2) medicamentul- poate produce inhibitie sau inductie enzimatica. 3) calea de adm. a med. 4) dieta- este lipsa aportului alimentar, poate produce reducerea reactiilor de biotransformare prin scaderea depozitelor de glicina, reducerea proceselor de glicin-conjugare. 5) varsta -    functia de detoxifiere a ficatului scade cu varsta. 6) ritmul cardinal ( zi-noapte)- poate influenta metabolizarea med-lor. 7) eliminarea med.- consta in indepartarea unei subst. straine din organism. Cai de eliminare: renala, biliara, saliva, lacrimi, transpiratie, cale pulmonara, piele si fanere, lapte.

ELIMINAREA RENALA=calea pp. de elim. a med. Medicamentele sunt eliminate prin filtrarea glomerulara, secretie tubulara si se reduce eliminarea prin reabsorbtie tubulara. Eliminarea prin filtrarea glomerulara depinde de volumul plasmatic filtrat in unitatea de timp si proportia libera a med. in sange. Secretia tubulara- se face cu ajutorul unor sisteme transportoare la nivelul tubului contort proximal. Exista sisteme pt. med. acide si bazice. Adm. in acelasi timp a doua med. cu aceasi structura pot intra in competitie la nivelul sistemului transportor prin aceasta rezultand scaderea eliminarii. Reabsorbtia tubulara este un proces pasiv prin care un med. trece inapoi din urina primara in interstitiu. Asfel, eliminarea med.-ului va scadea. Factorii care influenteaza eliminarea renala sunt: liposolubilitatea, polaritatea med.-ului si pH-ul urinar. Med. liposolubile si nepolare sunt eliminate mai putin. pH-ul urinar are rol important in excretia moleculelor ionizabile. Un med. bazic, ajuns in urina acida va ioniza => eliminarea va fii mai mare. Eliminarea med.-ului este influentata de filtrarea glomerulara.

ELIMINAREA BILIARA- se face prin sisteme transportoare active. La nivelul ficatului exista sisteme pt. med. acide si bazice. Scaderea eliminarii biliare a med.-ului se face prin competitie pt. un anumit sistem transportor prin diminuarea fluxului biliar si prin intrarea med.-ului in circulatia extrahepatica.

CIRCUITUL ENTEROHEPATIC- asigura mentinerea in organism a unui med. care se elimina pe cale biliara. Traseul med.-ului este urmatorul: med. este adm. pe cale orala -> absorbit la nivelul enterocitului -> sistemul port -> metabolizatre la nivelul ficatului intr-o anumita proportie -> metabolitul se excreta pe cale biliara -> ajunge in lumenul intestinal -> o fractiune este reabsorbita, iar o parte este eliminata.

ELIMINAREA SALIVARA= se realizeaza prin difuziune.

ELIMINAREA PRIN LACRIMI SI TRANSPIRATIE -> redusa cantitativ; putine med. sunt eliminate prin transpiratie si lacrimi.

ELIMINAREA PULMONARA= se face in cazul adm. unor gaze sau lichide volatile sub forma de vapori. Med. trec in sens invers din sange in aerul alveolar si se elim. in aerul expirat.

ELIMINAREA PRIN PIELE SI FANERE -> are importanta doar toxicologica sau in tratarea unor boli in dermatologie.

ELIMINAREA PRIN LAPTE -> se face prin difuziune => pot aparea reactii adverse la sugar daca mama a consumat med. in timpul alaptarii.

PARAMETRII FARMACOCINETICI NECESARI IN ABORDAREA MATEMATICA A ACESTEIA: 1) F ( biodisponibilitatea)= are rol in stabilirea dozelor de med. adm. pe diferite cai. Modelele compartimentale incearca sa aprecieze distributia si deplasarea med.-ului in sange. 2) clearance-ul - incearca sa explice procesele de metabolizare si eliminare a med.-ului : clearance-ul plasmatic= volumul de plasma din care a fost epurat un med. in unitatea de timp prin toate procesele de eliminare. Clearance-ul renal - este volumul de plasma din care a fost epurat un med. in unitatea de timp numai prin eliminare renala. Clearance-ul metabolic = diferenta dintre clearance-ul plasmatic si clearance-ul renal. 3) Concentratia plasmatica= concentratia med.-ului in plasma disponibil pt. actiunea farmacodinamica. 4) Timpul de injumatatire= timpul in care concentratia plasmatica a med.-ului se reduce la jumatate dupa adm. unei doze.




Document Info


Accesari: 7669
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )